Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Устройство за измерване на шума 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Устройство за измерване на шума
Днес ми е 6-ти ден на работа и направих устройство за детектване на звук и изключване на реле при високо ниво. Знам, че изглежда елементарно, но ми помогна да разбера до някъде същността на флаговете за задаване на аналогов или цифров статут на изводите. Дали пина се ползва за вход или изход, както и задаване на нивата и сравнение. Надявам се капка по капка да стане вир. Благодаря на всички.

Пон Яну 22, 2018 5:25 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

gicho написа:
Дори на 6502 или 8051 ако трябва да асемблираш на ръка и въвеждаш адрес по адрес през клавиатурка ще ти се такова ...

@offtopic
Точно така започнах - асемблиране на ръка и то в шестнадесетичен код Гледам в справочника какъв е шестнадесетичният код на асемблерната команда и набирам на клавиатурата :) И понеже паметта на китчето беше малка програмата разбита на блокове, набирам единият блок, за останалите с които взаимодейства симулатор на няколко реда код. И естествено паметта супер рационално използване, работни клетки в които се записваше какво ли не, чете се и веднага друг блок записва на същото място. Впрочем микропроцесора беше 8 битов СМ601, родно копие на Моторола М6800. Сладко процесорче, много ми харесваше че има 16 бита индексен регистър и мога да си шаря по паметта с него. А интелските процесори гадни, 2 бр 8 битови индексни регистри и сегментирана памет.

Ето с това чудо на родната техника. Мижаво но за сметка на това ентусиазъм до небето. Имаше западни много по-мощни но кой ще ми даде $50,000, толкова струваше една развойна система тогава.

Изображение

Пон Яну 22, 2018 5:33 pm
Профил
Аватар

fred, завиждам ти за това на снимката !

Пон Яну 22, 2018 5:39 pm
Профил ICQ

Леле това е много яко 8O . Платка без солдер-маска. И със класическата TTL серия. И букса за касетофон,(магнетофон) може би от там се вкарва програма ?
Иначе гледам са му направили някакъв импулсен стабилизатор. А тия транзистори 2Т6821 там където са, ме съмнява че можело и по-слаби да сложат.

Пон Яну 22, 2018 5:40 pm
Профил

ToHu написа:
Изобщо ардуино и др.подобни създават драскачи и гугъл ползватели, не разработчици.

Точно това си мислех, този малко екзотичен процесор може пък да му помогне да стане добър разработчик. На мен лично ми харесва, много мощна периферия и интерфейси, точно за индустриални приложения. От една страна лошо за начинаещ, няма от къде да преписва и има малко хора да му дават съвети. Но от друга страна неволята учи, ще му се наложи да учи добри развойни среди и сам да си пише нещата, а то така се става професионалист.

Пон Яну 22, 2018 5:47 pm
Профил

slav4o.com написа:
И букса за касетофон,(магнетофон) може би от там се вкарва програма ?

Ами по това време нямаше дискети. И моето устройство записваше измерените данни на касетофон. За тази цел ми се наложи да разуча асемблерната програма на компютъра Правец /пълен аналог на Apple II с процесор 6502/ за да видя как то записва и чете на касетофон, формата на записа. Така че на полето записвах на касета във формат на Apple, нося касетата в университета и там вече Правец я чете и обработва данните. А дали самият ЕМК-11 можеше да зарежда от касетофон вече съм забравил, поне аз не съм го правел. Използвах го като развойна среда а софтуера му беше записан на EPROM. Това всичкото някъде 1986-87г.

Пон Яну 22, 2018 5:56 pm
Профил

Прилича много на KIM-1 https://en.wikipedia.org/wiki/KIM-1 който е с 6502.
Изображение

Пон Яну 22, 2018 6:27 pm
Профил
Аватар

fred написа:
gicho написа:
Дори на 6502 или 8051 ако трябва да асемблираш на ръка и въвеждаш адрес по адрес през клавиатурка ще ти се такова ...

@offtopic
Точно така започнах - асемблиране на ръка и то в шестнадесетичен код Гледам в справочника какъв е шестнадесетичният код на асемблерната команда и набирам на клавиатурата :) И понеже паметта на китчето беше малка програмата разбита на блокове, набирам единият блок, за останалите с които взаимодейства симулатор на няколко реда код. И естествено паметта супер рационално използване, работни клетки в които се записваше какво ли не, чете се и веднага друг блок записва на същото място. Впрочем микропроцесора беше 8 битов СМ601, родно копие на Моторола М6800. Сладко процесорче, много ми харесваше че има 16 бита индексен регистър и мога да си шаря по паметта с него. А интелските процесори гадни, 2 бр 8 битови индексни регистри и сегментирана памет.

Ето с това чудо на родната техника. Мижаво но за сметка на това ентусиазъм до небето. Имаше западни много по-мощни но кой ще ми даде $50,000, толкова струваше една развойна система тогава.

Изображение

И аз с това започнах... :) Струваше (по памет) към 750лв. От нашата Катедра ме изпратиха до МЕИ-то за да го платя и донеса. Що радост беше...

Пон Яну 22, 2018 6:37 pm
Профил
Аватар

За това има ли Ардуино :)
кво - не бачка ли - я му пусни тока

Пон Яну 22, 2018 6:54 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Много подобна, ако не и същата платка ползувахме някъде 1985-86г. във ВМЕИ-Варна като учехме СМ601 - на едикой си адрес - едикакъв код - и т.н. - чак мило да му стане на човек като го види пак.

Пон Яну 22, 2018 7:14 pm
Профил

neo_nedo написа:
Днес ми е 6-ти ден на работа и направих устройство за детектване на звук и изключване на реле при високо ниво. Знам, че изглежда елементарно, но ми помогна да разбера до някъде същността на флаговете за задаване на аналогов или цифров статут на изводите. Дали пина се ползва за вход или изход, както и задаване на нивата и сравнение. Надявам се капка по капка да стане вир. Благодаря на всички.

Не се обиждай, но най-вероятно това което си направил е много далеч от шумомер, с оглед задаваните въпроси ей така за един ден... Може би си направил нещо което реагира на звук.

Пон Яну 22, 2018 7:49 pm
Профил

Каквото и да е направил, все е плюс.

Пон Яну 22, 2018 7:55 pm
Профил

Абе... едно време беше така, днес не е така... ама това друга тема, освен да му се пожелае успех.. без ко кретни параметри и господ не може да му помогне. Дано да греша, но имам усещането че след още няколко подобни "проекта" в CV то ще пише поне средно напреднал, виждам ги всеки ден. Копнали някакъв код който дори не са разгледали, направили така 5 мигалки които нямат никаква реална стойност и се пишат напреднали и искат по 4-5 хил заплата. Аз лично въпреки че съм изписал доста код на няколко платформи не бих се писал повече от средно напреднал, ако изобщо мина за фърмуер девелопър.

Пон Яну 22, 2018 8:26 pm
Профил

Цитат:
Точно така започнах - асемблиране на ръка

Е, според теб защо го споменах :) Такова беше активно ползвано в габровското МЕИ до самото начало на сегашния век, ама те консервите там са виновни.
Имаше една реклама на ПроСофт преди 15-тина години може би, не мога да цитирам но идваше да обясни че заради прогреса хората ще стават все по-тесни специалисти. Ще е много хубаво да знаем от всичко, но доста от опитите завършват в лудницата - прегаряне, изпушване.
Не бъдете прекалено критични - нито познаваме човека, нито работата на която е попаднал и условията - все пак да сме доволни че не е поискал схема/сорс а се е оправил сам. Понякога на човек му трябва една похвала за да има стимул да се учи!

Пон Яну 22, 2018 10:42 pm
Профил

ike написа:
Прилича много на KIM-1 https://en.wikipedia.org/wiki/KIM-1 който е с 6502.

Ами стандартна платка-кит, използвана като развойна среда за програмиране на асемблер, затова има и същите елементи, главното шестнадесетичната клавиатура и седемсегментните индикатори, те се хвърлят на око. Но моята не беше на 6502 а на моторолската М6800. Нашите по това време бяха пуснали в производство цяло семейство микропроцесорни схеми направо копирани от Моторола /това е друга интересна история как/ и ги бяха кръстили СМ600. И всички разработки към М6800/СМ601 се ориентираха, "импортозамещение" :)

Така че ми се наложи да изучавам два асемблера, на 6800 в платката и на 6502 в Правеца. Не бих казал, че беше нещо чак толкова трудно колкото се оплакват сега от асемблера, но и те си бяха с простичка архитектура. Но ръчното асемблиране с четене на шестнадесетичен код от справочника си беше подвиг :)

Вто Яну 23, 2018 1:22 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща