Отговори на тема  [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 89  Следваща
Платкаджийници и фирми за насищане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Пиши им и им изпрати снимка или лошата платка. Ако имаш познат с рентген, направи им
и рентгенова снимка. Може пък да се научат и да ти пратят малко кредит.

Те няма как да разберат, че са зле (или че партньора им е зле), ако ти не им кажеш.
Ясно, че се губи време, но това е положението.

Пон Дек 11, 2017 10:15 am
Профил
Аватар

Наясно съм с това, ама нямам нерви и пари да се правя на самарянин.

Начи една такава платка е с по 200 евра БОМ. Повечето лесно им хванахме проблема и ги шинирахме. Ще станат за демо устройства или резервни. Две имам на които проблема е под БГА чип. Няма оправия. Значи да ги опаковам и пратя, ще избухам едни 100-200 евра. Ще загубя време за още толкова.

И да им я пратя какво ще постигна? Отговора подозирам какъв ще е - ами те са минали електрически тест, ето ви паспорта. Вероятно вие при печенето сте ги прецакали и механично усукване е имало или бла-бла. И може и да е така - наистина да са минали ел-теста на магия и после при печенето да се е отворила метализацията. Върви доказвай, че нямаш сестра.

В интерес на истината с кофтито злато им направих снимки и ги пратих. Отговора беше това са остатъци от миенето след насищане. Бабината ви трънкина - ето търкам го с тулол - не пада, не е мръсотия. Самото злато не е нанесено като хората. Ами мрън, мрън... дайте да видим гола платка. Нямам. Тоест имам, ама на нея всичко е ОК. То ясно, че аз съм виновен защото не съм им направил визуален контрол при приемане на голите платки. Ама нямах време. А и проблеми с метализацията това няма да реши...

И така, просто спирам с тях и толкоз. За много спешни случаи вероятно пак ще ги ползвам, но за производство - не.

Пон Дек 11, 2017 10:49 am
Профил ICQ
Аватар

прототипите ги правят при тях, производството е навън, вероятно някой от хилядите китайци.
3-4% брак е на ръба да му обърнеш внимание. 5% не е приемливо, за 1% не си заслужава навеждането.
все пак може оная с полигона на късо да я щракнем, да видим дали е дефект при производството или трябва да имаш още нещо в предвид при проектирането. ама ще е другата година.

аз се каня да мина при вас по друг повод, та ще поговорим и по тая тема.
да готвя ли шейната и еленчетата и тая година или пораснаха децата?

Пон Дек 11, 2017 11:15 am
Профил
Аватар

Относно късото, какво да я щракам...2 от 300. Е га па проблема да е в дизайна.

Иначе 3-4% брак доказано от платкаджията е прекалено много. То като сложиш и 3-4% от насищане и 3-4% от... "еба ли го"... То какво остана за мен де.

Относно шейната...приговяй я. Ако не стане с играчки, ще я напълним с пиене и Снежанки.

Пон Дек 11, 2017 11:02 pm
Профил ICQ

Като си поръчвате платките, винаги ли ви правят електрически тест? Или поръчвате без тест?
Питам, защото напоследък платките, които поръчвам от Селектра, яко имат проблеми. Да не се изсилвам ама на едно 30% се налага да търся някакви къси. Нищо ракетно не съм поръчвал - 10mils писти, тук там някоя TQFP 64... И когато се им се оплаках, хората ми препоръчаха да си поръчвам с ел. тест. Не говоря за големи количества, ама все аз да тегля късата клечка не вярвам... Защото съм 100% сигурен, че преди много рядко се случваше при тях!
Благодаря!

Вто Фев 27, 2018 5:58 pm
Профил
Аватар

Ти и да поръчаш, те дали ще пуснат теста е друг въпрос. Защото за няколко платки на никой не му се занимава да пуска машината за ел.тест. Български реалности.

Отделно, че на мен българска платкаджийница ми е давала и платки в серия с фрапантни къси на едно и също място (което значи мърляв шаблон), за които уж е минал електрически тест. Съответно платките бяха наситени, проблема открит постфактум - и накрая изхвърлени. Не ставаше въпрос за малко пари. На въпроса - "И какво правим сега" - отговора беше... ми направете рекламация и ще ви върнем парите или ще ги пуснем пак. "А частите които отидоха в кофата и струват 100 пъти колкото платките???"... Вдигане на рамене.

Оттогава в БГ само по изключение и само непретенциозни прототипи. Серийно - никога.

Вто Фев 27, 2018 7:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Аватар

Не зная кога "преди" Селектра са правели добри платки, но аз имам опит повече от 15г. с тях, като последните 7-8 не съм поръчвал и прототип при тях. Ами тогава си беше така: къси съединения на едно и също място, проходни отвори без метализация- на произволно място :) , маска- под всякаква критика. Очевидно си държат и до сега на качеството :D .

Сря Фев 28, 2018 9:44 am
Профил
Аватар

Добре де, я препоръчайте платкаджийница навън. Днес или утру трябва да поръчам малка партида от 200 платки на панели. Нищо особено -двуслойка, елементи само от едната страна, 10/10 mil 0,35мм отвори.

Сря Фев 28, 2018 10:05 am
Профил

Някой пробвал ли е комшите?

http://www.hitech.com.mk/about-us/

Сря Фев 28, 2018 10:14 am
Профил WWW
Аватар

Най-добри са в региона!
Имаха някои проблеми, например със златото и им нямам доверие за платки с контролиран импеданс. Но си правят многослойки, правят и малки отвори, което е важно при BGA например.
Цената им е много добра.

Сря Фев 28, 2018 10:57 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Аз съм ползвал македонците веднъж -- нямам оплаквания, обаче беше прототип, само четири бройки. Всичко беше точно, но пък и нямаше някакви екзотики (6 слоя, без БГА, без глухи/слепи/куци вии, без контролиран импеданс и т.н.). Цената не беше много приятна, но пък като съм сравнявал различни платкаджийници за прототипни серии от по 4-5 бр. цената навсякъде, дори и при китайците е горе-долу една и съща.

Иначе в момента и аз като Цецо за прототипи ползвам Eurocircuits. Системата им на поръчване е наистина добра. Последно дори ги пробвах да си доставят компонентите и да наситят прототипите. Всичко беше ОК -- не съм имал грижи засега. Обаче си е скъпичко. Ама пък за прототипи наистина са супер.

Гледам, че Цецо се беше оплаквал от тях при повече бройки. Това вече ме притеснява. Но за над 10-20 бр. май не бих ги ползвал -- като ще ми правят брак като китайци, то по-добре направо при жълтите -- и без друго при повече бройки вече бързо почва да се усеща разлика в цената.

Сря Фев 28, 2018 11:27 am
Профил
Аватар

milmar написа:
Цената им е много добра.

Можеш ли да дадеш някакъв примерен ориентир. И горе долу къде им свършват възможностите.

Аз съм говорил с тях преди 4-5 години, тогава цените им бяха нереално високи - бяха на нивото на германски платкаджийници. Интересно ми е къде се позиционират днес спрямо eurocircuit ценово и като технология. Защото аз тях ги имам за средно ниво.

Сря Фев 28, 2018 11:36 am
Профил ICQ

Да попитам сега къде е модерно да се правят серии? 50-100-200 бройки.

За прототипи аз вече казах, че съм за Eurocircuits. Още повече, че са белгийци, а основните ми клиенти са от там. Дето се вика от местен телефон и на родния им език могат да ги напсуват, пък и на крака мога да им отида. Обаче за серии става дебело.

Проверявах PCBWAY -- за бройки разликата в цената вече става сериозна, но никога не съм ги ползвал.

А къде насищате? Китайците предлагат и това, ама както казах нямам опит, а и малко ме е шубе все още.

Гледам, че някои колеги ползват Тремол. Аз ги познавам, щото съм от Търново, но не съм поръчвал при тях.

В бившето ЗЗУ (В. Търново) по едно време вземаха и външни поръчки, но сега не знам как стоят нещата там.
Иначе едно време като млад инженер бях първия, който работи на машината, която купиха от ИвасТех (тя им беше и първата продадена), а после обучихме работниците.

Сря Фев 28, 2018 11:40 am
Профил
Аватар

bobihot написа:
Някой пробвал ли е комшите?

http://www.hitech.com.mk/about-us/

Само един път. От фирмата, която насища платките се оплакаха, че били криви, но не мога да съм сигурен в това - платките директно отидоха при тях.

Сря Фев 28, 2018 11:46 am
Профил
Аватар

Аз ползвам Eurocircuits за всичко, и за прототипи, и за серии. Не сме имали проблем.
Македонците са доста надолу като качество, говоря за окомерна оценка- златното покритие е зърнесто и не е плътно, деиствително са им криви платките. За къси съединения и метализации не зная, защото серията от македонците не стигна до производство. Така е,понеже колегата PCB Designer, поръчал в Македония се оказа, че не е знаел какво проектира въобще, импеданс едно друго ... :D .

Сря Фев 28, 2018 11:56 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1334 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 89  Следваща