Отговори на тема  [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546 ... 1075  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
И пак за протокола - по него време в Елховския полк вече нямаше жив танк. Предната година гледах с очите си как ги товарят на влаковете. Не знам колко композиции с Т72 ... посред бял ден си товарят и си отпътуват и едни русначета си ги вардеха по вагоните... Друго каквото е останало като танк отдавна е било музеен експонат.

Тогава армията не са я закачали - само така наречените вътрешни войски - жандармерия и ГВ. Настроенията при нас не бяха като да сме били много навити да фащаме пушките. По скоро да отидем от другата страна на бариерата - и може би са се усетили навреме та затова не ни разбутаха. Поне в нашето поделение 95% от хората бяха с такава нагласа. А гранични по него време си бяха въоръжени. Патроните седяха в пълнителите на един тъп катинар разстояние а сандъка стоеше в коридора на спалните. Автоматите и те стояха по рафтовете в коридорите...

Едит : пък Тони да ви каже по заставите как стоеше въпроса с оръжието и мунициите :)

Пон Фев 05, 2018 4:08 pm
Профил ICQ
То едно е с кви настроения сте били вие , да минете бариерата, друго е с кви настроения са сценаристите в момента, а сценария е много много познат:
- отиват вътрешни войски със зиловете само да се разкарат навън от поделенията, без намерения да бият и стрелят, да всеят респект на народа спрямо другарите.
- някой от протестиращите по чудноват начин се оказват въоръжени и почват да стрелят по войниците
-войниците се чудят "бах маа му , ай сиктир, кво става тука и отвръщат"
- трета група от покривите с драгуновки запуква и войниците, и гражданите
- главнокомандвущият - таварищ Пьотр Стоянович нарежда на нормалните войски да изкарат два танка пред парламентя и спясява народа.
- социолозите с вид на нерези обеждават спасения народ колко е важно да сме президентска република, силната ръка и т.н. - браво ,да живей , ура.
- приватизация.

PS - и понеже гледам че цялата работа е тръгнала от това дали началниците могат да отговарят за действията на подчинените си - могат разбира се и трябва. Пример - у селото на родата има един комшия дето не си връзваше кучетата, а ги пуска свободни по улицата , даже налитат. Викам му - кучетата ги вържи , щото налитат.
Той - аз кво съм виновен , кучета
Аз - "знам че не си виновен, ама понеже не мога сега да се гоня и бия с кучетата индивидуално, ще дойда вместо това да хвърля на теб един бой , така по-лесно."

На другия ден кучетата вързани. Та -партиите трябва да си връзват бесните кучета, ама много добре знаем защо умишлено не го правят - да всяват страх и респект в народа.
Ако народа не може да бие кучетата, да бие техните стопани, че са по на удобно.

Пон Фев 05, 2018 6:16 pm
Аватар

А бе не ви знам акъла, но ние още 87-ма бяхме по-навити да стреляме по старшината отколкото по хора. Вярно, че не бяхме охранители.
Пък преди уволнението ЗКПЧ-то ни събра в една зала и ни помоли: "Момчета, като излезете работете яко, че България отива на провал!". Помислихме си как скоро ще го разстрелят, но "предсказанията" му се сбъднаха преди това.

Пон Фев 05, 2018 6:43 pm
Профил

Ами за патроните по заставите няма какво да говорим, оръжейната стоеше винаги отключена, имаше и еидн склад, заключен с катинар и халки за по 1 лев ... в оръжейната имаше муниции само за АК-то, но достатъчно, по разчет трябваше да сме 17, бяхме горе долу 10, та вместо по 2 всеки имаше поне по 3 снаредени пълнителя, всеки по 25 патрона. При нас специално имаше и сандък патрони.
Стрелянето по хората идва от самосебе си. Само си помисли, стоиш си в топлата застава, храна бол, кеф ти месо, кеф ти кашкавал, масло ... имаше ядене много, праат те някъде навън в студа, ядене йок, пиене йок, висиш часове или дни в тези условия ... окото ми не мигва и го разстрелвам, дали нарушител или протестиращ все ми беше тая.
Щеше да стане сакътлък според мен ако бяха изкарали гранични. Вътрешни, така преименуваната жандармерия не са така, те са близо до хората, общуват, говорят и излизат често. Аз излизах веднъж на 3 месеца в добрия случай, общувахме повече с животните от колкото с хората. Всичко това влияе.

Вто Фев 06, 2018 1:43 am
Профил
Аватар

Сакътлъка и да не стане от само себе си, ще бъде придизвикан. После веднъж като се отпуши касапницата, докато се усетят...Примери достатъчно.

Вто Фев 06, 2018 3:41 pm
Профил ICQ
Аватар

По заставите може и такива да са били настроенията, ама в отряда си бяхме както казваш за жандармерията. То и при нас разчетите бяха горе долу такива, ама бяхме 50/50 в отряда и по заставите. Цецо - не знам колко близо сме били да ни извадят. Според мен сякаш беше малко вероятно - аз така ги виждах работите. Само ни подготвяха евентуално да ни вадят, ама съвсем в краен случай. Първата пушка нямаше да гръмне от МВР войски най-вероятно.

Сря Фев 07, 2018 12:09 am
Профил ICQ
Аватар

Имах предвид друго - в такива ситуаци често се използват провокатори. Или от едната или от другата страна. Изкарват ви вас, откъм мирно протестиращите се чува изстрел, един граничар се свлича... после ти е ясно. Или обратното. Въпроса е да се задейства инициращия заряд, другото се случва от само себе си поради напрежението. При подобни неща винаги ме е било страх точно от това.

Наблюдавахме го в Украйна преди време. И в България се прави редовно, на по-безобидно ниво за щастие. Има си 10 човека, келеши ултраси, митингите на които се появят винаги приключват с кютек. Никога не са там вярвайки в "каузата". :)

Сря Фев 07, 2018 10:51 am
Профил ICQ

Провокация нямаше да има поради една проста причина, БСП искаха да предадат властта. Глад, банките опоскани, международна изолация от Запада, руснаците нямат намерение да ги мъкнат на гърбът си пък и по това време и те бяха закъсали... поне една причина да искат да останат на власт? Отгоре на това Николай Добрев и Костов се бяха разбрали на Копитото че съдени няма да има и при приватизацията ще има за всички. Приятел с връзки ми разправяше, че Жан Виденов направил опит да иска помощ от Китай, да строи социализъм по техният модел но самата БСП го блокирала, името на Пирински споменаваше.

Просто никой нямаше интерес да се прави на интересен в онази ситуация. Така че за организирана провокация нямаше условия. Идиоти винаги има но те не са на ниво да стрелят. А за обикновените в тълпата има достатъчно хора "на служба" чието задължение е да блокират такива.

Относно войниците и колко били мотивирани да стрелят. И жандармерията в какви приятелски отношения била с хората. Някои тук го разправят ама чисто теоретично а аз съм го виждал с очите си. Когато напъна към задната врата на парламента беше овладян някъде към 22ч хората вече се умориха. Имаше доста на площада но главно скандирания и лозунги, вече не атакуваха. И тогава плътно около парламента беше оформена двойна верига охрана. В първата верига войниците, едни дребнички такива и доста уплашени, личеше си че това им се стоварило съвсем неочаквано на главата. Направо пратени за курбан както се каза тук. А във втората редица жандармерията, едни здрави мъжаги в пълно въоръжение и гледат злобно. Направо си личеше как им е мерак да ступат някой. Когато в малките часове е станал големият бой те са гонили хората по площада не войниците, има свидетели.

Така че за никаква любов между жандармерия и народ не може да става дума. Не знам откъде ги намират, къде ги държат но определено правят от тях зверове. Видях го и при протестите срещу Орешарски, в другият бой пак в малките часове.Приклещили трима такива яки мъжаги един в градинката до парламента до едно дърво, свалили го на земята и го ритат с онези подковани обувки. Точно в бъбреците, да го осакатят! А той само си беше вдигнал ръцете да си пази главата. Други пък сложили маски на лицето до не си личи кой е макар че е забранено по закон. И налитат като оси. Не бъркайте жандармерията с редовият полицай.

Сря Фев 07, 2018 12:57 pm
Профил
Аватар

Бъркаш жандармерията със специализираните отряди за борба с безредици. Едно време барети им викаха май. Жандармерията по него време си бяха същите като граничарите ама без никаква реална дейност. На нас поне ни намираха някаква работа, а жандармерията по цял ден трамбоваха плацовете и се чудеха къде да се скатаят. Тия яките батковци са били и свръхсрочно служещи а не наборници...

Чет Фев 08, 2018 11:50 am
Профил ICQ

Cekins написа:
Бъркаш жандармерията със специализираните отряди за борба с безредици. Едно време барети им викаха май. Жандармерията по него време си бяха същите като граничарите ама без никаква реална дейност. На нас поне ни намираха някаква работа, а жандармерията по цял ден трамбоваха плацовете и се чудеха къде да се скатаят. Тия яките батковци са били и свръхсрочно служещи а не наборници...

Много вероятно е да ги бъркам. Направи ми впечатление голямата разлика в поведението с обикновените полицаи, толкова злобни бяха. Когато бяха протестите срещу Орешарски дори случайно чух разговор между обикновени полицаи "Айде бе, тия няма ли да го свалят най-после, писна ни да висим по площадите" :) Нали тогава се гонеше рекорд по най-дълъг протест, представям си що извънредни дежурства са давали. Но и сред полицаите си имаше доста злобнички, още я помня една руса с конска опашка как влачеше демонстранти по жълтите павета. Хора разни навсякъде. Е, разказахме си спомените, тази тема все пак не е за тях.

Чет Фев 08, 2018 2:06 pm
Профил

И ако някой може да ми каже какъв беше повода за протестите срещу орешарски погледнато от днешния момент, и какво се промени ...

Съб Фев 10, 2018 12:11 pm
Профил
Аватар

глиганчо се налапа още повече.
и без да става шефче на танцуващите си има достъп до всичките тайни.

проблема на нашенските революции е, че след тях не висват 'отличниците' за ситуация по стълбовете.
ако след всяка революция има нова украса между орлов мост и плиска по всички осветителни стълбове, следващите ще внимават повече и с по-малък ентусиазъм ще драпат към властта.

другия проблем е, че никой, вземащ се на сериозно човек, не иска да влиза в блатото. и неминуемо по горните етажи се настаняват хора, които не могат нищо. и това е не само наш проблем. напоследък е такъв цирк в света...

Съб Фев 10, 2018 12:43 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
...другия проблем е, че никой, вземащ се на сериозно човек, не иска да влиза в блатото. и неминуемо по горните етажи се настаняват хора, които не могат нищо...

И не може, а и да успее или ще го оклепат, пречукат или ще стане като останалите там.

Съб Фев 10, 2018 2:37 pm
Профил

Ами той глиганчо е повече вързан с боцко от колкот с някой в ляво, и това много отдавна е така. Най-голямото му лапане започна в първия мандат, та много чудно как хората сваляха левите заради глиганчо, като на всички беше ясно, че при боцко той е лапа още повече ... ситуацията с КТБ също е в голяма степен резултат действията на глиганчо и боцко но интересно как единия идва като спасител на бял кон, а другия ни лук ял ни лук мирисал ...
За украсата съм съгласен, сега докато бяхв анликанско без да искам изгледах едно филмче за лондон докланд, значи палавниците там са ги овисвали в клетки, ама то не е точно клетка, щото не може да мърдаш вътре и са ги оставяли така да си висят, верно не е зрелищно като да ги набучиш на кол или да ги разпнеш, ама може би се води хуманно, трябва да проверим какво мисли ЕС по въпроса.
Лео, значи да живеем с химери няма смисъл, всеки ще си има някакви кусури, въпросът е да има някаква разуман граница.

Съб Фев 10, 2018 2:39 pm
Профил
Аватар

Ни химери ни илюзии... :) Лошото е, че кусурите не са в разумните граници.

Съб Фев 10, 2018 5:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 540, 541, 542, 543, 544, 545, 546 ... 1075  Следваща