| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Нещо като syslog?
Ще го разгледам и ще пиша какви са ми впечатленията  Сега на първо четене: __FILE__/__LINE__ се получават с addr2line, само че трябва да се пазят някъде дебъг символите или там каквито неща си генерира GCC за да работи и които по принцип като компилираш в release се strip-ват. То затова в тоя логер от който заимствам в началото на всяка сесия се пускаше едно съобщение в лог-а с SHA1 на git commit-а от който е компилирано и после на сървъра всичко се навързваше - но то си е голяма галимация - една камара сървъри - build, log, db, ... но пък като го подкараш почти няма проблем който да не го хванеш. По отношение на нишки и контекс - thread ID е важно, даже бях направил детектор на dead lock който добавяше състояние на всички нишки в лога със 10-на нива call stack. Та това с call stack си беше изцяло моя доработка - трябваше само да се забрани -fomit-frame-pointer оптимизацията на GCC (те и един линк веднага гуглето откри https://yosefk.com/blog/getting-the-cal ... inter.html ) - което не беше чак толкова голям проблем защото все пак inline-ването не се забранява и като цяло генерирания код си е добре оптимизиран - разликата беше има няма 1% по голям код, с мед да го намажеш. И май ако не бъркам за всяко съобщение в лога накрая също добавях 10 нива на call stack и тогава вече "прогледнахме" какво се случва на полето като нещо запецне - самия фирмуер беше така написан, че ако няколко дни не се свързал със сървъра да си източи логовете спираше да прави всичко друго докето не свърши тази работа и по тоя начин хванахме няколко много гадни бъг-а дето brick-ваха устройства из цял белгистан. Отрепахме няколко месеца работа но стана пушка. Само дето бизнес модела на фирмата нещо не беше много читав и накрая май след мен му теглиха майните на целия проект (дали и щото не намериха кой да го крепи всичкото щото пък преди да се хвана пак беше до кривата круша) и пуснаха нова версия с някаква готова китайска платка и linux вместо с микроконтролер и RTOS. Въобще тука такова пилеене на средства (пари, човешко време, материали и т.н.) правят понякога, че ми е чудно как успява все пак да съществува икономиката им.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Мар 10, 2018 11:10 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това с __FILE__ __LINE__ го има в текстовия, Printf-like вариант. За другия не мисля да се боря - или barectf, или lttng-ust - освен ако началството не реши да преоткриваме топлата вода. В линк който си дал има коментар за google breakpad: https://chromium.googlesource.com/breakpad/breakpad/+/master/docs/getting_started_with_breakpad.mdНа картинката са нарисували това което ние обсъждаме тук  Ще го огледам дали нещо може да се открадне (я идея, я код)...
|
| Нед Мар 11, 2018 10:00 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Е, те направо са се оляли - тия minidump-ове които ползват съдържат целите стекове на всяка нишка - това си е за fat clients - за ембедед ми се струва кощунство  Но пък е безценно за анализ на deadlocks, че те са май най-мръсните за оправяне ...
|
| Нед Мар 11, 2018 10:25 am |
|
 |
|
gicho
|
Този пич от линка ти има интересни постове - тук описва "delayed printf": https://www.embeddedrelated.com/showarticle/518.phpВместо да прави символни таблици ползва GDB да му върне информацията от елф-а/екзето - пише само поинтъра и разчита че текстовете са константи някъде - т.е. няма да сработи ако си генерираш текст в рам буфер. Но реално и така си е достатъчно. Не съм убеден че gdb през питон е бърз начин да извадиш текста - поне на ембедед, монолитна система може и по-лесно. Но пък е "елегантно" и работи за всякакви gdb-разбираеми дивотии.
|
| Нед Мар 11, 2018 10:36 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Те на колегите преди мен им е била точно такава идеята - даже вместо адреса на формат стринга записваха адреса взет с __builtin_return_address() с идеята после от него да се види какъв точно е формат стринга от сорса - пък в бинарито даже текстовете са махнати с макроса ... само дето не го бяха направили като хората нито на устройството нито на сървъра - голяма врътня си е. На практика е по лесно да си логваш четливи дебъг съобщения ... и на флаша и на GPRS-а цените падат, закона на Мур се грижи да ни е лесно 
|
| Нед Мар 11, 2018 10:59 pm |
|
 |
|
gicho
|
Не е точно така - апетитът идва с яденето - моите хора не се свенят да логват и от времекритични места - и с закона на Мур това времекритичното ако се е викало на всеки 500мкс преди години сега го искат на 100 примерно - и бонуса от технологиите хич не ми помага (или поне не стига). Да не говорим че с тия новите мудни ядра ситуацията отида на влошаване - пробвахме нова платформа (линукс на cortex-a9) и се оказа че джитъра на real time-а е почти двойно по-зле от това което имахме в предишната генерация с ARM11... Е, като запали по-бързо свършва работата, ама накрая сме пак откъдето тръгнахме.
|
| Пон Мар 12, 2018 9:34 am |
|
 |
|
palavrov
|
Това с логването от критични места си е тънка работа - обикновенно един буфер да се трупа в него и после да се стриймва по някой бавен интерфейс помага. Но идват други усложнения - да отработваш препълнен буфер и т.н. То затова вариантът със записването само на __buildin_return_address() без абсолютно нищо друго хич не е за пренебрегване - трупа ти 4 байта + още 4 евентуално за timestamp. Верно губиш доста от информация ама пак горе долу има поглед какво точно прави желязото. Ама щом търкаляте линукс едва ли имате сериозни ограничения за паметта ...
|
| Пон Мар 12, 2018 9:51 am |
|
 |
|
gicho
|
Да де, и тъкмо с тия няколко аргумента които изреди виждам че lttng е което ни трябва.
|
| Пон Мар 12, 2018 11:05 am |
|
 |
|
palavrov
|
Оф - тоая lttng ми седи още в отворен таб в браузъра - даже, вече е 4-5 таба назад, че в момента боря гаден проблем с nodejs garbage collecting - заспива ми целия сървър за 30 секунди и така на всеки няколко минути - и всички кучета дето съм пуснал да дебнат за злосторници почват да лаят ...
|
| Пон Мар 12, 2018 12:24 pm |
|
 |
|
gicho
|
4-5 таб-а назад - значи преди 10-тина минути си го отворил Добро нещо е, за проба тръгва лесно на RPi и даже работи. Има събрани няколко трейса ако искаш просто да разгледаш какво излиза (в Trace Compass-а например) - че аз първо рових за готови трейсове и като не намерих се принудих да си записвам.
|
| Пон Мар 12, 2018 5:07 pm |
|
|