Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
PCB trace impedance и терминиране 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение PCB trace impedance и терминиране
Мисля да правя една платка (хоби проект ) - в SPARTAN 3A DDS core и към него 14 битов 250 MSPS DAC. (AD9746)
при 250 MHz обаче периода е 4 ns ... пробвах да пусна Signal Integrity симулации на Altium-a . То бяха 10тки увисвания докато вкарам
IBIS моделите за DAC-а и SPARTAN-a, а сега е страхотен рев със 100тици съобщения за грешки и явно няма да се оправя скоро ссъс симулациите.

Чисто практически въпроси няколко.
- Платката ще бъде обикновена двустранка. Долния слой маса - отгоре 10 mils писти данни и клок.
- Ще ползвам LVCMOS33 на 16mA от SPARTAN-a.

При дебелина на текстолита 1мм получавам около 120 ома импеданс, при 1.5 мм около 136 ома импеданс. Това според някакъв тул на Analog Devices. Ясно че тези стойности не са гарантирани и е божа работа какъв точно текстолит ще се падне, но все пак реални ли са ?
- при дължина на пистите до 7-8 сантиметра, като се пробвам да ги изравня по дължина и двете двойки 14 бита данни (DACa е двоен),
със сериен резистор 120 - откъм входа (DAC-a) дали ще стане работата ?

https://store.comet.bg/Catalogue/Product/5663/
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/5664/
- коя от двете матрички е по подходяща ? За единични резистори 0805 не ми се мисли.

- доколкото съм чел, серииния резистор се свързва на изхода на драйвера, т.е. на входа на линията (пистата).
в Altium-a при опитите за симулация гледам че е на входа на приемника. Последно къде да го сложа ?

Чет Ное 23, 2017 11:05 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: PCB trace impedance и терминиране
много съм зает, ще опитам да ти сметна нещо събота/неделя

резистора се слага възможно най-близко до драйвера. 120 ома е много, но е въпрос на симулация

при тези дебелини ми се вижда нормално да получаваш такъв импеданс. за 50-60 ома платката трябва да ти макс 0.2мм 8)
за тези честоти забрави за двуслойка. и какви са тия писти по 10 милса?

3,3 е много за 250MHz. с уговорки до към 100 става. или 2.5, или надолу.

Чет Ное 23, 2017 11:36 pm
Профил

Едва ли някой ще ти одобри идеята за двуслойка... Ако те чуе Дедо ще ти набие канчето и ще ти обясни защо не става. Аз обикновено съм оптимист и ако беше само цифров дизайн да ти дам надежда, ама с тия аналоговщини ще си направим лоша услуга.
Ще оставя наУчните обяснения за по-компетентните колеги, ще кажа само простичкото правило, че когато пускаш жица нанякъде с бърз сигнал ти трябва поне още една за маса. И така за колкото сигнала имаш. В твоя случай 28 сигнала и 28 маси.... Ако ти не ги осигуриш, токът ще намери откъде да мине, при тия честоти и през ефира ще ти се затвори веригата. Но едва ли ще ти хареса резултата.
За серийната терминация правилото е максимално близко до драйвера.

ах Дедо ме изпреварил ;-)

Чет Ное 23, 2017 11:40 pm
Профил

CLOCK-a e 1.8V LVDS (CVDD18 на AD9746). Спрял съм се на SI545. От него ходи дириктно в DAC-a. Там е ясно как.
DAC-a дава клок към спартан-а и той му връща data.
3.3 и на мен ми изглежда адски много за 250 , но така са го направили тия от ADI... 3.3 си е digital IO (DVDD33) за портовете с данните.

Платката няма как да я пускам многослойка, нямам опит а и се оскъпява за хоби проект. Отдолу ще е GND plane. 2x14 бита са все пак, не са 32-64...........
10 та милса са заради Селектра :)

Колкото до аналоговите изходи, изведени са отделно от едната страна на чипа и след тях веднага ще има Low Pass филтри.
Целта е 50-100 (100 преко сили) хубава изходна синусоида. Е... и формирането на различни видове модулация (SSB, AM) в спартана по чисто цифров начин. На платката ще има и един краварски кодек. (С пентод и анодно-екранна модулация съм го правил когато бях малък :) )

Общо взето ми е ясно че може да не стане както трябва, брал съм ядове много със 10-20-30 ns миливолтни импулси от фотоумножители.
Но искам да си имам готова платка занимавка за коледните и новогодишни празници.

Пет Ное 24, 2017 1:08 am
Профил
Аватар

Бе хора, при наличието на pcbway.com кой ще ти ползва вече Селектра-та :D

Пет Ное 24, 2017 6:47 am
Профил
Аватар

User, ще настъпиш достатъчно мотики, така че весели празници отсега. :)
И ако искаш да си спестиш време и разходи, отсега си избери читава платкаджийница и почни от 4 слоя.
ДедоБоре евентуално ще ти изсимулира кой I/O режим (ток и slew rate) ще ти е най-малко неудобен, ама това е само част от пъзела.Имаш да нагласиш бюджет 4ns, имаш да закараш читави захранвания до FPGA-то и да ги байпаснеш в работния ти диапазон, DAC частта и т.н.
И чак тогава можеш да седнеш и да си пробваш логиката - дали прави каквото искаш, и дали влиза в бюджета. 250 MHz като за S3A не дава много нива на LUT-ове.

Пет Ное 24, 2017 11:18 am
Профил

User може би знаеш, но все пак да кажа за опцията да си купиш нещо готово от сорта на Analog Discovery или червената Петя... И двете могат да ти спестят доста мотики, а и да ги ползваш за много неща. Ех, не са 250Msps само 100 и 125, но особено при петята имаш мнооого повече ресурси.
За по-големи честоти и RF има не лоши SDR-и пак с много бързи (и добри) ADC/DAC...

Пет Ное 24, 2017 11:58 am
Профил
Аватар

калкулатора на аналог явно е читав - поиграй си с него, да видиш колко е невъзможно да стане на двуслойка. няма кой да ти направи 0.1мм платка 8)
при търсенето на решение имай в предивд:
- външна мед 30-35 микрона (базов материал 18um с метализация
- импеданс на единична жица 50 ома
- диференциална - виж си чипа в аналоговия му край. там всяка неадекватност на импеданса ще ти подмести филтрите бог знае къде, съответно сигнала ще се напълни с нежелани пикчета. нямам идея какво искаш да правиш, не ми се и съсредоточава върху твоя проблем.

за селектра забрави. единствено може би вирус, но как ще се разбереш с тях на български - не знам. на чинглиш ще е по-лесно (май)

Пет Ное 24, 2017 12:42 pm
Профил
Аватар

А мен това
Цитат:
дължина на пистите до 7-8 сантиметра
ме смущава. Не може ли по-къси писти?

Пет Ное 24, 2017 1:28 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
User,
те ти мойте 2 стинки принос към говорилнята....:

ако не си много ентуасизиран да чоплиш спартан (под чоплиш имам в предвид дизайн на платка, работа с исе-то, и т.н. ) и не си ограничен от към габарити/захранване/ изисквания от клиент бих ти препоръчал следното решение:
1.вземаш си една зед/микрозед платка(авнет бюджет около 200-400 евро).(там имаш достатъчно голям цинк 7020), ако правиш някоя сложнотия взимаш си ZC706(2800 usd), или други
2.Фокусираш се на дизайна на ЦАП платката с FMC конектор да се закачиш към избраната платка от т.1

мисля плюсовете са :
1.Правиш си фпга дизайна на работеща/тествана платка
2.може да се фокусираш на ЦАП платката (в смисъл дизайн/производство/тестване) по този начин няма да респинваш фпга+цап платка а само цап платка в случай че не си толкова добър че да тръгне всичко от първият път :)
3. Със сигуност дизай+производство+компоненти+насищане на платка+дебъгване+респинване ще е повече от първоначалната инвестиция да си купиш готова фпга платка

Пет Ное 24, 2017 1:39 pm
Профил

User написа:
2x14 бита са все пак, не са 32-64...........

Давам ти още една идея за "оптимизация" - от тия 2х14 смело можеш да пуснеш само 2х8 - гарантирано останалите 6 (до 14) няма да стават за ползване :D

Пет Ное 24, 2017 2:49 pm
Профил

Ясно... Толкова е безумен проекта , че няма да го захващам.
А от всички които дадоха съвети, кои е прекарвал 12-14 бита дата при над 100 клок ? Може би Дедо. Свободни тълкувания не ми трябват. Gicho пиши им на ADI да си отрежат топките и да си ги направят на топки-чорба. Не могат да правят > 8 бит те, както те разбирам.
Anyway... Ще видим как. При 1000 - 250 mils писти (дължина). Защо изобщо се занимавам, ако не мога да свържа 2 чипа един до друг. Или един върху друг.

Петя много ми харесва. Но са я правили други. Аз искам да си направя моя играчка.

Последна промяна User на Пет Ное 24, 2017 11:35 pm, променена общо 1 път

Пет Ное 24, 2017 11:09 pm
Профил

За да свалиш импеданса трябва да намалиш дебелината на изолацията. Няма да минеш на двуслойка. Но не виждам какво те притесняват 4слойките. В средата имаш 2 плейна - захранване и маса. На горния слой са ти компонените и колкото можеш повече писти а на долния останалите писти. Казваш на производителя да направи основната платка 1мм с 35 микрона базова мед и после 2 препрега по 80 микрона и мед 18 микрона и цялото с една метализация. Елементарно е. Китайците ще вземат жълти стотинки за такава платка. И на двуслойка можеш да направиш 50 ома но ще трябва няколко милиметра широка писта което няма как да стане при толкоз жици които имаш да опроводиш.

А защо ти е толкова бърз цап?

Пет Ное 24, 2017 11:26 pm
Профил

Защо да свалям импеданса ? 50 ом е стандарт за кабели - конектори.
Чип до чип, при положение че входа е CMOS (т.е. много голямо входно) си мисля че може импеданса на пистата да е и повече - стотини ома. Въпроса е да нема отражения, овершотс и ундершотс, т.е. да е съгласувана и всичките битове да пристигат по едно и също време - еднакво закъснение.
Бръз цап - ми за да няма ядове с Найкуист и по читав SFDR. До 50 примерно. Да мога да го ползвам и като сравнително приличен сигнал генератор.

Пет Ное 24, 2017 11:41 pm
Профил
Аватар

хъх?
че ако ще правиш RF сигнал генератор, защо не подходиш по класическата схема с този чип да клатиш I/Q модулатор, подплян на LO?
ама тоя спартан ще издъне, трябва да вземеш някой с DSP в него. пък и нищо не спомена за външна памет...

изобщо - какво ти се върти в главата, какви модулации ще подкарваш, какви скорости на пейлоуда?

Съб Ное 25, 2017 12:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща