|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:28 pm
Принтер за паста / размер до 0402 или по-добър
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Принтер за паста / размер до 0402 или по-добър
Доста неща пише из нета, има и различни самоделки, както и готови принтери (с доста интересни цени  ). Колегата с който работя ме натиска да съберем малка (ръчна) линия за асемблиране - принтер, pick'n'place (зад пинсетно устройство - аз..., или някакъв примитивен робот, сещам се за DIMA) и фурничка. Ще трябва разбира се и ваничка за почистване, ако искам да изглеждат добре след монтажа. Но аз все още съм на мнение че няма смисъл да се занимаваме и с това, при положение че в годината се асемблират 5-20 прототипа максимум, с не повече от 200-300 елемента. И при такива количества според мен е много по-добре да ги оставя на хората, които по принцип се занимават с това. Мисля да пробвам с локалните, които са безумно скъпи или бавни, както може би PCBWAY. Единичните платки разбира се, си ги насищам сам. Настъпили мотиките?
|
| Вто Дек 26, 2017 1:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Принтер за паста / размер до 0402 или по-добър
Мен ако питаш за 5-10 и на ръка да ги насищаш и нанасяш пак става, но пък ако има излишни пари защо не.
|
| Вто Дек 26, 2017 7:16 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами аз скоро ще я свърша тази работа! Мисля да си сглобя малка CNC машинка за нанасяне на паста - примерно нещо до макс 250х250мм. Има доста варианти из нета. И като имам управлението предполагам няма да е голяма философия. Фурна пак самоделка. Преди време един колега беше дал снимки на неговата тук във форума. Аз съм се подготвил за същото. За робот за поставяне не съм мислил ама може и на това да му дойде времето А каква е тази ваничка? Какво почистваш с нея? Остатъчната флюс от тинола? Започват да ми свършат нервите при сглобяване и мисля да се ориентирам към някаква автоматизация!
_________________www.elkran.com
|
| Вто Дек 26, 2017 11:35 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами аз имам дозатор/машинка за паста/лепило, освен да го закача на 3D принтера и да разбера как да чета pick'n'place файла (или по-скоро как да го обработя). Ето такава или подобна http://www.adhesivedispensers.co.uk/TS-250.htmИма си ключе/педал за дозата, време, налягане, под-налягане мисля също. Трябва да си намеря тих компресор, централния сгъстен въздух с компресор в мазето е глезотия, но когато я нямаш... или пък да си взема водолазна бутилка... Така се спестяват стенсили и всички главоболия около тях, разбира се с повече време и повече хардуер/софтуер. Иначе според мен за платки които дори да имат 0402, QFN и т.н., но не са много "гъсто" населени, може би може и на ръка с малко опит и леко попържане. PCBPool дават малки (малко по-големи от платката, а не стандартните големи) безплатни стенсили от как се помня, и съм имам поне един колега който ги използваше и не се е оплаквал много. Фурните са почти безплатни в ebay, може би е добре да се преработи такава, ако човек не е доволен. Фурна - по-малко от 200Е...цял комплект с принтер, pick'n'place и фурна - 5000Е, познайте кое струва скъпо. Или пък да дебнеш и да си вземеш втора употреба. https://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=S ... n&_sacat=0Иначе ваничка с ултразвук - всеки може да си избере според вкуса, и такива ги има. Но пак и отново - място, химикали, миризми, вентилация...това не е за домашна работилница.
|
| Сря Дек 27, 2017 2:05 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не, трябва ти това - ЦъкКолегата е дал снимки как го е направил. Като използваш стъпков мотор няма шум:) Аз мисля да не използвам предавки. Мисля, че ще се справи моторчето директно!
|
| Сря Дек 27, 2017 10:17 am |
|
 |
|
Grubi
|
е това си е съвсем DIY  добри идеи, няма лошо
|
| Сря Дек 27, 2017 11:39 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Хубави и тихи компресори правят комшиите ви: http://www.jun-air.dk/Базата им е хладилен компресор, но са предвидени да бачкат и да могат да се охлаждат в отворена система с въздух. За по-сериозен дебит редят в "райд"  много дребни компресорчета.
|
| Сря Дек 27, 2017 12:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
'онлайн' голям дебит трябва при боядисването, май за нашия тип играчки мисля че хладилен тип компресор с по-голям балон не е лошо решение коментар?
|
| Сря Дек 27, 2017 1:28 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Абстрахирайки се от неясните термини като малко и голямо, в сравнение с авто-боядисването трябва по-скромен дебит. А колко, е въпрос на сметки. Има обем зад буталото на съда с паста. Знаейки го, както и необходимото работно налягане, може да се сметне един цикъл какъв процент от обема на ресивъра е. От там, по максималния брой цикли в минута - се изяснява очаквания разход на въздух. Хубаво е в сметката да заложим и броя препоръчвани цикли ON/OFF на компресора за минута, час или каквото са дали в TFM. За "райд масив" от компресори имах предвид тоя вид заводски решения: http://www.jun-air.dk/product_detail.as ... TypeID=50#
|
| Сря Дек 27, 2017 2:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За тия цели трябва малък дебит според мен, има компресори за зъболекари, те са тихи, безмаслени и само трябва да им точиш конденза, нещо такова http://dentacom.com/kompresori/Но не на тая цена. Трябва да проверя от къде ги купувахме навремето.
|
| Сря Дек 27, 2017 3:35 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами да речем че имаш 300 компонента, като 10-20 максимум да са с 3/64 площадки, всичко друго са резистори, кондензатори и т.н. (изключвам тези за ръчен монтаж, с крачета). Много рядко се случва подобни платки да се насичат в повече от 3-5-10броя
Да кажем 800 "дозирания", трябва да видя какво налягане използвах последния път. Иначе компресора който обслужва сградата, симпатичен Крес, май, поддържа 6.5бар-а. Водолазната бутилка може би не е толкова лошо решение, особено в "морски" град (а и знаеш че въздуха винаги ще е относително чист и с ниска влажност.
Иначе добър компресор винаги е от полза, но пък и е още една грижа.
п.с. ТоНи идеята не е лоша. Тоя въздух и вакуум ако са наистина добре обезшумени, могат да свършат много работа и да си изплатят парите (което и правят при докторите)
|
| Сря Дек 27, 2017 3:41 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
За конкретния модел не мога да кажа, но съм виждал компресора на моя зъболекар. Обсолютно същата форма, намира се в малко шкафче, което е облицовано с някакъв материал като дунапрен, за поемане на звука. Въпреки това си шуми яко. Добре, че стои в отделна стая, защото иначе ще полудее човек ако е постоянно край това нящо... И вакуум помпата също се чува яко! Може просто столът му да е от по-евтините.... Но не е стар - на 4-5 години е!
|
| Сря Дек 27, 2017 5:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами зависи от компресора, безмаслените са по-шумни но не много. Слагали сме сторици такива в наш продукт, достатъчно тихи са стига да не са някое менте. Единствено искат редовно дрениране защото рисийвъра им е малък и ако го изтървеш ще имаш вода във въздуха, а и безмаслени май е само търговски трик, има масло но може би не маже цилиндъра, но малко от него винаги преминава.
|
| Сря Дек 27, 2017 6:57 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не ви разбирам чуденката, но компресорът от хладилник си е безшумен по природа (имам такава система, ама си стои неизползвана на село). Друг е въпросът, че е огромен, а дебитът му е по-малък от новите и не много шумни компресорчета за гуми от лидъла и др. места. Бутилката е друг гърч, аз използвам за няк'в газ, но си има чалъм да си сглобиш по-голяма за без пари.
|
| Сря Дек 27, 2017 7:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да ама компресора от хладилник е правен с малко по-друга цел, в него да върти фреон, като го пускаш на въздух нито е толкова безшумен, а и живота му се скъсява, освен това дебита му е доста малък.
|
| Сря Дек 27, 2017 8:01 pm |
|
|