| Автор |
Съобщение |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
 Информация относно ISP-1-20 адаптор ( Elnec )
Търся информация относно "module ISP-1-20" на Elnec . Детайлна снимка от двете страни също би свършила работа . Напоследък всички фирми занимаващи се с програматори много се изучиха нещо  . За всяко нещо преходник на безумни цени .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Нед Фев 18, 2018 6:14 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
 Re: Информация относно ISP-1-20 адаптор ( Elnec )
Трудна работа ще е .... Те дори някой от бга адаптерите си бяха защитили с един малък контролер в адаптера за да си го проверяват дали е оригинален. Така че доста е вероятно и тука да не е гола платка..
|
| Нед Фев 18, 2018 7:49 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
Е то за BGA някак да го преживееш да си го купиш защото се предполага че ще е някой крив чип . Но за едно нормално ISP не виждам смисъла , да не коментираме че за определени чипове дори искат пари за всяко програмиране ( и то най обикновенни ARM-ове дори нищо уникално . Не че не може да се програмират по друг начин но въпроса е по-скоро принципен . Ударили са го на печелбарство от всичко  .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Нед Фев 18, 2018 11:59 pm |
|
 |
|
jijo
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Юли 07, 2005 7:49 pm Мнения: 38 Местоположение: София
|
И тук си има един 8 пинов PIC. Ако искаш ще потърся снимка, преди време и аз се интересувах и като видях контролера и се отказах.
|
| Пон Фев 19, 2018 9:47 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
Мда ... лошо . Ще караме със изпитаните ISP средства значи . Пък ако някога се появи нещо което не може да се запише с друг програматор ще му мислим . Благодаря !
|
| Пон Фев 19, 2018 10:03 pm |
|
 |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
Кой ти е програматора? Ние имаме два Elnec и поне на единия си върви ISP-то без преходници. Тъй де, ползвахме си наш, то има даден пин-аут-а
|
| Сря Фев 21, 2018 3:40 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
Има BeeProg 2 , не че ми трябва ISP-то ( Имам достатъчно други програматори ) , но просто ме гложди да имам нещо и да не мога да го ползвам . Като гледам за си "защитили" повечето преходници с чипче , даже на повечето от преходниците броят операциите и пиша в същото това чипче уж да ти помогнат да не го използваш след като му изтече ресурса  . Като касетите за лазените принтери . Нямам достатъчно свободно време сега , иначе мога да си поиграя да погледна какво си говорят ( нямам и ISP естествено ) . Все пак ще ми е интересно да погледна и снимка на твоето ISP. Не вярвам да са направили нещо кой знае колко различно като свързване ( Програмистите са мързеливи по-принцип ) просто са добавили май чипа като защита .
|
| Сря Фев 21, 2018 11:07 pm |
|
 |
|
velio
|
Мдаам. Нашето е BeeProg2C, не че има голямо значение де. Имаме и евтиното SmartProg2.
Тъкмо щях да ти обяснявам как работим без ISP преходник и осъзнах че сигурно вие програмирате други контролери. Това което сме програмирали ние е PIC16ххх - за тях дори ти дават схема как да ги свържеш към ISP конектора на програматора (не е необходима допълнителна платка). Обаче, за STM8 е необходима, вероятно щото се програмира по 1 жица....
Та в този ред на мисли - едва ли това дето е там е с цел да защитават интелектуална собственост, по-скоро конвертира нещо сигналите им. Възможно е дори да е проста логика.
И продължавайки реда на мисли - един ST-LINK/V2 струва 18 евра, по спомени... Дори ако се примолиш на Рутроник може и да ти го дадат без пари (зависи колко големи клиенти сте де). Та това нещо си има ISP конектор и кабел... Само дето вероятно на твоята платка не е същия конектора ама с подръчни средства всичко е възможно. Софтуера му не е крайно лош (има дори два варианта) и т.н.
ЕДИТ: Опа, току що осъзнах че пак правя предположения. Вероятно не става въпрос за STM8...
|
| Чет Фев 22, 2018 1:09 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
Този програматор си ми е личен , имам още поне 10+ всякакви (включително ST-LINK/J-LINK ) както и много други Линк-ове . Но идеята ми беше друга , обикновенно има такава ситуация :
Идва някой ( познат/приятел /досадник ) и казва може ли да ми програмираш еди кой си чип , и почва едно търсене къде е поредния програматор поддържащ съответния процесор/памет или кавото е там.При условие че си се ръснал едни 1000EUR и да не можеш да напишеш един прост atXМega по PDI без да даваш едни 100 EUR за няколко проводника и да се хвалят че поддържат няй голямата номенклатура от чипове а после за всяко нещо да искат още пари си е направо изнудване.Да не говорим за платените опции за всеки запис на определени чипове например , да искаш едно LPC1765 дори да програмираш искат кредити на всяка операция . Направо си е безумие !!!! Не че нямам JLINK и не мога да си го напиша . Въпроса е принципен ! Защо да нямам само един програматор на бюрото ( не че имам място и за него ) но не е ли по-добре ?
Пика не мисля че участва в комуникацията съдейки от Дизасемблиранбия листинг на програмата им на Делфи .Само взима типа на преходника закачен за ISP конектора .Нямам преходник да погледна точно какво си говорят .
|
| Пет Фев 23, 2018 12:08 am |
|
 |
|
velio
|
Принципно може и да си прав, честно казано не съм се сблъсквал с платени опции до момента, а преходници не са ни трябвали (общо взето програмираме основно памети, за което си имаме наш си преходник). Но знам че има преходници и че са скъпи, и само мога да се радвам че не са ни трябвали до момента. Така де, подкрепям те в негодуванието ти.
Малко ми е странно иначе за опциите - нали уж казват че могат да ти включат поддръжка на някой чип по твоя заявка, дори в някои случаи безплатно.
|
| Пет Фев 23, 2018 12:57 pm |
|
 |
|
nkk
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Фев 13, 2010 6:39 pm Мнения: 28 Местоположение: Пловдив
|
Безплатно е само сиренцето в капана 
|
| Пет Фев 23, 2018 2:08 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
И то не е безплатно, но някой друг го плаща ....
|
| Нед Фев 25, 2018 5:49 pm |
|
|