|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:12 pm
Енергия от електромагнитно поле на високоволтов проводник
| Автор |
Съобщение |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
HCL, ето една програма която изчислява и изобразява разпределението на магнитни полета:
http://femm.foster-miller.net/index.html
Аз я ползвах преди време и ми сърши добра работа. Задаваш физичните размери на проводници, бобини и гледаш разпределението на полето. Прави добри симулации. Трябва да се види дали може да се направи симулация на твойта система проводник-бобина и направо да видиш какво е напрежението на изхода на бобината, позбравил съм вече какви точно възможности има.
|
| Нед Мар 26, 2006 11:28 pm |
|
 |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
ypauns Благодаря за линка, software-а изглежда интересен, ще го разуча тази седмица.
|
| Нед Мар 26, 2006 11:36 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
HCL, къде ще се монтира въпросното устройство? На стълба или на проводника?
|
| Пон Мар 27, 2006 9:14 am |
|
 |
|
HCL
|
JoroS За да изпьлнява основната част от функциите си трябва да е в непосредствена близост до проводника, няма да се очудя ако се намира в/ху самия проводник. Предполагам сьществува варианта, измервателният модул да е на проводника а самото у-во на стьлба. (Вьв всеки случай няма да им е лесно на тези дето отговарят за екранировката, mcu ще има все пак вьтре). Но само гадая, още не сьм се добрал до точната формулировка на задачата, и това ще стане тези дни.
|
| Пон Мар 27, 2006 10:53 am |
|
 |
|
MIPS
Ранг: Ориентиран
|
HCL аз мисля че ако е на проводника че ще нямаш проблем с екранировкате,трябвати само котията да е метална и да е с потенциала на жиците,вътре смущения няма да има  ,ако можеш да намерис в някои университе синтетичен контур за изледване на изолация ще можеш и направо да го пробваш на работното напрежение 
|
| Пон Мар 27, 2006 3:32 pm |
|
 |
|
HCL
|
1) MIPS идеята ти ми се струва логична ако работех само с един проводник. В случая обаче става вьпрос за трифазен ток, не виждам как няма да се отрази електромагнитното поле на другите проводници (все пак за променлив ток става вьпрос).
Но предполагам си прав, че една алуминиева кутия или оплетка ще е достатьчна.
2) сериозно ли го говориш това, кутията да е с потенциала на жиците? Практикува ли се това?
|
| Пон Мар 27, 2006 3:57 pm |
|
 |
|
MIPS
|
2) сериозно ли го говориш това, кутията да е с потенциала на жиците? Практикува ли се това?
Ами по този начин поправят или правят профилактика далекопроводите високо и свръх високо напрежение ,когата немогат да се изклучат от захранването,било то защото ще тарпят големи загуби или поради други съображения, и тез които ги поправят им вдигат изкуствено потенциала до този на проводника и по този нацин нямат проблем с изолация защото реално погленато няма потенциална разлика между човека и проводниака , пак и те облеклата им са метализирани и и потози начин се получава така наречения фарадеев кафез
П.П Всеки е виждал как кацат птици по жиците 
|
| Пон Мар 27, 2006 4:15 pm |
|
 |
|
relsys
|
абе да ти кажа на 110 кВ и по нагоре не съм виждал да кацат птици..... но пък съм виждал как ти стои ръката във въздуха от полето на 400 кВ
|
| Пон Мар 27, 2006 4:50 pm |
|
 |
|
MIPS
|
relsys некацат заради магнитното поле защото е прекалено силно и има обърква мозаците 
|
| Пон Мар 27, 2006 5:11 pm |
|
 |
|
HCL
|
MIPS някак много странно ми се струва метода, който описваш. Имаш ли някаква литература по вьпроса, ако да, качия вьв форума. Мислех, че за тази цел се използва хиликоптер и добре изолирана платформа, но не сьм чел достатьчно по темата, така че приемам, си прав.
Разликата с птичките обаче е, че на пиленцето сьпротивлението на тялото му е няколко десетки ома и успоредно "включено" кьм проводника, чието сьпротивление е далеч по малко при 10см разкрач на пиленцето  , не представлява някаква опасност да му текне ток по жилите.
Алуминиевата кутия обаче е друго нещо, ако те разбирам правилно искаш да пусна няколко стотин Ампера ток по кутийката и това в продьлжение на минимум 2 години (как иначе ще изравня потенциала, Ван Де Граф генератор не ми се прави). Не ми се струва добра идеята.
И друг вьпрос изниква, алуминиевата оплетка/кутия би помогнала срещо Е-полето, но за магнитното поле електро-проводяща екранировка не вьрши особено добра работа. Предполагам трябва да се използва някакьв магнито-проводящ материал (Никел-Желязо примерно).
Никой ли не се е занимавал конкретно с подобна задача?
|
| Пон Мар 27, 2006 5:27 pm |
|
 |
|
MIPS
|
HCL ами за закрепването на кутията нямах предви да я слагаш полеследователно на проводника а паралелно ,така през нея няма да протича ток,е само някви там токове на фуко и скин ефект  обаче наистина за екран от магнитното поле незнам това вече е истинския проблем  ,
Малко извън темата, лятото бях на стаж в една подстанция и там докато бяхме на оглед в откритата уредба а тя е на 220KV и мисе наложи да преказвам по GSM жиците бяха над нас на вискочина около 4 метра, просто неможете да си обясните какъв брум се чуваше от GSM, така че проблема с магнитното поле е наистина сериозен
|
| Пон Мар 27, 2006 5:56 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
//офтопик
Хм...
И на 50Hz ли го има тоя скин ефект.....
Аз в радиус от 1 миля не доближавам такива напрежения................
|
| Пон Мар 27, 2006 6:22 pm |
|
 |
|
HCL
|
И аз това имам в предвид. Като я закрепя успоредно на проводника през нея би трябвало да тече ток. Ако е обикновена алуминиева кутия сьпротивлението и няма да е много по-голямо от това на този участьк от проводника кьдето е хваната и за разлика от случая с пилето и през нея ще тече ток равен на Ipr * Rpr / (Rpr + Rкутия) ако е хваната по този начин: А ако е захваната така Нищо чудно целият ток да мине през нея. Все пак вьншните "жила" на проводника и те са от алуминий. Ако избера метал с по-високо специфично сьпротивление ще вземе да грее. Не схващам нещо идеята ти.
|
| Пон Мар 27, 2006 6:43 pm |
|
 |
|
HCL
|
Wise и при тези честоти играе роля, поради големия ток, който тече по проводника. Поради това (и не само) високоволтовите проводници имат по-особена структура. Често срештан пример е сьрцевина от желязо и около нея подредени множество жила от алуминий. Поради скин ефекта основната част от тока минава по крайните проводници, т.е. алуминиевите, които са сьс значително по-ниско относително сьпротивление, но и сьс значително по-висока цена за да се направи целия проводник от тях (а и не са толкова здрави като желязото ) 
|
| Пон Мар 27, 2006 6:55 pm |
|
 |
|
MIPS
|
HCL аз несъм казал дая закрепваш в 2 точки имах предвид дая закрепиш само в една , както екраните които слагат за изравняване на потенциалите на излолаторите,през тях ток не протича  ,ако я хванеш в 2 точки със сигорност ще протече ток през нея 
|
| Пон Мар 27, 2006 8:58 pm |
|
|