|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 2:48 pm
Какво става с електронните магазини
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Какво става с електронните магазини
Днес реших да търся едни компоненти и отварям страниците на Електронинвест и Футурел - и двете са замръзнали на вида си от преди поне 10 години. Тая на Електронинвест е почти неизпозваема - много бъгове. На Футурел компонентите са описани във вид - USB бял. Върви разбери какъв точно е, документация, чертежи нищо. Поне правилния парт номер да бяха написали... Другите не съм ги гледал, май с изключение на Комет никой не си поддържа сайта (въпреки че до скоро и те заменяха оригиналния парт номер с техен си - сакън да не разбере някой откъде го доставят).
|
| Пет Фев 16, 2018 1:19 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: Какво става с електронните магазини
Сайтът на една фирма е като визитка за фирмата. Така че, и двата сайта са си адекватни. Да няма изненади, така да се каже ...
|
| Пет Фев 16, 2018 1:22 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз ще ти кажа какъв е проблема. Той не е само един като цяло. Жена ми работи в един от бг магазините, по-малко популярен но напоследък доста продават през интернет магазина. Та... 3-ма човека със собственика са. Собственика горе долу знае нещо, едната продавачка е от 15 години в тоя магазин и не знае закона на Ом. Жена ми поне пита и се старае да се учи, макар че и тя до преди две-три години беше с нулеви знания по темата. Собственика като вкара нещо ново, направо копи/пейст от сайта от където го купува, без да форматира и без да гледа кое в кое поле отива - всичко в гювеча. Като тръгнеш да търсиш трябва да си Шерлок Холмс че да намериш каквото ти трябва. Аз при положение, че виждам нещото на живо в магазина на витрината не мога да го намеря в сайта, а какво остава за другите. Втория фактор са им складовите програми и връзката им със сайтовете - ей там вече става красиво. Скоро няколко магазина си смениха софтуера и някак успяха да си мигрират базата, обаче при тази миграция такива говна настанаха че постоянно има липсващи(водят се ама ги няма), обратното на липсващи (не се водят а ги има) стоки и разни други глезотийки. Абе филма е пълен. Тия дето изглеждат както преди 10 години ги е страх да мигрират щото имат 100к асортимента дето недай си боже се оака базата и 2-ма човека трябва 1 година да броят съпротивления - виждали ли сте как след 10 години седене, лепилото на лентите се разпада и всичките 3458 съпротивления стават насипни омешани със стара лента.... и така 100 вида съпротивления. Ами ремъци за касетофони - те за нищо не стават ама ги има.... Механики за касетофони, ТХО-та - че то има ли още живи кинескопни телевизори. Един камион боклуци има в него магазин ама не ги хвърлят - белким някой му дотрябва и си купи нещо. Ама такава му е логиката на собственика - и колкото и да му говоря - файда няма. Ревизия - мръсна дума - мисията невъзможна е направо разходка в парка. Може ама трябва да затворят за 2 години.
Комет са достатъчно големи за да могат тия неща да ги правят в движение. И те имат проблеми с наличностите ама имат и хора които само с това се занимават. Айде да станат 10 човека и да продават във физическия магазин, да приемат поръчки от интернет, да приготвят пратки и да завеждат, описват и подреждат нова стока, да видим какво ще стане....
|
| Пет Фев 16, 2018 4:19 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Мисля не е тайна, че (все още) работя в Електронинвест  Сайтовете са ни отврат и това не веднъж съм го казвал на Шефа и на шефа и те се съгласяват, ама файда никаква. Затова, който търси нещо от нашите магазини да ме пита - ще проверя има ли и какви са наличностите и дори мога да го запазя. 
|
| Пет Фев 16, 2018 5:33 pm |
|
 |
|
fred
|
Идеята сайта на магазина да служи и като справочник за техническите характеристики на продаваното ми изглежда странна.Това са стотици хиляди изделия, фирмите променят непрекъснато нещата, абсурд е да се поддържа актуално. Затова аз гледам техническите характеристики в сайта на производителя, също кои са дистрибуторите му и ако някой от тях е от големите тук отивам там само да проверя цената и условията на доставка. Проверявам в трите големите, също в китайците и купувам там където е изгодно. То и не пазарувам много така че може и да не изглежда правилно на професионалистите но на мен ми върши работа.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Фев 16, 2018 7:15 pm |
|
 |
|
velio
|
Мдаааммм... (многозначително се почесвам)
fred, то не е необходимо да има параметри, просто парт номер, правилен, дето може да му намериш документацията някъде. А то само бегло описание.
|
| Пет Фев 16, 2018 8:57 pm |
|
 |
|
fred
|
Това е необходимо ако тръгваш от магазина. А аз както казах тръгвам от производителя. Но може и да си прав, търсиш контактор примерно някакъв, поглеждаш направо в магазина, няма да ровиш стотиците производители на контактори. При мен е малко по-особено защото се интересувам от интегрални схеми, микроконтролери и т.н а там лидерите са ясни. Дори си заслужава да следиш новостите им и чак тогава да видиш дали вече се предлагат в магазина. Така че си зависи и от задачата. Но в тези магазини задължително дават и производителя, т.е. би трябвало по модела там да намериш и характеристиката му. Е, хубаво е да е на едно място но както казах твърд обемна задача става.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Фев 16, 2018 9:27 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Футурел по бива, ама те са го ударили на уволнявка.
|
| Пет Фев 16, 2018 9:57 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Е те това е отговора... кризата яко удари дребния и среден бизнес у нас. Поне 30 контрагента от 2005 година насам са фалирали или разцепили се фирми или са сменили бранша на занимания. Самият фарнел беше препродаден, атмел беше купен от майкрочип и т.н. и т.н. Оборотите на магазините паднаха драстично. Улиците на София са празни, сравнявайки с това преди 2008 година, огромна част от заведенията за храна затвориха и т.н. и т.н. Всичките ми роднини заминаха в чужбина..... А и всеки който прави бизнес едва ли купува от другаде освен от комет (за компоненти говоря) като магазин. Всичко друго идва от отвън (особено тме последните години). Магазини като конрад, пасат, викиват, петров и подобни разчитат на случайни минувачи... Колкото и да ми говорят статистики интернет търговията в БГ намалява всяка година. Имаше пик преди кризата но от тогава е все надолу.
|
| Съб Фев 17, 2018 12:55 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
ами докато работех в Комет, работата с номенклатурата, каталога, описанията, рекламата си вървеше ежедневно...и днес е така предполагам. някой веднага ще каже - ала-бала, но както виждате резултат има. Не че страницата им е цвете, но основните неща ги има.
От Диги, Маузер, Фарнел, Рейхелт, RS - еталонът за мен е Диги. Търсачките на другите, и начина на систематизиране куцат. Фарнел съвсем го удариха през просото, след като холандците ги купиха и не това, което бяха. Като излязат от ЕУ съвсем ще я втасат/втасаме. За Arrow, Future, Acte, и локални немски величия - не съм дотам...Защо мислите Sparkfun, Adafruit и куп китайски магазинчета плюс ebay и Амазон ги има...защото другите големи не искат или не могат да се справят. Но все още влакове и хляб има за всички, според мен.
Хората от Digi знаят, че се работи с BOM - таблицата можеш да я сваляш, шерваш и т.н Единични бройки, опаковка за машина, цяла опаковка, цени от 1 до 1000, индикатор за спестяване. Имат и тулове във Алтиум и Кейдънс, които спестяват доста време.
А са разположени в някакво малко градче...но знаят какво правят.
А има и едно друго нещо - да ти стиска да бъдеш дистрибутор със склад, и да затвориш торба с пари вътре...не всеки го може.
|
| Съб Фев 17, 2018 10:19 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Каквото и да си говорите, електрическите магазини са много арна работа.
|
| Съб Фев 17, 2018 12:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ъъъ? каква интернет търговия и комет? цъкъш по сайта и ходиш да си вземеш торбичката на крака. опцията с доставка по спиди в повечето случаи е нерелевантна, а и винаги трябва да разгледаш торбичките на място, грешките се получават твърде често.
при това, като отидеш, те поглеждат в компютъра и звънят по телефона "абе интернет поръчка еди-коя-си, направете я, че човека е тук" и отегчено разглеждаш витрините половин час, нищо че ги знаеш почти наизуст. и нищо, че интересните мостри от тях са недоставими. но все пак, добре че ги има, та да не си купуваме поне 0805 съпротивления от ТМЕ
|
| Съб Фев 17, 2018 12:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Да добре че ги има, доставка от там не съм правил никога, винаги пращам някой да вземе каквото съм поръчал онлайн, но и така е нещо. С другите е съвсем изгубена кауза ...
|
| Съб Фев 17, 2018 12:52 pm |
|
 |
|
veryoldman
Ранг: Минаващ
|
Аз лично от Комет съм доволен. По-рано поръчвах през Интернет и ги вземаше човек от магазина. От 3-4 години работя само със Спиди и нямам проблеми. Иначе от Викиват, Панда, Амета, Танко-2, Петров пазарувам други неща, които ги няма в Комет - индуктивни датчици, вентилатори, топло лепило, кабелни превръзки. Някой и друг чип TH.
|
| Съб Фев 17, 2018 2:57 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Никога не съм имал проблем с Комет! Но доставката до офис на Еконт или Спиди - никога на адрес! //От Сливен няма как да прескоча до магазана Но сутрин в 9 си имам поръчаното е тук и до двата им офиса е 3-4 минути пеш. С кола може и повече 
|
| Нед Фев 18, 2018 11:52 am |
|
|