|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 9:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Новини от страната
не искам никой да е прецакан, само као се прави нещо лесно за използване, да е така. видеото е достатъчно обяснително и напоително.
|
| Вто Яну 16, 2018 5:25 pm |
|
 |
|
Pif
|
Просто намериха да краднат едни пари от държавата и официално държавата им плаща наем за тея станции които доброволци заплащат и т.н. Ако човек се порови всичко лъсва. Пак наши хора. Изобщо не са случайни. И изобщо не са ентусиасти. Просто бизнес. Другото е без значение.
|
| Вто Яну 16, 2018 11:50 pm |
|
 |
|
michev
|
Я пусни малко линкове по въпроса
|
| Сря Яну 17, 2018 1:13 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30858 Местоположение: София
|
е ти какво искаш сега, статия във вестник Дума  Не е хубаво да се гледа в чужди панички, някой си е свършил домашното и сега му се връща, на Пифа бившия, а всъщност не знам дали е бивш, работодател действа по подобни схеми, ама в малко по-големи размери, на теория дори сме конкуренти в разни случаи, но на практика изобщо, аз няма против хората които успяват да си създадът търсене за нещо което предлагат, не са конкурент на никого, ако не са едни ще са други, така че да не им гледаме в паничките.
|
| Сря Яну 17, 2018 4:08 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
|
| Сря Яну 17, 2018 2:24 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
според мен това просто е някакво БГ разклонение на luftdaten.info ето го и кода https://github.com/opendata-stuttgartа виж доколко са свързани с IBM, друг въпрос В случая ми е интересно, дали е по-добре да използваш оригиналния сайт и идея, или да направиш отделен такъв за отделната страна. Може би е добре да питам гермнците направо.
|
| Сря Яну 17, 2018 3:36 pm |
|
 |
|
michev
|
Защо не? Нормало е след като някой публично каже, че друг е крадец да предостави малко информация.. - ако това е към мен, значи си сгрешил. Сигурно съм единствения дето не им е сипал с големия черпак и не го интересува колко печелят.
|
| Сря Яну 17, 2018 3:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Е да, бе, кой го отрича?! Но за разлика от немците наш'те трупат пачка. Аман! После най-вероятно ще създадат еко-меко организация за още по-голяма пачка. Ай сиктир! Късен Edit за michev от горе: то се знае за Доган какъв хидроинджинер е, но нещо случи ли се?
Последна промяна bongo_x2 на Сря Яну 17, 2018 8:15 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Яну 17, 2018 5:29 pm |
|
 |
|
trakon
|
Целия проблем е много комичен, щото е нещо от сорта:
1 - На двора има клозет (спирка), но всеки предпочита да ака в хола за удобство. 2 - Сменя се сезона , вятъра духва от 'неправилното' място и на всички ни замирисва 3 - Сформира се инициативен комитет и се викат 'есперти' с дървен метър да премерят дали 'купчината' в хола е в допустимите норми. 4 - Някой чува глъчката от 'панаира' наблизо , идва и набързо отваря сергия за продажба на дървени метри и ролетки за да препечели нещо, а и да може всеки да замерва 'купчинката' регулярно и така да стане 'активен борец' срещу миризмите 5 - Всички вътрешно знаем какво е решението за 'миризливия проблем' , но никой не иска пръв да почне да ака в клозета на двора, защото знае че ще е единствен и така ще се прецака. Поради което е необходим специален закон урегулиращ акане-то с включени в него най-различни възпитателни мерки за дечурлигата.
Парадоксалното в цялата ситуация - имам вътрешното чувство, че ако държавата намали кожодерските налози върху притежаването на автомобил ( застраховки, прегледи, винетки , минетки и пр.) и увеличи налозите върху истинското ползване(моточасове, пробег) , много хора ще престанат да се чувстват длъжни да ръмжат с бараките си всеки ден, по едно дупе във всяка ламарина. И ще почнат да ги ползват като бели хора по предназначение - да идат на отдалечени места, да отидат да напазарят и т.н. Държавата обаче никога няма да намали тези налози , защото печалбите за нея и за обвързаните частни фирми са огромни- байчо си дава 50-60 процента от доходите за 'колата' и само другите 40 - за жената и децата - Т.е. - държавата и фирмите около нея печелят зверски от замърсяването от едната страна ( с газове, масла, гуми , стари железа) , а от другата страна се канят да печелят от 'борба' с това същото замърсяване, като ни измислят и сложат чисто нови данъци и налози. Така е и по Европата и следователно - виждането на евро-партократите за бъдещето на евро-бизнеса е да се храни и печели от обществената цигания, а не от наука и технологии.
|
| Сря Яну 17, 2018 5:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30858 Местоположение: София
|
Да ама белите хора използват автомобил, с градски транспорт работа трудно се върши и е неизгодно, дори за страни като Китай та се дотира. И друг въпрос, ако имаш мотриса, трамвай, тролей или автобус на всеки 5-7 мин, какво ще е замърсяването за да ги движиш? Всичко е розаво когато правим сметки с висока заетост, но реално тя е само в пикови часове, може би 2 часа на ден общо. А разходи по поддръжката и свързаните с това емисии? Например Индианаполис или Вегас, общественият транспорт е символичен, но въздуха е чист, даста повече от Софийския особенно зимно време. Сходна популация, в пъти повче МПС, и сигурно порядък повече активни МПС-та.
|
| Чет Яну 18, 2018 9:35 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ти пък даде едни примери... Китай (едно от най-мръсните места на земята), Индианополис и Вегас (дето по ландшафт е "точно" като софийското поле).
А с обществен транспорт става, стига да има желание. И определено е най-изгодното и най-икономичното. Просто трябва да се мисли. Положителни примери - бол. И това е бъдещето на придвижването, колкото и да не ни харесва, личното возило ще става все по-голям лукс. Независимо дали е нафтово, бензиново, електрическо или автономно. Няма как да е рентабилно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 18, 2018 10:54 am |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
С обществен транспорт може и да става, ама не за всички. Аз например нямам нищо против, но за мен в момента просто не е удобно. Живея и работя в квартала, но не слизам от колата. Едното дете на ясла, другото на градина, после до офиса, след това по обратния ред събирам децата и ги оставям вкъщи, след това до другия офис. Всичкото това все е в района и радиус 2-3 километра. Обаче с градски транспорт би било ужасно бавно. Ако съм сам -- даже бих ходил пеша. Тъпото на градския транспорт в София е, че между съседни квартали почти няма или е неудобен. Да стигнеш от Люлин до Младост -- супер, но има доста маршрути по които просто не е удобно с градски транспорт -- за пеша е далеко, особено зимата или ако си с малки деца, а с градски транспорт трябва да смениш два, за да стигнеш -- ми не е ОК.
Според мен колите нямат чак такава тежест в замърсяването както го изкарват. Точно между Коледа и Нова година бяха едни от пиковите стойности в София -- но тя беше наполовина празна по това време. Ландшафта на града предразполага към такива натрупвания на мръсен въздух -- завърта го и по някое време го стоварва на един път над града. От пилоти на самолети например знам, че софийското летище е едно от гадните, защото до него има малка планина, която понякога много кофти завихря.
Проблема със замръсяването е комплексен -- твърдите горива, строежите, улиците не се чистят както трябва (това с водоноската веднъж в месеца е пълен смях), трафика също, но не е това основното перо.
|
| Чет Яну 18, 2018 12:20 pm |
|
 |
|
trakon
|
Тони, ти пък намери какъв пример да дадеш баш с американско дето пространствата са огромни и не знам как е във Вегас ,ама в нормалните части макар активните коли да са по-голям абсолютен брой (сигурно) кат тръгнеш на някъде я срещнеш десетина автомобиля я не, ако не е сутрин и вечер. Квартали с къщи с огромни празни зелени площи между тях, паркове, дървета, летища, ферми. Винаги съм се чудил как пък аджеба не земе в Хамерика или Австралия някой тарикат резачката и не изреже тея дървета и храсти покрай пътя за огрев? Зареждат се магазините масово през нощта, хората се изнасят пиково сутрин за работа/колеж и вечер за в къщи, до Алди да си напълнят торбите и през деня си работят работите, а не си чешат гъза с ламарината от скука. У Софето а и вече и у Старо-Гъзорско вървиш си по тротоара и гледаш как байчо стои отстрани със запален двигател, моташ се , моташ се докато го наближиш да реши ще тръгва ли ще спира ли...???.... що? В момента в който го наближиш и почнеш да пресичаш, - съединител, мръсна газ да мине пред теб и после -спре до отсрещния тротоар и се оглежда нагло. Тва замърсяване с психотични скучаещи индивиди с танкове, бълващи газове и стресове някой отчита ли го въобще? Прескачаме се буквално едни други -коли с коли и коли с хора. Да вземат малко да им резнат хилядото лева фатмашка пенсия да си стоят на гъза и да човъркат нещо на струга в гаража кат американските стърчоци. Та -от много видни архитекти вече чувам че европейските градове са с напълно сгрешена съвременна архитектура- на малка площ твърде широки булеварди даващи предимство на колите пред хората. За миенето на улиците ( по-точно не-миенето) също съм съгласен. Като дете навремето като са ме водили в София и ми се е набило спомен в мозъка- сутрин слизаш от влака и миришеше на дъжд от миене на улиците, това един вид беше нещо като символ на София - цистерната миеща улиците. И това което със сигурност не е било част от пейзажа на града а е изкуствено, прикачено и грозно е идиотското на-автомобилване на единица площ на българските градове през последните години. @nixx , в Уелс сутрин обикновените автобуси приличат не на градски, а на училищни от викащи и лудуващи деца отиващи не на два-три километра, а на пет-шест мили разстояние на училище/градина . Естествено- има възпитател с тях който ги поема/предава на родителите от спирката. Даже автобуса спира в двора на училището.
|
| Чет Яну 18, 2018 1:00 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Няма проблем. На тия дето не им е удобно с ГТ/пеш/колело и държат да се возят в лично МПС - просто трябва да е достатъчно скъпо, за да сте малко като бройка. И с парите които събират от вас да дотират ГТ, вело алеи и т.н. София е град строен за каруци. Не за коли. Тя физически не може да понесе този трафик. Ако ще и кръстовища на 10 нива да се направят все тая. Колите трябва да намалеят поне наполовина. И единствения начин това да стане е финансов. Мерките са прости - тотално платено паркиране в цяла София, като цената се формира според търсенето. Няма център, няма Люлин, няма Обеля. На всякъде. Ако колите не намалеят - двойна такса. Ако пак не намалеят - още веднъж. И така докато броя се редуцира наполовина. И нищо по старо от 5 години да не се допуска до движение. Бедните ще ходим пеш, богатите ще се возите и те така... Виж проблема с печките няма просто решение. Но като колите намалеят наполовина, нещата коренно ще се променят. Защото проблема с колите не е само в мръсния въздух, а и в безразборното им паркиране по тротоари и ливадки.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 18, 2018 3:20 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Просто трябва да има денонощен, безплатен и удобен гратски транспорт, за да предпочитат и богаташите да се возят на него а не в коли. Вместо да има контрольори трябва на тях да им дадът по един рейс и да карат. Трябва като влезнеш в рейса да е чисто, да ти е приятно да седнеш, а не да те ограбят и изнасилят вътре, докато се возиш в кочина. Трябва да има рейсове от всеки квартал до всеки квартал а не да сменяш 3-4 рейса за да стигнеш от едния край на софия до другия. Някой се скочи и ще каже че няма пари за безплатен транспорт - а има пари за да работят двигателите на хиляди коли и хиляди хора да чакат с часове в задръстването - това всъщност е по-скъпо от безплатен градски транспорт. Трбва в рейсовете да има биячи които сутрин да пребиват всяка бабичка която се качи в рейса. Защото не нормално сутрин да бързаш за работа да внесеш осигуровки за пенсиите и разни бабички с две 10 литрови туби с минерална вода да те блъскат и ако си имал къмсета да седнеш да ти искат мястото. Вода да си наливат колкото си искат и да си я носят където си искат, стига само сутрин да не пречат на хората дето тичат да стигнат на време да изкарат пари за пенсиите им.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Яну 18, 2018 3:52 pm |
|
|