Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Търсим тест инженери 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търсим тест инженери
Зависи кой е по на зор - човека да си намери работа или работата да си намери човек ;)
За нашего брата програмиста в момента работата е повече от хората ...

Пон Фев 26, 2018 10:58 pm
Профил

ToHu написа:
....офертата е дава който продава, а пък купувача дава контра оферта.

Това е ключовото. Щом пускаш обява значи нещо продаваш. Дали е стока, дали е работно място, няма значение, който пуска обява трябва да даде цена. И естествено който купува стоката/работното място може и да се опита да се пазари малко. Но всичко е в някакъв диапазон даден от началната обява, върти се около репера зададен от нея. Иначе очевидно има разминаване между купувача и продавача.

А тези точно от това се опитват, да избягат от репера. Което дава индикации за човек чиято настройка е да те изцеди, да те прекара. Доста късогледа политика защото и да го прекараш човека бързо ще се осъзнае. И или ще почне тихичко да стачкува намалявайки производителността и не давайки всичко около себе си, или ще почне да се оглежда за друго място, често и двете.

Арабски стил на взаимното надлъгване който много мразя. Уникалният случай беше една обява за сондажен специалист където арабите бяха дали 3 заплати - за кандидат американец, за кандидат от Европа и за такъв от Източна Европа, последната 3 пъти по-малка от тази за американеца. А работата една и съща :) Просто в очите ти го казват "Ти си второ качество човек".

Пон Фев 26, 2018 11:06 pm
Профил
Аватар

fred има решение и на този привиден конфликт. За всяка позиция която имаш отваряш три обяви. Една за младши 1000-2000лв, експерт 2000-4000лв и гуру 4000-8000лв. Въпросът е дали ще съумееш да убедиш някой талантлив и опитен колега, че все още е на ниво експерт. Логиката казва, че ако имаш еталон за гуру не би следвало да е проблем. Но практиката е, че хората завиждат. Виждал съм да се поставя на въпрос заплатата на колега с производителност 5х тази на останалите, и това в Германия. Човешка природа, затова заплащането е предмет на договаряне и се пази в тайна.

Това за арабите е истина и е една от причините която ги дърпа назад.

Вто Фев 27, 2018 12:07 am
Профил WWW
Аватар

fred написа:
Това е ключовото. Щом пускаш обява значи нещо продаваш. Дали е стока, дали е работно място, няма значение, който пуска обява трябва да даде цена.

По голяма глупост по темата не бях чел.

Значи работника си купувал работното място? Ми няма проблем, ще ти продам едно. Идвай и носи парите. Ако платиш добре, ще ти дам да поработиш.

Стоката я продава работника и това е трудът му. Работодателя е купувач и пуска обява като търсещ стоката. Цената се определя от търсенето и предлагането. Толкоз.

Много ми е интересно всичките философи тука на колко човека плащат осигуровките? Кат са толкоз печени в тая работа що те не въртят бизнес и не дават работа на другите, а седят и циврят срещу робовладелците.
Теми като тая си имат и добра страна де. Някой хора си направиха страхотни атестации.

Вто Фев 27, 2018 12:53 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
...Кат са толкоз печени в тая работа що те не въртят бизнес и не дават работа на другите, а седят и циврят срещу робовладелците...

Щото браншът бил на умиране, да не правят ненужна конкуренция, че току виж съвсем се разкапал... :D

Редакция:
Ама как сте осрали обявата на човека...

Вто Фев 27, 2018 1:52 am
Профил
Аватар

Защо бе Цецо, за мен темата е полезна. Помага да разбереш по какъв начин мислят двете страни, а и различните хора. Ако всяка страна разбере нуждите на ответната, вероятността за добра сделка е значително по-голяма. Лоша дискусия няма, а и повечето нито са учили материята в университетите, нито са имали възможност да стоят от двете страни на масата.

Аз лично си правя извод, че за някои хора модел на заплащане б) би бил по-атрактивен отколкото а) и това е добра информация

а) X лева и 5% годишен бонус при постигане на ясно дефинирани цели
б) Х лева - 10% и 25% годишен бонус при постигане на ясно дефинирани цели

Твоята логика също има слабо място. Цената се определя от търсенето и предлагането, но на нормалните пазари и двете страни оферират цена. Не че пазарът на труд е ненормален, но си има своите особености.

Вто Фев 27, 2018 2:02 am
Профил WWW

Цецо написа:
...
Много ми е интересно всичките философи тука на колко човека плащат осигуровките? Кат са толкоз печени в тая работа що те не въртят бизнес и не дават работа на другите, а седят и циврят срещу робовладелците.

Ами ти разсъждаваш от гледна точка на работодателя. Ние пък ти казваме как разсъждават тези които си продават труда. Те искат да знаят дали въобще си заслужава да се захващат с работодател който нито ти казва за какво ниво на квалификация става дума, нито ти дава някаква ориентировка за заплата. За който твоето време нищо не значи, може да те разкарва на две три интервюта и да ти каже "ама аз търся junior а ти си over qualified" или обратното, да ти каже "търся senior ама повече от 1500лв не давам". Някаква поне начална информация трябва да има за да знаеш дали въобще да се захващаш

И ако не си забелязал, но сега не е 1995г когато за едно място се бореха 5 души и философията на доста работодатели беше "Ако искаш, на вратата чакат още 5 души". Ами обратното е, непрекъснато реват че няма кадри. Няма и да има, докато работодателите не разберат, че пазара на труда също е като всеки друг пазар, трудът също си има цена и изисквания, и вече не сме социализма когато 100лв бяха много пари. Иначе ще гледат с тъжни очи как хората се изнизват през Терминал 2.

Вто Фев 27, 2018 2:20 am
Профил

Щом на някой му е кеф да прави бизнес - да прави. След като му е кеф да се занимава с бумащина и пари - да се занимава. Всеки сам си избира какво да прави. Да, едното носи повече пари от другото. Стартъпите и измамите носят още повече пари. Въпрос на морал и интереси. Аз дали ще изкарвам 3к или 30к на месец няма никаква разлика. С 30к няма да живея по-добре. Но с 1.5к ще живея по-зле. Към момента не съм намерил причина да ми трябват повече пари за да ми се налага да работя нещо което не ми е кеф - управление на бизнес и пари. Правил съм го, мога го но не ми харесва. Не ми доставя удоволствие. Имам пари но нямам време. Имам ядове и нямам кефове. Само дето имам пари. Какво като имам пари и това което правя ме изнервя до краен предел. Свободата да не зависи никой от теб е безценна.

Имам приятел който дава по 10к заплати. Взима си фриленсъри за 3-6 месеца. Има проекти в които от 6 месеца работят само 2-3 седмици реално. Има проекти в които от 3 месеца работят и 3-те. На него му е кеф да менажира проекти и да търси пари. В някой проект може да не изкара нищо но това му е тръпката. И той ги може нещата но му е по-кеф да ходи по срещи и да се занимава с бизнеса. И за да не се занимава с тъпите законодателства тук си е регистрирал фирмата в Естония. От ИТ часта си е хванал само това което на него му е кеф.

Та другаря Цецо дето си мисли, че с направата на бизнес е хванал господ за топките - много се лъже.

Преди близо 20 години точно прохождах в развоя и имах един шеф. Мрънках му, че заплата ми е малка. Човека каза така: Ние се занимаваме с електроника. Тука при нас има електронни части. Ако искаш пари - в банките се занимават с пари. Отиди да работиш в банка. И наистина човека беше много прав. Засега аз лично съм щастлив, че мога с електроника да изкарвам достатъчно пари за да живея и да имам много свободно време да правя каквото ми е кеф. Имам себе си и времето си. След време може да ми се наложи да работя нещо което не ми е кеф и да го правя само за пари. Живота се променя. Нищо не е сигурно. Нито, че на Цецо бизнеса след 1 година няма да фалира.

Всеки си има мотивация да работи дадена работа. Дали тест инженер или управител на бизнес. И затова между страните се сключва договор. Договор който устройва и двете страни. И за да си спестят време и нерви и да няма негативни мнения в бгработодател е хубаво нещата да са открити и на масата. Когато единия подхожда от страната на силата - резултата е ясен. Недоволни работници, некачествена работа, малко приходи, малки заплати. Порочен кръг. Естествено големите заплати не гарантират качествени служители и качествена работа. Но както някой по-горе се изрази - да си имаме уважението и да си спестим времето и усилията. Какъв е смисъла от 2-3 интервюта като накрая "Ами на нас максимума ни е 1000 лв". Това не е лошо. Просто тази фирма има такъв потенциал. Те с техния мениджмънт могат да използват човека на тази позиция така, че той да успее да изкара за себе си 1000 лв. Не всичко в една работа са парите. Но те са добро начало на съвместен път.

Вто Фев 27, 2018 2:25 am
Профил

itso.t написа:
Ама как сте осрали обявата на човека...

Напротив, супер реклама му направихме. Ако не бяхме ние отдавна да е потънала в миналото :) Иначе такава обява освен за общи разсъждения за нищо друго не става, не вярвам някой кандидат да почне тук да обсъжда с работодателя заплатата или да си сложи тук CV-то.

Вто Фев 27, 2018 2:47 am
Профил

Истината е някъде там. Да работодателя трябва да даде граници в обявата, това е коректно. Също така кандидата трябва да каже какво иска, и това е коректно. Нормално е да има по-широки граници, и ако кандидата избере и каже ниската, мислейки че така е по-конкурентен, с идеята че ще иска след времв да стигне максимума е некоректно. Работодателя може да прецени че на този кадър лимита е Х а не 2Х, и че той като е поискал 0.8 х значи Х го устройва идеално. По до ре поискай повече от колкото по-малко, така няма да има заблудени.

Вто Фев 27, 2018 4:03 am
Профил

Така е, имам случай когато западен работодател даде доста по-висока заплата от исканата. Нашият човек дали неориентиран, дали решил да прави дъмпинг не е ясно, но онзи му дава доста повече. И на учуденият въпрос на нашенеца "Ама защо?" онзи усмихнат му отговорил "Прецених че толкова струваш" :)

Въобще най-добре е да не се хитрува на дребно, и от двете страни.

Вто Фев 27, 2018 6:03 am
Профил

Конкретната обява е от БГ развоен офис на сериозна немска фирма, спокойно бих казал от лидерите в бранша си. Нямам идея тук какво правят, имал съм доста контакти само с немците, но доколкото знам тум работят по PC софтуер (диагностика, конфигурация) и тестват. По моя информация тук ембедед няма, или поне нямаше, може и да се е променило, дано човека пуснал обява пусне малко информация.
За някого локацията Варна може да е по-голям бонус от заплатата - мисля си че 3000 в София са по-зле от 3000 във Варна.
Така де, и за мен информацията в обявата, вкл. в линка не е достатъчна, ама не толкова откъм заплащане колкото като изисквания и характер на работата. И не за да сменям работата (и сега се боря с техните добичета...), а по-скоро познавателно.

Вто Фев 27, 2018 9:35 am
Профил
Аватар

fred написа:
Ами ти разсъждаваш от гледна точка на работодателя. Ние пък ти казваме как разсъждават тези които си продават труда. Те искат да знаят дали въобще си заслужава да се захващат с работодател който нито ти казва за какво ниво на квалификация става дума, нито ти дава някаква ориентировка за заплата.

Ами адски е просто бе, обаждаш се на обявата, срещате се и преговаряте. Нали ако пусне заплата и изсиквания тук, ти, оня другия експерт и подобни ще почнете веднага да дъвчета малка ли била, климатика ли бил кофти, мензиса на Лили Иванова за какво ви пречи и т.н.

И седнал да плаши с Терминал 2... абе и опита ви зад граница е същия като опита ви като работодатели. Една жена ви каза...

fred написа:
Ние пък ти казваме как разсъждават тези които си продават труда.

Нали работодателя продаваше стоката? Сега и работника продавал. Е логично не ти се получават сделките. Дано си разбрал защо. Ама това, че не си наясно с материята не ти пречи да се изказваш като последна инстанция. Пак казвам, като почнеш да плащаш осигуровки на други хора, тогава ще имаш тежест да критикуваш работодатели, които дори и не познаваш, грам идея си нямаш какво предлагат, ама понеже не са ти дали достатъчно почва да филосотваш на гърба им - набеждаваш за лоши.

Аре със здраве на всички, че имам да чукам секретарка и трябва да разгледам каталога с екскурзии.

Вто Фев 27, 2018 11:35 am
Профил ICQ

Абе аз ги знам фактите. И те са, че някъде към 2 милиона се изнесоха от България. Тези които си търсят работна ръка би трябвало да се позамислят защо тези хора са предпочели чужбината а не тях. И че аргатите от социализма вече са на привършване.

Вто Фев 27, 2018 12:55 pm
Профил

Ами той и Тони се изнесе. Сега отиде в Мексико. Като няма работна ръка тук - ще отидат където има. Никой не е длъжен на никой. Всеки си гледа интереса. Цецо иска да ходи по екскурзии и да оправя секретарки. Следователно целта му е изкарване на пари за секретарки и екскурзии. Ако даваше на работниците си добри заплати нямаше да му остава за екскурзии и секретарки. Сметката е проста.
От една страна и той си е прав - направил съм си бизнес - ще си го управлявам както си искам. Ще давам колкото си искам и като не ти оттърва - прав ти път. Щом ми върви бизнеса - всичко е наред.
Нещата стават кофти когато някоя от страните започва да шикалкави и да гледа как да прецака другата. Дали като единия не плаща заплата, дали като другия се скатава и не работи или генерира некачествена продукция. Науката е показала, че този метод работи в БГ. Къде поради некадърноста на ръководителите, къде поради манталитета и мързела на работниците. Дори е масово и се приема за нормално.
Даването на заплати няма да оправи манталитета на работника. Може да му повиши производителноста като му разтовари финансовите проблеми от главата, но това става само при съвестни работници и добър мениджмънт. А както някой се изрази за 80% дебили - това не изключва и работодатели и управители.

Важен е принципа - не можеш да ми плащаш толкова малко колкото малко мога да работя.

Вто Фев 27, 2018 1:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща