|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:05 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Държавата няма какво да направи, то е до предприемачите. V-ray е български да, и не е само V-ray, има не малко Български неща и то много успешни. Валтопия колкото и да не го обичат, и то е българско, и не е нещо безмислено, има и много други. Една от фрмите с които работя, сме ако не в топ 5 то в топ 7 в световен мащаб, и има още една Българска дори с по-голямо произвдоство но не толквоа добре позиционирана все още, но се равиват много бързо. Сещам се за не малко БГ фирми, примерно чували ли сте фирма БОН, сигурно не, и аз не бях, да ама човека се е хванал и е намерил ниша, храна за диви птици. Защо им е на дивите птици хрнаа не ме питайте, но има идиоти в европа които плащат, и човека произвежда и продава. Не е хай-тек но си е производство, родно и то на ниво. Изобщо ако се огледа човек ще установи че има много, не са 1-2 организации Български които работят доста сериозно, и като цяло генерират много повече работни места, а и приходи в Бюджета от САЩ, Вистеон, Сирма, Телерих и другите уж хай-май тек ала бализми. Има и заводи които работят, не са един и два за да ги назова, да верно вече с чужди собственици ама работят и правят най-големите печалби в групите които ги притежават, например Дуропак. За съжаление послендите попаднаха в лоши ръце, дълго време бяха австрийска собственост, след това ги продадоха на JP Morgan, но преди две години ги купи DS Smith, измамни англичани. Инвестициите спаднаха до 0, съкращения, оптимизации .. не знайно какво се опитват да постигнат.
|
| Съб Мар 03, 2018 10:40 pm |
|
 |
|
fred
|
Проблемът Тони е, че с храна за птици технологичен пробив не се прави. Нито със стени за катерене. Нямам нищо против хората, намерили са нишата както го определих. Но това е нишата за оцеляване, ако щете и благоденствие, но за малцина.
А ние трябва да търсим високите технологии, там където ще се продава ум не прости работни ръце. И особено около които може да се оформи кластер. И това е възможно само в нещо ново, нещо което току що се ражда. Известното отдавна е заето от големите акули. А пък в това сме кръгла нула. Болно ми е да гледам как на Запад кипи от стартъпи, всички знаят че от десет един ще пробие ама пък може да е новият Apple? При нас мъртвило. Нито държавата има в това политика нито ентусиасти има, всеки се е сврял в черупката и гледа оцеляването. Или ако се е захванал с нещо то е дребно, колкото да припечели от контрактчето.
Ходя по разни събирания да се ориентирам какво е положението с тези стартъпи, ами то освен че няма пари няма и дух. Последно бях на едно от Dev.BG за виртуалната реалност, питам лектора как вижда нейното приложение в индустриалните симулатори, и той и аудиторията ме гледат неразбиращи. На всички в главата им е как да направят някаква игричка и да поспечелят малко от нея. Само че такива дялащи игрички са десетки хиляди. А нишата за която говоря, индустриален симулатор, където е високото ниво но и големите пари не се сещат дори за нея, какво остава да правят нещо. И ако намеря пари /съмнявам се но все пак/ с кой ще го правя? Така и ще си блеем година две, а през това време останалите ще я заемат.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Мар 04, 2018 1:39 am |
|
 |
|
ToHu
|
И е така и не е, всяко производство изисква технологии, ти как мислиш че ги знам. Малко по малко тия примерно аетоматизират, не е хай тек но иска контролери, иневертори, датчици.... Верно ползват все внос, но ако има повече като тях ъоку виж се пръкнал местрн произеодител и ей ти го хай тека. То датчици и процес индикатори има и нашенски, защо да няма и plc-та.
|
| Нед Мар 04, 2018 1:58 am |
|
 |
|
Pif
|
Тони, уолтопия не ги хвали защото са крадци и плагиати на едро. Патенти и закони не зачитат. Каквото видят - веднага копират. И те си падат по най-малкото съпротивление. Слагат ПЛЦ-та в стените си и като стане статично електричество бум - гърмят им контролерите. Щото им се свидят парите някой да им направи интерфейси за светодиодите.
А каква индустрия и каква революция както нямаме никакво производство. Резистори ли правим, кондензатори, чипове, текстолит? Ръководството на държавата са добре - хванали са няколко милиона балами да бачкат за тях. Баламите - да се оправят. Какъв да е стимула и мотивацията за развитие. Тони се жалва, че нямало някакви си заварчици но за да станеш такъв заварчик си трябва сериозна инвестиция. Кой е луд да си лиши семеството от храна за да инвестира в сертификати и специализации. И като придобие тези сертификати пак няма да му дават повече пари. Или айде малко повече. Евентуално. Ако случайно попадне във време и на място където точно тогава има търсене.
Фред, стартъпите са кражба на пари. Нищо реално. Преди 15 години един такъв рисков проект на всеки 50 ставаше и носеше много пари. Тогава тези "стартъпи" се правеха от знаещи и можещи хора. Сега стартъпите се правят от разни глупаци целящи да спечелят пари. И то с измама а не с нещо реално и полезно за човечеството. Стартъп стана обидна дума в последно време. Разбирай едни тарикати са измислили начин как да вземат парите на едни балами. А едни други балами им дават пари щото си мислят, че ще вземат повече пари от трети балами. Не мога да се сетя някой реален смислен продукт да се е пръкнал от тея стартъпи. Той който е можел да направи нещо го е направил и без да прави измами.
|
| Нед Мар 04, 2018 2:16 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе за Вальо пия, че са стиснати спор няма, и тоалетната хартия е с търг, но това не е лошо. Може никой да не ги е светнал що горят плац-та, не знам. За другото, не е и така, защото аз исках да инвестирам примерно в заварчик, да го пратя на курс, не в БГ, да ама няма мераклии. Дори и нашия, заварява перфектно миг и тих, и за двете има тръба Т5/6 но на електрод само листово. В БГ никой не заварява с целулозни, поне аз не чух, има училище в Норвегия, но аз предпочитам да е в САЩ, да ама не му се ходи. Иначе производство има, трябва ли да произвеждаш компоненти за да правиш високи технологии? И какво са високи технологии, имаме 2-3 продукта с imx6, няколко х86, в момента се прави нов с V1000, всичко изцяло къстъм, това висока ли се води? Да не рушим в БГ, няма кой, или почти няма кой, тайванец го прави бързо и евтино, след това естествено произвежда с добра надценка. Ама в БГ ни къде да я произведеш тая платка ни къде да я наситиш, ама то и САЩ компаниите масово са така, правят нещо и след това засилват към Азия или Мексико. Според мен доста неща има и се правят, трябва да се огледа човек, и да е малко по-позитивен. За мен единствения проблем са кадрите, и не за друго, просто хора няма, като количество.
|
| Нед Мар 04, 2018 10:04 am |
|
 |
|
trakon
|
Фред, кой точно индустриален симулатор визираш. Не знам опита ти със симулатори и да не излезне че с моите приказки 'продавам краставици на краставичар' (ако е така много ще се радвам да намеря друг запален 'градинар' като себе си), но все пак за протокола тея които съм виждал до сега а и при всеки симулатор са съществени няколко точки - да спазва точно логиката на процесите които симулира - да симулира реалистично обкръжението и процесите от него, които повлияват в/у основния процес ( време, хора, комуникации, трафик, токови удари...) - конзола за инструкторите задаващи 'катастрофичните' сценарии - 'ръчките и пръчките' да са на правилното пространствено място за да изгражда симулатора правилен двигателен стереотип в обучавания - да са с правилна функция и форма за позитив контрол ( ръчкане когато ги гледаш ) и негатив контрол ( ръчкане когато ги усещаш само тактилно - тактилен стереотип за обучавания) и т.н. и т.н. За точки 1,2 и 3 е необходим някакъв 'енжин' на симулатора, работещ в/у някаква ОС - Линукс, Windows. Да предположим че е Win., симулираните процеси са изградени като затворени .dll модули. Програмистите на симулатора са оставили някаква минимална възможност да вкарваш допълнителни обекти и процеси чрез 'вътрешно' адд-он C-програмиране , LUA, XML-скриптове и т.н.. Ако са били хептен добрички към бъдещия потребител, са извели някакъв готов API интерфейс по който да получаваш и пращаш данни от/към процесите в симулатора. Ако не - 'подслушваш' IPC процеси, когато един затворен симулаторен процес реши да комуникира с друг през системната памет ( не особено удачно за новите ОС-и) , изкарваш и вкарваш през USB или TCP/IP към периферията от МЦУ-та . И с това свършват добрите новини.... От там нататък - самите ръчки , бутони, врътки ( които да изграждат правилния тактилен стереотип) са много специфични по форма и функция, примерно ръчка на която трябва да натиснеш бутон в средата, за да можеж да я издърпаш или завъртиш. Повечето са изключително трудни за намиране(само по парт номер от квалифициран инженер по поддръжката на съответната система, специфичен доставчик) и за солидни суми ( понеже са за реалната система, отговарят на високи изисквания) . И са неподходящи , защото ако зад реалната ръчка стои жило, зад симулаторната трябва да стои някаква проектирана от теб мехатроника. Е па тая част точно (мехатрониката) излиза че е най-упорития запек не само в български, а и в световен мащаб в момента, трябва ти добре оборудвана работилница за прототипване. Колкото до визуалната част - никой не ползва в момента VR. Повечето ползват извити миларни огледални екрани (подобни на тея в спътниците) в комбинация с няколко проектора и изграждат 360 гр. или ако е нужно- сфера. Едни познати се опитват тепърва полу-хоби, полу-професионално да вкарват VR, като изграждат таблото на симулираната система само от ръчки и щракалки , без други уреди които и без това няма да виждаш под очилата. Само че уредите прожектирани в очилата не са били предвидени изначално за VR , а за плоски малки монитори и са с ниска резолюция на графиката по рождение, т.е. - за VR се иска преработка на цялата симулаторна система от работната група която я е програмирала, а не от външен VR-разработчик(не че не може и така де, ако симулатор-джиите са били добрички и са сложили въпросното API-интерфейс). Също така-повечето от тея симулатори са изключително 'бутикова' стока за ограничен крък от клиенти и в лек упадък в момента.(ако им споменеш на работната група да преработят нещо им става лошо, щото половината от разработчиците вече си живеят щастливи пенсионери по старческите домове и островите). За крайния резултат от VR -не знам какво да кажа, в момента май няма по-добра визуална система от 360 гр. миларни извити екрани, не знам каква е визуалната система на симулаторите на ИВТ -то , може да се пробва на място. Те така- като речете заинтересованите в тая област да правите нещо като примерно да се борите с бик, свиркайте и на мене 
|
| Пон Мар 05, 2018 5:10 pm |
|
 |
|
fred
|
Излизам затова накратко. Засега е само идея с която да търся финансиране. При което съм много скептичен че ще го намеря а идеите са доста, имам и по-лесни. Тази съм я сложил много назад и засега само оглеждам терена. Симулатор в смисъл сядаш зад пулт пълно копие на пулта на реална машина, натискаш бутони, дърпаш ръчки и на един голям екран/виртуален шлем се получава това което ще виждаш ако беше зад истинска машина. Т.е. игра но с модел и реакции на машината, максимално възможната реалистичност като действия на оператора. Не цъкаш с мишката както при игрите. Това е идеята, да се тренират реалните операции на работника. Точно това ги шашна корифеите на VR, взаимодействието с реалната периферия. Те са свикнали на игрички с мишки, софтуера готов само кодираш. При което и модела на машината също може да има различни нива на сложност, като почнеш от "физичен" модел, т.е. кинематика и динамика с всичките им уравнения и взаимодействия между чарковете и се спре на нещо по-елементарно в стил "натискаш копче тръгва нагоре, натискаш друго спира, педал променя скоростта". Вътре и 3D модели на чаркове от машината и както виждаш става една... Необходими са комплексни екипи, софтуеристи и машинни инженери. За второто лесно, нали тези машини от такива са правени и такива работят с тях. За първото се оказа, че всички са по игричките. АКО се захвана и АКО намеря финансиране ще свиркам тук, засега проучвах дали такова нещо е въобще възможно тук в БГ, също положението по света. Но както казах вероятността е минимална.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Мар 05, 2018 5:47 pm |
|
 |
|
sthx
|
To това хубаво като идея, ама тенденцията на съвременните машини е да се натиска едно копче и да не се пипа нищо. И интелигентността на работника често е на ниво , което изисква не да му изпишеш на дисплея съобщение (щото е съмнително дали може да чете), а да му синтезираш говор на майчин език. А вече не са редки случаите, в които параметрите на машините се настройват по интернет от другия край на света, а на туземците се оставя привелегията да сипват материал с мотокара и да изнасят продукцията пак с него, щото и робот реди детайлите в палета.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Мар 05, 2018 5:58 pm |
|
 |
|
trakon
|
Вариант едно - ползва се готов енджин ( такива има готови за самолети, кораби, локомотиви, коли , трактори, багери). Вариант две- ползва се някой полуфабрикат пр. Microsoft ESP , в който се вкарват по избор 3Д модели и нов тип променливи от съществуващите и взаимодействия м/у тях чрез Ц , Луа, Питон , Вижуъл Бейсик,етц. взаимодействащи с енджина през съответното SDK. Вариант три -разработка на собствен енжин - едно 10-15 годинки работа ( броя на променливите в такива енжини не е като в някоя игричка, по-скоро е близко до броя на думите в папките на държавните архиви). Но пък ако някой се захване, наистина ще е иновация. Взаимодействието с периферия не е никакъв проблем ( всеки полу-грамотен системен програмист би трябвало да може да прихваща събития освен от мишка и клавиатура, поне и от HID - device , джойстици, оси, бутони , Ком-порт и Мрежа ) Истинския гъзобол е мехатрониката. А и в това дето го казва stxc има нещо вярно - новия Гармин-ски "GPS----Nav/Com Radio---Transponder ---Female Vibrator" панел не прилича на никакъв радио-модул , а на два детски таблета по които търкаш с пръстче, само с един физически бутон-вкл/изкл. и се продава за скромните 17 000 +15 000 доларки.
|
| Пон Мар 05, 2018 7:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
То вече няма кой да си настрои радиото сам ти ..... нали занеш, храни учето и не пипай нищо.
|
| Пон Мар 05, 2018 10:46 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Тц, тц, много черногледо бре...
|
| Пон Мар 05, 2018 10:56 pm |
|
 |
|
fred
|
От 2019 г. личните карти и паспортите ще са "безконтактни"Само че аз съм скептичен, че скоро ще махнат толкова омразното ми безкрайно попълване на бланки с "... трите имена, адрес... ала бала". Най-малкото защото изисква пълно преработване на софтуера /който го нямат/, отделно четящи устройста за тези лични документи... безброй неща. Виж, ако беше за събиране на данъци за нула време щяха да го въведат, гледам личната лекарка с рутерче, НАП го искали. Все пак стъпка в правилната посока, да се надяваме след 20-30г все пак да почнат да ги ползват тези компютри за нещо повече от пишещи машини.
|
| Чет Мар 08, 2018 10:38 am |
|
 |
|
lacho.lazarov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Авг 17, 2011 4:06 pm Мнения: 4 Местоположение: София / Дупница
|
Че моя паспорт дето изтече 2015г. съм го прочитал с NFC на телефона. С една програма за андроид като го прочетеш излизаз снимка, ЕГН, имена и др.
|
| Чет Мар 08, 2018 11:04 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Когато на мода са счетоводителите и икономистите, даже и спорта и науката се слагат в отчетите и презентациите https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/08 ... _main_newsЯсно е, че статистика трябва да има, но намекването - колко им дадохме, пък те какво направиха е типична за "медиите". Вместо да напишат статия в стил - не се получи, да видим защо и как следващия път да е по-добре. И тогава пак може да има статистика. Най-важното е да заковем министърчето и да покажем на народа колко пари съм му взели, а не сме влезнали в класирането. Както е с повечето неща...
|
| Чет Мар 08, 2018 12:01 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Чет Мар 08, 2018 3:16 pm |
|
|