|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:19 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Първо трябва да уточниш какво имаш пред вид под базови потребности. Защото ако слезем на наистина базовото ниво, за тези ти приказки ще те замерят с камъни на улицата. Не съм сигурен че това се нарича общество. Там където всеки оцелява по единично - няма общност и общество. Разбирам това което се опитваш да кажеш, но вадиш фактите твърде предубедено. Всъщност едно от определенията за развитието на една култура, в смисъл на цивилизация, общество и т.н. е когато базовите потребности са уредени, хората имат свободно време и способните индивиди могат да се специализират в това в което ги бива. От там имаш развитие. Ако на теб Тони, ти се налага всеки ден да копаш картофи за семейството си, да вадиш вода от кладенеца и пр. няма да ти остава време за Аутокад-а нали? За форума пък въобще няма да ти остава време.  Съгласен съм с теб, че комфортния живот води до упадък, но пък "оцеляващите" бизнесмени винаги правят така че да има в излишък. После естествено са необходими дъмита, консуматори, които да консумират излишъка. При това тези консуматори трябва да са толкова глупави, че да консумират в пъти повече отколкото им е необходимо. Та обратната връзка за естествена регулация се затваря и през бизнесмени като тебе. Спри да бизнесменстваш и да увеличаваш излишъка в "обществото" и позволи на естествените процеси да си свършат работата.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Нед Дек 03, 2017 5:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е нашият бизнес не е такъв, дори ако се замисли човек ще излезе че ние оздравяваме обществото  Общност и общество винаги има, и тук не говорим да се върнем до там да копаем коренчета и да дебнем мамута или бивоал да изостане от стадото.Човека сам по себе си е стадно животно, така че общност и общество винаги ще има, това обаче не означава колективен туд, коелктивни блага, да не бъркаме нещата. Обществото може да стимулира както единият начин на живот така и другият. Не случайно най-сриозен прогрес последните 1000 години имаме в САЩ в рамките на има няма 100 години. Там общество и общности е имало, но в същото време всеки се е спасявал както може, това не е спряло напредъка. Така е защото в едно таков аобщество има хора които по цял ден копаят картофи, и други които имат достатъчно време за да творят, има и такива на които за това им се плаща. Съпостави и какво се случва в европа, защо ли франция е толкова изоставаща сравнена в Великобритания и Германия, говоря съотнесени към началотона 20-ти век, а дори и към края на войната. Абе както и да е, какво мисля аз няма никакво значение, просто не ми харесва на къде вървят нещата, не че нещо ми пречи, просто се дразня.
|
| Нед Дек 03, 2017 5:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Човека през последните няколко хиляди години винаги е искал да е с нещо по-различен от другия човек до него - с мускули, с ум, с пари, с власт и т.н. Това създава мотивация и движи прогреса. Ако изкуствено се изравняват условията за болшинството хора, това им убива мотивацията и съответно ще доведе до забавяне, че даже и спиране на прогреса. Въпреки, че и тук в САЩ социализъма набира сила, тук поне има ясно изразена икономическа сегрегация на всички нива и съответно всяка жаба си знае гьола. Това е и една от основните разлики между САЩ и Европа (Канада и Австарлия също) и тая основна разлика ми дава все още надежда  .
|
| Нед Дек 03, 2017 6:12 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
като говорим за икономическа сегрегация, не знам кое е по-добре от негър в Алабама или продавач на вестници на междусленски път в Северна Дакота от една страна, и горд афропеец в северозападнала България?
|
| Нед Дек 03, 2017 6:21 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Трябва да се вземе впредвид и обстоятелството, че откриването на евтина енергия (въглища, петрол и природен газ) служи за катализатор на този процес. Интересно ми е, какво ще се получи, когато този ресурс бъде изчерпан, преди да бъде намерен негов заместител.
Последна промяна lcr на Нед Дек 03, 2017 6:27 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Дек 03, 2017 6:25 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Митко, работат а е надежда всяка тука оставете ... не просто набира сила, напро си се разпространява много сериозно, всички апокалиптични филми са свързани с вируси, зомбита чат пат невинни извънземни, социализма са го пропуснали в модерната кинематография .....
п.с. колега, заместител има намерен, ядрената енергия, няма какво да си говорим глупости, това е еиднствената алтернатива в близко бъдеще
|
| Нед Дек 03, 2017 6:26 pm |
|
 |
|
lcr
|
С около 11% дял на ядрената енергия в световния добив на ел. енергия, аз не бих а нарекъл "заместител". Да не говорим за приложенията на петрол и въглища в химическата промишленост.
|
| Нед Дек 03, 2017 6:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
не е заместител защото никой не го е решил, няма проблем да стане и то в рамките на няколк огодини.
|
| Нед Дек 03, 2017 6:44 pm |
|
 |
|
lcr
|
Доста оптимистично с оглед на това, че над 80% от автотранспорта и 100% от авиотранспорта разчитат на петрол.
|
| Нед Дек 03, 2017 6:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Автотранспорта е лесен, авитанспорта ще трябва да оцелее някак. Имаше симулация по дискавъри или нешънъл, дори според мен беше попреувеличена. Оптимизацията на автотранспорта може да стане мнгоо бързо, в рамките на няколко години. Авиотранспорта ще започне да работи на биодизел, и за това ще им трябват няколко години. Д ане говорим че петрола няма да изчезне за един ден. Варианти има много, изобщо не е толквоа страшно. Всъщност не транспорта иенергетиката са застрашени, най-свързана с петрола е химическата промишленост, всичко останоло може да се конвертира към ток и биогорива сравнително бързо.
|
| Нед Дек 03, 2017 6:55 pm |
|
 |
|
lcr
|
Не е проблем, ако се подходи с разум към проблема. Лошото е, че разумът е силно засенчен от желанието за печалба.
|
| Нед Дек 03, 2017 6:59 pm |
|
 |
|
trakon
|
Мисля че голяма част от вас се заблуждавате в истинските мотиви на тези със социалните политики, а те не са по-различни от тези на испанските конкистадори на времето - пратили са шепа католически свещеници да построят няколко църкви, училища, болници и да убедят индианското население, че ще го научат да живее по-добре за в бъдеще- и така докато испанските главорези вземат властта и земята от местните вождове, после -як мор. Когато някой евро-партократ излезне и каже , че трябва да се увеличи преразпределението от богатите към бедните, има в предвид че трябва да се увеличат парите, които постъпват от всички към него/неговата банка/организация и той/те като върховен глава, съдник и пазител на справедливостта и целомъдрието ще ръсят благоденствие над масите. Подценяването на истинските намерения води до това, че вече в огромна част от случаите партократа концентрирал обществените ресурси се явява работодател на бизнесмена/предприемача и стои спрямо него в същата привилигирована позиция, в която бизнесмена стои спрямо работника. Ще дойде време в което нещата може и да загрубеят и на предприемачите да се наложи да взаимстват някой методи от работническите синдикати за борба и ограничаване на властта на тези над тях до разумни граници, примерно работниците депривират несправедлив работодател, като го лишават от труда си под формата на стачка. Работодателите могат да депривират партократите и нарастващия им глад за пари, като ги лишат временно от парите от данъци(десятък, ДДС, данък от работниците, данък върху данъка...) - всеобща данъчна стачка - национална и европейска. Но ще реши ли това проблема, не - само ще предаде по-човешко лице на ставащото, после тези от горе ще почнат да се адаптират и противодействат. Хората не работят не защото са сити и доволни , а защото не знаят как да работят, подобно на много бизнеси, които не знаят как да проиведат нещо качествено защото са деградирали като умения и технологии заради постоянното им данъчно ограбване от тези над тях. Глада няма да те направи по-добър инженер , по-добър ще те направи когато по-голяма част от парите ти остават в собствения ти джоб и ги инвестираш по свое усмотрение в техника, наука, обучение и т.н.
|
| Нед Дек 03, 2017 7:56 pm |
|
 |
|
Pif
|
Остават в твоя джоб ами Тони какво ще яде? Той нали иска да кара яхта, да има самолет и ферари. Не става така. Бедните ще станат роби и ще работят срещу храна. Инженери няма да има защото не е изгодно. Ще има робовладелци и роби. И без друго на никой не му трябват тези модерни технологии. Баба ми как е оцеляла толкоз години без правец 8.
|
| Нед Дек 03, 2017 9:35 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
@Тони, не само ти се дразниш от това. Но защо трябва да се слиза до базовото ниво на оцеляване? В България има конкуренция, но тя е прикрита, подмолна - повечето хора гледат още преди да са застанали на старта да са си опекли работата. Конкуренция има. И хората имат желание да са нещо повече от съседа, да взимат повече пари от него и затова все надничат в паничката му да се сравняват. И това помага ли ни? Голяма част от хората са принудени да оцеляват. И какво? Супер развито общество ли сме? Конкуренцията е необходимо, но не и достатъчно условие за развитие. Като всяко друго нещо и тя не е еднозначна. Мотивацията пък хеле от колко места може да дойде. И конкуренцията е вероятно един от най-примитивните източници на мотивация.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пон Дек 04, 2017 1:44 am |
|
 |
|
fred
|
 Re:
Май че си младо момче и не си живял при социализма Не че и Запада е без проблеми, ако се захвана с него ще го разпердушиня. Но както е казал Чърчил за демокрацията "Отвратителна система но останалите са още по-лоши". Иначе интересна дискусия, попаднах случайно на нея, видях краят и дойдох в началото да видя как и защо е започнала. От беглите впечатления от прочетеното и доста по-богатият житейски опит ще кажа само, че черно-бялото мислене в обсъждането на социалните системи не е за препоръчване. Твърде сложни и дори противоречиви са те за да се сведат до опростен модел. Така че всеки от вас е прав в нещо и не е прав в друго. Но определено трябва да се пазим от месианските идеи и тези които искат да ги експериментират на наш гръб. Преживях един такъв експеримент и ми стига. А относно Запада и аз съм загрижен, дори доста. За Европа направо имам усещането че гледам дубъл на филма за загиването на Римската империя, Америка като че ли и тя почна да се клатушка. Останалият свят пък е направо пустиня, нищо позитивно не може да предложи. Аз се надявам да няма големи катастрофи докато съм още жив но имам лоши предчувствия за бъдещето. И понеже досега винаги реалността се е оказвала много по-лоша от най-черните ми прогнози може да се окаже, че не съм прав дори в очакването следващите 15-20г да няма големи провали.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Дек 04, 2017 6:16 am |
|
|