|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:15 am
Датчик на ниво на вода в сондаж
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Датчик на ниво на вода в сондаж
Някой да даде едно рамо по въпроса? Роднина ме помоли да помогна с такъв датчик, който да изключва потапяща помпа при спадане на нивото на водата под нейното. Намирам такива, но те са по-скоро за кладенец. Идеята е да е нещо просто - не върви да правя платки, да търся кутия,...
|
| Пон Мар 12, 2018 2:16 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Датчик на ниво на вода в сондаж
http://www.hydropompi.com/avtomatika-za ... rt-3m.htmlДоколкото разбирам, реагира на промяна в наклона спрямо хоризонталата. Т.е - трябва датчикът да се помести в някакъв съд за да може при изпразването на съда, да застане в хоризонтално положение. Или този: http://favoritebg.eu/bg/datchici-senzor ... 20vdc.html
|
| Пон Мар 12, 2018 2:25 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
има, вътре са с метално топче и има с няколко нива, патент 1961 май, крайна цена към клиент в Швеция за такъв с две нива 90лв. с доставката https://www.kari-finn.fi/index.php/En/p ... akytkin-en
|
| Пон Мар 12, 2018 3:49 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Гледах ги тези с тилт сензора. Хитро е измислено, особено версията с тежест с регулируемо положение - лесно и на място се настройва горно и долно ниво, но за сондаж не става - иска си определена ширина (резервоар, кладенец). Насочиха ме към това: https://vikiwat.com/product/17273/datchik-za-nivo-na-technosti-sl-m5-magniten-100vdc-no.html Изглежда, че поплавъка е вътре, което означава, че нищо няма да пречи на неговото движение и лесно ще се закрепи над помпата.
|
| Пон Мар 12, 2018 6:25 pm |
|
 |
|
lcr
|
Този би трябвало да стане. Неудобното е, че не може да комутира директно захранването на помпата и ще трябва отделен кабел до него.
|
| Пон Мар 12, 2018 6:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ммм най-вероятн няма да стане, сондажа не е кладенец или резервоар, диаметрите са малки, имаш тръба на помпата и кабел за помпата, това на 5-тото вдигане ще запецне и там ще си остане. Датчик за налягане и малък процес индикатор с релеен изход, изпитано, работи дори и при нас на лозен кат оимащ в предвид че на една година сменяме кранчета заради варовика, или каквото там се отлага, май не е варовик а някаква друга гадост.
|
| Пон Мар 12, 2018 8:27 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Маа му, изчезна ми подробната писанка Съкратено: Датчикът може да е от две къси калайдисани жици на сант-два разстояние. Такава ми е алармата на варелите за поливане на село. При сила на тока микроампери няма да мръднат, а може и с променлив. Съпротивлението на водата се приема от под мегаом до 100к или десетки килооми. Може и с "капан за въздух" като през тръбичка налягането се предава до пресостат за пералня да речем, но той е направен по-скоро за горно, не за долно ниво.
Последна промяна bongo_x2 на Пон Мар 12, 2018 9:10 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Мар 12, 2018 9:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мен ми препоръчаха нещо такова което не иска датчици, освен това изключва не само при празен ход, но и при претоварване (боклук, заял ротор).
|
| Пон Мар 12, 2018 9:09 pm |
|
 |
|
lcr
|
Това, което посочва Миро е според мен най-доброто решение. Малко скъпо, но пък елегантно 
|
| Пон Мар 12, 2018 9:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе има един проблем, който ме притеснява... Не знам то зависи и от самата констукция, но повечето смучат отдолу. Демек като почне да пада нивото ще останат без охлаждане и може да прегреят преди да е свършила водата. Защитата няма как да го детектне, понеже консумацията си е е нормална. Те марковите май всичките имат термозащити, но си мисля че по-разумно е да не задействат. Тъй че ако има възмоност най-добре е контрол по ниво + контрол по консумация...
|
| Пон Мар 12, 2018 10:56 pm |
|
 |
|
Pif
|
А ако мериш налягане на водата горе? Като падне нивото - ще падне и налягането горе. А ако засмуче въздух - директно ти е избягало. Слагаш някаква бледна която да ти гарантира, че ще имаш налягане. Няма да ти падне много дебита от тая бленда. Ако мериш аналогово даже можеш да си направиш нивомер. Е, и други неща ще трябва да мериш но пък за глезотията. И все пак не пъхаш нищо в кладенеца.
|
| Пон Мар 12, 2018 11:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
както казах зависи си от конструкцията... Ако двигателя е отдолу, демек винаги потопен - нямаш грижи. Ако щещ отгоре по дебит, по налягане, по ток, по напрежение - както щеш може да го направиш. Но ако двигателя е над помпата (поне евтините винтови дето съм виждал) то той остава сух и прегрява, докато в същото време помпата работи, т.е. имаш нормална консумация, нормално налягане и т.н...
|
| Пон Мар 12, 2018 11:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е то могат мног онеща да се правят но аз ви казвам какво е правено и работи, това е масова практика по кладенци и резервоари, това е потопяем сензор за налягане, освен всичко друго мери и нивото на водата което се изсиква за кладенци.
|
| Вто Мар 13, 2018 2:09 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
ToHu, става въпрос за 1бр. и дявол знае на каква дълбочина ще е потопена сондата. Сондажът ще се използва за поливане на неголям двор в земеделския сезон, а през останалото време помпата ще се вади.
|
| Вто Мар 13, 2018 3:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ми направи го по Бонговски, де: с две или три жици/пластинки на различна дълбочина, на резистивен принцип, като за електроника и една CMOS-ка стига, или с "капан за въздух": PVC тръба (или др.) отворена в долния край, а горния през тънко маркуче подава налягането към датчик разположен на безопасно разстояние, може и електромеханичен за пералня. Сега се сетих, че в гръчко по вторият начин решихме проблема с помпата на помийната яма, всичко друго даваше фира. Само дето тези електромеханични са правени за макс-ниво, не че не сработват и при мин, т.е. да не тръгне пералнята да топли като няма вода.
|
| Вто Мар 13, 2018 4:49 pm |
|
|