|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:06 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Новини от страната
Ааа, ТоНи недей така! Те кримитата са си били по затворите и точно комунягите ги пуснали. Отделно, че тогава по селата (преобладаващото население) кримита направо е нямало, щото селянинът не търпи такива. За вашата птицеферма до последно бях убеден, че е след '89-та, щото по нашенско до последно брояха колко са конете и ако умре някой - тогава можеш да си купиш. Явно са ви имали за "опитно поле". Друго: във всяка селска къща имаше поне 5-10 овце, но малко преди 35-тото или ннам кое друго постановление всички дружно ги разкараха - идея нямам защо. Отделно за пененето на БСП: ъмчи нали откакто се преименуваха твърдят, че са друга партия и не са комунисти. Що се впрягат тогава като стане дума за престъпленията на комунягите?! А тях ги е имало, даже и половината не са на дневен ред, за тези които знам от баба и дядо все още дума не се е обелила. В общи линии: дай власт на простака и мързеливия и после... Поне от село такива са израстнали като партийци. И друго за което се сетих: ден-два преди Девети цели двама партийни функционери (нали били в нелегалност?!) тръгнали да изкарват населението да посреща "братята руси". Успели някак си - всички край село с китки в ръце, но минава съветски самолет и започва да стреля по народа и той залегнал. Събитието е добре запомнено защото "ей такъв голям куршум" попаднал между краката на попа и той малко се е поизцапал  Пък баба ми, още мома, с дни се крила под увисналите клони на огромен орех заедно с други като нея и коне.
Последна промяна bongo_x2 на Пет Фев 02, 2018 7:27 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Фев 02, 2018 7:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За мързеливците не говорим, а създаването на изкуствена заетост си е политика в много държави. За другото е така, мързеливци много, но единственото което казвам е че не комунизма е виновен за съществуването им. Не са се пръкнали отведнъж, нито пък рязко са се размножили. Нито е свързано с партията, щото то моето семейство в двете крайности малко, другият ми дядо пък върл комунист беше, военен но останал си старшина, ама такъв комунист рядко се среща. Уважаваха се с другия дядо, но толкова. Но и той си беше разботлив, като военен рано свършваше а и нямаше много работа, но не помня да е стоял без работа. Или ще ходина село да приготвя зимнина, или ще ремонтира нещо по блоковете, че беше домууправител на няколко блока и май само той правеше ремонти, или пък ще ходи нанякого нещо да свърши .. обаче всичко го правеше без пари, може да ти ремонтира апартамента и стотинка няма да ти иска ... та това че е бил вярващ до мозъка на костите си комунист не го е направило мързелив, може би по-малко предприемчив, по скоро разбиранията му са били такива. Аз отново ще изложа една теория с риск да не се хареса на много. Липсата на принуда създава ързеливи хора, и като говоря принуда има в предвид принуда от всяккаъв вид. Да знаеш че ако не работиш ще останеш на улицата, детето ти ще гладува, или няма да имаш пари да го лекуваш. И гледайки как се развиват различните общества, това е все по-видно, специлано в западното общество. В социално "развитите" общества, с мнго блага, мързела е най-изявен, за пример Франция, но не е единствената. В общества където начинът на живот и системата не стимулират бездействие и не дават много блага, хората са по-работни, например САЩ. И САЩ в момента е място където може в реално време да се види ефекта от социалните политики и от незаслужените облаги. Все повече и повече млади не искат да рбаотят, искат да получат всичко наготово, тъй като някой ги е научил, че то им се полага, че те го заслужават. Проблема е много сериозен защото това е много висок процент от младежите, те ще създадът поколение, и ако в момента има по-стари поколения които са мнозинство, скоро това няма да е така, и като добавиш черните и всякакви други мангали и картинката не изглежда розова. Друг пример, Мексико и Перу, между културата на двете страни и общества не може да се прави почти никакъв паралел. Дори и бедните мексиканци са сравнително осигурени, и имат определени блага, в резултат принудата е много по-малка и меко казано са мъреливи. В същото време перуанците не са така, колкото и да се опитв аправителството е далеч от такава социална полиотика, в резултат масово там служителите са много по ефективни, и по-благодарни. Там виждаш уважение, и то истинско, и хората работят мотивирано и не искат да си изгубят работата. Това не е така при мексиканците, общо взето не и мдреме много дали ще ги уволниш, няма уважение към началниците и всички други екстри на социализма ... Та сами си правете изводите, и за да не кажеш че си противореча, аз считам, че Българина никога не е изпитвал истинска принуда, никога не е умирал от глад, никога не е бил изправен пред избора ще изям или ще ме изядат, и е така от векове, затова сме се формирали и такива.
|
| Пет Фев 02, 2018 7:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Бонго, дали някой прави разлика между престъпление извършени от комунисти, и престъпления изършени от и заради партията и управлението ? Това че Гошо е бил в дружина Х и след 9-ти е станал функционер в някоя местна структура, и като такъв се е възпозлвал от положението си да утребе пешо, щото пешо навремто му скъсал гъза от бой, или пък се оженил за момата за която искаш Гошо, не значи че това е престъпление на партията. По същата логика демократиет са най-големите престъпници, много мутри се изживяваха като демократи, да ти кажа всички автоджамбази които познавам симпатизираха на СДС, че някои бяха и активисти. Ми, то ако погеднеш колко бай-мангал дето се правеше на седесар има в затвора ...
Двете неща не бива да се бъркат. Това че някой е изпозлвал ситуацията за уреждане ан лични сметки не означава че ситуацията е виновна за това. Да Белене е държавна и партийна политика, но това че една група е станала силна днес, и е разстреляла друга група която се е оказала слаба нищо не значи.
|
| Пет Фев 02, 2018 7:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Убийства за съжаление е имало по всякакви поводи та чак и без поводи. През първите дни особено си е било масово разчистване на сметки и анархия. То и комунистите реално вземат властта доста по-късно. Тогава са и повечето жертви на комунизма..
|
| Пет Фев 02, 2018 8:38 pm |
|
 |
|
fred
|
Тц, силно се съмнявам в тези сметки. Значи слизат партизаните от гората, вземат властта и първата работа им е да избият криминалните престъпници? Не царски офицери, богати земеделци и всякакви"класови врагове" които могат да организират съпротивата срещу тях, тях ги оставят на спокойствие. А криминалните престъпници. И ги намират не в затворите ами по села и градове извън затвора. При това убиват бе съд и присъда, без нормално проведено следствие с обвинение и защита. Ванга ли им ги е посочвала? Ама мнооого неубедително ми звучи. Хайде прочети какво е това [url=http://bg.wikipedia.org/wiki/Нюрнбергски_процеси/]Народен съд[/url]. Когато на нещата вече е бил даван полузаконен вид, не терора в периода преди него когато без съд и присъда избиват наред. Та този "Народен" съд арестува 28 630 души, обвинява 11 122 и издава 2 730 смъртни присъди. За справка съдът в Нюрнберг издава 12 смъртни присъди. Ще рече човек, че Хитлер се е родил тук а не в Германия. Избиването на всичко което може да окаже и най-малката съпротива е част от комунистическата технология на властта. Навсякъде и винаги, от Ленин през Сталин до Пол Пот. Спомнете си и за Катин. Те не жалеха собственият си народ /Гулаг/ та ще жалят чуждите. А ето тук и документи как е прилаган този "челен" съветски опит при нас.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Фев 02, 2018 8:58 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Най тъпото е, че се е наричал "народен съд" и са били произнасяни думите "в името на народа". А пък той - народът, хал хабер си е нямал за тази шизофрения.
|
| Пет Фев 02, 2018 9:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е така, арестувани, съдени, издадени смъртни присъди, да речем че всички са изпълнени ... 2730 ... до 30 хиляди има мноооого. И това горе долу е времето на най-много избити, след това може да е имало политически затворници, може да е имало неудобни наематели на белене, но малко са били избиваните. То накрая ще се окаже че и в германия не е било точно каквото са ни учели и каквото всички са разправяли ама това един друг въпрос. Победителите винаги изопъчават злодеянията на победените, амариканците на немците, демократите на комунистите ... и съвсем не виждат и удобно забравят своите.
|
| Пет Фев 02, 2018 9:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Само още нещо, 97-ма зимата ни казаха да се въоръжаваме и да чакаме камиона да ни пребере за да ни водят към Бургас да умиротворяваме. Това стана някъде 8-9 вечерта, зима, студ, в заставата горят печки, има ядене бол, някой те вдига от леглото или масата и иска да те праща в Бургас на студа. Не знам дали се сещате какво щеше да се случи ако не бяха отменили заповедта. За другите застави не знам, от нашата гарантирам поне за 3-ма вкл. мен които нямаше да чакат много преди да разтрелят тълпата, и знаейки другите, сигурно от всяка застава щеше да има 2-3 ма такива. Ние нямахме гумени патрони, снарядихме всички възможни пълнители в заставата, повярвай не са малко, аз лично имах и в сумки и в джобове. Ако това се беше случило, и бяха избити 100-200 или хиляди цивилни, какво щеше да говори историята, социалистите избиха 100, 200 или 2200 човека. Да ама аз не съм социалист, и никой не ме е пращал да стрелям по хората, но точно това щеше да стане. Явно някой достатъчно разсъдлив е преценил че риска да пратиш хора които средно от 3-6 месеца не са виждали цивилизация, в пълно бойно снаражение да умиротворяват цивилни в край който ненавиждат няма да завърши с нищо добро. Само като пример че не винаги този който издава заповедеи, команди, нареждания може да се държи пряко отговорен за това което извършват тези под него. Ние имахме и изрична заповед да не стреляме по нарушители, познай дали се спазваше, и ни бепе мнго лесно защото Уставът не само не го забранява ами го изисква, убити нямаше поради факта че минаваха далеч от нас, не сме били въоръжени от мързел, или някаква друга щастлива за тях случайност, но на мойта заства за 5 от 10 човека гарантирам че нямаше да се замислят и за миг да разстрелят нарушител, то по старшини се стреляше в тоя отряд ...
|
| Пет Фев 02, 2018 9:56 pm |
|
 |
|
lcr
|
По въпроса за победители и победени: Полет 727 на Пан Ам, чака за потвърждение за излитане и дочува следното :
Луфтханза (на немски): “Земя, в колко часа можем да потегляме?”
Земя (на английски): “Ако искате отговор трябва да говорите на английски.”
Луфтханза (на английски): “Аз съм германец, пилотиращ германски самолет, в Германия. Защо трябва да говоря на английски?”
Неизвестен глас от друг самолет (с хубав британски акцент): “Защото загубихте войната!”Звучи, като виц, но не е. 
|
| Пет Фев 02, 2018 10:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами я си представи че трябваше да се говори само на немски 
|
| Съб Фев 03, 2018 12:00 pm |
|
 |
|
lcr
|
Според някои историци, могло е и така да се получи, ако днешният Волгоград не се е казвал Сталинград по времето на ВСВ.
|
| Съб Фев 03, 2018 12:30 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
И ако Канарис не беше шеф на разузнаването ...
_________________ Хайде де!
|
| Съб Фев 03, 2018 12:46 pm |
|
 |
|
lcr
|
Имало е отправено предложение пред британците да участват в покушение срещу Хитлер. Отказали са предложението, защото са смятали, че единственият сигурен начин, Германия да загуби войната, е Хитлер да остане жив.
|
| Съб Фев 03, 2018 5:54 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Според мен са се притеснявали, Хитлер да не умре и войната да свърши преди да са си направили геноцида в Дрезден: https://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_o ... rld_War_II
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Фев 04, 2018 1:23 am |
|
 |
|
lcr
|
По време на започнатата от Хитлер ВСВ са загинали около 60 млн. души, от които 60% цивилни. Цивилните жертви на бомбардировките над Германия са около 600 000. Това прави около 1,7 % от всички цивилни жертви.
|
| Нед Фев 04, 2018 1:24 pm |
|
|