|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:23 pm
Ремонт на чугунени радиатори или алтернативи?
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Ремонт на чугунени радиатори или алтернативи?
Май бъркаме ябълки с круши. Само на метър-два температурата е с малки отклонения през годината (там е и влажно) и това се иска, а не да търсиш топлината на земното ядро. Дори в недълбок кладенец температурата на водата не мърда много. И т.н. Тези варненски графики много ми напомнят вятър и мъгла. Иначе: не сте ли чули рекламата за пералня + сушилня с термопомпа? Едва ли разчита на сондаж. Но на места водата е доста скъпичка...
|
| Пет Мар 09, 2018 9:23 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това за сушилнята не го схванах - там компресорът е има-няма 200 вата, цикълът е затворен - от едната страна нагрява въздух за дрехите, от другата студът води до кондензиране на влагата. В "ефира" излизат загубите в компресора (и електрониката...). Т.е. топлина/енергия не се помпи наникъде... Ако погледнеш тренда на графиката на 90см ще видиш че промените са от месец на месец - какъв вятър или мъгла. Има някакви данни че геотермалния коефициент може да е до 200 градуса/километър в близост до повърхността, но не му разбирам много.
|
| Пет Мар 09, 2018 9:55 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Коефициентът близо до повърхността не е интересен, защото там температурата ще варира сериозно през сезоните. А тези големи стойности се получават, защото е нормално температурната разлика на дълбочина 5 см да е примерно 1 градус и ако екстраполираш това на дълбочина 1 км, ще получиш 20 000 гр. разлика, което е далеч от реалното.
|
| Пет Мар 09, 2018 11:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
За сушилнята не съм се замислял, въпреки че майка ми има има такава и без реклама. Но никой ли не разгледа варненските графики за да ми обясни как мога да им имам доверие?! Приличат на сеизмограф с детектор на космическо лъчение.
|
| Съб Мар 10, 2018 12:20 am |
|
 |
|
fred
|
За Исландия може, там дори на повърхността блика пара защото е вулканична зона. Но нормалното е доста по-малко, казвам ти го като човек който доста сондажи е виждал. Добруджа цялата е надупчена от сондажи на 3-4км защото търсеха нефт и на повърхността си излиза съвсем нормална вода. http://energia.elmedia.net/bg/2012-6/editorials/геотермална-енергия_00600.html http://www.vodite.com/geothermalna_energia.html
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Съб Мар 10, 2018 2:56 am |
|
 |
|
timt
|
Фред, гледам в нета че има доста оскъдна информация за град Базел 2006 г. от такива сондажи. Към настоящият момент в Швейцария не се произвежда електричество от геотермални източници. Въпреки това, е планиран проект "Подземни мини" за изграждане на съоръжение в Базел, което ще е в състояние да произвежда 3 мегавата електроенергия и 20 мегавата топлинна мощност, която ще може да осигурява около 10 000 домакинства с електричество и 2700 домакинства с топлина. Подготвителната работа по този пилотен проект е започнала още през 1996 г. с подкрепа на Швейцарската федерална служба на енергетиката. Неочаквано силните трусове, които бяха предизвикани от изграждането на електроцентралата в края на 2006 г. показаха, че тази технология все още е в областта на изследванията, и че голяма част от изследванията трябва да се извършват в района на язовир със стимулиране и предизвикване на сеизмична активност. Потенциалът за производство на електроенергия от геотермални източници в Швейцария е много висок, но значителна несигурност продължава да съществува по отношение на разходите и приложимостта. Въпреки това, перспективите за този неизчерпаем, чист и непрекъснат източник на енергия е много обещаващо: той е CO2-свободен, осигурява постоянно снабдяване с енергия и изисква малко пространство. Експерти очакват, че до 2030 г. такива електроцентрали ще бъдат в експлоатация с обща продукция от около 800 GWh. Не е изключено в дългосрочен план геотермалните централи да дават една значителна част от електроенергията на Швейцария.
Научен опит доведе до земен трус в Базел
Monitor
Експеримент за извличане на топлинна енергия от земната кора предизвика земен трус в Швейцария. Макар да не бе силно, земетресението с магнитуд 3,4 бала по Рихтер предизвика паника в град Базел, предадоха осведомителните агенции. По данни на властите в службите за спешна помощ са постъпили хиляди позвънявания от паникьосани жители, тъй като в Швейцария земетресенията не са често явление. В хода на експеримента учените се опитвали, като използват геотермалната енергия да загреят вода до достатъчно висока температура, за да могат да задвижват генератори на електростанция, която да снабдява с ток 10 хиляди домове, а 2 700 сгради да бъдат отоплявани. Проектът на сума почти 67 милиона долара се субсидира от швейцарската държава. Подземният трус е бил регистриран, след като в сондаж с дълбочина 5 километра под високо налягане била вкарана вода. След трусовете експериментът веднага бил прекратен, а ръководителите му се извинили на жителите на Базел. Прокуратурата в града разследва инцидента.
|
| Съб Мар 10, 2018 4:10 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Какво те притеснява? Виж температурата на въздуха - тя се движи сериозно. Но тази на 0.9м си е доста стабилна. Нормално е на по-плитко температурата да се клати все повече и повече. А за температурата надълбоко явно е така - Erich от mcuoneclipse са правили сондаж 183м, но и при него е термопомпа. Доколкото четох вади 12 градуса вода: https://mcuoneclipse.com/2013/07/13/hacking-the-heating-system-for-cooling-geothermal-drilling-with-extra-benefits/При тях копаенето е 50 CHF на метър, тук е 100-тина лв - за 100м надолу са кръгли 10000лв. Само че вече говорим за 12 градуса срещу 4-5 - това прави разлика на COP-а примерно от 3 и нещо до 4.5-5. Което ако се разгърне за достатъчно време - 10-20 години изглежда ще е по-изгодната инвестиция.
|
| Съб Мар 10, 2018 10:10 am |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
питай тези колко пари спестиха от термопомпите https://www.youtube.com/watch?v=zOgle88sKro
|
| Съб Мар 10, 2018 1:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Да бе, gicho, ама остава да ми кажеш каква е била температурата на въздуха на шести март, на 5см на четвърти март, на 10см на седми март, на 20см на осми март и защо на седми март на 90см започва забележимо да се къдри. За мен отговорът е "Скапана хапаратура!" и не виждам причина да и обърна внимание, още повече, че дълбочините са странно избрани и нищо не отговаря на личните ми наблюдения.
Иначе, като се замисля, отоплението с термопомпи в БГ е адски изгодно при условие, че си богаташ на село и си случил на плитка вода и близко дере - вторите обикновено вървят заедно, но не и първата част от условието. Например втората част е валидна за имота на брата на жената, но той не живее зимата на село защото няма как да отиде на работа (познайте защо). Аз например имам добре разработен стар кладенец, на практика водата не свършва ама е на 15-на метра, но лятото къщата и без това е хладна, а зимата няма къде да се изхвърли "отпадъчната" вода, пък и предпочитаме града (пак познайте защо). Не съм се засилил да ръгам термопомпи, де.
|
| Съб Мар 10, 2018 2:45 pm |
|
|