Отговори на тема  [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Управление на големи контактори с релета 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Управление на големи контактори с релета
stoyanoff написа:
Между друготот съм забелязал, че това с големия кондензатор на входа го има на много у-ва. Изкарават поне 20-30 сек след като им спреш захранването. И аз трябва да се ориентирам на там :)

Правилно! А аз оня ден четох, че някой пак е скочил от осмия етаж. Сигурно е здравословно щом го правят! Трябва да се пробва!

Стоянов, можеш ли да намерих писмена препоръка освен от форум, да се слага колкото се може по-голям кондензатор след изправител, или стабилизатор? Има методики за изчисляване, по съвременному има пидиефи. Потърси из тия документи спокойно. Аз ти обещавам, че няма да намериш такова нещо. Стойностите на тези кондензатори се изчисляват и трябва да бъдат такива , каквито са изчислени с дадените критерии. Ако сложиш голям кондензатор, променяш работата на устройствата не само при включване. Елементите около кондензатора ще работят в режим, за който не са изчислени, надеждността пада и има опасност захранването да стане източник на смущения.

Пон Дек 04, 2017 10:16 am
Профил

Защо реши, че ще го слагам след стабилизатора? Вземи прочи пак!
Напълно наясно съм, че след стабилизатора, голяма стойност може да прецака работата.
В случая просто черпя доста ток и си трябва капацитет. Направих прост тест - на една платка от старите закачих LED-a директно след греца, релетата(тази е с релета) пак там, а контролерът е захранен през LM2575(изпълнен по книга) с 100uF на входа отделен с диод от другите неща. След което започнах каскадно да сключвам релетата и на 5-6тото започва бръмчене(постянно щракане на релетата). Та като се направи сметката при ток 0.5А, захранване 50Hz, си трябват поне 4700uF, за да се сведът пулсациите до към 1V...
Иначе мисля, че се получи добре!
Благодаря!

Пон Дек 04, 2017 3:17 pm
Профил

И двамата сте прави, но донякъде. Истината е посредата - няма лошо оразмеряването да е съобразено с това че му трябва голям ток (енергия). Ама това става не "на око", а с изчисления и/или измервания. Като знаеш колко време, колко ток (енергия) и колко падане на напрежението толерираш, през какъв период ще ти се налага да го правиш, ще излезе решението за стойноста на кондензатора. И като го изчислиш/избереш трябва да провериш назад по веригата (към траф/конвертор) дали няма да направиш беля - пиков ток. Там може да се наложи да лимитираш, или ако е траф да видиш доколко няма да направиш беля на изправител, като смущения обратно в първичната, и т.н. Някой е измислил норми за поведение на консуматорите в мрежата и това трябва да е спазва - ако трябва филтри, PFC-та и подобни. Според режима на работа (колко често ти се налага да "изпразваш" и "пълниш" консуматора) може да се наложи да оразмериш наново трансформатора или импулсното.
Ако излезе много сложно/скъпо се връщаш на "вторичната страна" и там може да има друга алтернатива, дето да е по-изгодна.

Вто Дек 05, 2017 10:55 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 108 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8