Отговори на тема  [ 16186 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
Аз само да си допълня горните писанки, тъкмо се връщам от кварталното КООП магазинче.
Нали храня гълъбите тази зима - редовно купувам пшеница, че другото не им харесва особено. Най-евтината е от една местна неголяма мелница: 1кг на цената на половин, във вързана на ръка торбичка и буквално мръсна. Интересното е, че първо тя свършва, пък се появява твърде рядко. Ако отиваше за гълъбите те щяха да са значително по-угоени...
Днес обаче освен булгур и още по-дребно друго нямаше. Отидох до Еко-щанда и изненада: там груханата пшеница била по-евтина! На всичко отгоре житото за покълване беше на половин цена от нормалното за варене. Българийо!

Пон Яну 29, 2018 4:34 pm
Профил

fred написа:
Не е толкова елементарно.

Съвсем елементарно си е ;-)
Аз съм израснал на село и родът ми няколко поколения назад са били земеделци и мога да ти кажа че това е малко по-особен бизнес. Навремето както казваше дядо ми е било "комар с Господ". Трябвало е внимателно да залагаш. Говоря за професионалното земеделие, където са нужни големи инвестиции. А тъй като земеделието е с много дълъг цикъл (сееш/жънеш само веднъж годишно), нужни са много години за да натрупаш. Но ако не си предвидиш картите добре, може само за 1 година да загубиш всичко.
По време на прехода тая игра леко си смени правилата. Пак си остана комар, само че не с Господ а с държавата. Костов ли беше вече не помня, но износът си беше с квоти и изведнъж въведоха и лицензираните складове. Нея година доста земеделци тук в Добруджа глътнаха плувката, щото нито им дадоха квоти за износ, нито можеха да си складират къде да е, трябваше да продават... на жълти стотинки естествено. Сега някой ще каже, кво толкоз, едрите бълха ги ухапала. Но комарът си е комар и ако имаш и кредити, достатъчно е една година да останеш валат и баките те довършват.
А и не само едрите, аз също съм се пробвал... ми не става. Просто тоя бизнес си е дългооборотен. Не може да го развиваш в несигурна държава, където правилата се менят 5 пъти в годината. Нямаш ли предвидимост, ще улучиш 1-2 пъти, на 3-я ресет и отначало. Ама за да се занимаваш със земеделие или който и да е друг бавно оборотен бизнес си трябват поне 5-10 години без ресет.
Те затова такива бизнеси у нас не виреят...

Пон Яну 29, 2018 4:42 pm
Профил

Още по темата.
Депутат започва акция срещу ненужната бюрокрация за бизнеса: http://dnes.dir.bg/news/biznes-deputat- ... 27230?nt=4

Пон Яну 29, 2018 5:47 pm
Профил
Аватар

И пак от там : http://dnes.dir.bg/news/ikonomika-ban-a ... 26161?nt=9

БАН пак се мъчат да имитират дейност...

Пон Яну 29, 2018 9:27 pm
Профил ICQ
Аватар

А бе то вярно, че сравняват ябълки с портокали, но никой не може да ме убеди, че 10т ябълки са по-зле от половин тон портокали.
Като знам как зорлем съсипаха всичко... Ся пък лапат европари щото уж го възстановявали.

Една природа ни остана и нея съсипваме с яки темпове. Тези дни заради едно домашно на малкия се разрових за една близка защитена местност. Малей, в колко европроекти е включена, пък резултатът е няколко табели. А районът е прекрасен, но по-западнал и от северозападнала България. В центъра на градчето цял час не можах да срещна човек за да го попитам къде има аптека.
Отделно колко псувам всяка есен, че наблизо не остана неизсечена гора да отида за гъби. Само храсталак около дънерите, дори не го разреждат.

Уф #-o аз друго исках да напиша. Днес новото чудо по новините бе, че щяли да питат някои хора откъде имат пари за луксозни имоти и коли. Бравус, отдавна трябваше да е практика. И се оказа, че става дума за 100-150 ъъъ, човека, като не се изключва възможността имането да е закупено/наследено от родителите им. Бууум пиратката!
А данъчните ходят да глобяват селските магазинчета...

Пон Яну 29, 2018 10:07 pm
Профил
Аватар

Ще хванат дедовия. Повечето коли са фирмени и на лизинг. Останалите се водят на чуждестранни граждани или са придобити на силно занижена стойност.

Пон Яну 29, 2018 11:07 pm
Профил ICQ

Нямат си работа и си намират, как ще ги разделят на какво, какъв е прага или по марка ? И какво ако колата ти струва 200к, има хора които си купуват такива часовници по три пъти в годината, интересно за това какво ще направят.

Пон Яну 29, 2018 11:17 pm
Профил
Аватар

Мии пиратка, или да имат медиите за к'во да приказват три дена.
Пак да дам примера с гръчко където всеки има Единен данъчен номер без който не може и микровълнова да си купи. В края на годината декларира каквото си иска, ама хванат ли го, че е взел или изхарчил повече - гърми като балон с HHO газ.

Пон Яну 29, 2018 11:28 pm
Профил

ike написа:
Още по темата.
Депутат започва акция срещу ненужната бюрокрация за бизнеса: http://dnes.dir.bg/news/biznes-deputat- ... 27230?nt=4

Абе хубаво ще се борят с бюрокрацията, ами ако тя идва от ЕС, тогава кво шъ прайм?

Подписват някаква конвенция, там задължението е да се хармонизира законодателството с европейското и настава една кървава и мътна. Няколко дни чета за Стамбулският ферман, не стига че са натикали вътре едни обратни ами и камара НПО-та, еврокомисии и бюрокрация които ще лапат пари. Нашите пари, длъжни сме да ги финансираме, така е написано в конвенцията. И на всеки 2 години тежки комисии ще ни мониторват, а са намерили кусури и почва одиране на кожите. И адвокати ще лапат дела да водят.

Същото е и навсякъде където видиш ЕС. Не съм против него, ама много бюрокрация, много регулации, направо усещането е, че искат да ликвидират всички дребно и да останат само гигантите. Участвах преди години в един проект финансиран от Световната банка, 2 години бял ден не видях, 300 МВ документи изпонаписах. Канеше ме после един приятел за друг проект, казах му че повече в проекти не участвам.

Вто Яну 30, 2018 1:12 am
Профил

Cekins написа:
И пак от там : http://dnes.dir.bg/news/ikonomika-ban-a ... 26161?nt=9

БАН пак се мъчат да имитират дейност...

Те и ИПИ не са цвете. Знам ги добре, по същество рупор на ултра либералният модел. Хвърлят те в реката и плувай. Интересно ако бяха направили този експеримент с тях като бебета дали щяха да оживеят да писателстват сега.

Че икономиката ни беше силно зависима от СИВ и катастрофира заедно с него е факт. Но и че приватизацията безнадеждно закъсня и беше неправилно проведена също е факт. Според мен трябваше с цената на всичко да доведат водещи западни фирми, без пари да им дават заводите но те да докарат водещи технологии и създават работни места. Вместо това разни крайно съмнителни пари и собственици получиха почти даром всичко, уреждаха се партийни активисти които си нямаха понятие от производството. Разпродадоха всичко като старо желязо, приятел ми е разправял как в неговото предприятие първата работа на приватизатора е била да продаде 10 тона лагери и зъбни колела като старо желязо. Лагери и зъбни колела!

Иначе колко носи сега ИКТ сектора да не ми говорят от ИПИ. Доста от тях са кол центърове, днес е тук утре е в Индия. В този отрасъл бяхме водещи в СИВ, бяха изградени кадри. Ако бяха докарали западните фирми а такива предложения е имало сега щяхме да сме Сингапур на Балканите.

Вто Яну 30, 2018 1:34 am
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Мии пиратка, или да имат медиите за к'во да приказват три дена.
Пак да дам примера с гръчко където всеки има Единен данъчен номер без който не може и микровълнова да си купи. В края на годината декларира каквото си иска, ама хванат ли го, че е взел или изхарчил повече - гърми като балон с HHO газ.

Да а мармотите увиват шоколад. Баш Гърция дай за пример, дето неплащането на данъци е масов спорт, къщите не се завършват за да не им плащат данъци, умрели не декларират за да им взимат пенсиите. В Гърция касова бележка в ресторант кога са ти дали?

fred написа:
Според мен трябваше с цената на всичко да доведат водещи западни фирми, без пари да им дават заводите но те да докарат водещи технологии и създават работни места.

Ей това като видя да го напише някой и се чудя в саксия ли сте расли? Трябвало да ги доведат с цената на всичко? И как бе джанъм - с пушки и под конвой ли да ги доведем? Или да им правим по 3 свирки на всеки за добре дошли?

Инвеститора идва там където има печалба. Претеглили са, преценили са и се видяли, че от прехвалените ни заводи и чеп за зеле не става. Затова не са дошли качествените инвеститори. И с хляб и сол да ги каниш все тая.

Всичко в крайна сметка опира основно до матриал. Толкова си можем, не бъркайте мечти и болни амбиции с реалността.

Последна промяна Цецо на Вто Яну 30, 2018 10:54 am, променена общо 1 път

Вто Яну 30, 2018 10:48 am
Профил ICQ

Мдаааа прав е Цецо. Който е искал да дойде е дошъл, и си е платил дори, който е нямал интерес не е. Ако някой вижда потенциал не го спира нито бюрокрация, нито манталитет или др.подобни,просто не са видяли потенциал.

Вто Яну 30, 2018 11:24 am
Профил
Аватар

Цецо написа:
...Всичко в крайна сметка опира основно до матриал...

Или по-точно до онази част от мат'ряла, която трябва да води останалата част...

Вто Яну 30, 2018 11:28 am
Профил
Аватар

Мойта теория е точно обратната. Ония горе са продукт/следствие/отражение на тия долу.

Спри 10 случайни човека на улицата. Ще видиш поне един мини Бойко Борисов, Сергей Станишев, Иван Костов, царчето, Ахмед Доган и Волен Сидеров. Ние нямаме политически традиции като на Запад. При нас тия горе са плод на 50% случайност и 50% шуробаджанащина, т.е. точна представителна извадка на матриала долу.

Вто Яну 30, 2018 11:31 am
Профил ICQ
Аватар

Нямах предвид, че тези, които са горе са именно хората, които трябва да водят останалата част. :) Напротив, точно те не стават за нищо. Но не това е проблема. Проблемът е, че е бетонирана система, която не позволява правилните хора да заемат правилните позиции и да направят необходимото.

Вто Яну 30, 2018 11:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16186 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 531, 532, 533, 534, 535, 536, 537 ... 1080  Следваща