|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 9:50 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Новини от страната
Тъкмо изгледах подробно предаване за утрешното Калоферско хоро в заледената рЯка. Щели да го вкарват в Юнеско! Един от организаторите каза: "Това ни е в българщината, това ни е в НАТУРЕЛА !!!
|
| Пет Яну 05, 2018 8:45 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Кво да кажа  Опорочаване на празника от всякъде!
|
| Съб Яну 06, 2018 10:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
10 години след старта на програмата и сериозно усвояване на средства, най-накрая се появи карта/регистър на базовите станции и други предаватели, както и някакви мъгливи резултати с измервания на полетата. https://public-emp.ncpha.government.bg/ ... OnMap.aspxвсе пак е нещо, макар че има още много какво да се желае. погледнах търговете. миналата година са си купили ... 1 (един) преносим уред за измерване на поле на световно безизвестна фирма за приличната сума от 40 бонки лефа. с тоз един уред ще има да обикалят следващите 50 години територията и да си мерят. интересно, къде го калибрират?
|
| Пон Яну 08, 2018 1:12 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
това в София, а в другите градове, села и паланки?
|
| Пон Яну 08, 2018 1:20 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
знам за едно конкретно ФМ радио с нова гъзора, което навремето ми запушваше комуникация на 868MHz. още тогава го мерих, беше доста впечатляващо като мощност и хармоници. в регистъра го няма. звъннах на местния човек - радиото си е там, лъчи си. оплака се че дори не може да си пусне в колата локална MP3 пръчка, просто радиото в центъра запушва всичко. понеже е и малко фотограф, лятото искали да направят няколко панорамни снимки с дрон. канала за управление на 5 гиги, дрона излита, стига на 150м височина, губи връзка и каца обратно... в регистъра има 2 базови станции, и двете по резултати от измерване са ОК.
шменти-капели, демек
|
| Пон Яну 08, 2018 1:45 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
я ми кажете, верно ли е толкова зле положението с финните прахови частици purpleair.com
на картата излиза, че София( квартал Васил Левски) е по-зле от Индия и Южна Америка. Аз поне не видях вчера по-голяма стойност - 279 от 300
това беше за темата със сензорите, както и да е
|
| Вто Яну 09, 2018 11:37 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Не вярвай много на един сензор само.
Има бая сензори разпръснати из София по кварталите (държавни и частни), които се събират и се работи да се обработват данните статистически, но не знам стигнало ли е до публичен сайт.
|
| Вто Яну 09, 2018 11:49 am |
|
 |
|
Pif
|
"Сензорите" са от чалга културата. Просто имаше мъгла. Тея юнаци са хванали баламите недоволни от мръсния въздух и им продават ардуино с 2 колена от пвц за тоалетна и народа кълве и плаща. Абсолютна глупост но нали и медиите са толкова интелигентни колкото и останалите овце.
|
| Вто Яну 09, 2018 11:51 am |
|
 |
|
radolin
|
https://airbg.info/Аз се бях навил да сложа вкъщи една станцийка, но ми изпратиха някакви условия да съм подпишел дето ми се видяха не много привлекателни и се отказах.
|
| Вто Яну 09, 2018 12:00 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5681 Местоположение: София
|
https://airbg.info/map/http://sofia.maps.luftdaten.info/#6/41.325/23.335Как мерят си нямам идея. Факт е, че "загрижени" общинари обвиниха автомобилите, он при неделно измерване се оказа, че не са те.
|
| Вто Яну 09, 2018 12:04 pm |
|
 |
|
DesertFox
Ранг: Минаващ
|
Едно време (преди 3 години последно) тогавашният ми шеф се опитваше да убеди МОСВ да не слагат система за измерване на йоните във ФПЧ на връх Рожен, а в София, но я били купили по евро проект и се налагало да знаят какви ФПЧ-та има там. Не че имаше кой да работи с нея или някакви реални данни, но си я оставиха. Не знам дали изобщо някога заработи като хората (и дали имаше нещо в границите на определяне изобщо). Имало и данни на техния сайт: http://eea.government.bg/airq/bulletin.jsp
|
| Вто Яну 09, 2018 12:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тия юнаци ползват едно такайско сензорче с фентилятор. методика е 'около': ТТ данни: едно малко фентиляторче 40мм смуче въздух. не знам как само с това може да се определи колко кубика въздух наистина са минали през камерата. след това релацията грамове/лазерна сетлина е малко куца откъм метрологична гледна точка. на една 'зелена' конференция попитах едно изпъчено светило как, аджеба, мерите тия микрограми, размери и най-вече какъв е еталона, по който калибрирате? отговора беше доста заобиколен, не останах с впечатлението, че е точна наука.
|
| Вто Яну 09, 2018 12:52 pm |
|
 |
|
radolin
|
При всички сензори от тоя тип при обръщането в микрограми има нагаждане. Даже май и цвета на частиците влияеше по някакъв начин, че като са черни сажди примерно отразяват по-малко. За еталон се ползват сфери от полистирен латекс със известен размер. Аз съм питал същите въпроси хора работещи по подобен проект. Отговорът беше, че като имали много голям брой, па макар и неточни сензори, щели като агрегират информацията с някакви алгоритми да извлекат нещо смислено. Стига се до философския въпрос по-добре ли е да имаш 'някакви' данни, дето не ги знаеш какви са или да нямаш никакви и до колко са достоверни изводи базирани на тези данни. За мен абсолютната точност и да е ниска може да се следят тенденции някакви. Примерно по-добре ли е днес от вчера или по-зле.
|
| Вто Яну 09, 2018 1:22 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Калибрират се с полистиренови сферички, които се продават запечатани в буркан (няколкостотин евро бурканчето) и си има устройство за разпръскване (в определен обем) или нещо като генератор на капки/мъгла/дим. Относителна цена на генераторчетата - около 5к Евро със или без консуматив. Другия начин (който и китайците използват) - купуват калибриран уред, използват някаква димка (цигара, димен ароматизатор и т.н.) и нагласят според калибрирания уред. Разбира се - различна температура, влажност, посока на вятъра и т.н. допринасят за значителни грешки. Но това все пак са ИНДИКАТОРНИ сензори, чалга сензори ако щете - и струват толкова, 10-20Евро. Калибриран сензор/инструмент нисък клас струва 5/10 КЕвро и пак няма абсолютна гаранция че ще адски точен, да не говорим за подръжката му. Не мога да направя мрежа от 100 броя по 5К, просто няма как да стане. Но със чалга сензорите в мрежа даже мога да видя откъде идва и накъде отива мизерията. За онези сензори във фургоните изобщо не мога и да си помисля... Ако щете ми вервайте  п.с. цвета влияе, разнера влияе, прозрачността влиея, влагата влияе, EMC влияе и фазата на луната също. Има по-точни методи, със съоветните предимства и недостатъци. А най-вече влияе къде точно мериш  Ако си на Копитото, надали ще събереш много прах (но пък там се черния облак над града). p.p.s. ей тука каубойците пишат как го мерят те http://www.ti.com/lit/ug/tidub65c/tidub65c.pdf
Последна промяна Grubi на Вто Яну 09, 2018 2:06 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 09, 2018 1:45 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ей ся го коментираха по обедните новини: днес било по-зле и от вечра, пуснаха картинки на които смогът си се вижда. Споменаха за https://airsofia.info/В същото време "точната" мерилка на БАН твърдяла, че мръсно няма и няма да има https://www.sofia.bg/prognosis-fpch10Чалга или не - по-добре с тях отколкото без. Те и радиационните или метеостанциите не са мноо точни, ама за тенденции стават. Пък аз като си покажа носа навън и сензор не ми трябва 
|
| Вто Яну 09, 2018 1:54 pm |
|
|