Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Курсове по програмиране на микроконтролери 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Курсове по програмиране на микроконтролери
И все пак не трябваше...

Нед Фев 04, 2018 3:45 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
И все пак не трябваше...

Не, трябваше...и съвсем закономерно се случи!

Нед Фев 04, 2018 3:47 pm
Профил
Аватар

Да не се препираме като второкласници - трябваше, не трябваше, трябваше, не трябваше, баща ми е по-силен от твоя...
Както съм споменал и в темата за въпросните книги, аз ги намирам за полезни.

Нед Фев 04, 2018 3:54 pm
Профил
Аватар

Прав си... :) Ама аз съм третокласник и тати кара танк и гази жипове с него! :lol:
Извън шегата, авторът на въпросните книга би трябвало да положи усилия в учене...

Нед Фев 04, 2018 4:08 pm
Профил
Аватар

michev написа:
amdatlon написа:
И тук има едни книжки за начални стъпки :)
viewtopic.php?f=10&t=14531

Имаше. След като се доказахме като големи критици, автора е премахнал сайта си и достъп до книгите му практически няма.

за това ли става въпрос? http://uroci.karadev.net/pdf_basic/programirane_na_C_chast1.pdf

Нед Фев 04, 2018 5:23 pm
Профил

Desert Leo написа:
michev написа:
amdatlon написа:
И тук има едни книжки за начални стъпки :)
viewtopic.php?f=10&t=14531

Имаше. След като се доказахме като големи критици, автора е премахнал сайта си и достъп до книгите му практически няма.

за това ли става въпрос? http://uroci.karadev.net/pdf_basic/programirane_na_C_chast1.pdf

Тъкмо се радвахме, че никой няма да ги намери ;)

Нед Фев 04, 2018 6:10 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

ето и други :)
http://uroci.karadev.net/

Нед Фев 04, 2018 9:26 pm
Профил
Ранг: Минаващ

gicho за момента не са ми проблем 25 лева. Проблема е, че има много инфо и не знам от къде да започна. Ще те послушам и ще си поръчам тази платка за упражнения. Може би най - добрият вариант би бил с преподаване и упражнения, както съм свикнал в университета, но за съжаление той не съществува.

Пон Фев 05, 2018 8:00 am
Профил

Преподаване и упражнения е форма, която съществува само в учебните заведения - там някой (ти или държавата) плаща на някого да работи това нещо и има смисъл защото срещу този един лектор стои поток от 100 студента. Има разни дистанционни курсове, туториали и подобни - но на теб доколкото усещам ти трябва жив човек когото да питаш за разни неща. В тази посока не се притеснявай да питаш тук, аз поне ще се постарая да отговарям доколкото ми е по силите.
В една евентуална работа нещата са по друг начин - няма как някой специалист да ти отделя по 6 часа дневно за да те учи - дори човекът да иска да го направи не е изгодно за фирмата. Отделно за теб не е ефективно защото обучението има някакъв ритъм - не може за 6 часа някой да ти налее нещо (и ти да го научиш) което е трупано с години.
Има фирми, които наемат наведнъж стотици нови и там нещата са наобратно - на фирмата е по-изгодно да заточи един човек, то даже не е част от екипа им а най-често "преподавател", който да се занимава няколко седмици с новобранците.
Предполагам не си в такава фирма, така че ти остава да се адаптираш - съгласен съм с колегите че е най-добре да има кого да хванеш да ти обясни нещо, но не очаквай този някой да те хване за ръка и да ти говори с часове - трябва да направиш нещо, да се поблъскаш сам, да стигнеш до проблем и тогава да питаш - т.е. да се види че си вложил труд, проявил си някакво мислене и ти трябва малко помощ за да продължиш.
Преди няколко десетилетия, когато повечето пишещи тук сме се учили, изобщо нямаше интернет, youtube, github, ардуино, мбед, платки за по 25лв и т.н. Сега нещата са други, което значи че и методите или източниците са други. Съответно трябва да прилагаш друг подход в ученето - ние като по-старо поколение и леко бетонирани мозъци сигурно няма да сме ефективни да ти го покажем. Виждаш, препоръчваме ти да ровиш из пдф-и, а сигурно сме "изпуснали" да те пратим на цифрова схемотехника и надолу. Оттам имам познати които биха те завърнали за още 3-4 семестъра математика, и може би малко физика. И ще знаеш интересни неща, но не и как да програмираш LPC1xxx :)

Ако си решил да се хванеш с онази платка мога да те посъветвам да пуснеш някой пример през mbed примерно. След това да го експортираш в Keil (май това каза че имаш) и да се опиташ да го подкараш на дебъг. Оттам ще имаш достъп да разгледаш всичко, което се случва "зад сцената" и да прецениш дали ти е интересно или не. Това е важно за да се ориентираш накъде ще ходиш - видя че колегите са разделени на два лагера и това е защото има поне две подобласти в тази работа - и е рядкост някой да покрива качествено и двете.
Както Миро спомена, стм-а имат много некачествени (и като идея, и като изпълнение) библиотеки (онова зад сцената). Но пак е някакво начало, сега и да ги обсъждаме защо са така и как трябва да са не му е тук мястото.
Като имаш някаква платка при теб, и като имам повече време, ще ти пусна известно количесто връзки за начални уроци с различни постановки. Ако питаш мен и доста хора тук, този кайл можеш да го прескочиш и да се хванеш с нещо еклипс базирано. Натам отива индустрията и няма да ти е излишно като опит. Отделно ще има по-добър отзвук тук :)
Освен ст-то има още доста платки, които могат да ти свършат подобна работа - аз харесвам texas instruments и там има "launchpad" например, но и те си имат кусури и няма идеален вариант.

Пон Фев 05, 2018 9:03 am
Профил

Аз мисля, че като цяло подходът ти е грешен! Разглеждаш нещата като предмет в училище - дай да подхвана сега контролерите и да ги изуча... Така до никъде няма да стигнеш, да не говорим, че като се наложи да приложиш познанията, може да се окаже, че за проекта ти трябват съвсем други работи...
Мога да препоръчам друг подход - избери някаво проектче. Няма нужда да е ракетно - някакво LED осветление с PWM управление на яркостта, нещо с малко стъпково моторче, термометър някакъв, управление на някакво контакторче и т. нат. Каквото ти е на сърце. И тогава вече питай!
Поздрави!

Пон Фев 05, 2018 10:35 am
Профил

И аз да се присъединя: доста отдавна го забелязах но все отлагах да го кажа. Neo разглежда нещата все едно ще полага изпит. Както е свикнал да вземе един учебник и почва прилежно да учи наред. Или очаква някой да му е подготвил лекции в които всичко е систематизирано и пак почва да учи наред. С идеалната цел всичко да му е ясно, подредено и чак тогава да почне да го прилага. Много красиво и съвсем далеч от реалността.

При ученето с цел практическо приложение нещата са съвсем различни. Защото това не е изпит където трябва да знаеш всичко и те оценяват така. Където пишат двойки ако не знаеш нещо. Тук винаги можеш да погледнеш справочника или книгата за нещо което не се знае или не е разбрано добре.

Затова тук се тръгва от общата представа. Нивото от което се тръгва е абсолютно индивидуално, зависи от човека и нивото му до момента. Ние така и не разбрахме какво е учил Neo, какво е нивото му затова и съветите са разнопосочни, от абсолютно елементарно до все пак прилично начално ниво.

Да приемем, че след като е назначен на такава длъжност все пак не е абсолютен начинаещ, има обща представа но досега с микроконтролери не е работил практически. Ако е така първата работа е да погледне блок схемата на микроконтролера с който ще работи /или използва с учебна цел, например STM32/ , след това User Manual. С цел запознанство, в никакъв случай учене като за изпит! Ако нещо не е ясно в тези неща рови някакви по-елементарни книги да разбере неясното, примерно що е това SPI интерфейс, принцип на действие. Отново за запознаване, не подробно като за изпит! Ако в текущият момент и близкото бъдеще не му трябва просто чете на ниво Wiki за какво се използва и го слага настрана.

След като има ПРЕДСТАВА /не знания като за изпит!/ за общата конструкция започва изучаването с конкретни примери, Step by step. Елементарното светване с диодче. ПРАВИ го използвайки готов пример, ако нещо не е ясно в примера отново рови по-лесните книжки докато напълно му стане ясно. След това усложнява този пример, вече да се научи сам да поставя задачи и прилага знания. Когато реши, че в този пример всичко му е ясно минава на следващата задача. Може да се задействани същите блокове от микроконтролера в различна роля или нови. Докато така мине през важните блокове. Учене чрез правене не чрез четене, четенето играе спомагателна роля.

Основният принцип е, не се учи всичко наред като за изпит, напротив обща представа и ВЕДНАГА след това ПРАВЕНЕ. Малко хаотично се получава но това е начина да не се загубиш в тази джунгла като нямаш човек който да те води. Основният проблем на обучението във ВУЗ е, че правенето при тях е съвсем малко, затова излизат взели изпити с шесторка но като дойде до реалното приложение се оплитат като патета в кълчища.Така че да забрави четенето като за изпит и наред за всичко.

Колкото по-бързо опре до писането на елементарни програмки толкова по-добре. Онази книжка която @michev му препоръча за STM32 е прекрасно начало, чете и прилага. Купува китчето /желателно това което е в книгата/ и започва. Единствено бих му препоръчал преди нея един бърз диагонален поглед що е това STM32, от какво се състои, за какво се прилага. Общ поглед, не повече от 2 дни и на диагонал, не четене за изпит.

Когато след няколко месеца /може по-рано, от него зависи/ е свършил с книжката ще има доста добро ниво да се захване с фирменият микроконтролер. Тогава нещата ще му са ясни, ще гледа само специфичните неща. Е, тогава вече ще гледа дайташита но като справочник, не като учебник.

И последният въпрос който остана, с какво да започне, STM32 или LPCххх. Пак от нивото му зависи, ако се чувства достатъчно подготвен започва с LPCxxx. Но на мен ми се струва, че не е на такова ниво, съдя по объркването му. В такъв случай по-добре е да отдели няколко месеца за STM32, там има значително повече помощни материали. Пък и плюс в биографията е, широко разпространен е и все някога ще му се случи да го използва. Така че единственият въпрос е, готови ли са началствата да го търпят известно време да се учи в работно време на STM32? Но то освен работното време има и нощи :)

Пон Фев 05, 2018 2:40 pm
Профил

Нивото ми е, че съм писал на С, но не съм запознат с микроконтролерите. Четох няколко книжки на Димо Петков и правих примерите от тях като някои от тях променях. В момента чета неговата книжка за програмиране Zilog Z8. Изглежда добре подредена и разбираема. В момента се запознавам с основните блокове на контролера и начина на управление. STM32F070 е другият контролер, който се ползва във фирмата, в която работя. Търся да си поръчам development комплекта.

Пон Фев 05, 2018 3:47 pm
Профил

Хвани един PIC16F627A и пощракай на него. Сложи му светодиоди да мигат, после пробвай да направиш седемсегментна динамична индикация. После часовник.
Тия SMT32 ги остави освен ако няма да правиш тъч скрийн клавиатура за СОТ централа или компютър за газов инжекцион. Ама то и за последното май може с някой пик по прост.

Пон Фев 05, 2018 3:51 pm
Профил

Пиковете не ги докосвай докато не те прекара живота - колкото те са прости за учене, толкова им е проста (идиотска) средата им. Няма нещо на което да те научи пик екосистемата, което да не може стм-а - само че ще ти спести мъката да се бориш с тиквите на мплаб.

Пон Фев 05, 2018 3:56 pm
Профил

От къде мога да поръчам този STM32 VL Discovery kit? Възможност да работя от вкъщи или през нощта имам само през уикенда. Знам, че би било добре да имам повече време, но съм и с малко дете. Реално мога да се освободя само събота и неделя, когато бабите поемат.
От България може ли да се поръча тази платка и съответните и съпортващи допълнения? От компанията са готови да закупят, каквото ми е нужно за обучението и понеже този контролер се ползва, а и ми предоставихте хубава книжка мисля да продължа с него след Zilog Z8.

Пон Фев 05, 2018 4:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща