Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Това добро ли е? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Това добро ли е?
В къщи лятото отиват 40-50лв независимо дали комповете са включвани - мен месеци ме нямаше, а лаптопа на жената не го броя. С началото на отоплението скочи на 70 и нещо лв а на 15 януари - 90лв заради празниците. Доволен съм, а кой-знае каква икономия не се зорим да правим. Всичко ни е на ток, само котлонът на газ. Миналата зима отиваха над 100лв само за твърдо гориво.
Един 100 ватов комп би харчил над 10лв на месец пък не виждам такава разлика. Вярно, че мониторите се самоизключват.

А бе има ли на газ? У наше село сега прохожда и няма впечатления.
pipilica, ако не искаш да се спами - да минем в лаптопското видео? То май и по темата имаше някъде...

Пет Яну 19, 2018 12:38 pm
Профил

Направих едно замерване при мен на стационарен комп, при това сравнително нов - 6то поколение i7 + монитор (u2415) = 71w на зарадена OS без нищо да се прави на него. При натоварване - скача до 110w.
bongo_x2 написа:
В къщи лятото отиват 40-50лв независимо дали комповете са включвани ...

Тъкмо се чудех само аз ли плащам сметки от по минимум 60лв, но като гледам и ти си в така. При нас обаче всичко ни е на ток.

Пет Яну 19, 2018 1:54 pm
Профил
Аватар

190 лв. ми е най-новата сметка - ама всичко е на ток - готварска печка, пералня, два бойлера и два климатика. Хладилника и телевизорите не ги броя. Настолни компютри нямам и лаптопа ми е с 4-то поколение мобилна i7 - средно 15 вата а целия я харчи макс 60-70 я не.

Бонго - тука имаме маса народ на газ - повечето са такива дето са се топлили на дърва и твърдят че им е много по-скъпо. После битовата газ тука е безумно скъпа - ако не се лъжа е доста над 1 лв. на 1 нормален кубичен метър. Единствено където са ново строителство и всичко им е изолация от всякъде не се оплакват.

Пет Яну 19, 2018 4:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Ааа, на тези дето са били на дърва не вярвам! Нали такива ***и набутаха и мен.
А вече мога да се похваля с мнооого добра изолация, чак се чудя къде да я продупча поне откъм проветрение.

Пет Яну 19, 2018 6:07 pm
Профил

bongo_x2 написа:
да я продупча поне откъм проветрение.

ре-кур-пе-ра-тор!

Пет Яну 19, 2018 10:56 pm
Профил

gicho написа:
bongo_x2 написа:
да я продупча поне откъм проветрение.

ре-кур-пе-ра-тор!

Много хубава идея, обаче има един проблем - поставянето на такова чудо в апартамент.

Да се върна малко на темата с консумацията - от години ми се подмятка една платка Orange PI PC 2 - та, сега реших да я пробвам дали става поне за писане във форума - ами, оказа се че става и харчи умопомрачителните 2.5 вата при натоварване.

Пет Яну 19, 2018 11:23 pm
Профил

Кое му е трудното - една кръгла дупка във външна стена и 700-800лв за джаджата. Щото климатик с обмен на въздуха чини 3 бона и нагоре, т.е. 800 кинта не са толкова фрапантни.
Кръглата дупка е трудна ($$$ боркорона и машина) ама около-кръгла става с къртача лесно, пък после се запълва до идеален кръг.
По-реалистично са разните клапи дето ги вмъкват по периферията на дограмата (изрязвайки уплътнението). Ама това не знам доколко ще направи обем въздух, отделно губи много енергия.

Пет Яну 19, 2018 11:45 pm
Профил

gicho написа:
Кое му е трудното...

Ами например външната стена - трябва да я имаш. Ако си среден апартамент - нямаш шанс. Този рекуператор който гледах, приличаше на вътрешното тяло на климатик и изискваше да е на външна стена закачен. Отделно, ако си в панелно жилище ще е някак си доста грубо да разпробиеш 110-120мм (не съм сигурен в размерите) дупка в него. Иначе съм напълно съгласен с теб - по-добре рекуператор от колкото уруру-сарара за 3к :) .

Съб Яну 20, 2018 12:06 am
Профил

къде ги гледате тия рекуператори?
Че аз много се двумих между клапи и влагоабсорбатор. Избрах второто с надеждата че един голям и мощен модел ще се изключва и няма да бачка постоянно. То сигурно ще се изключи ако не се отваря/проветрява, но се отваря...

Съб Яну 20, 2018 10:45 am
Профил

Аз специално гледах този, или много близък на този.

Съб Яну 20, 2018 12:39 pm
Профил

Почти 800лв. и това май е от "евтините"...

Почвам да се замислям за "направи си сам". Не само заради цената, просто при мен а и май това си е често срещан български проблем - липсата на топлоизолация. От там идват и проблемите с конденз/влага и проблеми с проветряване и т.н. Де-факто тия проблеми нямат идеално решение докато не се изкорени основния проблем. Но в случая това не зависи само от мен и затова трябва да се боря с последствията... Необходим е комбиниран уред, нещо като урурото само че по-малко и по-просто. Интересно че не виждам такъв на пазара... едва ли тия проблеми са само български ;-)

Съб Яну 20, 2018 1:17 pm
Профил

Друг вариант:
https://bauhaus.bg/rekuperator-toploobmennik-marley-menv180
Този в малко шантав - работи чрез обръщане на посоката на въздуха през определено време (70с). Така първо изкарва известно време и нагрява тялото, после вкарва и отдава нагрятото на външния. Т.е. електричарите трябва да му се радваме - има два полупериода :D

Последна промяна gicho на Съб Яну 20, 2018 4:57 pm, променена общо 1 път

Съб Яну 20, 2018 4:54 pm
Профил

gicho написа:

Този ми се вижда почти същия като цена, но доста по-зле като параметри.

Съб Яну 20, 2018 4:56 pm
Профил

Ако нямат термопомпи тези чудесии, а те май нямат, щото 30W ще да е мощността на вентилатора, тия пари ми се струват прекалено много.

Съб Яну 20, 2018 5:27 pm
Профил

Скъпо или не, такива са реалностите. Ако имаше по-евтини всички щяха да купуват.
Не знам какво имат като акумулиращо тяло вътре - някъде съм виждал специфични керамични блокове, но то беше на централен (канален тип).
Има и някакви на ВЕНТС - ама едва ли ще са еквивалент. В смисъл на форма и два вентилатора го докарват.
Интересно е дали имат сертификати споменатите два модела - митсуто и марлей-я. На еуровент има рекурператори, но митсуто не го намерих преди година като рових.

Съб Яну 20, 2018 10:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща