Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Устройство за измерване на шума 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Устройство за измерване на шума
ToHu написа:
neo_nedo написа:
Днес ми е 6-ти ден на работа и направих устройство за детектване на звук и изключване на реле при високо ниво. Знам, че изглежда елементарно, но ми помогна да разбера до някъде същността на флаговете за задаване на аналогов или цифров статут на изводите. Дали пина се ползва за вход или изход, както и задаване на нивата и сравнение. Надявам се капка по капка да стане вир. Благодаря на всички.

Не се обиждай, но най-вероятно това което си направил е много далеч от шумомер, с оглед задаваните въпроси ей така за един ден... Може би си направил нещо което реагира на звук.

То от там започна кашата. По заглавие е шумомер което значи сериозно нещо, честотни характеристики, прецизен микрофон, калибриране в безехова камера, честотни филтри и подобни. А по описание за действието излезе обикновено акустично реле. И сега половината от нас му дават съвети как да направи шумомер а другата половина реле :)

Вто Яну 23, 2018 1:28 am
Профил

AA написа:
Много подобна, ако не и същата платка ползувахме някъде 1985-86г. във ВМЕИ-Варна като учехме СМ601 - на едикой си адрес - едикакъв код - и т.н. - чак мило да му стане на човек като го види пак.

Че и далеч след това, попаднах на такова описание на упражнения някъде 2005-2010г и то точно за МЕИ-Варна. Както казах М6800 е прекрасен за начално изучаване, много ясна и логична архитектура. И като ти се наложи ръчно да асемблираш и да не искаш ставаш цар на асемблера, само регистри и акумулатори ти се въртят в главата дори и на сън, всеки бит го знаеш къде отива и какво прави. С това стъпково изпълнение пък ставаш цар в дебъгването. Е, все пак може би колегите в 2010г е трябвало вече да се преориентирали към нещо което после може и да намери приложение в практиката, тези микропроцесори отдавна са история.

Вто Яну 23, 2018 1:38 am
Профил
Ранг: Минаващ

Gicho така е. Не откривам топлата вода, но искам да се науча. Казаха ми че е безсмислено да чета datasheeta като учебник, а да го ползвам когато имам нужда. В момента ще наблегна на разбирането на самия контролер на хардуерно ниво. Готовите кодове, не са ми за да ги преписвам, а за да сравня това което съм разбрал, с това как е реализирано. Така според мен ще се науча.Трябва да се науча и да чета частите от datasheeta според нуждите ми. Няма да се предавам. Влагам максимални усилия, а дали ще са достатъчни ще си каже след 6 месеца.

Вто Яну 23, 2018 8:06 am
Профил

По-старите чипове имаха по-интересни чаршафи. Има едни други документи , нещо като Userguide из фамилията, има и много appnotes - полезно е да се зачиташ в кафе-паузите.

Вто Яну 23, 2018 8:17 am
Профил

По-старите чипове имаха по-интересни чаршафи. Има едни други документи , нещо като Userguide из фамилията, има и много appnotes - полезно е да се зачиташ в кафе-паузите.
Страхотна идея. Намерих даже userguide за фамилията ARM Cortex M3 NXP. Почвам от там и изучаване на средата Keil за да я разбера.

Вто Яну 23, 2018 8:59 am
Профил

Предполагам, че тези устройства, които трябва да съпортваш, са без Линукс. Тоест, писането е на доста ниско ниво. Мигането на светодиод е "тривиалната" стартова задача, която може да бъде усложнявана до безкрайност. Гвоздеят тука е да не ползваш знаменитата функция "дилей"- тоест трябва да си избереш един таймер, да го конфигурираш и да се научиш да го ползваш като "систем-тик".
Оттам нататък става по-ясно :axe:

Вто Яну 23, 2018 9:28 am
Профил

fred написа:
ike написа:
Прилича много на KIM-1 https://en.wikipedia.org/wiki/KIM-1 който е с 6502.

Ами стандартна платка-кит, използвана като развойна среда за програмиране на асемблер, затова има и същите елементи, главното шестнадесетичната клавиатура и седемсегментните индикатори, те се хвърлят на око. Но моята не беше на 6502 а на моторолската М6800. Нашите по това време бяха пуснали в производство цяло семейство микропроцесорни схеми направо копирани от Моторола /това е друга интересна история как/ и ги бяха кръстили СМ600. И всички разработки към М6800/СМ601 се ориентираха, "импортозамещение" :)

Така че ми се наложи да изучавам два асемблера, на 6800 в платката и на 6502 в Правеца. Не бих казал, че беше нещо чак толкова трудно колкото се оплакват сега от асемблера, но и те си бяха с простичка архитектура. Но ръчното асемблиране с четене на шестнадесетичен код от справочника си беше подвиг :)

Аз пък като тинейджър през 80-те достъп до компютри нямах - ама пък за сметка на това схемите на домашни компютри по списанията ги гледах докато не ги разбрах горе долу как работят, как генерират видео сигнал, добавят клавиатура и т.н. И след това с лист и химикал започнах да дизасемблирам ром-овете които бяха препечатали в hex за да може да се програмират - та още мога да "чета" ascii таблицата "нативно" 30 години по късно, но от инструкциите помня само няколко ... примерно, че опкода на 8080 CALL и 8086 INT е CD xx yy за да може да преизползват един и същи контролер на прекъсванията (8059?) който да подава инструкция за изпълнение на шината за данни на процесора :D

Вто Яну 23, 2018 10:27 am
Профил

Няма да се притесняваш- ще стане. Малко по малко и ще ги подкараш. То устройството е като черна кутия- ако реагира правилно- значи работи. Ако са имали нещо друго в предвид- да са ти го написали. Много от задаващите nе са наясно. Това не да ги подценяваш, а да не се притесняваш.
Така се случи, че първата МЦУ системка която ми връчиха, че тази за която ме повикаха не беше готова, беше за спътник. Програмирах си я на асемблер, който тогава го учех. Да е жив и здрав Кехайов ли беше- много разбрано написано. Е в началото не тръгваше програмка по-дълга от 4 байта. Повиках помощ от приятел и се оказа, че са кръстосали писти при комбинирането на няколко схеми- тогава бяха с външна памет.
Иначе и аз към 1984-5г на епълите в ФМИ чат- пат се пробвах с кратки машинни програмки. Но като ми показаха самомодифициращите се Бейсик програми, ми мина меракът. :)
Иначе така написано какво са му казали- явно си е сработване по праг и може и без МЦУ. Но друго си e да върти FFT.

Вто Яну 23, 2018 12:45 pm
Профил WWW

Учебникът на Каракехайов го имам. И аз учих в техническия.Дали да не започна от него. В момента чета съкратеният datasheet и ми се вижда сложно. Дали и аз да не започна от асемблера и контролер с по опростен интерфейс?

Вто Яну 23, 2018 2:50 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

В кой технически ? Каква специалност ?
В пловдивския се почва от 68HC11 съответно се пише на асемблер под dos :)

Вто Яну 23, 2018 3:07 pm
Профил

Сега е лесно. Има всякакъв хардуер и софтуер, има интернет, има форуми. Само да искаш да се учиш.........

Моята първа "работна задача" през 1985 - та беше да отремонтирам неработещия лампов радиоапарат на шефа, на който той много държал, тъй като му бил скъп спомен от баща му. Въпросният хардуер беше произведен от фирмата Телефункен през 30 - те години на миналия век. Вътре под няколко километра паяжини се криеха няколко лампи с размерите на буркани компот. Отне ми около 3 минути чесане по тиквата, вземането на решението да изтърбуша всичко и да поместя вътре един транзисторен приемник. Повече зор видях с механичната работа но в крайна сметка шефът остана много доволен от резултата :)

Вто Яну 23, 2018 3:36 pm
Профил

neo_nedo написа:
Учебникът на Каракехайов го имам. И аз учих в техническия.Дали да не започна от него. В момента чета съкратеният datasheet и ми се вижда сложно. Дали и аз да не започна от асемблера и контролер с по опростен интерфейс?

Не.

Съвременните чаршафи са убийствени за начинаещи, и не само .
Колко трябва голяма глава да имаш, че да обхванеш наведнъж 500 стр. на съкратения вариант?

И затова с по-голяма сила важи - "стъпка по стъпка".
Връщането към 68хц11, или започването с ПИК при тебе ще е затормозяване, ми се струва.
По скоро ти трябва някоя базова книга,по теоретична- за микроконтролери- и да я сравняваш с описанието на твоята фамилия.
Което също ще е трудно.

Всеки чаршаф описва един куп периферни устройства. Но е написано за човек, който знае за какво се ползват.
Е, оттук трябва да тъгнеш - отиваш на поредното периферно устройство и пускаш търсачката - за примери, за да разбереш за какво може да ти послужи. Или в сайта на производителя търсиш апнотове, дето се споменава тая периферия.

Да повторя - напънът да прочетеш даташийта наведнъж - е безсмислен.

Вто Яну 23, 2018 4:02 pm
Профил
Аватар

Трябва да започнеш с намирането на някой доброжелателен и кадърен батко, който да е навит да ти отдели един - два дена за начални указания. Наличието на ЦРУ ( ценни ръководни указания ) скъсява срока за старт в пъти. Не съм учил више в университет и не знам какво е нивото, с което те изпращат оттам, но се съмнявам да е достатъчно.

Вто Яну 23, 2018 4:32 pm
Профил ICQ

Дейтешита е справочник, не учебник.
А по принцип като цяло този начин на учене най ми допада, четеш каквото използваш. За целта правиш някакъв проект и винаги има нещо ново покрай него. След това по-сложен и така. За мен е и начин на работа. Като цяло е интересно защото при всеки проект / поръчка се научава нещо ново, а старите неща се правят после много лесно.
Цитат:
или започването с ПИК при тебе ще е затормозяване, ми се струва.

Срещу Пика не се вика, както се казва в белота.
това майтап де :), пиковете са лесни ама после става като при мен - няма отказване.
А ми се ще като посъбера лев да ги вложа за ARM да купя това онова, платки програмтори да ги уча и аз.

Вто Яну 23, 2018 4:34 pm
Профил
Аватар

fred написа:
... М6800. Нашите по това време бяха пуснали в производство цяло семейство микропроцесорни схеми направо копирани от Моторола /това е друга интересна история как/ и ги бяха кръстили СМ600.

Споделяй, ако не те мързи. Защото може да е било с нормалното рязане, може и да са се докопали до планове по някой алтернативен начин.

Вто Яну 23, 2018 4:51 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща