Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Зарядно на Dell 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Зарядно на Dell
Имам едно малко лаптопче - Dell E6230, I7 40то поколение,SSD. Върши ми работа но щерката му поля клавиатурата с малко вода. Ревна веднага, викам няма проблем (пише че е водоусточив) и забравих. След седмица го вземам да работя - не работи клавиатурата. Вътре яко клеясало, следи от електролиза. Ужас. Купих му нова клавиатура но сега имам проблем с заряда.
Не разпознава зарядното - в Биос го дава непознат. И не зарежда батерията. Остави че не зарежда ами става ужасно бавен в този режим, все едно Pentium MMX на 100Mhz. Без батерия работи нормално бързо но вече става настолен :)
Въпроса ми е защо става така? Как разпознава зарядното, средния тънък пин на зарядното би трябвало да подава код с модела към лаптопа. С осцилоскоп нищо не хващам на него. Коя ли част в лаптопа го разпознава. И има ли начин да го излъжа и да не търси разпознаване?
Платаката я мих, няма окиси, пробвано с 2 зарядни (на другия ми Делл работят).

Сря Яну 24, 2018 1:19 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Зарядно на Dell
Хвърлих един гугъл: лаптопчето върви с няколко адаптера с различна мощност, така че...
Проследи средния пин, ливни малко спирт, потъркване с мека четка за зъби, сешоар - току виж помогнало.

Сря Яну 24, 2018 2:23 pm
Профил

Средния пин на тия адаптери е ID-то, да. Много внимавай да не го окъсиш към вътрешната страна на самия жак защото там е + на захранването и след това ID чипа заминава и адаптера е за коша. Комуникацията е 1Wire и ако чакаш да видиш на пина нещо да подскача самичък няма да стане. Разглоби внимателно машината и виж къде е направила окиси по дъното. Почисти го и презапой внимателно всичко и се моли да тръгне след това.... По принцип на дъното има един микроконтролер дето се грижи за дейностите като палене гасене, заряд и тям подобни, той разпознава и адаптера. Щом не се вижда ог биоса значи нещо около тоя контролер е станало - огледай го. А естествено не пречи да пробваш адаптера и на друг дел за да си сигурен, че не е в него проблема...

Сря Яну 24, 2018 2:39 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Аватар

Adapter ID отива на 3то краче на PU1- превключвател на ID на захранванията и от 4то краче отива на извод A55 на U51. На схемата- NB_PSID е сигнала от средния пин. Това е при положение, че платката е LA-7731p.

Прикачени файлове:
dell_6230.JPG
dell_6230.JPG [ 39.46 KiB | Прегледано 4212 пъти ]
Сря Яну 24, 2018 4:11 pm
Профил

Златен си, ще го мъча тези дни да го върна към мобилност. Че не е лоша машинката - компактен размер, нито голяма нито малка, идеална за разнасяне по стълбове и обекти.

Чет Яну 25, 2018 12:33 pm
Профил
Аватар

Бай дъ уей, същия контролер обикновено отговаря и за клавиатурата (тъч пада и други периферии) ;). Ако не може да разпознае зарядното става изключително муден (вероятно разпознава че има включено и чака да види ID обаче то така и не идва...) - тука имаше един, точно така се държеше. Оправи се с ново зарядно (човека просто си купи ново).
Обикновено контролерите могат да се намерят в ибей, колко са истински обаче е друг въпрос (не знам). В случая от моя пример - просто зарядното беше сдало багажа (ID комуникацията поне).

Чет Яну 25, 2018 1:46 pm
Профил

ig_ivanov написа:
Adapter ID отива на 3то краче на PU1- превключвател на ID на захранванията и от 4то краче отива на извод A55 на U51. На схемата- NB_PSID е сигнала от средния пин. Това е при положение, че платката е LA-7731p.

Колега, трябва да те търся като идвам в Бургас да черпя по едно-две-три. Точно в целта, PG2 и беше с корозирал крак, а е от задната страна на платката, въобще не бях го видял това...

Нед Яну 28, 2018 8:45 pm
Профил
Аватар

milenjs написа:
Колега, трябва да те търся като идвам в Бургас да черпя по едно-две-три. Точно в целта, PG2 и беше с корозирал крак, а е от задната страна на платката, въобще не бях го видял това...

Радвам се, че съм успял да помогна.

Пон Яну 29, 2018 11:14 am
Профил

леко спам: Скоро в един кенеф на лукоил мярнах следната умност: Успешните хора гледат да помагат , а другите казват -Аз кво ще получа за това...

Вто Яну 30, 2018 12:35 am
Профил ICQ
Аватар

Трябва да си много недалновиден за да попиташ в тоалетната "аз какво ще получа"... :D

Вто Яну 30, 2018 12:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]