|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:28 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Бензина
Пичове, докато си пишете глупостите и викате на ел колите електрокари хората си ги карат и им се кефят. Около мен е пълно с такива и още един не съм видял да размахва щепсел и банкнота на кръстовището, щото му бил свършил тока. Ако при вас най-близкото зарядно е на 50 км не са ви виновни ел колите, а тия дето изграждат инфраструктурата. Тук са под път и над път и собствениците на теслите S даже не плащат тока ако станцията е на тесла. Та философствайте си на воля, дето се вика 
|
| Пет Ное 24, 2017 5:31 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Много се радвам за тях. Да си ги ползват със здраве. Предполагам че и останалата част от съфорумците също е изключително развълнувана от горепосочените факти. Ей го къде е америчко, малко с кораб, малко с наземен транспорт и сме стигнали до заветния контакт. Че и безплатен. Супер! 
|
| Пет Ное 24, 2017 5:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Вместо да се правиш на интересен можеше просто да кажеш че инфраструктурата за ел коли в БГ куца яко, а не да носите от 10 кладенеца вода да разправяте как ел колите не ставали за нищо. Само за сведение - не карам ел кола и не смятам скоро да купувам такава, но поради съвсем други причини от тези, дето ги изтъквате тук. Може да не могат да заменят конвенционална бензинова кола в 100% от ситуациите, ама бавно и славно отиват натам и това че милиони хора си ги купуват само го потвърждава това. До няколко години всички големи производители планират половината им модели поне да са електрически та се замислете малко дали пък нещо не е наред във вашите размишления.
|
| Пет Ное 24, 2017 6:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
митак, това при вас може и да е удобно. но при вас и тока, и газта, че и бензина са с друга цена. за достъпност не мога да преценя. примерно, ти в твоята къща, ако нямаш локален траф, колко би ти струвало да ти сложат 50kW трафче на стълба? и после тока какви пари ще е (примерно 100kW да суперчарджнеш)?
у нас да СИ сложиш траф е около 860 дни процедурата по документи (по последни данни). трафа си го купуваш, правиш му къщичка, копаеш кабел, връзваш всичко и чакаш някой много зает техник от енергото да дойде да го свърже. за домашни потребители на ток е почти невъзможно да си пуснеш трифазен. отделно, има ред 'зкциз' (на тока), който за една фаза / 60А е нула, не знам кога става число.
на бензина/нафтата акциза+ДДС (да, на акциза начисляват ДДС) у нас е около 1лв, останалото левче е горивото.
---
колкото до милионите производители и купувачи... то и нафтовите печки ги рекламираха като супек еко зелени, евро 18, от ауспуха излизали само цветя и рози. и двама аспиранти им разказаха играта - само едната фирма потъна с десетки милиарди и сагата не и се вижда края. така че милионите продадени бройки са воденичен камък - не е ясно кога някой ще те посочи с пръст.
---
аз не казвам, че елетрокара е по-лош от мотокара. просто за у нас не става.
|
| Пет Ное 24, 2017 6:35 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Митко, имам чувството че си чел по диагонал. Проблемите не се изчерпват само с наличието на зарядни станции. В темата са поменати не малко от тях. Вероятно има и такива които не са видими на пръв поглед, и не е ставало дума за тях. Нова технология, с всичките и проблеми. Нищо че първите електромобили били направени в началото на века. С техника се занимаваш, предполагам че не е необходимо да си ги обясняваме тия неща. Та на фона на това, обясненията как електрото било панацея видиш ли, и всичко било само рози е някак не на място.
Все тая, ще поживеем, и ще видим. Че плановете за бъдещето не винаги се вписват в реалността. Ще се види и как ще бъдат решени поне основните им недостатъци.
|
| Пет Ное 24, 2017 6:47 pm |
|
 |
|
Pif
|
Една пловдивска мутра си купил тесла. Дошъл до София ама на връщане тока му свършил. И така 2-3 пъти. От тогава си се газърее само в Пловдив щото не може да дойде до София и да се върне. Е, може ама крака му е тежък. Натисне малко да изпревари и ... батерията излезе в отпуска. Теслите са с асинхронни електромотори които са много оувъррейтнати. Като го настъпиш до край и КПД-то му пада на 60%. Язък ти за киловатите дето вадиш от батерията. Та ако нормално имаш пробег от 500 км при бавно ускорение и спазване на ограниченията в момента в който решиш да се правиш на гъзар и ... не можеш 200 км да минеш. Навремето карах един пасат и резервоара му беше 75 литра а разхода 5/100. Дори да го напъна пак можех да отида на морето, да обикалям там 2 седмици и да се върна до София и все още да имам нафта. Или в краен случай спирам за 5 минути на бензиностанцията и продължавам за още 1400 километра. Аз така профилактично на всеки 1000 си зареждах. Сега опитай да отидеш с теслата до морето. Ами не става. Къде ще спираш да зареждаш. Нека е в щатите. Опитай да направиш Нюйорк ЛА. Колко дни ще отнеме? А колко ще отнеме с бензинова кола? Колкото и добре да е развита инфраструктурата на зарядните станции електричката върши работа само ако не пътуваш на дълъг път. И както някой се изрази по-горе - тя е за гъзария. Специално теслата е направена шарена а не качествена и функционална. Има толкова бъгове и недомислици. Единствено е "престижна" като Ай-фона или Ай-сектира или Ай-ряна.
|
| Пет Ное 24, 2017 7:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ицо, колите на тесла вече няколко поредни години в "Consumer reports" са на първо място по надежност и по потребителско удовлетворение. Най-редовно от макс 100 точки им дават по 104-105. Така че не знам за какви нови и ненадеждни технологии ти специално говориш, но специалистите, дето ги тестват явно не мислят много много като теб. Какви точно нови ненадеждни технологии имаш предвид - ел. мотори ли? Батерии ли? Паур електроникс ли? Кое точно е новото и извънземното според теб? Дедо, пак да спомена - недейте бърка инфраструктурата със самите коли. В цялата тема нагоре се говори как колите не ставали за нищо, което извинявайте ама са глупости на търкалета. Не само, че стават за нещо, не само че са надеждни но и на перформънс няма кой да ги бие. Колко коли и на каква цена знаете, дето могат да направят от 0 до 100км/ч за 2.6 сек като Тесла S с голямата батерия. Колко коли и на каква цена знаете, дето могат да го направят същото за 1.9 сек като новия Тесла роудстър. Та хубаво е да се дискоутират плюсове и минуси на някаква технология, ама това дето се изписа до тук е много по-различно от смислено дискутиране на плюсове и минуси. Не съм проучвал колко ще ми струва 50кW траф или дали въобще ми трябва - обикновено имаме трафове на всеки 3 къщи. В момента имам 2 фази по 100 ампера на 120V (или 240V на 100 ампера). Знам че не е проблем да ги направя 2 по 200 ампера само със смяна на таблото в къщата (даже кабелите от трафа до таблото ми не трябва да се сменят), което ще ми струва около 800$. Цялата хамалогия заедно с големия чарджер на тесла мисля е около $3000 ако не ме лъже паметта. Относно цената на тока - атачнал съм последната си сметка. В зависимост от щата има и по-евтино от това има и по-скъпо. Тук няма акцизи на горивата и това е което ги прави по-евтини в САЩ сравнено с Европа. От рафинерията излизат на една и съща цена по целия свят. Имаме пътен данък, който е около 50-75 цента на галон - това е което тия с ел колите спестяват за сега, просто защото правителството иска да промотира ел колите. Предполагам че след време ще им сложат и на тях пътен данък, щото иначе няма да има с какво да оправят пътищата. Оня ден като изкараха роудстара и големия камион и само на следващия ден вече имат толкова поръчки за камиони, че ще има да ги правят не знам колко години. Така че ако за колите може и да има някакво гъзарене (макар че малката Модел 3 и другите по-евтини марки не виждам за какво гъзарене може да става въпрос) то при камионите няма никакво гъзарене и ако тоя камион няма далавера от него и ако не е надежден (обикновено гаранциите на камионите са по около 0.5-1 млн мили) Тесла ги пиши бегали щото ще им разкажат играта в съдилищата. Пак ви казвам - недейте бурка проблемите на инфраструктурата в БГ с проблеми в ел колите. Не знам дали някой от вас е виждал какво представляват магистралите тук и инфраструктурата около тях - но ако направим сравнение то в БГ няма свястна инфраструктура и за бензинови коли, ама никой не си и помисля да каже, че бензиновите коли не стават за нищо  .
|
| Пет Ное 24, 2017 7:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Същото е и с мойта баварка - като я карам със 75 мили в час и прави 45 мили на галон, като я включа на спорт и почна да я настъпвам яко и разхода отива на 11-13 мили на галон. Та какво ще кажеш за това - баварските мотори са супер овъррейтнати и за нищо не стават, нали  . Пак, справка от по-горе - редовно водят всички класации по надеждност и удовлетворение на потребителите. Колко пъти си го правил тоя преход или подобен? Щото аз правя такива преходи най-редовно и трябва да ти кажа, че колкото ще ми отнеме с бензинова кола, точно толкова ще ми отнеме и с тесла, просто щото не можеш да го направиш на един дъх, а все ще трябва да почиваш някъде. С жена ми като правим такива преходи обикновено се сменяме на всеки 200 мили и на всеки 400 мили пак правим почивка. Рекорда ни за сега е 1250 мили за 17.5 часа. Ако си сам посмъртно не можеш да караш така, така че докато си почиваш колата може да си се зарежда и няма да има никаква разлика. Най-голямото разстояние което можеш да минеш тук по магистралите без зарядна станция е мисля беше около 50 мили. В момента има някъде около 7000 станции. Сега с камионите просто нещата ще изригнат, отделно че всички големи производители на камиони смятат до 2-3 години да имат и те ел модели иначе просто ще издухат супата. Най-големия проблем в момента е да се смогне с батериите, че въпреки Гига фабриката проблема пак е да могат да произвеждат достатъчно батерии.
|
| Пет Ное 24, 2017 7:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Дедо, забравих да ти отговоря на това - не познавам и един човек, дето да си е купил тесла заради еко зелените глупости. Всички ги купуват или заради гъзария, или заради технологите в тях или заради перформънса или заради трите заедно. Шматките дето са много загрижени за екология обикновено си купуват Тойота приус за $25к щото обикновено това е най-скъпата кола, която могат да си позволят  .
|
| Пет Ное 24, 2017 7:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хех.. че ний сме ги стигнали американците бре!
последната ми фрактура: - 366 kW/h 48.33лв - пренос 16.57лв - ДДС 12.98лв --- общо 77.87лв или ~ $47.20 разните му там такси са скрити в различните цени.
разликата е, че за теб това е колкото един обяд, а тук е 1/3 пенсия. не, че искам да кажа нещо, просто си философтвам. и причината да няма инфраструктура е същата (е, не само). и причината теслата да се счита за супер-дупер-гъзарска кола и да са продани 100бр в цялата страна е същата.
има и друга причина за ужасяващата инфраструктура. предполагам ,че у вас, обикновено, не крадат 80% от парите. друга причина е, че с тази материя се занимават тотално некомпетентни калинки, малинки и теменужки. това са им малките имена, но съвсем не случайно са нарицателни.
|
| Пет Ное 24, 2017 7:48 pm |
|
 |
|
itso.t
|
И нагоре споменах, технически грамотен човек си, а си обясняваме неща от ежедневието ни... Кратък пример: запояването с мек припой не е новост като технология. Производството на диоди, също. Съвкупността на двете - запояване на диоди, може да мине за нещо банално. Да продължавам ли с примера, и сещаш ли се кой проблем, споделен от кого имам предвид? Не се заяждам, но действително е много хубав пример, как съчетанието на някакви банални на пръв поглед дейности, би могло да доведе до неочаквани проблеми. В случая с електромобилите - нищо от изброеното не е новост. Новост е тая му употреба. Или поне във вида - масова, и по възможност евтина технология. Хубаво де, практически трябва да се разглеждат като едно. Нали трябва да има и някакво удобство при употреба. Все едно да имаш автомобил с ДВГ, и да има 3 бензиностанции на 300км. една от друга. Не че няма да можеш да ползваш автомобила, но няма да си особено доволен.
|
| Пет Ное 24, 2017 7:55 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Абе ... айде да не показвам мои сметки, или пещерата на Митко е много по икономична, или много по-малка но ние плащаме доста повече, имам в предвид пъти, да не кажа порядък заото не е точно порядък. Ще изровя някоя фактура, то и ние май ги имаме онлайн, газа не е много малко и той.
|
| Пет Ное 24, 2017 8:46 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Коя от двете бегачки изглежда по-лесна за поддържане като части, сложност, време, квалификация на техниците и т.н.? 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Пет Ное 24, 2017 8:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Никакво сравнение не може да се прави, това е като да сравняваш изтребител и совалка, совалката дори лети по-бързо, ама далеч като маневреност. Същото и с това, да може и на 400 м да го бие, ама но в завоите силно ме съмнява че дори ще се доближи. Нисана е супер балансиран, а в тая тесла имаш точно тесла, примитивен диференциал с куплиран към него примитивен ел.мотор, аз ако наточа някое мотокарче и с него току виж направя това ускорение 0-100.
|
| Пет Ное 24, 2017 8:51 pm |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Не говоря за пърформънс, а за поддръжка на двата вида машини. 
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Пет Ное 24, 2017 8:56 pm |
|
|