Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Windows XP Embedded 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Windows XP Embedded
Някой да се е борил с тва?
Има л нещо общо с нормалния ХР, какъв софт фарфи на него, какъв ресурс изисква?

Сря Мар 29, 2006 5:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Първо защо не прочетеш какво пише на сайта на Майкрософт....

Сря Мар 29, 2006 6:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
доколкото разбрах това е XP-PRO без графика
бил много удобен за "тънки" клиенти, например рутери :P
работи само на х86
цена на лиценза $99 на бройка

още ли те инстерсува? :lol:

Сря Мар 29, 2006 7:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
алтернативно може да видиш Windows CE върви на АРМ-ове с неголеми ресурси - 16 MB RAM / 16MB Flash има SDK за $500 и лиценза е $3-$6

Сря Мар 29, 2006 8:12 pm
Профил

Мнение 
Хм, дедо боре, защо да въри само на х86, май върви а разни неща, от няклко дена боря един, няма рзлика с ХР, зависи как го компилираш и какви неща му наслагаш, има и графика и всичко. Има една глупава равойна среда типично MS, до момента компилирах работеща версия но не съм качвал още никакъв софт, не съм открил още и от кде се задава резолюция. Цената е 80$ на едницни бройки и 50$ на едро, звиси от това от къде го купуваш, цената която давам единичната е от avent. Освен че трябва д имаш лиценз, трябва да се ръснеш и почти 1000$ за развойната среда, поне ткаа го разбрах от предложеата оферта. На сайта на MS има демо, ограничението му е че това което го билднеш рабти само 180 дни. Принципно CE/XP трябва да върявт на почти всичко, за CE е сигурно, сега за XP .. може и да е прав дедо аз да не съм дочел, ама не съм се и интерсувал много, мен х86 ме интересува.

Сря Мар 29, 2006 11:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
за x86, ARM тукhttp://msdn.microsoft.com/embedded/getstart/devplat/atm/atmselectOS/default.aspx
цените ги видях тук http://msdn.microsoft.com/embedded/howtobuy/default.aspx
SKU в контекста на складовете за търговия на едро ли се използва или аз не съм разбрал нещо?

CE и XP-embedded нямат нищо общо, според мен.

ex-man, вие нали борихте СЕ-то? някакви отзиви?
$3-$6 за лиценз е ... подозрително малко. тя лепенката струва толкова.
BIOS произодителите търгуват лицезите за $1.2-1.8 за големи количества.

М$ как са с е минали да продават цял прозорец за $3, макат и без панти 8)

Сря Мар 29, 2006 11:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Развойната среда за СЕ 5.0 струва къде 1000$.
СЕ-то е типично по майкрософтски направено. Инталацията иде на 5 СД-та или едно ДВД (което обяснява безполезните опити да го прочета в СД устройството). Инсталацията е голяма около 3,5GB. Пълната инсталация е 17GB 8O 8O , за една платформа - около 5GB. Всеки проект заема средно 600-700MB отделно. Отделно се инсталира Embedded Visual Studio, ако на някой му се пише. Platform Builder-а е така направен, че добавиш ли нещо в проекта, няма махане (дори си го пише), което пък означава че не дай си боже да не ти хареса нещо -> нов проект. Това не би било твърде лошо, ако за компилацията на всеки проект не отиваше от 30min до 1h 30min (зависи дали го компилираш за пръв път). Абе средно 45min. И всичките тези напъни са за имидж на ОС голям между 12-20MB средно около 15MB (при нас поне).
Разделителната способност се задава по отвратителен начин. Като разбира се трябва да се сетиш, че предварително трябва да си сметнеш необходимата за режима видео памет (ако е повече не пречи) и да зададеш рапределението, което въпреки че звучи просто, май не е чак съвсем така. Има регистри, които обаче не се съхраняват (тъй като ОС се копира и стартира от RAM и се изпълнява там), което пък значи, че нито една настройка не се помни след като дръпнеш шалтера. Имало няква възможност и това да става ама няма кой да се бори с вятърни мелници. Пробвахме и върху х86. Там СЕ се зарeжда .... от DOS 8O . Не можахме да го накараме да си разпознае устройството от което зарежда и да го види като HDD. Същото стана и с другото устройство свързано към същия контролер, но на другия канал...
Лиценза и ние знаем че е 3-6$ ама май не е съвсем така. Тука мернах някъде, че за всеки допълнително инсталиран софт ти трябва лиценз (но дали от M$ не разбрах), а и кой знае каква врътка са измислили. Но пък от друга страна MS май имат план да разширят ползването на СЕ върху доста голям асортимент устройства, някои от които бюджетни, което обяснява донякъде ниската цена.
А и като сметнеш, че всъщност трябва почти да пренапишеш ОС...

Аз очаквах ХР-то да е на по-ниска цена поне... Някъде 20$...
Поне работи ли на по-скромни железа?

Чет Мар 30, 2006 9:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
10x
изчерпателна информация.
това СЕ звучи много... майкрософтски.

аз не съм фен на М$. единствения продукт, който им харесвам е MS-PROJECT, ама от версия 2000 насам го усложниха безумно много. книгата за 2003 е 1000стр, няма четене.

прозорец имам заради кадовете. ама ментора работи и върху линукс, та ако успешно премина на ментор ще разкарам всички джамлъци. та по този повод нямам никаква идея как работи ХР-Е. и да си призная - не мисля да пробвам :wink: интереса ми е чисто академичен

дано някой има реални наблюдения

Чет Мар 30, 2006 10:12 am
Профил

Мнение 
Ами ... аз ще имам може би ... ако не сметна че е по добре да ръчкам нормално XP на хард, от гледна точка надеждност не съм много притеснен :) Иначе мъча ... и сега ще родължавам .. само първо да си пусна видовса на развойното дънце че реши да иска актвация .....кой му е казал че е се активира не знам, сега диря актватора дето работеше под дос :)

Чет Мар 30, 2006 10:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
ex-man написа:
Това не би било твърде лошо, ако за компилацията на всеки проект не отиваше от 30min до 1h 30min (зависи дали го компилираш за пръв път). Абе средно 45min. И всичките тези напъни са за имидж на ОС голям между 12-20MB средно около 15MB (при нас поне).

то пък да не би build на линукс image да става по-бързо? но пък 1G HDD място стига

ex-man написа:
Аз очаквах ХР-то да е на по-ниска цена поне... Някъде 20$...
Поне работи ли на по-скромни железа?

ако се ползва основно за индустриални приложения MS$ нямат причина да свалят цената :)

Чет Мар 30, 2006 3:52 pm
Профил

Мнение 
Ей такава борба не е била ..... видеото което ползвам няма подкарване. Изчетох къде що форуми видях .... това животно не върви с драйвери на Nvidia от 8х. сериата, а тончо за мой късмет, тая карата се поддържа за първи път точно в тия драйвери ..... намерих някаква хитринка ама на ... не моа още го подкарам, и за капак на всички както се компилираше и вървеше от флаш който се вижда като D изведнъж спря, всички настройки са същите но .. уви ... бутлоадера реве че няма такъв диск ... как да няма като има .... сега трябва да откачам HDD за да зареди .... тъпня ....... някой да се е борил стакива проблеми ... ианче .. като впечатления .. почти работи .. доколкото може да се каже това за продукт на микромек

Пет Апр 07, 2006 11:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
абе върти ми се една идея...
да направя един прост компютър само за скайп - дъно, памет, процесор и CF, да се вижда през VNC. имам си скайп телефон, на който има клавиатура за набиране и дисплей - кой звъни например, така че видео не трябва.

1. на колко минимално се хваща това чудо?
2. може ли да работи без видео-карта
3. на Р2/400 ще потегли ли изобщо?

Чет Апр 13, 2006 10:56 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ми то като си вземеш едно старо компютърче <40$ ще ти отговаря на изискванията (ще си има видео мисля че комп без бидеокарта неможе да върви, и Р2/400 ще кара кавото поискаш)

Чет Апр 13, 2006 11:03 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Според Майкрософт минимум 133MHz, 64MB (май толкоз беше).

Аз го подкарах на 166МХц / 128МВ.

Може без видео, ма тряа да се подсигуриш ако стане някой фал, щото няма как да видиш иначе...
При мен баца без мишка (въпреки че отчаяно слагах драйвери за нея...). Зарежда за около 1 минута. Стана към 140МВ.

Сря Апр 19, 2006 9:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]