Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
ToHu написа:
...
Защо Кремиковци не го оживиха, ами защото е нямало такъв интерес, твърде голяма хапка, и твърде много за крадене, можеше и то да оживее.
...

Кремиковци е пример за един от идиотизмите на социализма. Рудата му е много бедна и отгоре на това с присъствието на манган, затова се налагаше внос от СССР на суровина и въглища/кокс. През цялата държава се точеха вагони от брега на морето с метални балванки и кокс и обратно с прокат. Такива заводи се строят на брега на морето за да е лесен транспорта на рудата и експорта на продукцията. Дори руснаците са били против защото е икономически неизгоден, и са го казали това на Тодор Живков. Само че такава беше модата на времето да се показва напредъка на социализма, пушещи комини. И да се правят заводи там където има работна ръка а не след икономически анализи, изкуствено създаване на заетост.

А основна вина има Йовчо Йовчев, тогава председател на Комитета по геология. Той излъга държавата за перспективите на Кремиковци като рудно месторождение за да стане академик. И нали е голям шеф останалите знаят но лъжат заедно с него. Това открито се говореше в Комитета по геология.

Съб Фев 24, 2018 10:56 pm
Профил

Кремиковци работеше основно с руда внос от Алжир и САЩ.
Кремиковци работеше с оборудване от края на 19 - ти/ началото на 20 - ти век.
Като така само по показател енергоемкост Кремиковци "превъзхождаше" останалите нормални производства от бранша над 3 пъти.
В Кремиковци се крадеше с влакове.

Дори за децата е ясно, че при гореописаното, Кремиковци няма как да конкурира Круп и Тисен в момента в който продукцията му ще трябва да побеждава техните на международния пазар.

Едва в края на 80 - те комунистите разбраха, че така не може да продължава и предприеха някакви действия по модернизирането му, като решиха да изградят така наречената "непрекъсната разливка". Само че от непрекъсната разливка има смисъл, когато тя е изградена непосредствено на входа на становете, защото един от основните и замисъли е да се пести енергия. И като така, това се оказа поредното мъртвородено дете на соц - а, което освен че увеличи неимоверно дълговете на Кремиковци, друго не стори.

След 89 - та, кьораво и сакато се изреди да доопоска, каквото може. Всеки кв. метър кремиковска земя бе ипотекиран, агломерация и доменно производство бяха спряни и още няколко години Кремиковци произвеждаше от собствения си скрап. Всичко това под ръководството на все "перспективни" инвеститори, комунисти милионери, индийски топ бизнесмени и пр. паплач.

Накратко - и Господ да беше слязал от небето, нямаше да може да оживи Кремиковци при тези условия.

Съб Фев 24, 2018 11:07 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

В Кремиковци в последната година, преди да го изравнят със земята, работеха 8 800 човека. Продукцията на Кремиковци създаваше поне още 20 пъти по толкова работни места в софийска област, а и в цялата страна. БДЖ например имаше 20 процента от своите приходи благодарение на Кремикоци. Но дори и Митал - кралят на стоманата не можа да го стабилизира и ни е ясно защо и как. То на некой, некъде му требват пазари, на друг му требва евтина, но квалифицирана работна ръка, на трети металолом за без пари и т.н... Е, търсих аз една стомана, ама нема. От Тисен не внасят под тон. Та така с всички други неща, дето тука ги нема, а там ги има, щото там се произвеждат, а тука не. Та им се чудиме ние на тях как всичко правят на себестойност, без принадена стойност, пък имат пари да раздават заеми по цял свят.

Нед Фев 25, 2018 2:53 am
Профил

Много специалан стомана ще да е било, и може би не си търсил достатъчно упортито, ама айде да не залитаме пак в тая посока. Относно кремиковци, отдалечеността от Бургас не е никакъв проблем, за нас 400 км може да са много, но реално са нищо, съвсем нормално е да се транспортира на такива разстояния. Да ако беше по-близо до пристанището щеше да е по-добре, но не му е това основния проблем. Просто сме си такива, и без това няма много дадености, малко население, малка територия, няма много ресурси. Това което е било създадено е можело да се утилизира много по добре, ама то по добре да си го набутаме с топките, такъв ни е манталитета, народо психологията. Ето и днес и тук има хора които оттричат всичко направено през социализма, точно такива хора ни докараха на това дередже, щото повече сърби от колкото боли. Не е ли от нас занчи е лошо дай да го унищожим. Първит години демокрация съсипаха всичко. Румънските мангали нямаха нищо, да имат население, и са потенциален пазар, ама малко по умно подходиха, не са кой зане какво сега, но сравнено с 89-та са мноооого напред, все едно ние да бяхме задминали Австрия за тия 30 години, че дори и повече. И там манталитета си казва думата, но явно има повече изключения, и при 4 пъти повече население, явно изключенията дават ефект.
От една страна това че сме малко е голям проблем, от друга и 50 млн да бяхме май щеше да е същото, калпав материал.

Нед Фев 25, 2018 6:54 am
Профил
Аватар

Тони - в монета бирената в Шумен е собственост на Карлсберг и правят бира там - спокойно :) . Нашата фирма им прави разни железарии и монтажи от време на време. Последно преди два-три месеца имахме групичка там.

Нед Фев 25, 2018 11:26 am
Профил ICQ

Какво стана с тая пиратка?

http://insurance.profit.bg/news/Stroyat ... 15303.html

Нед Фев 25, 2018 1:01 pm
Профил

Не съм чувал нищо. За бирената знам чия собственост е, просто се чудих дали работи още :)
Малко живва региона но много бавно. Шишеджам инвестират, в нови пазар има някакви напъни, но все около “смотаните” соц заводи. За КТА-то имаше интереси но много упорито искат да го затрият да се чуди човек защо. То каквото имаше отдавна го няма, да е в София да кажеш заради имота че е близо 1000 дка, ама там нищо не струва ...те това е от манталитета, в завод на 1000 дка работят 100 човека :), по 10 дка на работник, те сигурно не се виждат един друг по месец два :D

Нед Фев 25, 2018 5:45 pm
Профил
Аватар

---клъц---

едит:
така става, като пиша без очила :cry: този пост беше за облаците и комарите, преместих го там

Последна промяна ДедоБоре на Нед Фев 25, 2018 8:39 pm, променена общо 2 пъти

Нед Фев 25, 2018 6:05 pm
Профил

lcr написа:
Какво стана с тая пиратка?

http://insurance.profit.bg/news/Stroyat ... 15303.html

Хаха, този ми оправи настроението за днес :) Не му стига Кремиковци и то в мащаб 3:1 но и ж.п. магистрала ще строи от Егейско море до Балтика за стоманата от него! Но и това му е малко, и с Дунава се е захванал.

Ашколсун, този надмина дори онзи малоумният "експерт" на Атака който разправяше колко хиляди милиарда злато имаме в БГ. Както ми го описваше един приятел-геолог, "червената овца" на геологията. Вероятно с цел да не обиди черните овце :) И впрочем този приятел е точно по златните месторождения, пращат му за анализ проби от цял свят.

Нед Фев 25, 2018 7:53 pm
Профил

ДедоБоре написа:
...
- намери машинка с повече ядра (скоро си купих за 900лв 24)

Сериозно!? И с колко RAM и каква, при мене RAM е по-важна, ядрата може и 8-12.

Аз се оглеждам да купувам компютър за един проект /чиято вероятност оценявам с тази на подквасването на морето/ за нещо подобно. Инженерни симулации с ANSYS и т.н. Пустите Dell Precision обаче много скъпи та се мятам като риба на тиган, хем малко пари хем свястно, хем с перспектива за по-дълго време... трудна задача. Но и да не стане проекта моят вече силно остаря, ще трябва да купувам нещо ново но тогава парите още по-малко :) Това откъде го взе?

Нед Фев 25, 2018 8:03 pm
Профил
Аватар

Fred, Дедо беше обяснявал и май компът е от тук. Аз си поръчах няк'ви дърти процове от там за мижави пари и ми врътнаха телефон да ме питат за доуточнение, т.е. хваля ги.

Иначе: не съм джендър, но любимото ми време е "Вън не е за мъже". За малко тази зима да ме разочарова, но Малък Сечко, макар и накрая, спази традицията за североизточната виелица.
Цяла сутрин съм правил пъртини, кучетата на майка ми също се кефеха покрай мен, дори по някое време се засилих да разкопавам Гоуфо, но добре че се отказах още от входната врата - този в дъното е:
Прикачени файлове:
IMG_20180227_135212-M.jpg
IMG_20180227_135212-M.jpg [ 129.71 KiB | Прегледано 2035 пъти ]

Купете малко жито/булгур/слънчоглед (хлябът вече не става), разчистете някой перваз и дайте на птиците, че имат нужда. При мен дивите още не са довтасали, но гълъби бол:
Прикачени файлове:
IMG_20180227_141752-M.jpg
IMG_20180227_141752-M.jpg [ 56.07 KiB | Прегледано 2035 пъти ]

Сега виелицата поутихна и вали разкошен сняг, надолу ще е още по-добре. Който може да му удари по някое червено и навън - наздраве и за здраве! След малко пак отивам. :D

Вто Фев 27, 2018 4:50 pm
Профил

Изображение

Изображение

И след известен ъпгрейд на системата, се забелязва увеличение в производителността :)

Изображение

Изображение

Опукват по около 1 кг./ден белен сънчоглед.

Предимно синигери и тук там някое врабче или сойка.

А котките отвътре само точат лиги :)

Вто Фев 27, 2018 5:28 pm
Профил
Аватар

Браво Бонго, много добри дела наведнъж :)

Вто Фев 27, 2018 8:38 pm
Профил
Аватар

А, мани, добре, че не разчистих Гоуфо, че щях да се самоизям за вечеря!
Заради няк'ви цингета от друго село, но свързани с новодошли в нашия вход (може и на квартира): те едни белички такива, мислех ги за турци, но нито един път не са ми отговорили на поздрава, пък турците са уважителни.
Гледам сюрия пичлемета да разчистват целия път като смело хвърлят снега върху колата вляво. Зачудих се защо, дадох си сметка че следва Гоуфо, но докато излезем вече беше късно - намерихме го напълно затрупан. И целият зор да изкарат ръждясал микробус (вижда се задницата на снимката най-вляво) малко по-близо до пътя, в градинката, без да има защо - пътищата са затворени.
Раззяпах се дали аз утре трябва да връщам снега пак на пътя и толкова ли е било трудно да го хвърлят надясно, а те се държаха нагло и арогантно (а аз с малкия и кученцата).
Значи дори тези, беличките, ще ги асоциираме ама... Те даже не си помислили как да не попречат на комшията, пък че са винаги прави се видя.

Уф, забравих: ЧЕЗтито!!! Една кака срещу реални 50к си купува ЧЕЗ и всички смятат това за нормално, а днес цял ден ни убеждават, че това няма да се отрази на цените на тока. Значи ще поскъпне ракията!
(щото тати казва, че к'вато и глупост да стане в тази държава, все ракията поскъпва)

Вто Фев 27, 2018 9:53 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Уф, забравих: ЧЕЗтито!!! Една кака срещу реални 50к си купува ЧЕЗ и всички смятат това за нормално, а днес цял ден ни убеждават, че това няма да се отрази на цените на тока. Значи ще поскъпне ракията!
(щото тати казва, че к'вато и глупост да стане в тази държава, все ракията поскъпва)

Стари ти са новините, вече няма да го купува. Да си изненадан :) Абе с ББ трябва да имаш реакцията на боксьор и пак не можеш да ги стигнеш финтовете му.

https://www.capital.bg/politika_i_ikono ... a_za_chez/
Премиерът вече твърдо не харесва сделката за ЧЕЗ*
ГЕРБ много вероятно ще запази министъра на енергетиката Теменужка Петкова

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/2 ... prechi_na/
Държавата ще промени закона, за да попречи на сделката за ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02 ... a_chez_no/
Борисов: Спретнаха ни ювелирна операция за ЧЕЗ, но този път оставки няма да има (допълнена)

Вто Фев 27, 2018 10:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 549, 550, 551, 552, 553, 554, 555 ... 1075  Следваща