|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:07 pm
| Автор |
Съобщение |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Най-напред извинявай, не можех да знам на колко си години. Аз съм по-малък от теб.
А сега конкретно:
Ами Руско-Турската освободителна война от 1878 година ако нея имаш предвид, е плод на интереси наистина, но и на много емоция. Много са съвременниците, които утвърждават, че руския император е започнал войната по две причини, едната естествено руски имперски интереси, но другата - това, че славянски народи са под мюсулманско робство и трябва да им се помогне. Захари Стоянов много добре проследява събитията от онова време. Няма нищо такова! Пак в записките на Захари Стоянов и в писмата на Ботев, ясна е била целта - въстания и колкото се може повече жертви (съжалявам, но това е истината), за да може Европа да е благосклонна а руския император, насърчаван от състраданието на майка си към българския народ, да "отвори" война с Турция. Самия Левски в записките си в прословутото си тефтерче пише, че българския народ не е готов за свободата си, но сега е най-готов и не бива да се изпуска момента. Ситуацията е била такава, че ако не се е било случило тогава, постепенното реформиране на Турската империя, и излизането й от феодализма от една страна, и вземащата застрашителни размери тенденция за асимилация на българското население е щяла да направи освобождаването на България на по-късен етап ако не невъзможно, то поне изключително трудно. Понеже високата порта всячески се е стремяла да докаже на Европа (Франция, Англия и Австро-Унгария), че се реформира и поробените малцинства имат своите права и самоуправление. Тук има един печален факт. Транспортирали са Левски от Ловеч до София с охрана само от две заптиета. През целия път. Никой не си е мръднал пръста да го измъкне! Но това си е за нас. А турския валия, който го е съдил, му е предлагал да го пусне. Какви ти тука посланници и прочие! Целта е била съвсем друга.
Ами ние се освободихме. Филип Димитров (най-изявения национален предател, според мен) отиде в САЩ и предаде имената на всички разведки. След това се върна и връчи нота на руския посланик, че България въвежда визи за руските граждани. Мисля това беше едно категорично освобождаване. Друг е въпроса кой какво загуби от това, че България, страна с площ колкото Москва и Подмосковието и население 2,5 ПЪТИ по-малко само от населението на Москва (официално 15 милиона), реши да се покаже колко е послушна на новите си господари. Все имам чувството (пък и така като гледам тука), че Русия много не е загубила... Пък предстои преподписване на договора за доставките на руския земен газ за България ...
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Сря Мар 29, 2006 11:26 am |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Значи ли, че щом сме малко трябва да се държим продажно. Не знам Фил дали го е направил, истините за такива неща не излизат наяве и след много години. Аз не искам и нови господари, но проблема е в нас, че май сами си ги търсим. Мога да напиша и "Кога най накрая ще се освободим и от..." и да изброявам и други като включа и нас самите.
Шантажирани от руската газова политика са тези които са сключили договори за евтини доставки, с което са си продали и част от своята независимост. Това ли трябва да правим. Цяла европа и страни като Турция получават газ от Русия, но нито една държава не се е оставила да бъде тотално зависима от това.
Бил съм в Русия. Имам конкретни впечатления, които са формирали мнението ми. Трябва да престанем да бъдем малкото братче.
Успех 
|
| Сря Мар 29, 2006 12:52 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пирев, ебати носталгията по старото време те гони. Абе незнам за вас, ама аз сега живея много по добре от ония времена. И под добре не разбирам материално. Живея по-добре, чувствам се по свободно, а и материално съм по-добре. Тогава имах забрана да пътувам, забрана да говоря, забрана да правя пари, забрана да работя/уча ако не се подпише отдолу някое мазно номенклатурно копеле.
И сега не е цветущо положението - но поне мога да избирам - мога да живея в БГ, мога и навън. Мога да работя/мога и да не работя. Мога да печеля/мога и да не печеля. Мога да говоря/мога и да не говоря (друг е въпроса кой ме слуша). Нямам оня гарантиран жизнен стандарт, но мога да имам и по-висок. Мога да имам и по-нисък. Имам избор и нещата малко повече зависят от мен самия(малко повече, но повече).
А за мен "Преди 89"="социализъм"="Бай Тошо махащ от покрива на мавзолея"="вечна дружба със СССР"="20 години чакане за Лада"="Тъпи комсомолски секретари"="Гледане тъжно през витрината на Кореком"="6то управление"="Хора умиращи в Беляне" и пр.
Ей за това съм умерен русофоб. Ако руснаците престанат да бъдат ссср-ейци, ще ги уважавам. Засега няма такива изгледи.
Всъщност едва ли има смисъл да спорим. Времето е динамично. Нито ще се върнат ония години (да не дава господ), нито някой ще ни чака да циврим и да роптаем. Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Свиквайте.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 29, 2006 6:15 pm |
|
 |
|
3aek
|
верно Пирев мнооого се отнесе с тези ябълки
не може да сравняваш цени от тогава с цени от днес защото по онова време цените не бяха пазарни а измислени
и ако питаш мен по-добре България да не е номер 1 в производството на ябълки банани и тем подобни (има си републики около екватора които се справят много добре с таз задача)
а от онова хубавото време помня как учители, лекари и адвокати трябваше да ходят на бригади да събират плодовете на това цветущо ТКЗС щото всичко им беше много наред
да не говорим как в ТКЗС-тата всеки крадеше колкото може, аре стига глупости много ни било хубаво замеделието приказки от 12-тия конгрес на БКП 
|
| Сря Мар 29, 2006 6:46 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Авг 17, 2012 2:53 am, променена общо 1 път
|
| Чет Мар 30, 2006 1:31 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да имаше - $10+ милиарда дълг  .
|
| Чет Мар 30, 2006 6:36 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
89 не беше $10+, беше около $8. по-късно, благодарение на ред "държавници" стана $10
сега май вече е 10 евро
около $2.2 до $2.5 млрд са вкарани в проекта Нева.
предимо в ДЗУ - чисти пощения, машини и други такива.
за времето си бяха почти върхови технологии, не знам как се бяха докопали
VAX беше ембаргов - не се доставяше отсам желязната завеса
но въпреки това, имаше доста инсталирани. и то не само на определени места
тази част от дълга няма как да се върне - просто си изядохме житото за посев.
... даеже не го изядохме, а го батисахме. тозно по времето на фил се ликвидираха ТКЗС-тата
чувал съм, че са продавали трактори по 20лв. аз неможах да си купя тогава - бях по чужбината.
92-94 отвън нещата изглеждаха добре. като си идвах ми направи впечатление, че по улиците има вече не само жигулита, москвичи и трабантчета. хората имаха ентусиазъм, имаше атмосфера на нещо ставащо.
беше адски неудобно като те попитат "къде работиш" и да отговориш "абе държавна работа все още, ама чакам да излезе регистрацията и да почна сам".
като цяло, по време на декорацията всичко се разграби и се продаде на кило.
нека някой от страра загора да каже чистите помещения в ДЗУ за какво се ползват сега - може би склад за чорапи или гащи?
вярно, голяма част от дълга беше изхарчена за "лъскане на витрината" на социализЪмЪ. имаше и дупки по улиците. ама ТАКИВА дупки като сега не е имало...
в същнстнос проблема не е в дълга. не е чак такава сума...
при работеща икономика това е оперативен баланс и може би тази сума е натрупана именно като такъв.
само че, при нас не работи НИЩО. не само ябълковите градини.
"държавниците" са великани във всяко едно отножение, освен в държавно.
ТОВА е проблема
|
| Чет Мар 30, 2006 7:53 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Пирев, за съжаление пак си прав. Един непредубеден преглед и сравнение на българската икономика за периодите 1945-1960 и 1990-2005 би показал на много хора истината.
|
| Чет Мар 30, 2006 8:53 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
При днешното ми положение - само аз горе долу за толкова - 10,15 години (не говорим за къща в Драгалевци де). За справка семейните ни имоти (ако къщите по разни забравени от бога села са имоти) са наследствени, а това което е купено от родителите ми през ония години е два апартамента (общо къде 100 квадрата) - изплащано 15 години от тях + родителите. Така че тая калкулация издиша поне при мен. Абе за другите съм съгласен, ама за Великобритания - погледи ЕС субсидиите и кой е против и ще ти се изяснят нещата, Англия внася селкостопанска продукция на смешни цени, за чии и е да прави земеделие. Още Тачер е узряла че със земеделие не се богатее. Имаме рода в Чехия. Преди доста години споделеха че ги е страх да излизат след 22 часа по улиците, защото разни хора, с разни коли се стреляли по улиците. Тогава на мен ми изглеждаше странно. Сега го разбирам. Просто те се движат с 10 години пред нас. Свършиха си работата, изстрадаха си прехода и забравиха. А и не забравяй че говорим за страна където частната собственост никога не е била напълно затрита и за хора които даже и в ония години посмяха гласно да се опълчат на братушките. А ние .... отидохме да ги вразумим. Точно това е проблема на прехода в БГ. Всичко се направи бавно, сложно и полека. Да нямало шок. Да се запазил социалния мир и сигурност. Е получи се. Сам виждаш. Другите се удариха във дъното и тръгнаха нагоре. Ние 15 години бавно надолу и после бавно нагоре. Ама българина по природа е страхлив и муден, мрази да взима решения които касаят него самия. Но пък да си търси виновни - равен няма. "Демократите" кой ги избра? [/quote]
Аз и сега те разбирам. И баба ми дето гласува за Сидеров и нея разбирам. И турците дето гласуват за Доган и тях разбирам. И самия Доган го разбирам. Много неща разбирам. Затова и не очаквам чудеса.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 30, 2006 11:45 am |
|
 |
|
¶
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Пет Авг 17, 2012 2:53 am, променена общо 1 път
|
| Чет Мар 30, 2006 2:02 pm |
|
 |
|
evc
|
Това лично мен ме обижда! Налага се да те попитам, по себе си ли съдиш?
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Чет Мар 30, 2006 2:38 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Уви, не мога да не се съглася. По принцип, основната маса на всяка нация представлява баласт и само 15-20% са свестните и полезни хора. От тях най-много половината да са интелектуалният инженерен и научен елит. Целия проблем на България е, че този елит се изнесе, а жалките остатъци от него продължават да се изнасят. За миналта година няколко известни и уважавани членове на форума се изнесоха - хора в пълния разцвет на творческите си сили, в периода на максималната си икономическа активност. А най-страшното от всичко е, че причините на много хора да се махнат не са финансови. 
|
| Чет Мар 30, 2006 3:03 pm |
|
 |
|
¶
|
.
Последна промяна ¶ на Пет Авг 17, 2012 2:52 am, променена общо 1 път
|
| Чет Мар 30, 2006 3:48 pm |
|
 |
|
evc
|
Като се има предвид високото мнение за ирландския интелект в световен мащаб, въобще не мога да се впечатля (да отделям от машинното време на CBU-то си) за подобни простотии. А ти, често си противоречиш или аз не съм те разбрал. Веднъж разпалено защитаваш България с национализъм, който така ми импонира, но после, малко преди да съм постнал едно "Пирев, thumbs up!", нападаш всичко българско и съветваш всички да се изнасят.
Все пак ми се струва, че вътрешно в себе си не мразиш България, а ти е много болно от това което виждаш всеки ден (или си виждал докато си бил в БГ). И все пак си мисля, че от нас зависи какво ще е бъдещето на тая страна, и ако нас ни няма ще пропуснем шанса си да направим нещо по въпроса!
|
| Чет Мар 30, 2006 4:35 pm |
|
 |
|
¶
|
Обичам страната България, но не държавата Булгаристан. Мразя всички политически трътки дето ни докараха до тоя хал, независимо какъв цвят и религия изповядват.
|
| Чет Мар 30, 2006 5:05 pm |
|
|