| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
 Re: Парчета от лист плътен и прозрачен поликарбонат - от къд
Трябва ми за механична защита на този http://www.ti.com/lit/ug/tidu383/tidu383.pdf соларен панел. Ще се използват 1, 3, 6 или повече панели, та размерите ще са от около 10х30 до 30х50мм. Стават и други прозрачни пластмаси, стига да издържат на UV в продължение на 3-5г и да имат достатъчно голям коефициент на пропускане в спектъра на панела. Сега за тест ми е достатъчно парче около 30х30мм. Трудно мога да определя необходимите количества, но едни стандартен лист 2050х3050мм ще го дялкам няколко години (поне).
|
| Чет Мар 15, 2018 11:19 am |
|
 |
|
sthx
|
Сега погледнах - имам 3,4 и 5 мм. 3 и 5мм е на ленти по 200мм. 4мм е по-широко парче с неправилна форма. И 1 мм имам някъде, но е малко и го ползвам като предпазен екран за маската на електрожена. Всички плоскости са защитени от двете страни с фолио. Кажи колко да ти отрежа и как да ти го пратя.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Мар 15, 2018 12:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
4 и 5 мм ми е прекалено дебело и ще тежи. Ако не намеря 2мм, ще ти пратя координати да ми изпратиш 3мм.
|
| Чет Мар 15, 2018 1:22 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Още като видях за к'во го искаш ми хрумна, но мисля че си се досетил и не ти върши работа. Ама да си кажа: това дето го формоват за да опаковат разни неща в него, от най-дебеличкото. Аз си събирам от опаковките, но ти може да се свържеш с някой "производител"...
|
| Чет Мар 15, 2018 2:49 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не става, бонго. Прекалено е тънко и е неизвестно как ще се държи на атмосферни условия в продължение на няколко години. В първите дивайси слагахме плексиглас и само след година вече беше пожълтял, а дотавчика твърдеше, че го използва на открито. То и поликарбоната не се знае как ще се държи, но няма как, трябва да се пробва и той.
|
| Нед Мар 18, 2018 11:30 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
А не може ли са се използва прозрачна кутия за дивайса и да се избяга от дребните прозорчета?
|
| Нед Мар 18, 2018 11:47 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Трудно е да се намери прозрачна кутия, която да отговаря едновременно на оптични и механични изисквания. А и дивайса няма да е един, а серия от няколко с различини размери и тегла. Опитвам се да покрия диапазона от врабче до кондор.  При малките варианти прозореца и платката ще се обвиват в силикон, а при по-големите ще се използва кутия, правена на SLS принтер.
|
| Нед Мар 18, 2018 12:05 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
За атмосферните условия - устойчиво е, сигурен съм защото е масов матрял. За дебелината - ти си знаеш. То както е тръгнало май наистина ще ти трябва джам за телефон.
|
| Нед Мар 18, 2018 12:50 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
То пък случайно минах край бакалийката. Това "хобиглас" се оказа плексиглас, купих си едно парче да се намира. Купих си дори корда за ножовка с волфрамов карбид, но това е за друга тема (май). Според бързото ми гуглосване става и за твоите нужди, но като си казал "поликарбонат" значи имаш нещо наум. Имах някъде подробно сравнително описание на тези матряли, но не мога да го изкопая. Ако искаш/имаш: пусни един линк.
|
| Нед Мар 18, 2018 5:34 pm |
|
 |
|
stefan63
|
|
| Пон Мар 19, 2018 3:13 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Писал съм на един колега, пусни някакъв телефон на РМ ако ги изрови да се чуете, Янко се казва, да не се чудиш кой те търси 
|
| Пон Мар 19, 2018 5:23 am |
|
 |
|
jijo
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Юли 07, 2005 7:49 pm Мнения: 38 Местоположение: София
|
Колеги, да ме прощава Desert Leo, че изполвам неговата тема, да ви попитам като сте се заговорили за плексигласи, трябва ми за едни LED 7-сегментни дисплеи затъмнен панел, нещо декоративно, 2-3 мм дебело, опал или опушено PVC. Ако някой е ползвал да помогне.
|
| Пон Мар 19, 2018 8:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
За малки количества не мога да ти помогна, но мога да ти дам друга идея, обикновен плексиглас с фолио отзад. Може да му лепнеш фолио за стъкла, а може и корици за подвързване, тези със спиралата. От тях има цветни, сини, червени, зелени, едно между сиво и кафяво ... можеш да ги подложиш под плексигласа, пък дори и да ги позлваш директно тях въпреки че са тънки, зависи от приложението.
|
| Пон Мар 19, 2018 11:07 pm |
|
 |
|
цек
Ранг: Минаващ
|
Поликарбонат съм купувал 1 м2 от туплекс 3мм прозрачен.Режат на място. Има и два вида затъмнен (опушен)
|
| Вто Мар 27, 2018 8:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Добре де, всички фирми дето продават материал, дават и парчета. Уговорката е просто да вземеш изрезка по цялата къса страна. Туплекс на прима виста се сещам имаше и едни на околовръста, ама не им помня името.
Реално по-големия проблем е да намериш ненадрани листове. Масово ги търкалят по складовете и ги дерат от мърлявщина...
Относно плексигласа - нали знаете, че не трябва да се чисти със спирт? Аз щото добре се наиграх от незнаене преди време... Иначе като обработка плексигласа е много по благ за работа, поликарбоната си е жилав и тегав.
Някой пробвал ли го е на лазер? Казват ставало, ама сигурно ще са големи пушилки....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 28, 2018 10:45 am |
|
|