Отговори на тема  [ 16187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
не съм пуснал вентилатора :)
ся ще чета (документацията) къде се намира запетайката

Пон Яну 15, 2018 1:16 pm
Профил ICQ

radolin написа:
bongo_x2 написа:
radolin написа:
..... https://airbg.info/
Аз се бях навил да сложа вкъщи една станцийка, но ми изпратиха някакви условия да съм подпишел дето ми се видяха не много привлекателни и се отказах.

Например?
У наше село има само една и тя се държи повече от адекватно, а температура, влажност и налягане са си направо точни.
Направо се навих да похарча 80лв за втора, но ако ще ме обуват с нещо - мерси.

Ами обявлението първоначално беше, продаваме ти кит за станция срещу Х лева (май около 80), пък ти като си я сглобиш и инсталираш ще се радваме да ни пращаш данните. После стана дай Х лв, пък ние ще ти дадем право за ползване на станция, ама тя няма да е твоя. Нямаш право да я бъзикаш, но пък си задължен да е онлайн и да ни пращаш данните. Пък ако не била не знам какви си неустойки и трябвало да я върнеш и подобни ...

Хубаво де, първо - частите излизат по-малко пари (без да искам съм ги събрал). Отделно проекта е немски, API-то е немско и картата е немска. Ако някой има голямо желание, но тия нашите поставят някакви условия (които към момента не намирам описани в сайта им) - пишете на немците. Регистрацията според техния сайт е само с 1 имейл.

Пон Яну 15, 2018 2:01 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

И аз се бях навил, но това: "– AC адаптер, с мощност поне 1А, USB" , ме разви набързо :)

Пон Яну 15, 2018 3:34 pm
Профил

Аз се бях регистрирал, че искам да си купя кит за станция. Може и по-евтино да е част по част, но не ми се занимава да поръчвам и събирам от 10 различни места.

Като стартира проектът, изведнъж вместо продажба на кит се оказа, че ти им правиш безвъзмездно дарение, пък те ти предоставят за временно ползване станцията, но за сметка на това се ангажираш с един куп задължения. Изрових сега мейла. Писах им, че не ме кефят тези условия и ако все пак решат да ми продадат станцийка ще я сложа и ще пращам данните. Не получих никакъв отговор.

Текста на самото писмо:

Цитат:
Здравейте от екипа на AirBG.info,

Време е Вашата станция да се появи на картата!

Предоставянето на станцията е свързано с изпълнението на процедура, наложена от законодателството на Република България. Станцията остава собственост на Фондация “КОД: България”, Булстат 177191074 с адрес гр. София 1766, Бизнес Парк София, сграда 12В, етаж 1 и се предоставя за временно безвъзмездно ползване на хора като Вас - съпричастни към целите на Фондация “Код: България” и проекта ѝ “AirBG.info”.

Фондацията осъществява своята дейност чрез изпълнение на поставените цели, а те са:
- да извършва мониторинг и изследвания на околната и обществената среда, включително на замърсяването, с цел формулиране на мерки и осъществяване на действия за осигуряване на здравословни условия на живот;
- да подпомага, формулира, развива и представя проекти осигуряващи по-добри условия за живот;
- да подпомага почистването на градската и извънградската среда чрез разработването на проекти, модели и стратегии;
- разработва проекти, модели и стратегии.

Фондацията осъществява своите цели чрез:
- разработка и участие в проекти в сферата на изследването на околната и градската среда
- участие в работни групи, кръгли маси, форуми;
- международно сътрудничество;
- финансиране на изследвания в страната и чужбина;
- провеждане на информационна дейност;
- издателска дейност, публикации на становища.

Фондацията се финансира с имуществените вноски на своите основатели, както и с дарения от трети лица. По този начин Вие допринасяте и за изпълнение на целите на фондацията, а именно, да живеем в по-чиста околна среда.

Фондация "Код: България" очаква вашето дарение за подпомагане на дейността си и за изпълнение на поставените цели. На Вас ще ви бъде предоставена станция, чрез която Вие ще замервате чистотата на въздуха, който всички дишаме. Фондация "Код: България" очаква вашето дарение. Минимална сума за участие в нашата инициатива - 80.00 лева.

Дарението трябва да бъде направено по сметка на:

Фондация “КОД: България”
Юробанк България АД
IBAN: BG55BPBI79421022210801 , BIC: BPBIBGSF
Основание: Дарение за реализиране дейността на фондацията

След извършения превод, моля да ни изпратите копие от платежното нареждане и адреса за доставка, за да изпратим Вашата станция навреме.

След извършване на превода на заявения от Вас адрес ще Ви бъдат изпратени станцията и два договора за дарение и заем за послужване.
Молим да подпишете договорите и един екземпляр от тях да ни върнете обратно по куриера.
Прикачени към този имейл са образците на договорите.

Ако имате въпроси, моля пишете ни на hq@airbg.info!

Поздрави,

Екипът на AirBG.info

Договор за послужване:

Цитат:
ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ ЗА ПОСЛУЖВАНЕ

Днес, . .2017 г., в гр./с. София, се сключи настоящият договор за заем за

послужване между:

1. Фондация „Код: България“, БУЛСТАТ 177191074, с адрес: гр. София 1766, район

Младост, ж.к. Бизнес Център София, Сграда 12В, ет. 1, представлявана от управителите

си Николай Стоянов Лучев и Стефан Георгиев Димитров, наричана по-долу

„Заемодател“

и

2. .................................................................., ЕГН ........................., адрес:

.......................................................................................................,

наричан/а по-долу Заемател.

Страните се споразумяха за следното:

I. ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Заемодателят предоставя безвъзмездно на Заемателя за временно ползване

следните вещи:

1. Контролер ID _________,

2. Сензор за прах SDS011 -1 бр.,

3. Сензор за температура, влажност и атмосферно налягане BME 280 - 1 бр.,

4. Кабел DuPont 20 см - 8 бр.,

5. AC адаптер на 2А, USB - 1 бр.,

6. USB към Micro USB кабел, - 1 бр.,

7. Кабелни връзки 370 mm - 2 бр.,

8. Кабелни връзки 98 mm - 2 бр.

9. Маркуч, прозрачен, с диаметър 6 мм и дължина 20 см - 1 бр.,

10.Влагозащитена HT дъга (DN 75 870 ) – 2 бр.

(2) Заемателят се задължава да ползва заетите вещи за срока на настоящия договор и да

ги върне на Заемодателя след прекратяването му.

Чл. 2. Заемодателят предоставя заетите вещи в състоянието, в което се намират в

момента на сключване на договора.

Чл. 3. Заемателят се задължава да ползва заетите вещи съобразно инструкциите дадени

от Заемодателя чрез неговия интернет сайт с адрес: http://www.airbg.info/how-to, всички

допълнителни указания, които могат да бъдат давани от Заемодателя по e-mail или друг

подходящ начин и съобразно предназначението на заетите вещи.

Чл. 4. Заемателят се задължава да върне вещите в срок от 3 дни от поискването им от

Заемодателя.

Чл. 5. Обикновените разноски по поддържането, запазването и ползването на вещите,

като консумация на ток, интернет и др., са за сметка на Заемателя.
Page 1 of 2
Page 2 of 2

II. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

Чл. 6. Заемодателят е длъжен да съобщи на Заемателя всички изисквания за правилна

експлоатацията на вещите, които са дадени от техния производител.

Чл. 7. Заемателят е длъжен:

1. да използва вещите по указания в чл. 3 от договора начин;

2. да пази и съхранява вещите с грижата на добър стопанин, като предпочита

тяхното запазване пред запазването на своите вещи;

3. да не преотстъпва ползването на вещите на други лица;

4. да извести незабавно Заемодателя за посегателствата на трети лица върху

вещите;

5. да върне заетите вещи в състоянието, в което ги е получил, като се отчита

обичайното в подобни случаи изхабяване.

III. ОТГОВОРНОСТ

Чл. 8. Заемодателят не дължи обезщетение за вредите, причинени на Заемателя или на

трети лица от недостатъци на вещите, ако е изпълнил задължението си да съобщи на

Заемателя всички изисквания на производителя за правилна експлоатация на вещите.

Чл. 9. (1) Заемателят дължи обезщетение на заемодателя за вредите, които виновно е

причинил при ползването на вещта.

(2) Заемателят дължи обезщетение и за вреди, настъпили поради причини, за които той

не отговаря, ако при ползването на вещта е нарушил задълженията си по чл. 7, т. 1-3 от

настоящия договор.

За неуредените с този договор въпроси се прилагат разпоредбите на гражданското

законодателство на Република България.

Настоящият договор се подписа в два еднакви екземпляра - по един за всяка от

страните.

ЗАЕМОДАТЕЛ: ................................................... ЗАЕМАТЕЛ: ............................................

/......................................../ /......................................../

Договор за дарение:

Цитат:
ДОГОВОР ЗА ДАРЕНИЕ

Днес, . .2017 г. в гр. София, се сключи настоящия договор за парично дарение
между:
____________________________________________________, с ЕГН ________________,
с адрес: ________________________________________________, наричан „Дарител“, и
Фондация „Код: България“, БУЛСТАТ 177191074, с адрес: гр. София 1766, район
Младост, ж.к. Бизнес Център София, Сграда 12В, ет. 1, представлявана от управителите
си Николай Стоянов Лучев и Стефан Георгиев Димитров, наричана „Фондацията“.
Страните се споразумяха за следното:
Чл. 1 (1) Дарителят предоставя безвъзмездно и веднага на Фондацията, по нейната
разплащателна сметка, сумата от ____________ лв., която да се изполва за реализиране
целите на Фондацията.

Чл. 2 Фондацията приема с благодарност направеното дарение.

Настоящият договор се състави и подписа в два еднакви екземпляра – по един за всяка
от страните.

ДАРИТЕЛ: .......................................... Фондация: ......................................
__________________ ____________________

Пон Яну 15, 2018 6:12 pm
Профил
Аватар

пуснах вентилатора - частици под 30, няма запетая...
има някъв коефициент ( деф 100 ) не знам къф е
ESP-то мятка json на 10 секунди... и тн
ток на датчика около 80 мил А (с вента), храня го директно от USB-то

Пон Яну 15, 2018 7:07 pm
Профил ICQ

Това е по новия бизнес-модел - който върши работата - плаща :)
Тези "измервания" каква тежест имат, след като станциите не са минали метрология ?
Много ми е интересно как ще спрат "баба Гицка" да не гори каквото и падне ( ПДЧ, феноли).
Автопарка е дежурен замърсител по подразбиране.Интересен е и радиационният фон
и съдържание на разни газове с изкуствен произход.

Пон Яну 15, 2018 8:43 pm
Профил
Аватар

Мдам, пари от мен няма да видят най-малко защото 26 евра не са 80 лева, не че ще забогатеят, но още тук безкористността закуцуква.
То и аз го исках защото е събрано всичко в едно, само мерачка на валежите липсва за пълно метео :)
Зимата проветряването на къщата си е трудна задача: да не изстине много, да не е в най-влажното и да не се окаже по-омирисана накрая. Тази станцийка ми пасна, но държа да си е моя и не ща някой да ми търси сметка.

Проблемът с нездравословността на ФПЧ е силно раздухан, те по-скоро са косвен индикатор за пушеци и др. вредности. Пък в българското Вики сравняват три цигари с половин час работа на дизел - ако беше така пушачите щяха да умират на втората кутия.

Иначе: във Франкфурт на майната си въздухът е кристално чист, а тук пазим доматите от дъжд. Интересна анимацийка във Викито (бялото е сяра): https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... GSFC_S.ogv

Вто Яну 16, 2018 5:26 am
Профил
Аватар

Във Франкфурт бая духа. Плоско е.

В БГ масово населените места са строени на завет. Е има си и недостатъци.

Вто Яну 16, 2018 11:20 am
Профил ICQ
Аватар

да си гледат работата... ако искат да го отворят проекта, ще го направят как си е

но явно пак се започва пак с дивотиите, как ще събират пари че проекта да работи,
как ще се развива и т.н. ако наистина е замислено добре, ще се развива от само себе си

а това наистина е сериозния въпрос - и като видиш такива концентрации вредни, та какво
- ще видиш откъде идва и ще някоя агенция ще ходи да потърди и глоби източника
- ще сложат вентилатор да го издуха
- ще сложат прахосмукачка
- ще изменят пътя / градуустройствения план
- ще си го преместят в другия крачол

и изобщо няма голям смисъл.
Опитваме се да правим това и с водата в каналите, там може би има малко повече смисъл.

Вто Яну 16, 2018 12:58 pm
Профил

Абе хора, или не четете или разбираме съвсем различни неща с вас, от това което предостави Радолин като информация.
Всичките условия са валидни само и единствено ако искате да вземете сглобена станция от тях. Това е. Никой не ви спира да си направите своя и да я регистрирате в последствие.
Отделно, само да спомена че не разбирам от фирмено право и кой може да извършва търговска дейност, но ми се струва, че тия като са Организация а не търговско дружество някакво, не могат да ти продадат хардуера и с това "даване под наем" си измиват ръцете - хем да не са на "-" заради недоброжелатели, хем да не нарушават законите.
Е, има и точки които са доста кофти в договора, но основното мисля е заради вида на регистрираната организация.
Относно цената на хардуера - първосигнално бях убеден, че себестойността е много под 80лв и затова седнах да смятам. Оказа се, че тия 80лв не са чак толкова завишена сума.. да не казвам май изобщо.

Цитат:
NodeMCU v3 - ~ 3$ (4.8лв)
SDS011 - 17.20$ (28лв)
BME280 ~ 3$ (4.8лв)
Кабели, 40бр. dupont ~ 1$ (1.6 лв)
USB Кабел - 10лв
Захранване - 10 - 12лв.
PVC тръби - ???
свинско-миши Опашки - ???
---------------------
59,2-61,2лв

Ако си сложите по-нормален шипинг на нещата от китай и със сигурност ще ударите 70лв без тръбите и опашките.

Вто Яну 16, 2018 2:08 pm
Профил
Аватар

То оставаше да си я направя и ако спре да е онлайн да ми я вземат.
Не си чел страницата им и някои отличия от немската. Иначе куриерът им е подарък, станцията пак пристига на парчета, а програмирането се извършва безплатно от Апостоли (Боооже!).
Не е заради 20-те лева отгоре а заради доста доловимата нишка на екотероризъм - кое ли в БГ е като при хората...

Вто Яну 16, 2018 2:27 pm
Профил
Аватар

OK извинявам се, ако не съм разбрал нещо.
А спестяването на няколко лева или стотинки не го броя изобщо.
Ако я "дават под наем" сглобена за толкова, мисля че е напълно нормално.

Вто Яну 16, 2018 2:41 pm
Профил

Това сега го "раздухваме" само защото сега въздуха не става за дишане. След 1-2 седмици ще ги забравим, до следващата зима.
Ако някой е сериозен да направи една страница в блогер как се поръчват компонентите от китай и как се сглобява станцията. Да намери и безплатен сървър къде да се стоварват данните и готово ще им прецака "бизнеса" на тези с организацията.

Вто Яну 16, 2018 3:10 pm
Профил
Аватар

Сигурно само аз не съм разбрал, ама каква станция обсъждате? Линкове, схеми, хексове, сорсове?

Вто Яну 16, 2018 3:17 pm
Профил
Аватар

За запояване :) . Те нещо са объркали форума, ама не знам на беге еко меко активистите кой им е форума.

Вто Яну 16, 2018 3:48 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 525, 526, 527, 528, 529, 530, 531 ... 1080  Следваща