|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 4:41 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30756 Местоположение: София
|
 Re: Altium Designer...
Според мен е така от времето на 99, не че съм използвал кой знае колко нови версии. Да добавиш чужд симулатор не е голям развой. Според мен забатачват едни интерфейси и това е. Какво системно програмиране, софт за рисуване, тва е. Нещо фундаментално да има променено от времето на 3.2, едва ли. И ауторутинга им сигурно е все така бъгав, ако изобщо някой го използва. Просто стадо малоумни индийци които не могат два реда код да напишат, за да нарисуваш 5 линии и 10 кръгчета 5 G инсталация, крашове, и нелогични интерфейси....
|
| Нед Яну 07, 2018 4:57 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами то по принцип ауторутера не е препоръчително да се използва. Но аз мисля, че с един кадърно написан код, може доста да се улесни работата - все пак сме 2018-та! Толкова трябва да може да опроводи кадърно глупава платка от 30-50 елемента...
_________________www.elkran.com
|
| Пон Яну 08, 2018 12:53 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Нямам нищо против новите неща, но със всяка следваща версия интегрират какво ли не... и аз, лично за лошо или добро се занимавам с доста леки платки, нямам шерване на проекта в други екипи, даже и version control не е толкова наложителен. Иначе не харесвам, че отрязоха локалния съпорт и риселъри, просто сами си режат клона. Иначе си плащаме по един съпорт лиценз на година и сигурно имам право да се ъпдейтна до 18ката. Не съм чак толкова закъсал за скорост, CAD/CAM интеграция със Солид, FPGA, Spice и т.н. Може би след някоя година, може би никога...Лека.
|
| Пон Яну 08, 2018 2:18 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами зависи какво правиш, ако имаш платка със 200 бавни сигнала които са между 30 конектора, ауторутера ако е читав може да ти спести време. Също пести привсякакви цифрови схеми ако не работят на много високи честоти, тотаквиа много не останаха но все пак ... също така ако ауторутера е читав, и могат да му се задават правила, може да се изпозлва и при доста по-сериозни изисквания, не ми се е налагало но предполагам е възможно. Налагало ми се е първото, типичен случай на бекплейн, имаш 15-на серийни порта, още 60-на I/O-та, разни други бавни сигнали непретенциозни към опроводяване, плейснал си компонентите както ти е угодно, пускаш си захранванията ако нямаш отделени слоеве за тях, и оставяш ауторутера да се мъчи с 200-те връзки на които им е все там от къде ще минат. И ако имаш добър ауторутер, и си зададеш правилата както трябва, ти спестява един ден рутене, а ако конекторите са тру хол и са по-наблизичко, може и няколк одни рутене да ти спести.
|
| Пон Яну 08, 2018 2:39 am |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Е как ще е все тая от къде ще минат бавните връзки? Нали като ти напраска вии 2-3 пъти повече от необходимото, защото така е по-лесно и бързо, после ще имаш надеждност на голата платка на половина, особенно ако я поръчаш в познатите платкаджийници. Ами лице, външен вид, да си познаеш платката с един поглед? Друг е въпросът да си програмист и да правиш платки, там е друго ауторут - отвсякъде, ама платкаджия да търси аторут - не го разбирам  . Поне моят извод в началото на кариерата ми за автомат. рутване беше: сложни не става, прости- не си струва.
|
| Пон Яну 08, 2018 9:11 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами точно за това си говорим! Не може през 2018 да няма един добър програмист в тази фирма, който да напише няколко алгоритъма. Не трябва много. Просто няколко маркировки по плантката - захранване и предпочитано опроводяване и високочестотни вериги. За малки платки ако се постараят трябва да работи без проблеми. И това, че слага много вии също е проблем в алгоритъма. Имаш 4-8 ядрен процесор, една сурия РАМ(то телефоните имат такива параметри вече ама айде!) - ем използвайте ги!
_________________www.elkran.com
|
| Пон Яну 08, 2018 9:40 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то затова има стратеги и правила, и затова говорим за добър ауторутер а не този на протела който за нищо не става, или да кажем не ставаше, но не вярвам в алтиума да има голям напредък.
|
| Пон Яну 08, 2018 11:40 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
кандидат джедай Тони, ти стигна ли до размахването на скеч-рутера? има рутери или интеркатовни такива, които все пак стават. но трябва дълго и напоително да се обяснява какво могат да правят, което обаче и без друго си е част от процеса на рутене, дори и напълно ръчно. разбира се, няма такъв, който да му заредиш платката, да цъкнеш 'ауто' и след N часа да имаш платка-слънце, или поне платката да е 'денем', а не пълен мрак.
|
| Пон Яну 08, 2018 11:45 am |
|
 |
|
ToHu
|
ооо мастър Джеди, не съм, от както го инсталирах успях само да разгледам либрари меринджера и горе долу схванах каква е идеята, как се линква корпус със символ и до там. Покрай празниците нямаше никакво време за това. Имах план, то още го имам, да почна с нещо много просто, имам тук една дистрибуторна платчица с 3 конектора, то вече е изчертх в протела че времето няма, но мисля да се потренирамс нея, тъкмо да видя как се прави корпус. Ама трябва доста неща да разцъкам преди да стигна до рутене, схематика му хвърлих само бегъл поглед а само с бегъл няма да стане 
|
| Пон Яну 08, 2018 12:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: кандидат джедай Тони, ти стигна ли до размахването на скеч-рутера? има рутери или интеркатовни такива, които все пак стават. но трябва дълго и напоително да се обяснява какво могат да правят, което обаче и без друго си е част от процеса на рутене, дори и напълно ръчно. разбира се, няма такъв, който да му заредиш платката, да цъкнеш 'ауто' и след N часа да имаш платка-слънце, или поне платката да е 'денем', а не пълен мрак. |  |  |  |  |
п.с. иначе да, нормално е ауторутенето да е интерактивен процес, няма как да стане от само себе си, не става за всичко, но има случаи в които става. Правил съм 1-2 платки с ауторут, едната е точно такъв бекплейн какъвто описах, рутих го със спектра, получи се с малко вии и без много криволичещи пътеки, общо взето и красиво. п.с. 2 .. аз исках да направя едит, то е станало Quote ....
|
| Пон Яну 08, 2018 12:18 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Тази тема с ауторутерите сме я дъвкали многократно. Това че на Протел ауторутерът му беше смешка и че на Алтиум може да е все още учебно-демонстративен (не познавам Алтиум) не води до изводи. Светът ама изобщо не се върти около единичен продукт. Последните два поста зачекват най-важното - ауторутерът не е магическо средство, а инструмент. При добре зададени правила резултатът оправдава инвестицията във време (средства и т.н.). Ауторутерът е като оптимизиращ компилатор (или всеки друг по-сложен инструмент) - професионалистът знае как да го използва и да постига резултати. При направени правила евентуална смяна на места на компоненти ще редуцира времето за нова платка значително. Алгоритмичните ауторутери бяха достатъчно добри, още преди мноого години. И понеже съм мяркал че вкарват и AI вече, може модерните резултати да са съвсем впечатляващи. Единственият проблем е че е тясна ниша и цените са много високи. И последно, сигурно съм го споменавал и преди, добрият ауторутер се ползва и за PCB и за IC, тъй като особена разлика няма. Последните е доста трудно да си представя как точно ги рутят изцяло хора с мишки. 
|
| Пон Яну 08, 2018 12:20 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
повечето от обясненията стават още в процеса на рисуване на схемата: - кои сигнали са бъс, какви са му скоростите, терминациите, импедансите и т.н. - кои сигнали какви констрейни имат често попадам на платки, в които половината сигнали се казват N000001, т.е. чертожника дори не си дал труда да смени името на жицата, камоли да и пипне нещо по изискванията. работата с класве нетове много помага. аз понякога имам десетки класове, после е много лесно да зашиеш някоя жица към даден клас, или да и смениш класа. и по принцип е лоша практика да бъзикаш направо жицата, а не класА. играейки с ограничения на дължини и/или разлики в класА, макс VIA-та и подобни, можеш в значителна степен да спънеш ауто-механизъма да не прави глупости. не знам как е в алтиума, в ментора CES е могъщ тул с дебела книжка. можеш дори формули да пишеш в кутийките. - какви са захранванията, какви са консумациите на всеки пин -> ако е умен када им назначава клас на жицата автоматично отделно, много помага при термалната симулация.
схемоделието не е само да нарисуваш едни квадратчета с чертички между тях. добре дефинираната схема е предпоставка за добро и бързо рутене. в случая на кандидат-джедай Тони, ако дефинираш бъса на бекплейна като 'бъс' с ясни изисквания за дебелини, отстояние, без VIA... ауторутера ще го рутне като хората. ако на нета към кварца му кажеш, че трява да е макс 0.5см, няма да ти сложи кварца на другия край на платката и т.н.
|
| Пон Яну 08, 2018 12:45 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
аз пък изобщо нямах предвид ауторутера  но това със скеча не е никак зле, колкото съм виждал демотата на PADS VX любителите и твърдите фенове на "Кейдънса", точно затова го обичат - че схемата, платката, симулацията са си отделни програми и продължават да го работят, нищо че може да ти докара инфаркт ако си начинаещ и в края на краищата си е така - света не е даже само Алтиум, ПАДС, Кейдънс и т.н. Има куп други, и за всеки има пътници явно. мое (аматьорско) мнение
|
| Пон Яну 08, 2018 1:50 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
А баш. Твърдението "ауторутерът не става" се декодира като нещо такова: - не знам как да го ползвам - не искам / нямам стимул да се науча как да го ползвам - не мога да си го позволя Не казвам че непременно трябва да се ползва - последният фактор е доста сериозен. Но поне твърденията да имат почва. Ако обаче е за конкретен, примерно "ауторутерът на Алтиум не става по такива и такива причини", това е друга бира.
|
| Пон Яну 08, 2018 2:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За Алтиума пиша предобедено, никога не съм го разглеждал в детайли но промените и бъгавината на тоя дето съм слагал ме нервят. В протела нямаше читав ауторотер, не можеше да се задават достатъчно правила, примербо брой вии, освен това резултата не е много естетически. В Спектра дори и едно време имаше доста настройки, сега май има всичко за което аз се сещам, бъсове, дължини, диференциални двойки, вии и куп други. С нея съм работил и плтката стана и лицеприятна освен всичко друго. Дедо това да е в схематика има голям смисъл, много по-зор е после от нет листа, чисто като работа. Ще седна да разчопля повече. За съжаление ми се налага да оползотворя мехиканските вечери със солид, че има едно изделийце което трябваа да се приведе във вид за производство, че има и досадна работа като промяна на имена и номериране, и напасване от метричен в инчов материал...
|
| Пон Яну 08, 2018 4:54 pm |
|
|