|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:11 pm
PWM зарядно за автомобилен акумулатор
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: PWM зарядно за автомобилен акумулатор
Да вдигна малко темата........... В крайна сметка реализирах тази схема на несинхронен DC-DC преобразувател:  Честотата е към 50 kHz. На този етап стабилизирам зарядния ток на някакъв зададен - примерно 5А. , докато напрежението на акумулатора достигне някакво зададено - примерно 14,5V. След това стабилизирам напрежението и когато зарядният ток падне до някаква стойност - примерно 0,2А, това е критерият за край на зареждането. За целта се ръководих от тази характеристика:  Тъй като не е проблем да обусловя каквато и да е друга характеристика, моля за вашите мнения по въпроса. Целта е постигане на максимален безопасен заряд и "добро здраве" на акумулатора. Времето на зарядния цикъл не е интересно.
|
| Вто Фев 20, 2018 2:02 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Предвиди някаква защита от обръщане на поляритета. Както е в момента, при подобна случка, всичко в изхода ще стане на въглен.
|
| Вто Фев 20, 2018 2:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък още миналия век бях изровичкал сума литература по въпроса, предимно руска, и стигнах до това "напредничаво" зареждане, но описано на човешки и без MCU-та. Значи: Stage1&2 са тъп стабилизатор на напрежение с ограничение по ток. Токът е добре да е 0.1Q, но ако се следи температура и електролит може да е 0.2Q и не дай Боже и повече. Напрежението е около 14.56В (т.е. при нула градуса) минус 24мВ по градусите целзий - реализира се лесно с транзистор обхванат от постояннотокова ООВ, т.е. "ценер" на около 7В. От там нататък за Stage3 може да се включи някой тригер (препоръчително) или просто чрез паралелна верига да се осигурява ток около 0.01Q. Мии толкова си спомних за сега... Това е за нормалните автомобилни, де.
|
| Вто Фев 20, 2018 3:55 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
Що трябва да е просто, като може да е сложно!? Моето зарядно е яко, в смисъл "АТското зарядно, брааат!". Навих си траф, малко повече от половин киловат държи желязото, тип ШЛ е магнитопроводът. Вторичната е 2х10.3 волта, навита с 4мм тел в диаметър, двупътно изправяне с два шотки диода на хубав радиатор и дебели кабели 10 кв.мм с хубави медни щипки. Закачам таз матракуция на кундурматора на талигата, без да го разкачам, пуша една цигара и паля. Докъм 40-50 ампера го докарва, не го мисля, даже и да оставя закачен за месец... 
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Вто Фев 20, 2018 10:13 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
Може ли да изръся една простотия ? (сори не се сдържах - не , че искам да оаквам хубавата тема на човека , но помага при форс мажорни обстоятелства ) Миналата зима на село бе паднал акумулатора на колата - зарядно в околията йок - и ми хрумна да натъкмя самоделка със подръчни материали !
Фаза -->> Диод -->> Печка (елва кварц) -->> Плюс на акумолатора
Тъпчеше със 4-5 ампера една вечер запалихме.
НЕ Е НУЖНО ДА ПРЕДУПРЕЖДАВАМ , ЧЕ ВСИЧКО Е ПОД ФАЗА И ДА НЕ СЕ ДОКОСВА
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Сря Фев 21, 2018 5:49 am |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
А, отразява се чудесно… за търговците на акумулатори де. Аз тая мотика с PWM зареждане я настъпих преди доста години, когато с кофти зарядно си скапах акумулатора на мотора, та почнах да правя собствено зарядно тогава, и малко са ми избледнели спомените, но няколко цицини по-късно (от дръжката на мотиката) стигнах до извода, че не е нужно да преоткривам топлата вода, и просто взех наготово DC-DC със стабилизация по ток и напрежение. Нещо като това. Само че не ми се занимаваше да му правя автоматично изключване, така че през определено време му проверявах зарядния ток, и го изключвах от зареждане по мое усмотрение. … Към днешна дата ползвам зарядно купено от Lidl - "Ultimate Speed". Интелигентна изработка. Първо фиксира искания ток (0.8 A за мотоциклетен или 3.8 A за автомобилен акумулатор - превключва се от бутончето), и като достигне напрежение 14.4 V, преминава към етап 2 - фиксира напрежението на 14.4, и почва да следи намаляващия заряден ток. Когато и тока спадне под определена граница - акумулатора се счита за зареден, и зарядното превключва на етап 3 - фиксира напрежение около 13.8 V като поддържащо за да компенсира саморазряда на акумулатора. Има си защита от обръщане на поляритета, и една малка подробност - не включва зареждане, ако акумулатора е разреден под 10.5 V. Такъв акумулатор се счита за "силно разреден", зарядното първо го "събужда" с някакъв минимален ток, докато достигне напрежение 10.5 V, и тогава включва зареждане с желания ток. Практически ако акумулатора е толкова силно разреден - сулфатизирането му вече е минало в необратима фаза, и капацитета на такъв акумулатор ще е под много голям въпрос. Но разбира се не харча пари за нов акумулатор, докато със стария все още паля, макар и с малко убеждаване.  … Относно Славчо - акумулатора е именно капацитет. Една от основните характеристики на акумулаторите е техния капацитет, и не съм виждал никъде да пишат като характеристика индуктивност. За капацитивните товари характерното е, че тока хвърчи в небесата, когато му подадеш напрежение, и е съвсем в реда на нещата първоначалните тестове с активен товар силно да се различават от реалния режим на работа. Просто е нужно "заглаждане" на изхода с индуктивност. При регулирането с PWM правейки измервания с мултицет например - получаваме т.нар. ефективна стойност, но за акумулаторите е по-важно да не се превишава стойността при "пика". PWM без изглаждане съм ползвал за нагреватели и лампи, но акумулаторите са с много ниско вътрешно съпротивление, и просто не става така. За звъненето на транзисторите - резистор преди гейта, и едно малко кондензаторче между G и D от порядъка на 4.7 nF може леко да успокои нещата.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Сря Фев 28, 2018 10:02 pm |
|
 |
|
lcr
|
Благодаря за насоките.
Към момента всичко работи почти, както трябва. Казвам "почти", защото се натъквам на един проблем. А именно намаляването на зарядния ток до определена стойност, което да бъде и критерий за край на зареждането. Оказва се, че тази стойност силно зависи от здравословното състояние на акумулатора. Тествах с един стар 100 Аh акумулатор и зарядният ток не иска да падне под 2А, дори 24 часа по-късно от момента на достигане на граничното напрежение от 14,5 V. И така из тиквата ми се върти вече идеята да не ползвам конкретна стойност ами някаква диферента при понижаването на тока и когато тя падне под определена стойност, това да служи за край на цикъла.
|
| Сря Фев 28, 2018 10:17 pm |
|
 |
|
velio
|
То хубаво си работи ама транзистора така ли е свързан? Нещо има грешно в схемата. Вероятно на постановката си го направил както трябва, но на схемата е грешно.
Имай предвид, че напреженията които трябва да поддържа зарядното доста зависят от температурата на акумулатора. 14.5V вероятно е вярно само при студено време.
|
| Пон Мар 19, 2018 7:06 pm |
|
 |
|
lcr
|
Благодаря за забележката. Тъпа грешка от бързане  Ще помисля и за температурна компенсация.
|
| Пон Мар 19, 2018 7:21 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
lcr - това верно ли работи така?
Обикновено TC4426 използван по този начин изгаря. Ако не веднага то след не много дълго използване.
|
| Вто Мар 20, 2018 12:18 pm |
|
 |
|
lcr
|
Да, работи, не грее и няма признаци за нещо нередно. Захранващото напрежение е 16V.
|
| Вто Мар 20, 2018 12:29 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Аз колкото пъти се опитам да го ползвам така тоя драйвер и си хваща пътя ако не веднага то най-много след час. И то не гори заради ток или напрежение. Все още не съм установил защо, но нещо се случва в него като се опиташ да го ползваш като хай-сайд и си изгаря. Като изгори и почва да пече яко. Докато изгори си работи съвсем нормално. Има една схемичка на хай-сайд драйвер до 150-200 mA дето е много подходяща за такива условия обаче има 3 транзистора, един ценер и няколко съпротивления. Може да работи до 100-тина волта DC и има възможност да се натъкми GS напрежението.
|
| Вто Мар 20, 2018 12:37 pm |
|
 |
|
lcr
|
Ще го имам впредвид. Благодаря. Мисля да увелича превантивно изходното съпротивление на 12 Ома, че сега изходният ток може да се окаже над допустимата стойност.
|
| Вто Мар 20, 2018 12:45 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Последния ми опит с 30 ома изгоря... не е от това - казах ти - нещо става в тоя чип като го мъчиш в хай-сайд режим да работи. И то не 4426 а 4429, който е 6 ли беше или 9 А не помня точно. И такъв в ТО220 съм изгарял - същата история.
|
| Вто Мар 20, 2018 3:12 pm |
|
 |
|
lcr
|
Всъщност един вече опука, но го отдавам на това, че първоначално бях реализирал въпросното зарядно със синхронен преобразувател а не ползвах enhanced pwm на контролера и изходите пощуряха. После се отказах от тази схема, защото така или иначе трябваше да си защитя схемата с изходен диод срещу вероятността акумулаторът да опука nmos транзистора, ако той остане отпушен в неподходящия момент.
|
| Вто Мар 20, 2018 3:34 pm |
|
|