|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:43 am
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
Добре де, в това средно образование нямат ли упражнения, само лекции ли са? Дори във висшето има макар че там упражненията са повече смятане по готови формули, чак курсовият проект почва да прилича на нещо приближаващо се до практиката. Та в средното как е? То ще излезе, че в средното са по-големи теоретици дори от висшето? Абе ще взема аз да стана един фен на Каракачанов, Строителни войски но за всички, не само за малцинствата, поне там да видят на практика някои неща. Може дори заварчици да станат, чак се размечтах 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Мар 19, 2018 12:46 am |
|
 |
|
timt
|
То майтапа на страна но по трудово правихме панти за врата на струг(и ковано желязо) , някъде 7 клас бях. Минаха години и като хванах струга това беше първото нещо което направих и много бързо задобрях на струга именно от основата която бях получил в училище.
|
| Пон Мар 19, 2018 12:50 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами аз нямам спомен какво сме правили по трудово в училище, от основното де, а след това в механото си имаше доста практика от всякакъв вид, а аз нали си бях измислена специалност хем првех чукове с пила, хем лагерни капачки на КПУ струга и някакви безмислени детайли на ЦПУ фрезата ... но да, всички основни познания от там ги придобих, но имахме читави учители и по теория и в практиката. А що кинематични схеми сме изучили .. нямаше май българска машина дето да не я бихме учили, разбирай и чертали като кинематична схема, и на не малко машини оснвони възли сме учили и чертали, просто даскала ни беше малко маниак, за 5 години имах сигурно към 1000 протокола, две доста дебели папки, хем аз бях тарикат и ги пишех на пишеща машина, че хич ме няма в писането на ръка.
|
| Пон Мар 19, 2018 4:37 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Както казах: в училищата работилници вече няма. В началните класове се занимаваха с няк'ви ръкоделия, но всичко беше заради добрината на учителката. Този учебник върви с "комплект" от няколко клечки за сладолед и др. глупости в едно пликче, ще го снимам. Някъде зърнах как се прави "барометър" от бурканче, балон и клечици - страхотия! Учителката обаче си пее "лекцията" в напълно академичен стил, децата не я слушат и тя им фраска двойките - затова казах, че е за енене. Едит: изкопах комплекта: Трупчетата са с дължина 14см, с тях ще правят статив за смарфон (като художническия). С конците ще бродират българска шевица на светлото парцалче, а тъмното ще го оформят като окачващ се джоб за моливи напр. Липсват балончето и ластичките за барометъра, шишчето и буркана бяха от къщи. И оригиналната картинка е мътната. Поне влагомер с конски косъм да беше... Другото са разчертани картончета в тетрадката за "с ножица и лепило" и с това практиката се изчерпва. В детската градина и първи клас бяха по-добре  ПС: и къде на практика ще видят възел, детайл, механизъм, уред, шублер, ролетка, трион, бормашина, за болтчета и гайки да не говорим, и на какво ще правят чертеж, мозъчна атака и бизнес план?!
|
| Пон Мар 19, 2018 12:44 pm |
|
 |
|
fred
|
Хаха, чак сега се сетих, и аз, и аз...  Но това в съвсем началните класове, вероятно четвърти пети, от там ми започват спомените от училището, първите класове тотално ми се губят. Много добре си ги спомням, едни ръкоделия в народен стил, разни каренца и ние момчетата бодем с иглата А в къщи през това време горях бушоните защото бях станал маниак на волтовите дъги, две графитчета от батерия, едно съпротивление във вид на буркан със солен разтвор да не е съвсем на късо и бум в контакта, свети ярко докато изгори бушона  После съседите /защото бяхме на общ бушон/ псувайки го сменят с по-дебела жица и това в цикъл  По едно време ме загриза съвестта и си направих собствено ел.табло с бушони на талашит та да гори първо при мен  Сега като се замисля в мен е имало латентен заварчик но е нямало кой да ми го обясни Това някъде пети клас. След това вече техникума, първо механотехникум, беше ми много интересно да правя разни леярски форми. После пък ел.техникума а и радиоклуба, от там вече окончателно се прехвърлих на тънките жички. Весело беше. Много е тъпо, че толкова малко е необходимо при тези евтини елементи да запалят децата по електрониката. Споряхме в един форум с един динозавър голямо име от социализма който искаше да купува супер компютър за няколко милиона. На старо естествено, истинските са огромни пари. Та му обяснявах, че за същите пари мога да обзаведа няколко хиляди кабинета по електроника и роботика в училищата, да човъркат децата от малки, 2% от тях да го изберат като професия и се е изплатило. Ами с тези 3D принтери, тези малогабаритни CNC машинки... с нищожни пари могат да вкарат много полза и най-важното, ще им е интересно на децата. Като се запалят нататък вече могат и сами.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Мар 19, 2018 4:26 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Тия ръкоделия ми бяха върло омразни. Майка ми ми ги правеше а аз се чувствах много неловко, защото изработката беше перфектна и беше ясно и на врабчетата, че няма как аз да съм ги направил Това беше до края на 4-ти клас. Следващите 5 години учих във френско училище, защото родителите ми отидоха да работят в чужбина. Там трудово обучение нямаше. Сигурно и затова са толкова "изостанали" в технологиите. За сметка на това имаше вероучение (факултативно), което баща ми, като убеден комунист, не ми позволи да посещавам. За сметка на това, успях да прочета повечето от книгите на Солженицин.
|
| Пон Мар 19, 2018 6:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Преброяване на лалугерите и врабчетата?!
Нашите еколози за европари сичко праят, ама за работа не ги търси.
Новина която не се появи: по нашенско новопристигналите щъркели масово измръзват и мрат от изтощение. Добри хора ги прибират в домовете си, но освен с топлина и любов не знаят с какво друго да им помогнат. Ей сега изгледах днешно видео от близките села: един човек (турчин е ако има значение) намерил четири щъркела и ги прибрал. В момента са десетина, заделил им е една от спалните си, дал им е хляб и... ги милва. Родата се е насъбрала наоколо и кърши ръце. Случаят изобщо не е единичен.
И един виц: В Русия всеки пирон е ракета, в Америка всяка хартийка е долар, в България всяко лайно е на власт!
Последна промяна bongo_x2 на Пон Мар 19, 2018 11:33 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 19, 2018 10:40 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Хората сами знаят, какво да правят, но кой да се сети, че до всяка дупка трябва да стои полицай.
Аз ако съм полицай и ме турят до някоя дупка да я пазя, ще намеря една лопата да я запълня вместо да кибича.
|
| Пон Мар 19, 2018 10:56 pm |
|
 |
|
fred
|
Защото не си истински полицай  Истинският полицай ще намери начин от всяка дупка пари да прави. Примерно слага знак "Намали скоростта, дупка" ама го слага чак когато си на 10м от него и после те глобява защо не си намалил навреме.
|
| Пон Мар 19, 2018 11:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Re: Щъркелите
Внимавайте на извънградско - щъркелите при сняг стоят на пътя, лично съм го наблюдавал!
|
| Пон Мар 19, 2018 11:43 pm |
|
 |
|
radolin
|
Действието се развива във Франция, но не ми се стори подходящо да го пусна в "Новини от цивилизования свят". Син на роден олигарх потроши €40 000 за шампанско и „Шушана“ в Алпите (ВИДЕО): https://fakti.bg/bulgaria/291652-sin-na ... pite-video
|
| Вто Мар 20, 2018 11:33 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Преброяване на лалугерите и врабчетата?!
Нашите "природозащитници" "кълват" на пари. http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100226150/balkanite-vajno-zveno-v-opazvaneto-na-svetovnata-populaciya-na-leshoyaditeОт тези 1 млн. и 300 хиляди евро, по-малко от 10% отидоха за покупка на самите лешояди и други неща, свързани с реинтродукцията. Останалого си го разделиха като хонорари. А самата реинтродукция просто не се случи. Причината е в причината за изчезването им - национализацията и свалянето им в ТКЗС на каракачанските стада овце, които се отглеждаха в Стара планина и Родопите.
|
| Вто Мар 20, 2018 11:34 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Лъвчо - извинявай не разбрах - защото овцете вече не се гледат нависоко, лешоядите няма какво да ядат (т.е. няма умрели достатъчно големи животни които да ги изхранват ?)
И от 1.3милиона евро не им стигнаха??? Вярно ненаситен народ, и то доста явно.
|
| Вто Мар 20, 2018 11:54 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Докато овцете са гледани в Балкана на открито, има и естествена смъртност, има и разкъсани от вълци и мечки, та все нещо е оставало за лешоядите. В един момент хилядите овце са прибрани в кошари и за лешоядите не остава достатъчно храна. А те са едри птици и се нуждаят от доста мърша, която сами не могат да си набавят. Отделно, че не са свикнали със стълбове и далекопроводи, та няколко дадоха фира при удари в стълбове при летене. На тези лешояди слагахме първите експериментални GPS/GPRS тракери.
|
| Вто Мар 20, 2018 12:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Да бяха се обадили - за няк'ви мижави 0.5М български такова овчарче щях да стана...  ПС: снощи късно Милен пусна за щъркелите: дошли еколозите, казали браво, прибрали един със счупен крак и другите останали по домовете на хората. А днес зимата е още по-яка.
|
| Вто Мар 20, 2018 1:14 pm |
|
|