| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Cortex-M33
Всички се надяваме, ама надали... H7 е почти напълно съвместим с повечето от останалите им 600+ куртекса, които са на конкуретни цени. Т.е. няма причина да свалят цените на другите, няма причина и тоя да е по-евтин.,,, Така че освен да се надяваме на чудеса  A пък NXP-тата гледам вече имат цена за RT1021 в LQFP144. В тоя корпус би трябвало да е по-лесно, макар че като ги знам NXP най-вероятно пак ще искат поне 4-слоя. При тия цени обаче имат право да искат много неща  Цената на евала им обаче е странна...
|
| Вто Фев 20, 2018 10:50 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
А за кутия на металотърсача какъв ти е бюджета? И там ли търсиш под 5 лева? За конектори и кутия съм сигурен че ще отидат повече от $20. Нещо много ни разглезиха производителите на MCU-та.  Няма да е в кутия? И ще е една бройка? Само за лично ползване? Е тогава пък съвсем не те разбирам.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Фев 20, 2018 11:38 pm |
|
 |
|
Garcor
Ранг: Минаващ
|
Свалих и прегледах Reference manual (RM0433) STM32H7x3. Много яка периферия, заслужава си парите. При толкова силно развита аналогова част, ще е направо подвиг да минат на 20 нанометров технологичен процес. Цифрова и аналогова част върху един кристал си е предизвикателство. Май наистина скоро няма да свалят цените. Освен ако не пуснат модели с орязана периферия с по малко изводи и памет.
|
| Сря Фев 21, 2018 12:47 am |
|
 |
|
Garcor
|
Наистина няма да е в кутия. Става въпрос за кит на металдетектор. Не трябва да надхвърля 50-60 лева себестойност. А колко бройки ще се произведат си е божа работа. 
|
| Сря Фев 21, 2018 12:58 am |
|
 |
|
michev
|
Сега пък, на мен ми стана интересно, какво в един метал детектор изисква 400+ мхз мускули?
|
| Сря Фев 21, 2018 1:19 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Някой алгоритъм мислен и писан колкото да го има. Реално доста анализ може да се вкара който си иска ресурс, ама надали такъв е случая, за пример граунд скенерите, вадят ти направо картинка какво има отдолу, разбира се след обработка на комп, нативните данни искат опитно око.
|
| Сря Фев 21, 2018 6:01 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
Последна промяна palavrov на Сря Фев 21, 2018 11:25 am, променена общо 1 път
|
| Сря Фев 21, 2018 9:50 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Аз се въздържах да предложа да се ползва силата на смартфон или нещо подобно, но ти не можа Човекът има бинари за stm32 на фирмуера отнякъде и затова не може да "мигрира". Щях да спомена QEMU под андроид - и щях да спечеля "офф-топ-ът на седмицата"... Edit: @palavrov: Виж погледни тука една тема има да си кажеш мнението: http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=16&t=15745
Последна промяна gicho на Сря Фев 21, 2018 12:24 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Фев 21, 2018 10:33 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ей къде отидохте в облаците? Аз си мисля че някоя F4-ка ще му свърши прекрасно работа. Това е достатъчно като производителност. Още по-висока производителност според би изисквала преработка на входните данни и/или принципа на детектора. Не съм запознат в случая с подробности, но обща култура някои специфични контролери може и да са интересни. Примерно F3-ките с hi-resolution таймери. Те помагат ако трябва да се заснемат детайлите на кратък импулс. Таймерът запуска излъчването на импулс, ADC-то след точно определено време мери една точка от ехото. Това се повтаря многократно, като при всяко следващо повторение таймерът се мести с много фина стъпка спрямо ADC семплирането и така точка по точка се сваля кривата все едно че е направена с GSPS a не MSPS. Другото интересно е 16-битовите SAR-ве на H7-те, той човека си ги видя вече..
|
| Сря Фев 21, 2018 11:13 am |
|
 |
|
Pif
|
Най-добрия метал детектор който ми е попадал е Eagle Spectrum. Модел началото на 90-те. Няма самоправка която да може да го бие. Каквито и анализи и алгоритми да прилагаш няма как да извлечдш данни които ги няма в сигнала. И 50 гигахерцов процесор да сложиш - пак тая. Тоя игъл беше с някакъв малък 8 битов процесор. Не помня точно какъв. Имах му схемата някъде навремето. Беше интересен от към аналогова част.
Що се отнася до земните скенери - те са радари. Излъчват единичн много бърз импулс и слушат за ехо. Там философията е в гигасемпалово АЦП и няма никакви сметки и математики. Пак тогава - началото на 90-те ми беше попаднал GSSI Sir-2. Компютъра му беше 486sx33 с 8 рам и ЕГА дисплей. Имаше и малък хард диск. Влачиш си антената и той рисува картинки по екрана. Много ясно се виждаха всички очертания на слоеве, тръби, камъни, кухини и казани със злато. Само дето казана не го знаеш дали е просто тенекия или цял казан със злато. За това си трябваше Игъла. Същите тея GSSI имаха модел с 2 антени които да ги закачиш на джипа си и да го караш с 40 мили в час и да записва данните в реално време. Но по спомен оная машина беше 486dx66 и имаше 16 рам.
И в двата случая нямаш чак толкова много данни за обработка. В сличая с радара имаш няколко десетки дължини на вълната и малко битове. Като цяло работата се върши от логаритмичните входни стъпала. Реално данните могат да минат и през 9600 сериен порт.
При метал детектора пак нямаш кой-знае колко данни. Дори да приемем, че върнатия аналогов сигнал го цифровизираш - ти имаш реална скорост 20-30-50 см/секунда движение на антената. Колко реално информация е това. Тя антената ти е поне 20 см/диаметър. Просто нещата опират до некадърни програмисти докопали разни неработещи оупън сорс глупости. А и АЦП-то на кортексите на СТ работи точно само ако го пуснеш да осреднява много. Ако го пуснеш на пълна скорост 8 бита вадиш понякога с клизма. За 12 и дума не може да става. 12 само на максималното осредняване. Ял съм го четвъртит с един Ф3 като правех един мотор контрол.
Та хубавата аналогова част решава 90% от проблемите на металотърсача.
|
| Сря Фев 21, 2018 2:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тва с хубава аналогова част нали? 
|
| Сря Фев 21, 2018 2:48 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Първите F4 на ST имаха голяма интегрална нелинейност. След това се оправиха. 10 бита съвсем прилично си вадят, 11 с уговорки. Щом при теб само с усредняване се оправя, значи проблемът ти са шумове. Най-вероятно ползваш менте дизайнер. Едва ли е менте чип, аз поне не съм срещал.
|
| Сря Фев 21, 2018 3:55 pm |
|
 |
|
Pif
|
/ОФФ
1к потенциометър и 100н на входа. Изобщо не става дума за меренето на токовете. Там имах такива осреднявания дето не ми дреме. Но АЦП-то работеше на пълна скорост и пишеше в ДМА. Аз от време на време чета какво има там и обработвам. Съответно пращах данните по сериен. Пълна боза беше с меренето на тъпи потенциометри. То си личеше, че всичките 16 канала шумят. Самия процеоср си има няква настройка на АЦП-то - някво хардуерно осредняване. Така скороста падна май на 70 килосемпъла или на 20 - не помня но цифрите се заковаха.
Миро, аз съм хардуерист. Мене за токове не можеш да ме барнеш. Програмата я писа един приятел и седяхме на едно бюро и мерехме. Аз меря той пише. Докато не тръгне. Та не знам в кой регистър какво е турил ама по спомен от това дето ми е обяснявал като му се оплаквах, че не ми харесват цифрите. Ако ти е интересно ще изровя сорсовете.
|
| Сря Фев 21, 2018 4:22 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Пифе, бъзикам се щото си има чаршафи и там е написано какви са параметрите  Имаше няколко чепа с разни проблеми наистина, всъщност то проблеми има винаги и за целта има errat-и. Но като цяло няма чак такова разминаване каквото описваш.
|
| Сря Фев 21, 2018 4:44 pm |
|
 |
|
Garcor
|
Ако погледнеш двете схеми веднага става ясно. И двата металдетектора работят на един и същи принцип, но в единия почти цялата аналогова част с изключение на входния ОУ е реализирана програмно. Затова в аналоговия където ОУ вършат цялата работа можеш да минеш и само с PIC микроконтролер.
|
| Сря Фев 21, 2018 6:23 pm |
|
|