|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:39 pm
Как се правят платки в домашни условия?
| Автор |
Съобщение |
|
neutrino_V
Ранг: Минаващ
|
Аз използвам заготовки с фабрично нанесен фоторезист.
Не са много ефтини но спестяват много време. А колко струва едно спрейче POSITIV20 ?
Та ето моята рецепта
продукти:
- заготовка с позитивен фоторезист
- живачна ламба 125W (като в уличните светила, самоче по-слаба и със счупен външен балон) + дросел
- щипка KOH (за 2%-ния разствор), или NaOH
- FeCl3
- кафява двукрила маса с плот отдолу
- кутийка за CD с прозрачен капак, или две плексигласови плоскости
- шаблон Аз си го печатам върху прозрачно фолио на черен лазерен принтер (не особенно добро решение в моя случай)
- и най-ваното - концентрирана позитивна нагласа със самочувствие за сигурен успех (може и чаша бира  )
приготовление:
Включвам дзвера с дросела да загрява, 3 мин. През това време асемблирам шаблона с платката в кутийката за CD(ако платката е по-голяма, с двете плексигласови плоскости) трябва да е добре стегнато.
Лампата съм сложил на долния плот на масата и съм раздаличил двете крила за да се получи достатъчно голям процеп. Ич и не поглеждайте в светлината (веднъж "случайно" осветих едно цвете на майка, за 1 мин. За два дена се превърна на шума  )
Слагам кутийката върху масата, на радиацията и засичам 40 сек. Преди това погледни тавана дали свети хомогенно !!!
времето на експозиция зависи от силата на лампата(и вида), разстоянието до заготовката и от самия фоторезист. При мен е критично понеже мастилото от лазерния малко прозира, иначе с по-плътно мастило може повечко експозиция(някои мастила прозират във видимия диапазон но поглъщат добре UV-то и обратно!!!).
Абе експеримента му е майката.
проявяване - слагам пеканата платка в 2%-тен разствор на KOH. До 3 мин ако не се появи нищо значи иска още KOH!!!
Държи се в реактива докато падне ненужния фоторезист(отделя се във вид на плужаци)
Измивам под течаща вода добре
След това веднага в концентриран разствор на железен трихлорид ецвам(с друг реактив не съм пробвал).
Останалия резист се маха с памуче напоено с концентриран разствор на KOH-я или с ацетон (внимавайте да не си направите пръстчетата на сапун!!!).
Всичко на всичко 20 мин, ако не броим приготвянето на разстворите преди акцията.
Чашата бира е изпита, а резултата от акцията е още по-опияняващ
наздраве 
|
| Сря Мар 29, 2006 8:54 pm |
|
 |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
А къде ти е жената при това магьостничество?
Или... - във ваната да помага за ецването??
Хм - не звучи лошо.... 
|
| Сря Мар 29, 2006 9:13 pm |
|
 |
|
nik
|
аз се сетих за още един метод за който от доста време имам мерак да го направя но все нямям възможност
в интернет има много такива разработки - 3 стъпкови двигателя 3 оси малка фрезичка и фолиото направо се реже като на плотер, устройството се връзва към принтерския порт и се управлява със специален софтуер, имаше дори снимки на така изрязана платка, ако се сетя за сайта ще пусна линк
|
| Сря Мар 29, 2006 10:44 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Абе хора, човека просто иска да си прави платки, доколкото схващам.
Positiv 20 e около 20 лв. - за 4 кв. метра площ, има го и в по-малки опаковки.
Ето малко линкове за технологията с ютията;)
http://slalex.chat.ru/pp_lj.htm
http://www.overclockers.ru/lab/15580.shtml
http://www.pcb.spb.ru/samodel_2.html
и за фотолака
http://www.qrz.ru/schemes/contribute/te ... ata2.phtml
Дано са ти от полза
|
| Чет Мар 30, 2006 9:12 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не са 2, а много повече... аз лично предпочитам Hitachi - единствените които постигат 600dpi (ползват се в Colorspan), има оферти за по 1500$ - не че това е евтино.
За UV е друга тема и всяка фирма влага различен смисъл, общо-взето това е някакъв вид подобряване срещу избледняване на печата и/или color shifting. При солвентните е почти безсмислено, щото малко са тия дето им трябват постери да издържат по 70 години на слънце... Проблема на солвентните, е че мастилото е нещо от сорта на блажна боя, което ако засъхне в главата гориш, затова се използва солвент т.е. разтворител с който главите постоянно се самопочистват...
Механиката не е проблем, може да се спретне за 2000-3000$.
Въпроса е какъв материал да се измисли за пистите... Хем да е течен, за да може да се изхвърля с помпичките на пиезоглава, хем да може да се втърдява и да става проводим. Е т'ва трябва да се измисли - останалото е лесно...
|
| Чет Мар 30, 2006 10:23 am |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Аз ецнах първата си платка с течност за миене на кенефи една оранжева бутилка с череп и кокали нарисувани на нея. Ецването става за 1 седмица на парното от разтвора се образува зелена сол на цвят и вид на вкус не пробвах.
След това пробвах със син камък и сол на газовият котлин в емаилирана паница. Проблем за паницата е ако има пропукване на емаила. Става за няколко часа.
Преминах и на концентрирана азотна кисилина не помня колко%. Става за 30 секунди но някой път се прецаква всичко.
Най много правих с разредена азотна става за няколко минути.
Сега предпочитам фабрика за палтки ноо съм мързелив вече
|
| Чет Мар 30, 2006 1:31 pm |
|
 |
|
3aek
|
тук говориш за солвентна глава не за глава с UV мастила наверно, а Японец няма да ти обърне внимание за една глава, трябва да търсиш в някой сервиз дето да го излъже че ще ремонтира принтер и ще трябва да си измисляш интерфейса...
под UV разбирам UV мастило което полимеризира при облъчване с UV светлина, не добавки към солвентни мастила
именно ец-резиста, маската и белия печат при платките е на базата на UV полимеризираща епоксидна смола и именно това имах предвид като казвах че има 2 производителя - главите им са със много ниска резолюция 128 отвора именно по тази причина - това "мастило" е много тежко и с голям вискозитет, за да направят 600 dpi печатат под ъгъл с припокриване на точките
|
| Чет Мар 30, 2006 3:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда говоря за пиезоглава.. но мисля че и двамата имаме предвид сходни технологии.
Не съм запознат с ец-резистта и не знаех че го подгряват, то може би в такъв случай би било добре да използват обикновени термоглави, освен ако не се налага да промиват главите след печат както е при солвентните...
ениуей... моята идея така или иначе не е да печатам резист върху текстолит, а да се печата направо самата платка
|
| Чет Мар 30, 2006 4:42 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Виждал съм преди доста време, такива изпълнения.
Май беше нещо на Сони.
Представляваше парче гетинакс, с нанесени няколко слоя проводящ черен на цвят (вероятно нещо въглеродно), материал, между изолационни слоеве, с метализация само на островчетата, където имаше запоени елементи. Никаква мед, никакви проходни отвори, само печатни слоеве с "боя". Изолацията между слоевете приличаше на този на солдер маската.
|
| Чет Мар 30, 2006 5:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е за тва говоря... със сгурност ще го направят още по-добре. 3D печата напредва бързо, засега предимно в изработката на кутии. Наскоро четох че Нокия ползват 3Д принтер за прототипи на кутиите на новите модели. Измислят нов дизайн, пускат си го на принтерчето и след 24 часа имат истински модел...
Вероятно далеч не съм първият дето се е сетил, че освен за кутии/детайли тази технология може да се направи и за платки. Даже ми е чудно че не е станало вече масово... Като се има предвид, че точно за платки или по-точно прототипи е особено удачно... помислете си само за BGA чиповете и колко лесно може да се опроводи, ако платката не е 2-3 слоя, а стотици....
Ама японците ще го направят... само като се сетя че някои 3D принтери дават микрони точност по XYZ...
|
| Пет Мар 31, 2006 10:53 am |
|
 |
|
Syrius-B
|
Преди години (?10?), гледах реклама от английски производител, на принтер (цветен), при това около 200 лири, за печат върху платове и други плоскости, без барабан. Предлагаше се за печат на картинки върху фанелки и др. дрешки.
Отпечатването върху плоска повърхност също е отдавна направено и е евтино
|
| Пет Мар 31, 2006 12:00 pm |
|
 |
|
plamenpl
Регистриран на: Нед Ное 13, 2005 3:26 pm Мнения: 14 Местоположение: Pleven
|
 Re: Как се правят платки в домашни условия?
Преди правех платките с асвалтлак и железен трихлорид. Сега за пробни платки ги давам на ситопечат, там ги разяждат а аз трябва само да ги разпробия. За по големи серии в платкаджийница. За едностранно фолирани при ситопечат ми вземат около 2-3 лв. на dm 2, а за двустранно около 5лв. Имаи предвид че нямат метализация и преходните отвори м/у слоевете трябва да ги оставяш извън елементите, за да можеш после да си запоиш мостовете.
|
| Пет Мар 31, 2006 7:16 pm |
|
 |
|
neutrino_V
|
|
| Съб Апр 01, 2006 10:26 am |
|
 |
|
syrax
Ранг: Новодошъл
|
аз сам засичал в нета маркери /метализирани/ направо рисуваш с тях и те стават проводници , само че не знам в БГ дали има нещо такова. те го ползват за оправяне на прекъснати пътечки , но ако се сложи като писалка на стар плотер /с писалките/ мисля че може да се постигне добър резултат
|
| Пет Апр 28, 2006 4:37 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Има в Конрад. Но са скъпи и са без писалка 
|
| Съб Апр 29, 2006 2:10 am |