|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:30 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Звънене при дълъг кабел
Постановката е следната, дълги кабели, с неопредеелна дължина, кажи речи и импеданса така, импулси със стръмни фронтове, липсва терминиране и се получава това на картинката. Та се чудя какво да го правя. На тоя кабел са накичени 1,2, .. до 5 /към момента / чипа, като свързването е .. както дойде  Може да се приеме че има ясно изразена крайна точка, т.е. най-отдалечена. По драйвера който подава импулса не ми се бара, а и с оглед неопределеността по кабелите не виждам и много смисъл. Към момента съм намерил решение с терминиране, някъде около 50-75 Ом резистор върши работа, а също така и дидо към + върши работа. И в двата случая няма проблем и работи, чудя се какво може да е предимството на единия или другият вариант, или ако ня някой му хрумне друга идея. Сериен резистор в изхода на драйвера също върши работа, но това някак си не ми се иска за момента.
|
| Пет Дек 08, 2017 2:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Звънене при дълъг кабел
Мии защо горе звъни много повече от долу? Или аз толкоз разбрал...
|
| Пет Дек 08, 2017 3:11 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
По принцип най-добре би било да се спазят правилата от ВЧ техниката, терминиране както и резистор във предавателя. Ако се спазят съвсем ВЧ правилата всеки приемник трябва да има насочен отклонител и терминиращ резистор на входа. Също и коригиращи LC групи (защото при ВЧ входното съпротивление не е чисто активно) Разибра се за отклонител ако ползваш такъв за кабелна телевизия, той няма да работи на DC и да се наложи да си правиш резистивен. Това разбира се би отслабило доста сигнала, но ще махне звъненето. И си мисля, че щом всичко работи, няма нужда да влизаш във големите филми  Вариант с препредаване от чип на чип (това е свързано с голямо баране) би било добре. Ето схема със добавена възможност за захранване по линията. Без коригиращи LC групи.
|
| Пет Дек 08, 2017 3:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Мдааа всичко е много добре но на практика неизпълнимо. Това са ония същите педалски адресируеми диоди. То най-добре е да направя отделен изход за всяка подсветка, и да е съгласувано, ама знаеш ли тов аколко конектора са .. и колко кабели, просто няма начин. Аз започнах да ги разкарвам масово, оставям ги само на едно място защото ми писна от разправии с доставчици. То пак ще има ама ако угасне еще е смао една от всички. трябва д анаправя нещо зашото тов аможе да е причина за откази също, тоя пик е 8 V. Реално никога не е умирал първи, а след него няма проблем защото там минава от един в друг, което говори че това едва ли е причината за повредата, ама все пак искам да го оправя. Доколкото мога ги избягвам разклоненията, но няма съвсем защото примерно на вратата на това чудо имам 4 подсветки, разделиел съм ги на 2 кабела в момента, ама да ги направя 4 няма да стане. Та като решение мога да направя една преходна букса в която да има терминатор, и да се слага на най-отдалечените подсветки, и това не ми е мечта ама да речем ще го направя. Така е когато се позлва нещо без да се обмисля, тая лента ни я натресоха, ние не се змаислихме много и сега всеки ден излиза по нещо. Реално тя си губи почти всички предимства, ако се изпълни както трябва става безсмислено решение. както и да е, това са въпроси в страни от темата.
|
| Пет Дек 08, 2017 3:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
трябва да наклониш малко фронта - резистор в предавателя. би било добре и в края на жицата да има нещо към земя и захранване. това обаче са теоретични разсъждения, практически не знам как ще го направиш. вероятно все пак едно съпротивление не е чак такова прекопаване. и за в бъдеще винаги ще си мислиш за него.
имаш ли ибис на драйвера да го видя колко го бива?
|
| Пет Дек 08, 2017 4:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ами не ми се бута много по платката, но да може да сложа съпротивление в изхода, може да го слагам на смият кабел. В края също мога да терминирам, тов авече го пробвах и работи. За ибис на драйвера трябва да погледна. Ами то да тикажа тия тъпи светодиоди дето все ги кърпим .... прво беше контролер от доставчика, ама драйверите му хилави за по-дълъг кабел, после преработка на техния, после техния се оказа мнгоо глупав айде наш ... кой да ти мисли за кабела, някакво постоянно кърпене, логично е ама както казах кой да седне да го помисли. Предполагах че е има отскоци ама не предполагах че ще са чак толкова, да кажеш да иамм 10 м кабел ... имахме навремето таква подсветка, там съм го гледал и нямаше нищо, ама там кабела е 50-см, всяка подсветка си е с неин кабел .. изобо не съм стигал да меря в края на тази, случайно онзи ден забодах скопа там че м ибеше по-близо от самият контролер. Как да е, аз съм си виновен, то си трябва малко мислене.
|
| Пет Дек 08, 2017 4:43 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Убу де, аз горе зададох един риторичен въпрос - може да е простотия, но може там да е ключът за палатката.
|
| Пет Дек 08, 2017 4:51 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми ... с фърляне на боб - може драйвера да е несиметричен, може клампите по диодите (приемиците) да са несиметрични, може кабела дори да е еднопосочен. мотики за настъпване - много.
|
| Пет Дек 08, 2017 4:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Да, де! Значи да се осиметричи или одвупосочи ще е най-лесното. Пък занапред на ТоНи вече му е дошъл акъла. На мен ми се струва, че е от терминатора и тогава: вместо един - два, нагоре и надолу. Пък ако е от клампите е още по-лесно.
|
| Пет Дек 08, 2017 5:04 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Масата на комуникацията и силовата маса са един и същ сигнал?
|
| Пет Дек 08, 2017 5:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
да, един и същи са, масите де. То ... ако ви покажа как мърда напреженеито като се мени цветът, ама как да е, 8 А по 0.75 кабел няма как да не мърда, ама и там проблем, и да искаш по-голям не може да го запоиш към лентата, трябва да правиш преходни платки, щото и на мини фита трудно да кримпнеш два твърде дебели.... абе ... Защо отрицателния е малък, на входа на чипа меря диод към маса, той го клампи, дали е истински диод, дали е от самият вход един господ знае, тия чипове са толкова апокрифни че и производителя не знае сигурно какво има вътре, pdf е две странички, основно с рекламни картинки, китайщина пълна. За осукани кабели, отделни маси, то и на мен ми се искат много неща ама нема. Най-вече ми се иска да изхвърля всички диоди от този тип. За да стане както трябва е нужна съвсем друга концепция, ама не се връзва ценово. Нали знаете, доставчика казва виж сега каква хубава работа ще ти покажа, маркетинга казва ей супер е, а производството трябва да мисли как това което е докарал доставчика и харесал маркетинга да го направи работещо. И като си изгуби 2-3 месеца време в откриване на топлата вода стига до извода че това което доставчика предлага или е неизпозлваемо, или за да го изпозлваш трбява да си усложниш живота твърде много . То това със звъненето е най-малкият проблем, заради тази лента имаме 20А DC/DC на 5 V, та и него трябваше да дебъгвам, че смущава един определен тип монитори, оказа се че след преднходната битка това е оправено трайно и проблема с тъча не е от това, но какво от това, 2-3 дни отидоха да се уверим че не шуми повече. Абе недоклатен продукт, нищо чудно че почти никой друг не го използва от конкуренцията ... 
Последна промяна ToHu на Пет Дек 08, 2017 6:19 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Дек 08, 2017 5:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мдаа, клампи - йок. Ъмчи ръгай ги и си свиркай! Шотки, де. А за кондензаторчето близо до тях мисля че знаеш.
|
| Пет Дек 08, 2017 6:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Таквиз кондензатори ша му ръгна аз че.... ще видя какво да измисля да е най-безболезнено и сранвитлено ефективно. Съгласуване си му е майката ама въри го съгласувай ... свинщина ама така е, ако не бях сложил толквоа яки драйвери щеше да е по-красиво, ама пък няма драйване тоя капацитет .. резисторче, ама нейсе, на прото борда първия имах, кога съм ги махнал не знам.
|
| Пет Дек 08, 2017 6:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Както казах за ебане съм .... ако някой има резервна глава може да се спазарим. Има серийни резистори, изобщо не съм ги махал, добре че се сетих да извадя една платка от кутията, има ги ама са 0 Ом, кой знае защо .... сетил съм се да ги сложа а защо са 0 Ом е друг въпрос, не съм написал нищо в чйндж лога.
п.с. дори сега ми домъкнаха първата серия където са 51 Ом ... накрая е се окаже че е грешка в някой BOM, ако успея да си пусна счупеният протел ще видя как е по схема. п.с.2 и за да е пълно щастието не само първата серия е 51 Ом, оказва се че тука има 10-на платки с 0 ОМ и то в кутии вкарани, всичко останало си е все така 51 .... днес си изгубих сигурно 3 часа за глупости ... сега вече съм доста изнервен
|
| Пет Дек 08, 2017 6:48 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Значи ся си търсиш млада китайка 
|
| Пет Дек 08, 2017 8:23 pm |
|
|