Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Мнение Re: Новини от страната
Добре де Тони, бизнеса не го бърка толкова алчния и пипкав бюрократ, ако трябва ще плати. Но какво правим с липсата на 2/3 от стоките и услугите дето ги ползващ в някой развити икономики. Влизаш в хеликоптера, даваш газ, не щя - ' а! - то няма перка отгоре'
В биологията имаше специален термин дето ми убягва в момента за гените на хора които се размножават помежду си в едно село ( и за бисмени дето си мислят че всички добри идеи и целия талант е само в техните глави и нямат нужда от подтиците и мечтите на образован народ и той да прави бизнес и да създава нови продукти и услуги).
Българския байчо първо твърде много си обича шарените каймета за да си наруши депозита в банката и второ - когато се престраши не може да си купи ни фреза, ни бъкел и да ги сложи в гаража като в 'Амеуика'

Сря Фев 21, 2018 12:55 am
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Ами като не ви харесва вдигнете революция, какво само се оплаквате.
Като нещо не ти изнася гледаш да го промениш - или се махаш от средата която те дразни/поддтиска/тормози/задушава или я променяш, или и намираш цаката да не промениш нищо ама и да си доволен и живуркаш.

Ама истинска революция, не от планираните от вън "спонтанни" революции като срещу жанвиденов/кадафи/садам и прочие.

Сря Фев 21, 2018 1:32 am
Профил
Мухъ, вий до де стигнахте с революцията по тез митични елфски земи, там дето пийте само бирата Гинес и дето Конкорда минаваше към свръхзвукова?
Последно видях войни-елфи в един пъб в Килбърн като изпуснах метрото в 12.30 и ми се сториха някак доста улегнали и примирени :D

Сря Фев 21, 2018 2:16 am

Аааа какво от стоките и услугите липсва, не съм срещнал такова, айде кажете какво ви липсва, щото вие май не знаете какво е да няма стоки и услуги. Дори по латинска америка има такива страни, за южна няма да говорим а Африка мисля пък изобщо не я броим, та какво точно ви липсва? Ние имаме различни бизнеси и няма нещо което да ми е липсвало или услуга която да е недостъпна. Верно хилти съкрати 2/3 от номенклатурата но това не е само в БГ а в почти цяла европа, дайте конкретика.
П. С. На мен ако ми липсва нещо това е работна ръка. Не сравнявайте със САЩ, нито една страна в европа не може дори да се доближи до стоките и услугите достъпни в САЩ, това си е европа, но тия стоки и услуги са доатъпни и от БГ ако някой има зор.

Сря Фев 21, 2018 4:47 am
Профил

Направо го ударих на размисъл, абе нали сме ЕС, какви стоки и услуги може да липсват. Да речем САЩ, имам акаунт в БОФА, ами дали имате идея че в инди няма клон, ако искам клон пътувам няколко часа, някой да е умрял? Или друго, мислите ли че в някой от реднек щатите има и 1/10 от това което има в калифорния да речем или тексас? Не няма, но никой не ти пречи да си го поръчаш и да ти дойде на другия ден, с какво е по различно в БГ? Всичко достъпно в ЕС е достъпно и в БГ, та за каква разлика говорим, освен за очевидната че ЕС не е САЩ и няма и да бъде. Чесно казано аз и спрямо САЩ не виждам толкова разлики, да ценови има, дапрактикер не е хом депот или лоис ама то и там малко по малко се осират, много неща са само онлайн, няма да се очудя ако скоро започнат да ги шипват от чайнистан.
Преди 2 седмици имах изложение в Лондон. Исках мултифункционален тестер да купя, някакъв, проверих всички флуке дистрибутори, нищо налично, проверих и куп други фирми, същото, ако искаш поръчка до ден два идва, да ама в софия знам къде го има на склад, та какво сега UK е по зле така ли?

Сря Фев 21, 2018 5:17 am
Профил

Както казва Дедоборе - въпросът се свежда до мироглед - едно евро повече или по-малко от 2 лева ли е?! В общи линии няма пълно щастие :) . Мен лично не ме притеснява номенклатурата на пазара, тъжно ми е ,че лафът "Нация техническа.." отдавна върви към чист хумор. От друга страна - бедният на стоки пазар - показва много неща , все тъжни.

Сря Фев 21, 2018 7:41 am
Профил
Аватар

MYXATA написа:
революции като срещу жанвиденов/кадафи/садам и прочие.

Абе човек, ти да не си се записал в местния интернационал? Кво ти става напоследък, напрегнат си нещо, а не беше такъв.

Сря Фев 21, 2018 11:07 am
Профил ICQ
Аватар

trakon написа:
Но какво правим с липсата на 2/3 от стоките и услугите дето ги ползващ в някой развити икономики.

Чак пък 2/3....

Кажи какво ти липсва, може пък да имаме идея как да помогнем.

Сря Фев 21, 2018 11:09 am
Профил ICQ

trakon написа:
Миро, в тея 50% дето искат държавата да е точно такава, каквато е в момента нямах предвид баш олигарсите. По-скоро - кмета, попа, падаря дет се пенсионира на 45 с голяма пенсия, 'убит от старческа немощ' и продължава да носи службата на частно за нещо екстра, телкаджийчета дето

Аз не виждам разлика между кмета падаря и овчаря... каква е разликата между тия 50 и другите 50%?

Пак казвам че според мен няма голяма разлика дали говорим за ефективност на администрацията или чистотата или калта пред входа на блока. И в двата случая само си търсим оправдание, все някой друг ни е виновен. Я "международното положение", я правителство и политици, я някакви си 50% които кочинката ги устройва...

Тони, за щатите не знам. Не ги познавам. Да, знам че за данъци се влиза в затвора. Не точно данъци, щото данъчните не раздават присъди, трябва съд, а в съда се гледа и умисъл. Но това са подробности, в крайна сметка се влиза в затвора... И какво лошо има? У нас почти няма влезли в затвора за данъчни или други големи финансови престъпления. Това по-добре ли е? За тия дето източиха КТБ и куп други фондове, или за тия дето карат лимузини а нямат официални доходи сигурно България е данъчен рай. Но за бизнеса да е рай като цяло не мога да се съглася. То е факт бе, има си икономически показатели - БВП, ръст на БВП, ПЧИ и т.н. Те показват какъв "рай" сме ;-)

Сря Фев 21, 2018 11:38 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

тренинг ли е това?
Не изглеждат ли нефелни, прекомерно обяснителни,съшити с бели конци нещата?
Кой казва истината хората от селото или властта?

Сря Фев 21, 2018 1:43 pm
Профил ICQ WWW
Сигурно не включвате здравеопазването и образованието в сферата на стоки и услуги и въобще няма да ги зачеквам, но само помислете висшите партийни дейци накъде тичат, като ги заболи гърлото и къде пращат децата да получат занаят. Наскоро имаше тема - 'как да се науча да програмирам микроконтролер след като завърших за софтуерен инженер'. Ами на студентите в Кардиф имам чувството че не им се налага това упражнение - местните представители и производители на МЦУ-та директо ги апрочват и вербуват в доброволни работни групи още в университета.
Айде , сигурно имате предвид стоки и услуги които липсват и директно спъват пройзводства . Ето една задача-уравнение от преди година , в която всички променливи са неизвестни: Закупуване на CO2 лазер 50-60 W полухоби-полупрофесионален $2000 долара от утвърден китайски производител.
Дизайна на панела дето ще се реже -измислен от моя милост , електрониката - от моя познат - бай Джон от Ашфорд(Кент) .
-ден първи - свързваме се с китайската фирма от Алибаба и уговаряме сделките - една бройка CO2 за УК и една за БГ
-ден втори на бай Джон китаеца ( от Китай ) му изписва машината от фулфилмънт сторидж в УК работещ с китайски производители .
-ден 3 - бай Джон плаща с кредитна карта, да си защити покупката (в случай на неполучаване банката сама си търси парите . На мен ми отговарят от БГ-банките - нямаме такава услуга.
-ден 4 - Джон получи лазера доставен пред вратата на къщата си и поради някаква мистична причина не са го карали да плаща и ДДС. На мен китаеца ми се обажда че за БГ може да прати само от Китай, но доставката ще ми струва колкото самата машина, или на 1/3 от цената ако го прати до английско/немско пристанище от където аз да ида и получа.
-ден 5 - китаеца ми предлага да го купя за $2500 от трейдър-компания от английския ибей с която те работят, но компанията не доставя до БГ
-ден 6 - вдигат ръце и ми предлагат да купя от някой друг от 'българския Ибей" или 'българския Амазон' или да организираме доставка от Китай.
- 365 дена по-късно - Джон е изплатил неговата машина вече десетократно и преизпълнил търсенето на продукта. Предлага ми да дизайннем нов продукт. По това време аз съм към хилядо и деветстотната страница на книгата -'Как да внасяме стоки от Китай'
Това е по действителен случай. И да - знам за българските фирми, предлагащи подобни лазери за по $10 000 без ДДС. Има и по-скъпи , американски , европейски по $20 000 и т.н. - все едно да купя комбайна Фендт , за да кося с нея тревата в парка.

PS- Не знам дали да продължавам с историята по-нататък, но - за да си изхарчи с кеф новоизкараните 20 000 паУнчета, малко след това бай Джон записа и изкара на летището в съседното до тях село PPL за любител-пилот с всичките му екстри- Multi Engine, IR, Night, Aerobatic и сега събота и неделя наема една Чесна и лети до едно островче по средата на Бристъл Чанел и каца в един аеропарк - къмпинг за почивка с писта в средата. За да му плаща някой друг наема на самолета, ползва услуга Скай Юбер и взема 2-3 ма ентусиаста плащащи наема и горивото.
През това време аз си загубих валидността на вече изкаран PPL, защото нямам къде да поддържам практика, малкото частни школи не дават под наем в чистия смисъл щото ги е страх и идват с теб и всеки път плащаш за инструктаж. А и не знам как се излита и каца на разорано летище :D
Всичко това не е оплакване и писимизъм - въпрос на гледна точка е - какво може и трябва да бъде.

Сря Фев 21, 2018 1:44 pm

И пак стигаме до същото, знаеш ли колко корабни компании имат редовни линии до Бургас или Варна ? Имаш ли представа как стига еидн контейнер от Китай до БГ? А имаш липредстава колко контейнера стигат до UK? А колко до Амстердам ? А знаеш ли колко са редовните корабни линии Амстердам - Лондон? А колко са Амстердам - Варна? И колко са редовните сухопътни линии ? Ако си отговориш на тези въпроси, ще си отговориш и на въпроса защо твоят транспорт е толкова скъп, а на бай Джон му е евтин.
Разбери, няма нищо общо с държавата, с регулациите и лайната по устата на депутати, министри и други политици, има общо с това че сме ужасно малък пазар, с много малко потребление и с иносим негатива на което. Ако се правите повече деца а не просто се чукате, и имате не по едно а по 3, след 100 години нещата може и да са различни, стига да научите децата си и те да правят деца.
Защо в САЩ е толкова евтино и лесно, защото има 320 млн консуматора, които освен всичко друго и пазаруват като луди катерици, има голяма консумация, голямо потребление и нормално всичко д е много по-евтино, като започнеш от цена на стоката и стигнеш до транспорт. Добави и 150 млн мексиканци и 40 млн кандаци, и висчко това е един много компактен пазар, с отлична комуникация и без много ограничения, общо взето си е един пазар, всичко тук в мексико идва основно то САЩ, каквото и да съм търсил се оказва складирано някъде в САЩ.
Какво имаме в Европа, 500 млн полупотребителя, защото изобо не може да сравняваш европейския с амерканския потребител, имаш осурнайсет държави, и уж отворени граници, но компаниите все още работят като да са без ЕС, регионални разделения и какво ли още не. Това не бърка директно бизнеса, но релано потребителските стоки се купуват много по-малко, а всъщност това е нещото което генерира спад в цените.
Не знам Бай джон с тия 20000 паундчета какво изобщо прави, ако ги изкарва всеки месец чудно, ако ги изкарва два пъти в годината може да преживеява, ако му е печалбата за цяла година е жив умрял.
А на теб какво ти пречи да си вкараш машината в UK и от там да я докараш по суша ? От цяла европа до БГ има сравнително евтин сухопътен транспорт. Няма компания която не доставя до БГ, всичко е въпрос на договорка. На мен как всичко ми го доставят до БГ, и не само до БГ а до където им кажа, нямал съм случай някой да каже сори ама не доставяме до там, ако пък се появи нещо такова, ще си го доставя сам.
Значи ако ти търсиш някой да свърпи твоята работа, и после си недоволен че ти е скъпо, нормално е, този който я върши не го прави за красивите ти очи, прави го за пари. Вноса от китай е супер елементарен, и 10 страници книга не може да напишеш, просто трябва да работиш със спедитор, а не да се опитваш сам да откриваш топлата вода. Както казах малък пазар сме и няма такова движение на стоки каквото има към САЩ или западна европа, но това е нормлано UK и Холандия са транспортни хъбове, естествено че там ще излиза най-евтино. Съшото е и в САЩ, едно е да си в Калифорния, друго да си в Индиана или Пенсилвания, а там разликите могат да са още по-големи, ако караш нещо по-обемисто. Стига сме търсили под вола теле, няма такова.

Миро, май не осъзнаваш властта на американските данъчни, първо ще ти сложат такава глоба която не може да платиш до живот, след това ако решат че има умисъл е те съдят и ще те осъдят. Като ти я турнат тая глоба не ти остават много обпции освен да оявиш фалит, но той не опрощава глобата и задължението, в различните щати давността е различни в Джорджия примерно е 12 години, т.е. 12 години след фалита те могат да запорират твои сметки за да си вземат дължимото.
Това не засяга редови граждани които работят за някого, тъй като те няма кой знае къде да сбъркат, освен ако изключим няколко простотии които засягат оснвоно ткаива с двойно гражданство или пък постоянно пребиваващи чужденци, там е жестоко непропорционално и правено да те вкара в затвора, защото някога е правено конкретно за престъпници които няма за какво друго да ги опандизят, но вече се прилага за всички. Оаче дори и това сравнено с БГ, там имаш едни декларации които са задължителни, и дори само те могат да те вкарат в проблеми ако не са правилно попълнени, дори да нямаш и никакви странични доходи, а в БГ такива няма, и ако си служител няма нужда да мислиш за нищо свързано с данъци.
Голямата разлика в САЩ е при фирмите, там нещата са много сериозни, и колкото по-малка е фирмата толкова по-прецакана може да се окаже, в много случаи дори големите компании са облагодетелствани спрямо малките от към данъчни регулации, а и от към прилагането им. Да обаче двигателя на САЩ икономиката са малките и средни фирми, от дърводелеца до фирмата за боядисване. Тези фирми дават работа, има милиони хора които са си сами фирма, там не е като в БГ, процентно тези са много повече, и те са най-засегнатите. Естествено те работят с външни счетоводители, и от там започват проблемите, защото много често самите счетоводители не са напълно запознати със закона, а то и няма как и да бъдат, данъчния закон в САЩ е мутирал франкенщайн, непрочитаем, да не говорим че може да се тълкува. Та и точно тия малки фирми и самоосигуряващи се както се наричат в БГ са най-големите жертви, много често съвсем несправедливо. Рядко влизат в затвора, защото държавата няма полза от затворници, те няма да си платят глобата и да върнат парите, обаче им се налагат солени глоби, убийствени да кажем. Тях ги спасяват всякакъв сорт тарикати, които са открили една или друга вратичка, или знаят за една или друга програма за която регулярния американец не знае. Другите които живеят на техен гръб са адвокатите, ако фирмата за такс оптимизации не успее да те спаси и да замаже нещата така че да няма глоба, отиваш при адвоката който започва да преговаря наложената глоба. Това също върши разбота за разлика от БГ, там може да ти намалят глобата 5 - 10 пъти, ако е много добър може и съвсем да я няма но това е редкост. Да ама тоя адвокат не е никак евтин, и накрая не плащаш глобата но плащаш доста дебел хонорар.
Та на всякъде си има специфики, всяка монета има две страни, аз твърдя че от към закони, регулации и дори тяхното прилагане БГ е рай, проблмеите са ни съвсем други.

Сря Фев 21, 2018 5:11 pm
Профил
Добре де, Русия и те ли са малък пазар че и тях ги залъгват с по един телевизор и смартфон, докато им точат нефта и секат горите? Или местните са ограничени и се интересуват само от ядене на борш, пиене на водка и танцуване на частушки. Или това е
модела на Източно-индийската компания - В Индия робиш и пердашиш местните да произвеждат опиум и подправки. От Индия внасяш опиума в Китай и го продаваш на селяните. Срещу това ти произвеждат чай, храни, коприна и ти пращат китайци за роби за плантациите от захарна тръстика в Мавриции и Ямайка. Накрая в Англия внасяш храни и стоки и от пиле мляко.
В България и Европа като е малък пазара, ами да вземем да го разширим - с какво помага на бизнеса харченето на обществени пари за ремонти по частни блокове и организиране на теснис-турнири за които някой си прави тънки сметки да не участваме даже. Вместо обществените средства да отидат само и единствено за обществената инфраструктура - примерно модернизиране на пристанище Варна да приема супер-контейнеровози. От 2007 след кризата и след масовото навлизане на бюджетните авиолинии като конкуренти на корабите, във WTO има изцяло нови договорености между двайсете големи корабни оператори и държавите-пристанищни оператори да влизат в консорциуми и да изграждат с общи усилия големи модерни пристанища с автоматизирана обработка, за да може корабно-транспортния бранш да съществува евтино и ефективно. Де го видите това в БГ? Ами изоставените и с изпочупени стъкла общински складови помещения из индустриалните зони- и те гледат някак тъжно и не могат да се преборят за обществения ресурс срещу стиропора, панелката и самогъзния интерес на байчо. Не могат ли ремонтирани , тези складове да станат изнесени логистични центрове и шоуруми , за да не си чакаш стоката по два месеца да идва от другия край на галактиката. Много е просто - обществените пари да се харчат само за изграждане и ремонт на обществената инфраструктура. После тая инфраструктура ще допринесе за развитието на бизнеса.
Държава която си мисли че подпомага икономиката само гласувайки разпоредби без реални действия и завършени проекти е като Хари Потър, който изрича заклинания и маха с пръчката и чака планината да му се подчини на 'свещенната' воля.

Сря Фев 21, 2018 6:40 pm

Аз пак не разбирам къде и в какво е проблема. Като каза Русия, ако изключим санкциите, с какво друго са ги ограничили, руснаци масово си пазаруват от Китай, но да Русия е малък пазар, първо че са малко паплач, и по-важното не пазаруват твърде много, далеч са от потребителско общество, не че е лошо, но е факт. Но кажи в Русия какво ти липсва, ото аз едно време, разбирай около 2000 си пазарувах от там всичко което по това време все още липсваше в БГ и то на добри цени.
И като сме заговорили така, чакай да задам въпроса по-иначе :
Започвам с фактите :
1. В Мексико да регистрираш фирма нормално отнема 1 месец, може и повече.
2. В Мексико да получиш данъчен номер е между 2-3 седмици, това след като си регистрирал фирма
3. В мексико за да отвориш банкова сметка е между 3-4 седмици, това сле точка 1,2
4. В мексико за да получиш разрешително за внос отива около 4 седмици, това след като си направил 1,2,3
5. Данъчната регулация е ни риба ни рак
6. Имаш синдикати, чиято цел е да доят работодателя, не да защитават работника
7. Длъжен си да разпределяш 10% от печалбата между работниците
8. Имаш много изкривено предлагане на стоки и услуги, например мога да си купя металорежеща последен моедл буквално от улицата, в същото време не се предлагат никакви аксесоари на Dewalt, Hilti, Bosh ... не се внасят разбирай. Мога да купя поточна линия за SMD за един ден, но една седмица не мога да купя някакви прости инструменти.
9. Да правиш внос и износ не е никак просто, да речем че си иска опит, познаване на местната флора и фауна и малко хвърляне на боб

И при всичко това малко други факти :

1. Имат няколко огромни индустриални центъра, Гуадалахара, Монтерей, Тихуана и други.
2. В Гуадалахара има 4 наистина големи ODM, флекстроникс, Сан мина, Jabli и четвъртия дори не го и помня. Тук говорим за фабрики заемащи стотици хиляди кв. м.
3. В Гуадалахара имат производство IBM, DEll, HP, Motorolla и кой знае още колко други.
4. В Гуадалахара бъка от малки и средни предприятия във всяка възможна област, от кюнци за печки до супер прецизни отливки и SMD линии.

Та въпроса ми е, как след като администрацията е светлинни години по-зле от нашата, след като за да направиш внос ти трябват 4 месеца, как след като всичко изглежда анти бизнес, има тлквоа много бизнес, местният бизнес процъфтява, и не се строят молове а фабрики ?

Хайде отговори ми на този въпрос, и си задай въпроса защо в БГ не е така.

Сря Фев 21, 2018 10:00 pm
Профил

Вместо за бюрокрацията, разкажи за данъчната политика в Мексико, ако си запознат. Вероятно тя е един от факторите, които стимулират производството.

Като правило, всяка данъчна политика има 2 основни цели:

1 - Да пълни хазната.
2 - Да регулира икономиката.

У нас 2 е сведено до 0. Аз недоумявам, защо една данъчна политика (каквато е у нас) третира по един и същи начин търговец и производител.

Сря Фев 21, 2018 10:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 546, 547, 548, 549, 550, 551, 552 ... 1075  Следваща