|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:13 pm
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Бензина
Хайде да намалим алабалистиките. Което иде да каже: не ми приписвай твоите преживявания и усещания. Редно е да споделяш подобни спомени от първо лице, единствено число. П.П. Човек, толкова плява наметка в темата, че стана трудна за проследяване. Много картинки, много текст, много локуми, малко полезна информация. Тия фатки са ясни, и гласят - "ако не можеш да ги убедиш, объркай ги". За да ти спестя излишни напъни, да те информирам че не върши работа. 
|
| Съб Ное 25, 2017 10:39 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
интересно, в класацията за гъзоприятните коли до 30-та позиция няма ягуар и бентли?
миналата седмица бях на рожден ден. рожденника гони 40-така, на масата бяха към 50 души във възрастовия диапазон 35-40. след първоначалните "честито, как сте, как беше еди-къде-си", всички седнаха пред чинийте си и забиха погледи в телефоните. оказа се, че част от тях си пишат помежду си даже... аз поскучах 30 минути с моето фенерче с 2 сим карти, иазядох си манджата и се измъкнах под предлог, че е излязла някаква евфимерна спешна работа.
нокия 9100 е друга бира. имал съм над 10 броя в продължение на поне 10 години. дори имам версия на китайски с pinyin клавиатура. на практика само по този начин можех да кажа адрес на таксито...
това наистина беше телефон за работа - отиваш някъде, пишеш някакъв документ (doc или excell) и го разпечатваш на място, стига да има принтер на НР с IrDA порт (по това време почти всички имаха). получаваш факс (да, имах и факс номер), оглеждаш се, влизаш някъде и питаш "извинете, мога ли да си разпечатам факса при вас?". хората те гледат с кръгли очи.
имах си качени VPN, ssh, ftp дори. навигацията на том-том искаше външен GPS, но ме е измъквала от ситуации, я които гармина не ми е под ръка. четях си книги на него, работех си с банката. версията с WiFi обаче харчеше ток като алуминиева фабрика.
и всичко това без особена шарения. ако имаше съвременен вариант в този формат, пак бих си взел. последно адрес-бука ми беше над 1500 контакта и като търсиш някой, се задъхваше вече. особено полезна ми беше функцията 'лог' и почти безкрайната история (държах я на 1 година)
|
| Съб Ное 25, 2017 10:42 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
OK, от първо лице, единствено число най-любимия ми смартфон е Nokia 9110, както на друг би била Тесла и ще го разбера. Ти само кажи от твое лице, единствено число защо смени четири модела комуникатори: полезност/гъзария/любопитство/принуда/комбинация от всички? Интересно ми е, не искам да се заяждам. Ако не бързаш да минеш през темата, си е проследяема, а и се намира в "Общи приказки" - мястото за локуми. Гледам, че е събота сутрин, не е време за бързане.  На мен Нокиите 9110 ми докарваха точно същите ползи и усещане. 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Съб Ное 25, 2017 10:55 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Колега, това касае всички модерни производители. И най-често "мисълта и старанието" нямат нищо общо, просто икономика.
|
| Съб Ное 25, 2017 11:07 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Я, Субару на 4-то място в класациите по марки 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Ное 25, 2017 12:32 pm |
|
 |
|
Pif
|
Рек, едно е да можеш и да правиш компромиси заради пазара а друго е да не можеш и да даваш некачествен продукт заради некадърноста си. Тойота могат много но за да държат ниски цени правят компромис с шарениите. Но не и с основните функции. Приусите им изкарват по 400-500 хиляди мили. Първите проблеми започват да се появяват към 500 000 км. Нямат много глезотии и екстри но към вървене, мотори, двигатели, батерия, ходова част, спирачки, стабилност нямат грешка. Икономисват от екстрите. А теслата е само екстри. Щото е по-лесно и защото това могат. С другото им е трудно да се оправят и затова не си и дават зор. Гъзарията продава. Към момента има тесли на по 100к километра и вече батериите им сдават багажа. Къде са 100к къде са 800-900к км. Язък ти за шаренията като не можеш да се придвижиш от точка А до точка Б.
|
| Съб Ное 25, 2017 3:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ицо, тъй наречените "детски болести" ги имат и тези, дето са на първо място - Тойота, като пуснат някой чисто нов модел. Въпросните болести нямат нищо общо с това по каква технология са направени колите и засягат всички производители. Идеята на фермана ми от по-горе беше, че когато имаш само един модел кола и като пуснеш втори, който има някакви проблеми, които между другото нямат нищо с новата технология на задвижване и рейтинга ти се сгромолясва. Просто така е направена класацията. Докато ако си като Тойота с 20 и косур модела, 95% от всички на поне 10 години с изчистен всякакви бъгове и пуснеш нов модел, който има проблеми това не ти се отразява особено на рейтинга. Ако видиш рейтинга на Тойота Такома, то той е 41 (сравнено с 59 на Тесла Х), ама като се събере с на останалите им модели и не променя много много общия рейтинг на марката. Пиф-а гледам пак сравнява с Приус, който е на 20 г вече - интересно дали първите няколко години приусите са били толкова безпроблемни, колкото са сега? Последния Prius V за 2015 и 2016 г. има едни големи червени точки за "In-car electronics" - явно не е толкова безпроблемен. Имала била теслата проблеми с батерията на 100к км - дори и да е така на кой му пука, след като колата идва с 8 г и ънлимитед километри гаранция на паур трейна, което включва двигател, батерия и инвертори. И ако се скапва толкова бързо дали Тесла ще дават точно такава гаранция?
|
| Съб Ное 25, 2017 5:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Значи тук има нещо което е съвсем естествено, колкото по сложно е едно у-во и колкото повече функции зависят от него, толкова по-голям е шанса да имаш сериозна повреда.Чисто статистически теслите са предразположение към повече проблеми. ЕКУ-то на Q-то е много по просто от инверторите и системата за управление на теслата, реално при повечето разумни коли, има няколко блока които ако се прецакат оставаш без кола, които са по-надеждни от сходните при тесла. Така че няма какво да си говорим, Мъск влага старание, краде хора и всичко останало, но няма как хем да постигнеш разумна цена, хем сходна надеждност, или поне привидна такава. Естествено че в една нормална кола има много механични възли и детайли които сами по себе си могат да са повредени, но колата все така да се движи, и дори собственика да не подозира това. В теслата те са по-малко, но за сметка на това преобладават електронните .. не могат да се борят с математиката, надеждността е надеждност. В един електромобил електрониката по съвсем понятни причини е по-ненадеждна от тази в един конвенционален автомобил, височки напрежения, големи тоци, обкновенно затворена в малки обеми. Размера на компонентите е по-голям, т.е. отнасят много по големи сили при едни и същи претоварвания. Дали може да се направи с висока надеждност, да може, Авиацията не е по-различна, но в крайна сметка теслата трябва да може и да се продава, да сте видяли строител да работи със златна тесла украсена с диаманти ? Та съвсем нормално ще има компромис цена / надеждност. С времето с усъвършенстване на процесите, увеличаване мащаба на производство е естетсвено цената да пада, съответно част от тази оптимизация да отива за повишаване на надеждността. Като съчетаеш с това че правят нещо сравнително ново, всичко си идва на мястото, и най-големите гении да съберът все тая, по американско му казват крива на обучение, изисква се време за да се натрупа опит и знания, и те да започнат да се прилагат ефективно, не е свързано с квалификациите на този който работи. Аз съм убеден че и най-големите спецове ако ей сега ги вкарам в областа в която работим следващата година две няма да имат работещ и функционален продукт, просто защото за да го имаш трябва да научиш много неща които няма как да знаеш освен ако не си се сблъсквал с това .
|
| Съб Ное 25, 2017 5:56 pm |
|
 |
|
Private
|
От една друга тема, дето дъвчем Теслите:  |  |  |  | Private написа: [Пишем си през май 2007, преди представянето на Тесла 3]
А ти откъде знаеш, че не мислят? Да си забелязал логичността на редичките:
BMW X7 > X5 > X3 > X1
AUDI Q7 > Q5 > Q3 > Q2 > Q1
Пускат адската премиум резачка, реклами, кино, PR, ърли адоптерите налапват, народът гледа и завижда. След което стрипват това-онова от премиума и по-широка клиентска база започва да се врежда в престижното семейство на синьо-белия пропелер и четирите кръга. Когато пуснеш първо премиум, после имаш какво да поевтиняваш в него и да му създаваш наследници. Я тръгни от 1 към 7 и кажи същото ли е. Този подход е и при фотоапарати, и при смартфони, и при ред други продукти, като не мисля, че Tesla ще го пропуснат. Теслата ускорявала като болид... бахти проблема, дето го имате. Ами седни да преброиш клиповете в YouTube, където народът вози роднини и познати, за да им опъва бръчките и да им сплесква сисите като във влакче на ужасите. Това е wow ефектът, рекламата, популяризацията. Ако започнат със скучни Бай Петковски практични баничарки, дали ще е същото? |  |  |  |  |
|
| Съб Ное 25, 2017 5:57 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Като каза "wow ефект" и се сетих за това.
|
| Съб Ное 25, 2017 8:12 pm |
|
 |
|
Private
|
Имаше един готин въпрос  : Всеки самолет има една черна кутия, която издържа на силни удари, огън, падане във вода и прочие. Пита се в задачата, защо самолетите не ги правят от същия материал?
|
| Съб Ное 25, 2017 8:45 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Защото черните кутии са боядисани в оранжево.
|
| Съб Ное 25, 2017 10:25 pm |
|
 |
|
Pif
|
Могат, но после трябва и пътниците да ги правят от същия материал. А и трябва билета да струва 10 пъти колкото сегашната цена. Иначе може.
|
| Съб Ное 25, 2017 10:26 pm |
|
 |
|
Private
|
То и Тесла може да се прави с много мераклийския, скъп, частично аудиофилски и наситен само с ръчен труд подход на Singer Поршето, ама масовия клиент ще се мръщи сериозно на цената, което пък ще убие цялата идея за масовост.  И така стигаме до компромисите и кот - такоа.   |  |  |  | участник от Пловдив написа: А за теслата: имат малък пробег (но най-голям в сравнение с другите електрички), поне за мене е така! В момента карам модел X, разменихме ги с един приятел, на който му се наложи да ходи до Германия (що ли?). Е вози като каруца, нищо, че е с въздух, неудобни седалки, но от друга страна екстрите, авангардните задни врати, вървенето... Боже, това нещо чупи вратове, голям кеф и точно това ги кефи американците и западноевропейците. Та Тесла няма да умре. Аз лично не бих си го купил (~330 км пробег - мерси), но в града с този пробег спокойно ще караш три дена, особено при задръстванията, щото там не харчи. С две думи, рано е още електричките да станат масови: скъпи и с малък пробег. И една две снимки - красива джаджа! |  |  |  |  |
|
| Нед Ное 26, 2017 6:18 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
А в голям студ и яка жега как се кара, инверторен климатик ли има.
|
| Нед Ное 26, 2017 7:25 am |
|
|