Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Altium Designer...
Какво разбираш под библиотека? Аз не знам, някой който сериозно ползва алтиум да лежи върху готови библиотеки.

Пон Дек 11, 2017 9:55 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Какво разбираш под библиотека? Аз не знам, някой който сериозно ползва алтиум да лежи върху готови библиотеки.

И аз съм така, ама понякога ми е по-лесно да редактирам готов компонент отколкото да правя нов от нулата. Особено за дебели чипове с много пинове

Пон Дек 11, 2017 10:26 am
Профил
Аватар

[quote="Цецо"отека?Аз не знам, някой който сериозно ползва алтиум да лежи върху готови библиотеки.[/quote]
това важи за всеки, сериозно занимаващ се с платкаджийство, независимо от системата.

Пон Дек 11, 2017 10:44 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Абсолютно съгласен. Дори за резистор :) не ползвам готов отпечатък.

Пон Дек 11, 2017 5:31 pm
Профил

Това хубаво, ама как работите в екип? Ако си работите самостоятелно сигурно е възможно. Ама ако сте няколко (десетки) човека, какво правите - прерисувате резисторите дето ги е правил друг в екипа щото ще лепнат по-добре? Не че е невъзможно, но не вярвам много компании да го толерират. Да не говорим че принципно тия библиотеки се очаква да минат ревю, валидиране - а това е малко куцо ако се прави от един и същ калпак.
То все едно да ти дойде на интервю програмист и да каже "аз чужд код не ползвам, всичко ще трябва да си (пре)напиша сам..." 8O

Пон Дек 11, 2017 9:51 pm
Профил
Аватар

Такива програмисти, ако има въобще, скоро те започват да ти предлагат работа, вместо да търсят такава.

Пон Дек 11, 2017 10:11 pm
Профил
Аватар

+1
Пък и идеше реч че библиотеките на CAD-овете не се ползват, не че фирма не може да има свои си библиотеки, правила и т.н.

Пон Дек 11, 2017 10:20 pm
Профил
Аватар

и къв е смисъла да си губите времето... преоткривате топлата вода?

Пон Дек 11, 2017 10:23 pm
Профил ICQ

Има смисъл как. Не я преоткриваш, просто си настройваш бойлера. Имам сега точно такава грижа, сложил съм някакво стандартно qfp вместо моят си, оказва се с 0.5 мм по малък габарит, в смисъл площадките са с 0.5 по къси оъ предписаното. В този случай припоя изтегля чипа в единия край. Не е много но е на косъм да има проблем. Освен това като сложиш някой чарк тип мпсфет, върви му намери точния корпус с точната солдер и паст маски. Не е лошо каквото е дал производителя това да правиш, а не да караш на общо основание. Аз не виждам проблем, имаш 5-6 корпуса за резистори и кондензатори, имаш още няколко за електролитни и танталови, няколко со и соик, и qfn, plc, dfn и т.н. Ден два работа и цял живот спокойствие.

Вто Дек 12, 2017 5:18 am
Профил
Аватар

Моят опит показва, че малко производители предлагат добри модели на готово, още по-малко пък са точно за моята Cad система. Аз лично отдавна съм се отказал да ползвам библиотеки. Сума време се губи да намериш нещо, а после пак трябва да си го коригирам, най-малко да му сложа 3D.
Имам си моя библиотека от едно време и само си я осъвременявам към по-новите версии и с по-нови компоненти.

Вто Дек 12, 2017 9:25 am
Профил

Не коментирам проблемни библиотеки - грешки допускат всички ...
Ти като си направиш елемента не го ли проверяваш - какво ти пречи да провериш `външен`? Има две опции - толкова си вярваш че не проверяваш, или губиш същото време...
То на тоя принцип що да не си произвеждаш компонентите вместо да ги купуваш?
Искам да загатна че процеса на работа (workflow-a) трябва да гарантира че "нещото" е валидно (проверено) независимо откъде идва - така че избягването на външни компоненти може да е индикация за "дупка" в процеса на работа - например "входящия контрол". И от този аспект не е за хвалене...

Вто Дек 12, 2017 10:50 am
Профил
Аватар

Ами аз през тая дилема минах преди повече от 10 години сигурно. Тогава бях сам. Сега сме екип и пак сме на собствени компоненти. Естествено се шерват в обща библиотека, правят се по общи правила и т.н. В SVN и всеки има достъп. Когато има готово в библиотеката - ползваш. Когато не - прибавяш. За 3 години, от 3 ма човека се заформи бая солидна база от компоненти.

Защо е нужно да са собствени - защото нито един готов не отговаря на изискванията на платкаджиите. Или ще трябва да се барне маската или пастата, я големина на пада... Общо взето за един и същи компонент можеш да имаш няколко отпечатъка според зависи в каква платка ще го слагаш - машинен или ръчен монтаж, дали трябва да носи на механични въздействия, ще има ли бял печат и т.н.

След това идва документацията - при нас сме си нарочили определени механични слоеве за целта... Правим го по определени правила. Те естествено не съвпадат с готовите.

След това идва 3D модела...

И т.н.

Не ме разбирайте погрешно - ползвам чужди готови, основно за да ги "открадна" и редактирам :) Особенно за 3D модела, много време отнема да го "нарисувам"... ако има готов, взимам без скрупули. Но, колкото и да крада - не ми се е случвало да мине без редакция на футпринта.

В тоя ред на мисли, ако случайно някой го е пропуснал - в руския тракер има библиотека на CERN, доста има за "крадене" :)

Общо взето с Алтиума се оказа, че може да стане много добра база компоненти. Като всеки си върви с по няколко варианта на графичния символ, няколко футпринта, каталожни номера по доставчици, дейта шит, уеб сайит и прочие. И това се подържа без да се ползват облачните простотии..., само на SVN. Е заради 3D моделите е бая обемно, ама няма как.

Вто Дек 12, 2017 11:00 am
Профил ICQ

Цецо написа:
...

В тоя ред на мисли, ако случайно някой го е пропуснал - в руския тракер има библиотека на CERN, доста има за "крадене" :)

...

Остави майтапа, в работата сме с тази библиотека :evil: Срам ме е да кажа къде работя :oops:

Вто Дек 12, 2017 11:48 am
Профил
Аватар

Не се измъчвай, CERN е проект с публични средства. :)

Вто Дек 12, 2017 12:18 pm
Профил ICQ
Аватар

CERN е добра библиотека. И аз ползвам някои неща от тях. Предимно футпринтове. Иначе си имам една собствена от време оно дето само добавям в нея. За дебели чипове, примерно ФПГА, взимам ако намеря готов и му преглеждам и редактирам пиновете и после си го слагам в моята библиотека, а футпринта или го правя или гледам CERN или IPC7351 библиотеките за него. Алтиумски футпринтове не ползвам никога, а схематични компоненти само след щателна проверка и редактиране. Интегрирани библиотеки пък съвсем никога.
Между другото, коя е последната известна версия на CERN която може да се намери за дърпане някъде?

Вто Дек 12, 2017 12:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 205  Следваща