Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Електрожен 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Електрожен
Изкарах 43 години без да съм заварявал никога, но мисля да се позабавлявам.
Гледам в магазина разни Stanley, ESAB и Meec - това е Миг-Маг (телоподаващо)? Предполагам е добро за хоби и полу-професионална работа, цените са 600-1000лв., предполагам големите прасета няма да ги закачам :) няма нужда да ставам заварчик точно сега.

Мнения по въпроса?

има един VIP165A 120A, гледам че може и Аргон/CO2 да се използва, т.е. и алуминий ще мога да пробвам.

Чет Дек 28, 2017 1:20 pm
Профил

Мнение Re: Електрожен
Вземи си 250А за да можеш да заваряш, другото са евтини играчки. Алумин няма да можеш да заваряш.
Ориентирай се към ESAB ако намериш добра цена за теб.

Чет Дек 28, 2017 2:25 pm
Профил

Амииии, реши какво точно искаш да правиш! Относно електроженчетата имаме 1 малък ESAB и 1 малко Kempy! Без забележки са и двете! Но все пак са малки електроженчета! Телоподаващото е голямо и едва ли те интересува....
Но трябва да знаеш какво точно искаш да правиш - не може да искаш да правиш отвори(дупки), а да си купиш флекс...

Чет Дек 28, 2017 2:26 pm
Профил
Аватар

не големи неща - най-вече разни крепежи и куки, които не мога да разпечатам на 3D принтера
както и примерно гайки малки елементи към плоскости, пак е крепеж

но алуминий си мисля че ще изключително полезно.
250А някак излиза от мобилното. Тия 120А все още влизат в багажника. А има още по-малки играчки, пак на големи фирми - те за какво се използват? Не вярвам да ги продават за спорта.

Чет Дек 28, 2017 2:50 pm
Профил
Аватар

ми то си зависи от багажника :roll:

Чет Дек 28, 2017 2:56 pm
Профил

Ами за такива неща всичко ти върши работа. Мисля най-добре ще е електроженче, защото няма да се налага да мъкнеш ботилка с CO2. И си вземи хубава маска! Вярно с телоподаващото излиза малко по-евтино ама бая багажник ще трябва!
За алуминии не се надявай - до колкото ми е известно, се прави като се поставя спойваща сплав м/у двете повърхности и после се нагрява яко с горелка. Може би за много малки неща има някакви решения, но не съм запознат.

Чет Дек 28, 2017 3:12 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Недей купува евтин електрожен, това стенли изглежда като масовите боклуци дето ги водят турбомиг. Всяка евтина китайска микровълнова има по як траф от тези т.н. електрожени

Лятото се наложи да взема спешно това като ми се прецака големия трифазен 400А есаб
http://www.esab.co.uk/gb/en/products/in ... ode=430956

Няма такъв кеф, особено за фини истории. Може да си го носиш като дамсkа чанта на рамо и е перфектно за начинаещ
Също много важна подробност е че бачка перфектно и с много дълъг удължител
Между другото в България цената е много по малка отколкото по европата. аз го взех около 1700лв всичко но трябваше да платя в каш, ебаси цирка дето беше

Ош еедин съвет: намери си алуминиев пожарогасител ако искаш лека бутилка

Чет Дек 28, 2017 3:26 pm
Профил
Аватар

в тоя магазин бях, махата последната цифра и в евро
Caddy няма, има Buddy модела който е 300Е
https://www.jula.se/catalog/verktyg-och ... lod/svets/

Сега, ESAB надявам се не правят боклуци, а и офиса ми е на 10мин - ще ходя да се оплаквам ако има :axe: Имат даже собствено EMC стая и сертификация, ако това може да е гаранция за качество и стабилност
Stanley не знам, MEEC са китайци...

p.s. малко над 2000лв цял пакет с каска, флекс и т.н. CADDY
https://www.blocket.se/goteborg/ESAB_sv ... ?ca=15&w=1

Чет Дек 28, 2017 3:53 pm
Профил

За алуминий само АС виг апарат с добавъчна тел задължително с опция за регулиране на честотата . Има в ebay добри китайски предложения от Германия/Англия по 1300-1700лв

Чет Дек 28, 2017 4:19 pm
Профил
Аватар

И защо като се каже "телеподаващо" веднага трябва да се асоциира с мъкнене на бутилка - сега има тел с флюс (също като тинола дето ползваме всички) и разправят че се държала много добре. Тука при нас скоро ще пробваме - имаме си новобранец дето има мерак да прави разни работи и поне по диплома е специалист по заварки. Та каза че ще зареди малко такива телове да се пробва с тях как стават нещата.

Между другото преди няколко месеца в Лидъл бяха пуснали малко електроженче с телоподаващо и без газ - точно за такава тел.

Чет Дек 28, 2017 4:49 pm
Профил ICQ
Аватар

и флюса може ли да компенсира липсата на защитна атмосфера - аргон/СО2 и т.н.
ако не може, явно ще си трябва бутилка
аз се чудя, защо не ползват азот - не е ли най-евтино
имаше поне няколко различни вида телове - от 0.6мм видях и не бяха евтини

Чет Дек 28, 2017 4:55 pm
Профил
Аватар

тел с флюс се ползва когато се бачка навън или се заварява с супер големи количества и трябва да е евтино, но почти винаги се комбинира и със газ ако ти пука ка изглежда шева. Аз не бих заварявал с тел/флюс при положение че в България цената на газа е супер ниска и няма абонаменти и др усложнения за набавянето
Есаб бъди е хубаво електроженче. Баща ми има такова 180А и дори му направих ревърс енджинеринг на управлението един зимен уикенд 2012 като ми беше скучно. С него няма да може да заваряваш 1мм електрод например, поне аз не успях да го излъжа и затова се наложи да взема кадито и не съжалявам изобщо
Едит:
Обикновената тел не би трябвало да е скъпа. Неръждавейката е скъпа и трябва да знаеш точно коя химия да ползваш
Ако ще го ползваш в Швеция проучи как ще намериш газ. Тук е проблем за дребни хоби задачи. малките бутилки по 1л са супер скъпи.
Например не мога да натикам газова бутилката в колата или да я съхранявам в жилищно помещение. Ако имаш познати може да ти услужат с CO2 за пъбове и да им я върнеш празна

Чет Дек 28, 2017 5:07 pm
Профил
Аватар

на кутията на VIP165 пишеше за всичко друго смес от аргон/СО2, алуминий само Аргон.

Ами тук има офис на AGA (за газове), и строителство има доста в момента - надявам се да не е мноого скъпо, но тук всичко е скъпо... е няма да мъкна газ и бутилки от Полша или България

но да почна с някаква класика, и да стигна до газа. Може би CADDY-то не е лоша идея, още повече онзи комплект със всичко вътре, даже и флекс :)

Чет Дек 28, 2017 5:25 pm
Профил
Аватар

Алуминий забрави, не става с евтино телоподаващо или ДЦ. Трябват ти 4 ролки, иначе когато са 2 мачкат телта и после се гъне в маркуча. Само ще псуваш, което никак не е добре когато е хоби и не ти плащат :)
В УК съм виждал с малки ДЦ инверори подобни на Бъдито да заваряват парапети от неръждавейка. Ползват аргон и резултата е невероятен
Едит: лятото като се прибирах в БГ взех алуминиев пожарогасител за да го ползвам после за телоподаващото. Вентила пасва директно на регулатора. Тук доста ползват пожарогасители да заваряват или CO2 бутилки за аквариуми

Чет Дек 28, 2017 5:34 pm
Профил
Аватар

Ясно, ще почна с нещо просто. BUDDY-то може би и ще го преглътна по-лесно.

Чет Дек 28, 2017 5:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща