|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:30 am
| Автор |
Съобщение |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Новини от страната
Не на 22.06.1941г. Хитлер изпревари Сталин с 2-3 седмици и започна между съюзническа война.
|
| Нед Фев 04, 2018 5:23 pm |
|
 |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Да, но преди тази дата само Великобритания и Франция са имали доблестта на обявят война на Хитлер, с ясното съзнание, че ще заплатят висока цена за това.
|
| Нед Фев 04, 2018 5:32 pm |
|
 |
|
timt
|
Бе не е било толкова ясно съзнанието но определено случката в вагона е една от най интересните.
|
| Нед Фев 04, 2018 5:41 pm |
|
 |
|
lcr
|
И в какво се изразява това "най-интересното" ? Струвал ли си е онзи миг на приповдигане на националното самочувствие, гибелта на народа?
|
| Нед Фев 04, 2018 5:49 pm |
|
 |
|
fred
|
За малко да се запознаем на живо  Шегувам се, аз съм в София не в Бургас. Но действително онази нощ /когато пускаха газ пред парламента/ имаше една дълга колона военни камиони. С брезентите отгоре, и вътре пълно мълчание. Но не вярвам да са били празни. Наистина дълга колона, започваше от Народната библиотека и много назад, вече съм забравил в улицата от коя страна на библиотеката беше, може и от двете. И друга интересна случка, късно през нощта, в малките часове пием премръзнали чай , раздаваха горещ чай от клубчето на СДС, имаше такова до кино Сердика. По едно време дойде и един полицай да поиска чай, изглежда е помислил че е някакъв доброволен пункт. Като разбра какви сме се сепна, а ние го успокояваме и му обясняваме, че нямаме нищо против полицията, просто искаме избори, нищо повече 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Фев 04, 2018 6:53 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Само една допълнение на Тони - ние също бяхме под управление на МВР - та не са вдигали армията - само жандармерия и гранични. Ама явно са били много уплашени, че да задействат и гранични. Това и аз го преживях и честно казано не бяхме много ентусиазирани да излизаме срещу протестиращите. Вероятно в тия камиони е имало няколко роти жандармеристи, които също не са изгаряли от желание да слизат от камионите точно в него момент. Началниците бяха много интересни като се опитваха да ни убеждават че трябва да сме на линия, без и те да бяха убедени в това. То едни мънканици, едни чудесии бяха.
|
| Нед Фев 04, 2018 9:19 pm |
|
 |
|
fred
|
Ами за уплаха си беше, народът побеснял, доларът 3000лв, хляб даваха само по един и сутрин се редиш в 6 часа на опашка иначе можеше да останеш и без него. Тока на режим, още ми стоят на балкона газовата лампа и газовото котлонче от онова време. Така че "революционна обстановка" както казваше другаря Ленин си имаше. Имаше и кой да я подгрява, Дарик радио не спря през целият ден с репортажи от мястото на събитията, профсъюзите призовават и те. Аз цял ден заверявам книжки, краят на семестъра беше но на ухото слушалките от едно малко радио Филипс. Сърце юнашко не трай, как може такива исторически събития без мен. Така че набързо описах по Интернет до един приятел в университет в Аризона какво става и бегом до парламента, някъде към 15 часа. А там загражденията вече пометени, те тогава още не бяха се научили да ги правят здрави. И народът плътно обградил парламента, от задната страна вече избили и вратата. Но аз бях накрая на навалицата защото преди това гонехме Жорж Ганчев Това е друга интересна случка. Излиза от предната врата на парламента Жорж Ганчев. Той по това време се водеше народен любимец заради прословутото "Не ме гледай тъпо, българино!". Та излиза Жорж Ганчев, някой извика "Ето го Жорж Ганчев!". Той вдигна приветствено ръка, очаквайки народната любов. Да ама хората хукнаха до го бият! И той като се усети какво го чака такъв спринт удари към Орлов мост, мигновено се откъсна на 20-30м. Погонихме го но той вече далеч напред. Така че запъхтян се върнах към задната врата където бяха основните събития, вратата вече избита, онези вътре направили барикади от шкафове, столове, задните напират напред, тъпканица. По едно време се чу "Газ, газ!" и народът хукна обратно. Разправят, че по същото време в залата БСП пеели "Къде си вярна ти любов народна..."  но може и да е виц. Ето тук едно клипче от тези събития. https://www.youtube.com/watch?v=I4yWp46enCQ
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Фев 04, 2018 10:24 pm |
|
 |
|
fred
|
И още нещо, то вече си личеше, че БСП ще сдават властта. На мен хора които са яростни комунисти в разгара на хиперинфлацията са ми казвали "Абе да идват на власт вашите, нашите много се издъниха". В такава обстановка тези които са в долните нива на властта почват да си правят сметка "Аз тука ще се натегна, ама като дойдат на власт онези другите аз ще опера пешкира, не началствата". Дори без кръв СДС взеха властта с абсолютно мнозинство, представям си какво щеше да е ако някои идиоти го бяха докарали до убити. Щеше да има разстрели до стената както с Чаушеско.
|
| Нед Фев 04, 2018 11:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ако имаше убити нямаше да има разстрели, сбъркал си народа. Добре е че нямаше, но точно в този момент много бързо можеше да свърши демокрацията, просто Българина си е такъв, колкото смепостигнали с въстания, толкова може да се смени властта от народа, трябва да бъдем честни със себе си.
|
| Пон Фев 05, 2018 12:33 am |
|
 |
|
fred
|
И колко дълго щеше да издържи власт която не може да осигури хляб на народът си? Отгоре на това разстрелвала същият този народ. Ние все пак сме в Европа, не в Северна Корея.
Такива санкции щяха да ни друснат, че свят щеше да им се завие на онези посмели да направят това. И вече я нямаше Червената армия и войските на Варшавският договор да окажат "братска взаимопомощ". Ако беше станало накрая някои наистина щяха да свършат като Чаушеску, просто някой трябваше да опере пешкира. Чаушеску армията го разстреля, не народът.
Последна промяна fred на Пон Фев 05, 2018 1:43 am, променена общо 1 път
|
| Пон Фев 05, 2018 1:27 am |
|
 |
|
lcr
|
Една от най-големите загадки за мен, бе спечелването от социалистите на първите демократични избори след 89 - та .
|
| Пон Фев 05, 2018 1:33 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ти верно ли?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 05, 2018 2:26 am |
|
 |
|
trakon
|
Ако е имало убити, е щало да има убити... ама баш 'дИмокрацията' да свърши... С Елцин президент ... 93-та - Русия - изчезва зърното и хляба, магазините празни , таварищ Елцин пердаши с танковете по парламента , вътре цялото КПСС и спецназовете пълнят гащи. После -масивна приватизация и таварища Елцина звъни по пембяния телефон в Балгария- таварищи балгарские братушки - Юруш. 97-ма България - изчезва зърното ...... ... И кой щеше да се притече на другарките в българския парламент, пеещи революционни песни - може би Америка? Тоя период 93та - 97ма май е най-черния период в живота на всички другари и другарки и дълго още ще се стряскат на сън 
|
| Пон Фев 05, 2018 2:55 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Периода е диктуван от същите тия другари, не го мисли, не мисли и че последвалите избори са голям успех за демокрацията. Схемата е работеща, ще вземем каквото може, слеь това ще разпнем виновните и ще остаеим контролирани демократи да ни сърбат попарата. Така хем правим пари, хем не остава бе, наказано и народа щастлив, хем новите и те работят за нас... Жан беше марионетка ка всички останали.
|
| Пон Фев 05, 2018 11:52 am |
|
 |
|
trakon
|
Естествено. Сега нахлуват излишни спомени, ама ето как изглеждаха нещата през моите очи - Другарките вече и без това бяха почнали да проявяват наклонности към момчетата с големите джипове и дълбоките джобове(женска природа, кво да правиш). Последните бяха истински 100 % предприемачи, разчитаха само на своите 'способности' и 'маркетингови стратегии' да печелят от народа, а не от държавата като днешните. Другарите от друга страна се разкарваха из парламента като стари изоставени ергени с окъсани костюмчета и се изяждаха от яд. А отвън димоКратите и иванКратите се изяждаха от своя страна от яд на късогледството на едните и на другите . От най-високо място им се бяха обадили - братушка Пьотр Стоянов, братушка Иванушка, всичко е измислено , за всички ви ще има. Напънете другарките на сила като за пръв път, после като видят новонапечатаните парички в овшорките и новите паспорти, да обикалят Света с тях, ще им хареса и ще се Флюбят. Поне хората около мене споделяха че тия момчета във военните зилове са подготвени за курбан, поделенията с истинската войска мълчаха застрашително. То толкоз истинска беше 'войската' вече по това време, ама поне един работещ акумулатор щяха да намерят да изкарат пет танка за циганията. Това че сме виждали и виждаме нещата нищо не помага - все същите зомбита без задръжки , за власт и пари ровят пръста с муцуни и хвърлят кал навсякъде и върху всеки... През това време хората в други части на света си учат, работят, създават нови продукти, семейства, деца, поминък.
|
| Пон Фев 05, 2018 1:54 pm |
|
|