Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
токови трансформатори 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение токови трансформатори
Здравейте!
Имам проблем с амперметрите на 3-те фази на едно табло. Стрелковите прибори са негодни. На шините са монтирани токови трансформатори. Имам съмнение при разчитането на означението т.т. 60/5 върху приборите.
За мен това означава, че с трансформатора се извършва измерване на ток преминаващ през шината с големина 0-60А, като на изхода му съответно се получава напрежение 0-5V, т.е. стрелковият прибор е волтмер с максимално отклонение 5V разграфен в ампери до 60. Моля някой да ми каже дали съм прав или не. Инфото ми е необходимо, за да преценя дали мога да заменя стрелковите прибори евентуaлно с електронни.
Успех :)

Нед Апр 02, 2006 9:56 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Сакън не прави това!На изхода на токовия траф ВИНАГИ трябва да има товар- в противен случай възникват опасни напрежения. Това 60/5 означава ,че когато протече 60 А ток по шината ,във вторичната намотка на трафа тока е 5 А т.е там се свързва амперметър,или трафа работи в режим на късо съединение. Мисля ,4е можеш да свържеш R със стоиност примерно 0.1 ом и да измерваш пада върху него-ама трябва R-а да е жичен корав да не се прецака-че става лошо

Нед Апр 02, 2006 10:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мисля, че в този случай най-добре е да се ползват шунтове, свързани във вторичната страна на трафовете.

Последна промяна Lupus на Пон Апр 03, 2006 9:20 am, променена общо 1 път

Нед Апр 02, 2006 10:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
общо взето е това, което е написъл митко
можеш да смениш стрелковия АМПЕРМЕТЪР с цифров такъв, но в рецим амперметър.
ако не ти трябва свръх точност - купуваш си 3 цифрови от магазините за 1 лев и ги вризваш стабилно към токовоте трафове.
шунта им за 20А е почти като пирон, та ще върши работа. но трябва да гарантираш по някакъв начин, че продължителент ток от 5А няма претовари жиците. стандартните сонди естствено НЕ стават.

говориш за шини...
това каво табло е? да не е за трафопост? 60/5 се слагат в някои мачтови или аналогични
тия трансфораматори никъде ли не са вързани?
какъв ти е проблема в същност?

Последна промяна ДедоБоре на Нед Апр 02, 2006 11:30 pm, променена общо 2 пъти

Нед Апр 02, 2006 11:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
mitko_el има право. Обозначението 60/5 се тьлкува като И2 = И1 / 12
Обаче да мериш пад на напрежение в/ху 0.1 омов резистор при 5А ток ми се струва подозрително. Прилага ли се това на практика? Резистора трябва да е поне 2,5 * 2 = 5 ватов, а аз доколкото знам то по-големи няма. Какьв им е проблема на аналоговите уреди?

Нед Апр 02, 2006 11:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Митко е прав не прави това!!! Токовите трафове задължително работят в режим на късо иначе ....
60/5 таква гама ТТ не съм виждал ( но може и да има ) стандартните са 50/5 , 75/5 , 100/5 ...1000/5 ...
макар че напоследък се появиха и едни 80/5. Та по въпроса: сигурен ли си,че не са 600/5
Сигурен ли си че е волтметър защото аз съм срещал по такива табла амперметри със скала на волтметър 8O 8O 8O Няма логика да се слагат волтметри на токови трафове с шунтове (много галимация за нищо)по добре направо волтметър за съответното напрежение , но за мерене на ток - това е съвсем друг въпрос :arrow: бая трудно ще измериш примерно 600 или 800 А без токови трафове :lol:

Пон Апр 03, 2006 8:53 am
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря за инфото. Просто не предполагах, че вторичната намотка на т. траф е товар сама на себе си и за това развих тезата с волтмера. За номенклатурата може да съм в грешка и ще проверя, ако има такива ще постна.
Добре че не пробвах да замеря напрежението на вторичната, щото нищо нямаше да покаже :)
Edit: @ДедоБоре (Бате) таблото е елементарно. Явявя св входна точка на захранването на две сгради с възможност за подаване на аварийно захранване от дизел генератор. Сериозен проблем няма, ползва се непрекъснато, само дето е занемарено и искам да го пооправя без излишни харчове.
Още веднъж благодаря. Успех :)

Последна промяна zz_stefanov на Пон Апр 03, 2006 8:34 pm, променена общо 1 път

Пон Апр 03, 2006 2:11 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
:) добре че не си измерил напрежението на вторичната страна на т.т. , защото вече сигурно щеше да си купуваш нов волтметър :) (при високи товари се индуцират високи напрежения)

Пон Апр 03, 2006 7:01 pm
Профил

Мнение 
Ако го бях мерил щеше да е с включените амперметри и нямаше да има проблем, като и резултата щеше да е никакъв. Сега като се замисля (ама кой да се замисли преди), при този коефициент на трансформация е съвсем обяснимо възникването на високо напрежение във вторичната намотка при липса на товар.

Пон Апр 03, 2006 8:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
абе по-добре е да мислиш ПРЕДИ, а не СЛЕД мерене. щото при тия тоци нещата са сериозни - гаечен ключ 22 забравен върху шините се изпарява за части от секундата. и всички в квартала разбират. тоя дето е бил близо до таблото в най-добрия случай ще изглежда като миноьр, но може и да оживее. началника му (който отговаря за живота му, за това оня да е бил с каска, да му е прочетен инструктажа и т.н.) в най-добрия случай вдига кръвно 220/150. ама може да се гътне от инфаркт и преди работника...
в трафопост обаче грешка се прави веднъж, вЕрвай ми!

та горещата ми препоръка - повече уважение и страх. и мисли повече и предварително!

иначе ще ти помагаме с всичко, което попиташ, стига да можем.
по-добре загуби час-два и разпитай предварително, отколкото ...
дано не съм досаден, но тези неща са важни и много народ си е заминал ей-така
извинявай за мърморенето :?

Пон Апр 03, 2006 8:46 pm
Профил

Мнение 
Аз за това и питам. Имам уважение към тока. По добре името ми заради елементарни въпроси в устите на присмехулниците, отколкто в опелото на попа.
Някои неща се приемат за даденост (особено като не създават проблем) и се забравят основни правила. Наистина трябва да се внимава.
Още веднъж благодаря на всички, които се отзоваха.

Пон Апр 03, 2006 8:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]