|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:40 am
Предложение за нова папка "Курсови проекти"
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Един форум винаги е компромис между някакви твърде стриктни правила и прекалена свобода. Но това е компромис който организаторите на този форум трябва да направят.
Надявам се че ние от компютърния бранш сме по-толерантни и лично на мен това много ми харесва. За сравнение преди време се интересувах от термодинамика и пуснах 2-3 постинга в www.eng-tips.com. Въпреки че преди това бях изчел доста литература и въпросите ми бяха чисто техничеки, без никакви лични нападки и т.н. ме изритаха от форума като мръсно куче... Почуствах се много зле, но после ми мина, защото разбрах че повечето от тая област са с твърде странни, да не казвам ограничени разбирания.
Но така са свикнали хората, ако някой измисли да речем ново бутало, то неговата фирма го патентова, засекретява и никой друг не може да го ползва. А нас ни се струва съвсем естествено ако някой направи някакъв чип, да има подробна документация че даже и добър съпорт...
Ех, винаги ще се намират и такива които бъркат свободата със свободията... Но как без такива хора ние можем да покажем че сме толерантни?
За мен форумът е място където мога да получа помощ или да помогна на някого. Аз самият съм длъжник, защото навремето като прохождах имах късмета да попадна на хора, които съвсем безкористно са ми помагали. Няма да забравя един дядка (лека му пръст!), който ми спаси задника докато работех по доста добре платен проект. Не знаех как да му се отблагодаря, та той ми каза “на мен са ми помагали, аз помагам на теб, дано и ти да помогнеш на други...”
Така че, ако мога да помогна не се интересувам дали някой ще ми върне услугата и дали този който я получава ще спечели или не...
Какво значение има дали помагам на някой да си направи курсовата работа, или да спечели някой лев... Ако ме притеснява че само ще си изгубя времето – просто не помогам... Кой е казал, че живота трябва да е справедлив и да върнеш всичко което си получил 
|
| Съб Апр 01, 2006 3:55 pm |
|
 |
|
HCL
|
значението е в това, дали този някой, който задава вьпроса, си е дал труда да потьрси и прочете по тематиката която пита. Ако го е направил ще зададе коректно вьпроса или в течение на дискусията ще му се изяснят нещата. Ако го е домьрзяло само флууди форума и най-адекватната мярка би следвало да е мьлчание от страна на останалите участници (освен ако и те не са му на акьла  )
Като цяло сьм против агресивния отговор, на всеки му се случва да има кофти часове/дни/години...
|
| Съб Апр 01, 2006 5:18 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Не си прав според мен. Никой няма да пише проекти на хората. Ако постнеш някоя схема или код ти не правиш проекта а само споделяш информация. Той човека самолично си го пише като ползва споделена информация. Как се прави нещо каквото и да е? Събитраш много информация и я моделираш адаптираш систематизираш за твойта цел.
|
| Съб Апр 01, 2006 8:03 pm |
|
 |
|
JoroS
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Може би не съм се изразил правилно. Не съм против да се помага. Напротив ще отговоря на всеки смислено зададен въпрос, на който знам отговора. Обаче напоследък се наблюдава ясно изразена тенденция, първо да се пита (и то как да е), и ако никой не даде готов отговор, евентуаааално да се понапъне, да потърси, да почете. Особено в ученическо-студентската възраст, този навик трябва да се изкоренява! С бой по канчето, ако трябва. ВЕрвай ми, имам в къщи такова животно. Малкия ми син учи техникум, и пита точно по същия начин. 
|
| Съб Апр 01, 2006 10:01 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Аз съм за създаването на "Курсови проекти", но с ясни правила, че няма да се разменят готови проекти (то пазар за такива си има отделно от форума). В темата да се оказва помощ при желание на знаещите от форума на тези студенти/ученици, които показват разбране и знания, но имат конкретен проблем.
Успех 
|
| Нед Апр 02, 2006 11:39 am |
|
 |
|
HCL
|
Добре, нали има "Академия" за тази цел. С нов подфорум много се разводняват нещата, а непрекьснато кликане с мишката действа изнервящо.
|
| Нед Апр 02, 2006 11:52 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
И аз съм на мнението на HCL.
Въобще с правенето на подфоруми няма да се реши проблема с "въпросите не на място". Просто това е Интернет форум и доколкото всеки има възможност да ползва Интернет и да се регистрира тук, трябва да ни е ясно, че е съвсем обяснимо защо с нарастващата популярност на mcu-bg се появяват фенове като IGBT, ламера, спамера и прочие.
Виж ако имаше възможност в софтуера на форума всеки по желание да поставя филтър и мненията на определени участници при него да се появяват само като име и едно "+" отпреде... Ако искаш да ги четеш щракаш върху плюсчето и те се зареждат в браузъра ако не въобще не ти товарят трафика и не ти губят времето.
|
| Нед Апр 02, 2006 1:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Не знам дали въпросът ми е на място или не, но ще попитам - кой е създал този форум и с каква цел?
Ако няма конкретни цели, а е просто място където ходят хора от дадена област, то е съвсем нормално да се появяват всякакви теми и въпроси. И "курсови проекти" е само един пример и ако се направи такава папка приливът на студенти ще нарастне и скоро ще има въпроси за "дипломни работи", "пищови", "дисертации"...
От друга страна, ако целта е да се привличат повече професионалисти, то по-добре е да се види те от какво имат нужда и за тях да се създават теми, т.е. да се работи в права логика, а не обратна...
Тъй че който кара влака трябва да реши в каква посока ще кара, за да знаем ние пътниците да се качваме или да слизаме
Ще го кажа и по още един начин - ако един специалист попадне случайно на форум и папките са от типа "курсови проекти" - най-вероятно няма да си направи труда изобщо да разгледа подробностите... От друга страна, ако един мързелив студент попадне на форум в който темите са типа "температурно деформиране на кристалната решетка и влиянието й върху обратния ток на клампите" (примерно) - няма изобщо да си прави труда да пита за курсовия си проект.
|
| Пон Апр 03, 2006 11:33 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Аз съм за направата на "Курсови проекти" защото все пак един форум трябва да е и добър източник на информация.Нека на загърбваме българското защото като тръгнем да търсим нещо в мрежата почти винаги попадаме на някой проек разработен от незнам си кой и естествено написано на чужд език.А толкова идеи могат да се родят примерно при пусната тема "Разработване на ......" и всеки почне да си дава мнението и най накрая естествено да бъде публикуван за да си проличи че и ние знаем нещо.  Аз лично се запалих по програмирането след поставената ми тема за Дипломна работа и от тогава все ме сърбят ръцете
Но тежката дума има единствено и само Реконструктора 
|
| Вто Апр 04, 2006 1:11 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Ще е много интересно ако има такава графа "Курсови проекти", да има нещо мое там и някой от колегите ми да го изтегли и предаде....какво ли ще му направя на тоя колега!
По темата за или против, аз съм строго против да се помага в такива случаи! Напоследък все по-често някой се включва в ICQ, MSN или Skype-а ми за да ми иска съвет относно контролер, схема или нещо свързано с програмиране (даже се очудвам че има и доста такива които не са българи). Помощ никога не съм отказвал, освен в моментите когато съм бил зает, но дори и тогава ме сърбят пръстите да помогна....това ме кара да се чувствам поне малко - специалист. ОБАЧЕ, хората на които помагам, са такива, седнали сами да сглобят нещо, с интерес очакват отговора ми и знаят какви въпроси да зададат....за разлика от колегите ми студенти! Само за сведение - влязох да уча висше образование през 2002 година, изкарах първи курс успешно (дори стипендия вземах), но втори курс вече за N-ти път не мога да мина....не защото не разбирам, а защото на мен не ми дават да се изявя поради големия брой отсъствия, които правя. В същото време, мои колеги, нямащи никакъв интерес към специалността която следваме (Електроника), присъстват редовно в часовете, преписват оттук-оттам и успяват да минат с 300 зора в горния курс.... Свидетел съм как 8 човека от курса ми заедно не успяха да подкарат схема с общ емитер за 4 часа (схемата беше навързана, трябваще само да подадат две захранвания!)...един такъв вишист бяхме взели преди година в сервиза....стипендии имал човека всяка година за успех, не можа да завърже две релета и един ел-мотор без да светне защитата на захранването - аз такива хора не толерирам, и на такива - няма да помогна!
|
| Вто Апр 04, 2006 2:06 pm |
|
|