|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:43 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Добре де, не сте ли забелязали че митническия режим, както и много други закони и регулации са приравнени към световните практики, защо е цялото това мрънкане. Къде е прожлема в режима и закона, в неговото прилагане или в администратора? Според меб мрънкаме срещу самите себе си.
|
| Вто Фев 20, 2018 1:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
проблема може би не е в закона/правилника
обаче съм съгласен с Фред, че е малко абсурдно да се минава по една и съща процедура и за 20лв и за 200,000лв. скандала навремето с фланелките беше, че са свалили твърде ниско летвата за минаване на митница - въпросните 15 афро. както Тони отбелязва, тази сума включва и транспорта, което, формално погледнато, вкарва всички пратки в тази категория.
от гледна точка на държавата, ако разхода за събирането на един дълг превишава евентуалния приход, държавата не би трябвало да си дава зор да го събира, защото дефакто е на загуба от това. заплатата на един митничар, митнически посредник, банков служител и всички хрантутници по веригата е много по-голяма на час от прихода от 6лв (хипотетично ДДС на 30лв пратка). затова и всички си слагат солени такси за 'услугата' - митнически посредник, банка, поща, добре че митницата все още не са сложили официална такса.
преди сумата беше по-висока, но не особено - някъде към 50лв. дянков я свали, позовавайки се на някаква директва, в която май пишеше, че всяка държава в ЕС си избира точната сума в интервала 15-200 афро. разбира се, ние избрахме най-ниската, защото митничарите бяха останали без работа, горките, та се създаде организация целокупното население да им ходи на крака с волни пожертвования. апропо, аз в много малко страни по света съм виждал митничар на живо. в германия, дори ако намериш митницата къде е, настава голямо суетене в коя врата да влезеш - малък коридор, врта за тоалетни, врата за ел-табло и никъде надпис "с кешовицата ТУК"
|
| Вто Фев 20, 2018 2:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ми не съм забелязал такова нещо... приравнени са (относително) размери на тарифи, кои стоки, с кои държави какви мита и т.н. Но същността на митническия и изобщо всякакви административни режими са мноооого далеко от истината. В това отношение ние все още сме с логиката на комунизма, където анонимната държава коли и беси, а от обикновения гражданин нищо не зависи и нищо не трябва да може. По-горе давах сума си примери в това отношение, но пак ще се повторя. Примерно у нас митничарите имат чисто контролни функции. Тяхното задължение и права се свеждат само до това да преценят дали даден внос е изряден съгласно някакви изисквания или не. Митничарите НЕ са страна в случай на проблем. Примерно те НЕ могат на своя глава да кажат "тая стока струва еди-колко си, дължиш еди колко си и се махаш". Демек на тях им се плаща, за да те спрат ако нещо не е наред. И до там. От там насетне ти трябва да се бориш с някаква "анонимна" система от правила, закони, правилници. Аз дадох пример с платка която струваше 7$. Митничаря казва, че според него струва повече, но не е негова работа да каже колко. Аз трябва да докажа колко, само че аз имам документи за 7$ и те са даже над реалната щото не ги плащам даже и тях. Няма как да си измисля по-висока цена, освен да им дам фалшиви документи. Другият вариант "системата" да определи цената, за целта трябва да напишеш молба до началника на митниците, той да назначи специална комисия, която да определи цената. Никой в цялата верига НЕ е страна и НЯМА нужда да си прави сметката дали си струва за 7$ цялата разправия или не си струва. Всички кимат че ситуацията е абсурдна, обаче... никой не може нищо да направи. Те правят това за което им се плаща - митничаря му се плаща за да те спре, когато се съмнява (той не носи отговорност, ако не е прав). Шефът на митниците му се плаща за да назначава комисии, той не може да не назначи. Комисията й се плаща за да определи една цена и няма какво друго да направи. И ако си мислите, че на всички тия им се плаща от митото на моите 7$ се лъжете. Плаща се от ВАШИТЕ данъци. А колко по-просто е както е на запад - митничарите са длъжностни лица (а не контролни органи само). Те мога да вземат решения, защото са другата СТРАНА при евентуален спор. Естествено няма да те пуснат без мито, щото заплатите им зависят от събираемостта. Но няма и да се заяждат за 7$, щото нито имат интерес нито са задължени като нашите. Да не говорим че ако се стигне до съд и ги осъдиш съвсем ще се набутат. Докато у нас ако искаш съди държавата, съди когото си искаш, то всъщност няма кого да осъдиш щото формално всеки си върши работата и никой не отговорен. Но дори и да успее да осъдиш (примерно държавата) на митничаря му е през оная работа... Другото дето описвах за "декларациите", на запад за "декларация" се счита казаното пред кое да е "длъжностно" лице. Няма нужда да е в писмен вид. Гледали сте филмите като ви четат правата и как имаш право да мълчиш, но ако си отвориш устата всичко казано може да се използва в съда... Но в случая с митниците (а и много други учреждения) спестява куп формалности. Обаждат ти се по телефона, казваш им каквото искаш, няма нужда да ходиш и да подаваш в писмен вид. Те са ДЛЪЖНОСТНИ лица и във всеки съд като кажат че са те чули да казваш еди-какво си се приема. Не е като у нас дето катаджиите ходят по двама, щото единият да е свидетел на другия... Смях! Ей такива простички неща като статута на "длъжностното" лице, неговите права и задължения... А ние си имаме "държавен служител" и закон за държавните служители с който се бетонират заплатите им и разни други неща дето не са ми ясно защо... А това е друга тема как се пишат у нас законите, вменяват се някакви права на някога, без да е ясно за чия сметка. Или се вменяват задължения, без да е ясно защо. Просто ей така трябва да правиш еди какво си, но защо по-дяволите никой не знае. Няма такова животно като "публичен интерес", но това е друга тема....
|
| Вто Фев 20, 2018 2:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мноо ви поздрави от Комунизъма дето не си отиде: https://www.youtube.com/watch?v=4XvDx9ShLlA
|
| Вто Фев 20, 2018 4:27 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Миро и си прав и не си. В ЕС наистина са го ударили на сициализъм и по летищата няма никакви митничари просто защото ги мързи. Но точно САЩ е страната в която съм висял като идиот и не смееш и нищо да кажеш защото може и да те закопчее. И висях за нищо, щото некой си не беше на кеф. И каква полза че не ме накара да плащам като ми изгуби времето? Колко износа правите и защо мислиш че с митничарите в БГ има проблем? Това за справедливостта на условията е едно, така е, това е положението, ама пък да кажеш че по митниците бъка от хорица внесли по една тениска. Аз лично мразя и ненавиждам държавния контрол във всичките му форми, но митниците са администрацията която въобще не ми прави впечатление. Наистина това на мен ми звучи като мрънкане заради самото мрънкане.
|
| Вто Фев 20, 2018 5:35 pm |
|
 |
|
radolin
|
Възможно е да не бъка, защото човек като се замисли колко време ще загуби, и се отказва изобщо да си купи тениска.
|
| Вто Фев 20, 2018 6:36 pm |
|
 |
|
trakon
|
За такъв тип система, дето някой проявява изведнъж голям законодателен ентусиазъм без предварително да е имало четири-пет години обществено обсъждане на закона, по белия свят си има много точен подигравателен термин - " рул-мейкър и рул-тейкърс" . Т.е. - "ти значи искаш да си рул-мейкъра, който да ни казва на нас ( рул-тейкърс ) как и по какви правила да живеем, за да ти е удобно на теб-депутатина или бизнесменина". Такава система от всякъде си вони на тоталитъризъм. Много политици и бизнесмени в БГ още не могат да се отърсят от тоя тип на мислене " Като се заговори за държавата , се сещам за братчеда, а като се заговори за бизнеса - се сещам за мен си" Само че това за икономиката е като крал Хенри който осеменявал братчетките си и все се чудел защо няма здрави наследници... Не всички добри идеи и не всички знания и умения могат да се съберат в една или няколко глави (не щеш ли ако пък са държавни...) Та - мисля че нашта икономика и пазар (естествено не спрямо 89-та), а съотнесено към настоящия исторически момент и световен стандарт, страда от огромна липса на стоки и услуги. Може би само 1/3 от стоките и услугите достъпни в Европа , Англо-саксонския и развитата част на Латиноамерика и Азия са достъпни и в БГ. Сега - за който гледа претрупаните хранителни вериги и пълните колички , телевизорите и пр. - -да помисли още един път за бежанците, дето 'бягаха' от страните си с най-новия модел смартфон в ръка, джобове пълни с аФраци и изхвърлиха подарените им тук дрешки. Та-дето викат хората -"Think Twice"... Всичко това с което разполагаме българите като стоки и услуги в момента, го имат и в т. наречените 'ресурсни' икономики дето никой не работи , точат ресурси и раздават пари на безделници да ходят по моловете и да не дигат врява. ( с последното изречение не възнемерявах да описвам нашия роден икономически модел , просто така се получи аналогията от самосебе си). Та - липсата на добра и конкурентна фирма предоставяща удобна и евтина митническа услуга е същото като с липсата на магазини за фрези и стругове, лазери, липса на поне един нормален магазин за машинни елементи, който на всичкото отгоре да разполага с машинни елементи след като ги продава, липсата на пристанища, любителски летища, аеропаркове, финансови услуги, Ескроу, фирми за съдебни гаранции, инженерно-дизайнерски студия, машин-шопове за изработка на проектираното изделие... мога да изброявам до утре за да се убедите че 2/3 от нещата които съвременния човек и цивилизацията са изобретили за да си направят живота по-лесен и здравословен, просто липсват в БГ. Мантрата която повтаряме всички за 'малкия пазаааар, свитото потреблениииеее...' някакси изведнъж почва да куца сериозно, като пренесем същата картинка на територията на Русия. Май повече намирисва на: "Като се заговори за държавата , се сещам за братчеда, а като се заговори за бизнеса - се сещам за мен си... Вий що не ползвате услугите на личен митнически посредник, също - на фирмен Пи ар, фирмен адвокат, фирмен министър, наш кво е хубаво..." Да де -ще ги ползваме и ние, няма проблем. Липсата на нови и необходими стоки и услуги на пазара не само стагнира икономиката пряко поради чисто логистични пречки да оборудваш цехче без да те вкарат в нечий чужд филм, ами и косвено - поради липсата на желание в хората да работят и печелят, за да си позволят с парите нещо ново и невиждано. Преди двайсет години като младеШ поработвах в един ПЦ-сервиз за да си позволя мой си компютър, телефонче и малко тухли и киреч (за да има къде да водя мацки). Двайсет години по-късно в БГ ми предлагат да работя пак за - компютър, телефонче и купчинка тухли и киреч. Накрая, всичко това въобще не са оплаквания и подсмърчания, а най-добронамерен анализ на проблеми с идея-тяхното решаване постепенно ( 'яваш яваш' повдигнато на степен 'маняна').
|
| Вто Фев 20, 2018 7:18 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Проблемът не е в скапаната тениска, а в натрупването. Едва ли някъде по света има перфектна администрация или перфектен режим. Навсякъде може да се намерят кусури. Но у нас във всеки режим и администрация има поне по една "тениска" в повече спрямо другите. Иначе казано нашите митници са по-неефективни, нашите данъчни са по-неефективни, полиция и съд, прокуратура, здравеопазване и т.н. са по-неефективни. И като теглиш чертата накрая на годината ние сме не една ами доста "тениски" назад... И не са толкова "дребни" нещата, защото държавите са почти на пазарен принцип днешно време. И както на пазара избираш по-добрия продукт, така и хората мигрират към държави с по-малко безумия и по-голяма ефективност. Това сговнява още повече, щото освен неефективната администрация трябва да издържаме и повече пенсионери. И докато с пенсионерите нямаме голям избор... то с администрацията имаме. Можем да я направим по-ефективна. Това зависи единствено от нас, никой друг!
|
| Вто Фев 20, 2018 7:24 pm |
|
 |
|
trakon
|
PS : Толкова много приказки изприказвах по-горе за проблеми и потенциални решения, а забравих най-основния - Седим си ние тука и анализираме държавата. И чисто по индЖинерски тертип виждаме в нея една счупена машина, която има нужда от поправка. В същото време другите 50 % от народо-населението вижда в същата тая държава една перфектно работеща и добре смазана машина, която им носи лесни доходи и добър лайфстайл, без да им се налага да правят нищо, а в наше лице виждат хора които искат да я счупят.... Въпрос на гледна точка.
И ПС на ПС -то - Покрай моите си лични познанства с Индийци, Китайци, Северно-африканци и т.н. ей така един ден на тяхната трапеза не знам от къв акъл реших да запитам и за тяхната история и по-конкретно- за корените и механизмите не на кое да е ами на Еничарството ( елитни войски от местни, биещи се за чуждия завоевател против своите и за облаги). По-конкретно за английското еничарство в Индия и Индокитай и за Англо-Турското в Северна Африка. И не щеш ли ония ми разказаха маааалко по-различна история от тая , която ние сме свикнали да чуваме - за децата взимани от горките бедни хора от селата. Еничари са ставали синовете на местните феодали, декларирали вярност пред чуждия крал. Интересно е какво би казал Божидар Димитров по въпроса за българското еничарство... и има ли ли нещо общо с онея 50% , дето не искат да чупят 'машината'
|
| Вто Фев 20, 2018 7:41 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Това число ми изглежда силно оптимистично. Но не там е проблемът. Отивам в магазин за строителни материали и питам за холендър, мааалко по-така. Ми... 1/2 и 3/4, прав и поцинкован. Имаме и за водомер....Това в Силистра, което не е индикатор - но все пак ///. Малко по-късно попадам в един хипермаркет в Букурещ и имаше витринка за ВИК части, всички италиански ..месинг. Всичко ,дето ми хрумна по моя въпрос - като варианти - го имаше...Холендри прави,ъглови, с редукция. Сигурно е имало и доста нееща - дето не съм схванал за какво са. Та мисълта ми е за общото техническо "възпитание". Мисля си ,че в малка държава би трябвало да има някаква целенасочена държавна политика за ограмотяване. Ама не мога да измисля...как би могла и да е работеща.
|
| Вто Фев 20, 2018 8:34 pm |
|
 |
|
stefan63
|
А за еничарите - има една съществена разлика. В последните 200 от 500-те години - отоманците са наблегнали на ислямизирането на раята - поне по нашите земи. Оттам нататък нещата се променят. Сети се за "възродителния" процес..... в общи линии е и следствие , и причина за рухването на режима тука.
|
| Вто Фев 20, 2018 8:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Нефективните механизми не носят нищо на никого. Никой няма интерес от тях. Даже обратното, примерно олигархията има най-голям интерес, защото колкото по-ефективна е държавата, толкова по-пълна хазната и толкова повече за крадене. Дережето ни е такова поради глупост, а не поради някакъв умисъл или заговор.
|
| Вто Фев 20, 2018 9:45 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Дрън-дрън ярина. Ннам к'во ме напъна, но продължих да гледам в ютубата за многоуважавания от мен човек-институция, който е естествено оплюван от "чалгарите", т.е. поплювковците, и се натъкнах на друго охарактеризиране на съвременната БГ: https://youtu.be/zWcPbu7sIoI?t=555То си е добре да се изгледа всичкото. Щото сте мноо умни преди избори и оквате "Аз пък нема да гласувам!!!". Уау: https://youtu.be/zWcPbu7sIoI?t=1106
|
| Вто Фев 20, 2018 10:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе хубаво е да се пише на общо основание, или на чул, някой казал, веднъж ми се случи .... неефективни ни били данъчните закони, или какво още там ... абе хора, това че не виждате нещо, това че например 99% от американеца грам идея си няма от данъчни закони защото си плаща на счетоводител, това че някой някъде му се случило веднъж .. нищо не значи, ама нищо. Изобщо не искам да обсъждаме върхът на демокрацията и предприемачеството САЩ, защото идея си нямате колко е по-сложно и скъпо и колко лесно могта да ти го турят без изобщо да разбереш, не случайно половината реклами по радиото са на счетоводни къщи които ти намалят глобите или ти оправят бъкиите, и за разлика от БГ там за това се ходи в затвора и се остава на улицата. Няма да дискутираме и латинска и южна америка, защото и там сте много далече от истината, за Азия какво да кажа, зависи от страната, но в много слуаи и там не е лесно, но там обиконовенно става по другия начин, то си е традиция, изключая може би япония, въпреки че и за там имам доста интерсно инфо и то от опита на огромни компании, разбирайте мултимилиардни такива, не японски. За Африка не знам дали има смисъл да се говори, та какво остава .. европа ... хайде сега ми дайте конкретни примери от Европа, защото може пък аз да съм случил на куците държави. Може би в Европа най-добре е положението в бившия соц блок, и по-конкретно централно европейските му членове. За германия, Австрия и Франция предлагам да не говорим, защото всичко може би е прекрасно до един момент, от който нататък и там настъпва ужас, да речем малкия бизнес е облекчен, за което пък му съдират 10 кожи. UK е една от по-либералните икономики, и макр наличието на много регулации, буквално с какъв химикал да си попълниш документа, нещата са сравнително гладки, свръхрегулацията не пречи толкова много, но там има други техни си косури, и отново идваме до кожите дето ти дерът. Вярвате или не, но България е рай за бизнеса от към данъчна регулация, банкова, финансова, и всякакви други подобни, проблема ни е че нямаме работна ръка, инфраструктурата в Северна България куца, и вътрешния пазар е малък. Затова и инвеститорите не се прескачат, идеално им е да построят завод, но кой да работи в него, и колко е плащат, и все пак идват ама не на талази, и е разбираемо. За локалния бизнес, проблема не е бюрокрацията, нито са митниците нито са данъчните, нито ХЕИ или други подобни, проблема са клиентите и партньорите. Поговорката за лудо работи за лудо не стой има и една много негативна страна. Хората които могат обикновенно не си ценят труда, тия път дето не могат се надценяват, Иван прави фирма, няма служители, и за д изкара емсеца е готов да свали гащите, и когато Иван ми е конкуренция и няма разходи за нищо, а аз плаам по-високи заплати от колкото са неговите доходи става малко неприятно. Иван ходи и се бута на всякъде, други идиоти пък го вземат защото им е дал най-ниска цена, това че няма да го изпълни не им дреме, нали няма да му платят. И накрая Иван фалира, но е тъп и упорит и прави друга фирма със същаъа участ, освен това на негово място идват и още двама ивановци ... и накрая не можело да се прави бизнес, да трудно е, но заради самите "бизнесмени" а не заради НАП, ХЕИ, Митници или някой друг.
|
| Вто Фев 20, 2018 11:16 pm |
|
 |
|
trakon
|
Миро, в тея 50% дето искат държавата да е точно такава, каквато е в момента нямах предвид баш олигарсите. По-скоро - кмета, попа, падаря дет се пенсионира на 45 с голяма пенсия, 'убит от старческа немощ' и продължава да носи службата на частно за нещо екстра, телкаджийчета дето получават и пенсия и заплата , работят и в Англия по 6 мес. и получават и детски от там, докато 'съкровището' го отглежда бабата в БГ и възпитава за бъдещ изнасилвач. После в БГ по 1500 лева помощи от борсата. Арендатори чийто пасища никога не са виждали косачка и крави , щото нямат косачка и крави ( 95% от пасищата в БГ ), но пък имат държавни субсидии, ВиК-джии чийто проблеми за поправка винаги са по-сложни и трудно обясними и от счупен ядронен колайдер.... От две-три години в селото на родата има страхотни водни проблеми при пълни кладенци - викам -ще купим едно многостъпално Уило за 1000 лева, и Ардуино ще му сложа да му следите тока по сматфона, вода няма да плащате и ще имате бол - Да- 'ама Не' - местния вейкаджия дето носи тежката служба за скромните 800-стин лева ще стане излишен, пък той син на някъв инспектор, дето раздава пасища. Пасищата ( с по два метра високи тръни) се държат и кешират от местния ветеринар. Той пък раздава марки на кмета за несъществуващи крави , а кмета гледа да е добре с 'всеки' защото преди две години писа селския път за новоремонтиран, а той не е правен от бай Тошово време. 'Всеки' пък гледа да е добре с кмета от чиста простотия. В квартала в града лятото санираха няколко частни блока и развяха байраците от тях (блока на кварталната кметица естествено), а училището и детската градина си останаха някак тъжни, смълчани и пренебрегнати от всички. Летището (дето щели да кацат Боингите) -общинските съветници гласуваха да изгонят и малкото ентусиасти-ползватели от хангарите и да го разорат на ниви, а после - "на седмия ден седнаха да си починат, погледнаха творението си щастливи" и си гласуваха по 1000 лева заплати за тежката свършена работа. @ bongo, на следващите избори ще гласувам за този, който оправи пътя до селото на родата ( т. е. - за никой ).
|
| Сря Фев 21, 2018 12:15 am |
|
|