|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 5:31 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Altium Designer...
Ами честно казано незнам. В нетя нищо смислено не пише (поне не и от достоверен източник). Единствено намерих някъде да се споменава, че не е добре да се прави на външни слоеве, което е логично.
Платкаджиите са ОК, имат си и параметър които го описва (IPI - Inner Layer Pad Insulation), досега в две платкаджийници навън съм го давал и не се противят. Имам вече изделия в които съм го правил, досега не съм установил проблем. С уточнението, че не са подложени на голям механичен стрес.
Факт и, че Алтиума го подържа.
Ама то реално тръгнеш ли да рутиш BGA < 0.8 и стигаш до тая ситуация. Другия вариант е да ползваш вии с 300 микрона ринг, ама това са прекалено космически технологии.
Едит: Сега всъщност се сетих, че то Алтиума това го прави по дефоулт при експорт на герберите. Погледни си някоя многослойка на която имаш via която не е вързана във вътрешен слой. Поне при мен ги маха без по дефоулт при експорт. Въпроса е, че го прави постпроцес и ти пропускаш да се облажиш от това.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 02, 2018 5:21 pm |
|
 |
|
nnaydenov
Ранг: Минаващ
|
Здравейте ,имате ли представа защо немога да използвам Keep-out Layer-a разрешен ,избирам го и в момента в ,който тръгвам да чертая го променя с Top Layer-a
|
| Пет Фев 02, 2018 5:50 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Сигурно натискаш P -> T(place track), а не P -> L (plase line)
_________________ Хайде де!
|
| Пет Фев 02, 2018 9:36 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Налага ми се да пренаписвам едно ръководство за продукти, в което са рисували платките... на Paint или каквото е там. Въпроса е как вместо рекламистите да ми рисуват с paint, да експортна само платката гледана отгоре - само с отвори (без виаси), с някои конектори и без компоненти - като jpeg, bmp или каквото и да е, което може да се импортира в Word документ.
PDF3D е много полезно, но да не дърпам дявола за опашката.
|
| Пет Фев 02, 2018 11:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30756 Местоположение: София
|
Ти пък, на принт превюто оставаш само тия слоеве. Кееп оут, топ и ботом оверлей, предполагам там са корпусите, евентуално някой механичен, то не е добре платкта като габарит да е в кеепоут, ама често е там, и аз често я слагам там  Не довърших... и печаташ пдф. Отделно може и от екран, махаш тия слоеве и дали принт скрийн дали сейв ас.. тук аналогиите са протелски, твърде за кратко изолзвах алтиум за да помня как ставаше. Може и през герберите ама не виждам смисъл. П. С сори за тъпописа... май ги коригирах грешките...
|
| Съб Фев 03, 2018 12:10 pm |
|
 |
|
nnaydenov
|
Здравейте , избирам със сигурност P -> L (plase line) друг е проблема немога да чертая с Keep out и това си е избирам го и пак си е Bottom . Други предложения имате ли.
|
| Пон Фев 05, 2018 9:43 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
И аз се сблъсках с това в 18 ката днес. Поради някаква приична не мога да поставя linе в keepout. В предишните нямаше такива ограничения. Единствения начин който намерих да сложа keepout е като първо селектирам активния слой да е keepout и след това с Place->Keepout. Ако активния слой не е keepout то това меню е забранено.
Погледнах в документацията на Altium 18 и не намирам някъде да е споменато че този слой се използва за дефиниране на границите на платката. Да не са сменили концепцията и да трябва да се дефинира в друг слой? То и преди са ми попадали платки в които е дефинирано в някой механичен слой.
|
| Пон Фев 05, 2018 1:17 pm |
|
 |
|
nnaydenov
|
И аз реших така проблема.
|
| Пон Фев 05, 2018 2:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами то никъде не е казано, че KeepOut се ползва за дефиниране на граници на борда. Дискутирали сме го и тук доста. Това си е някаква българска "концепция" и се ползва единствено и само защото платкаджиите в България приемат PCB файлове директно в кад формат и си правят сами герберите. В нормалния случай платдкажията получава гербери и дали слоя се казва Keep Out или Пешовите очертания... му е все тая. Според мен (а и според всички уважаващи себе си платкаджийници) правилния подход е очертанията на платката (фрезирането или В кът) да се дават в Механичен слой. После през board shape, define from selected objects си оправяш и външния габарит на платката. Keepout се полага също по външния борд, но за да те пази през Rules. Обаче той може да се ползва (и се ползва) и за други зони в който искаш да пазиш чистота, без реално да се фризират. И тогава ще имаш проблем ако платкаджията го ползва за фрезер. Току виж ти изпонарязал платката не баш както очакваш. В нормалния случай, платкаджията не получава KeepOut въобще. Получава механичен слой в който освен координати на фрезера се описват и детайли по панелизацията, критични места, допуски и каквато там информация би била ценна за платкаджията. Ето какво аз давам на платкаджията и той е хепи с това: А защо в 18ката KeepOut е ограничен като "полагане" до някакви специални действия - нямам идея. Не виждам никакъв проблем в старата концепция, това си е слой като слой.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 05, 2018 2:49 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
А ако платката има вътрешни фрезования, от board shape, define board cutout. Всъщност, какво е указано като форма на платката се вижда много добре в 3D режим.
|
| Пон Фев 05, 2018 3:19 pm |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
А за вътрешни фрезования, някои платкаджии държат за текстово описание в някой механичен слой. Аз лично винаги описвам, че това и това се отфрезова. Аз винаги ползвам Keep-out само за истинското му приложение и винаги ме е очудвало как някои български платкаджии налитат да фрезоват по него, а не както съм им посочил в механичен слой. Че и по телефона са ме убеждавали, че било по-добре, защото платката щяла да стане по-малка, сякаш това е предимство, когато търсиш точен размер  .
|
| Пон Фев 05, 2018 5:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ъъъ, само да кажа, че ако на някой му е притрябвала "иранската" версия от тук да я тегли, че тези дни ще чистя.
|
| Пон Фев 05, 2018 6:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ъ? Kакво 3D??? Платкаджията работи по гербери. Точно.
|
| Пон Фев 05, 2018 7:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Превю, докато правиш платката. Ако фрезоването или контура на платката не е указан както е искал тоя който я прави, се вижда.
|
| Пон Фев 05, 2018 7:52 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
аз за моя си проблем - изключих всичко възможно, и най-отгоре на платката пак се тропосват вътрешните слоеве, най-вече едната маса. а на мен ми трябва само горния слой, в перспектива или обикновено 3D. как се изключват - или може би трябва да ги махна от стека.
Иначе то си имало такъв син, реалистичен темплейт и изглежда много добре, но металния слой омазва картинката. Играх си и с прозрачността, е не става...
|
| Пон Фев 05, 2018 8:03 pm |
|
|