| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Трансмитер/логер за въздух 10бара
Трябва ми логващ метър или пък трансмитер до 10bar, въздух със сериен изход (не да не е някакво затворено/нечитаемо USB). Точност - по-висока от 0,5bar. Време за реакция ми искат няколко пъти в секунда, но предполагам сензора не може да реагира толкова бързо. Предпочитам да е оформено като мултиметър/логер за диференциално налягане, за да може да го използвам и в други проекти и измервания. Например (но толкова добро май не е нужно) https://www.omega.com/pptst/HHP9303.htmlhttps://www.sensorsone.com/air-pressure ... ion-10bar/В краен случай може да си взема и аналогов трансмитер 4-20mA и да си го чета както искам... Идеи?
|
| Нед Ное 19, 2017 10:49 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Трансмитер/логер за въздух 10бара
Ами за готови не се сещам, иначе трансмитери много, wika, ifm и купища други. Аз използвам ifm, добро качество прилична цена. Ако ще си близо ме ти трябва и 4-20, има ги с напреженов. Обаче с дифетенциалния е по-трудно, търсих нещо такова преди време но не намерих нищо което да ми хареса. Имаше на wika мисля тип часовник с аналогов изход, но и цената беше височка. 0.5 бара са 5% може би някой малък диференциален, от тия пластмасовите, но те са за ниски налягания и разлики.
|
| Нед Ное 19, 2017 11:18 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
това се вързва малко за темата с TPMS-a може да се вземе един такъв датчик, или да се напише нов фърмуер/софтуер или да се хакне протокола на готовите, а те не струват почти нищо... т.е. диференциалното е един вид вложение в добър инструмент имам Флуке 741, но трансмитера за налягане струва колкото калибратора..., а и стария модел и няма сериен порт
|
| Нед Ное 19, 2017 11:47 am |
|
 |
|
ToHu
|
Диферениални за такова налягане не съм виждал мбого, повечето са с малки обхвати. Има доста индустриални но за мбар а и повечето май са пресостати. Ако намериш нещо интересно пиши.
|
| Нед Ное 19, 2017 12:30 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Изобщо не разбрах какво търсиш. Диференциален се прави с 2 обикновени и малко аритметика - аналогова или цифрова, както ти харесва.
|
| Нед Ное 19, 2017 2:13 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Това с два абсолютни е несериозно. Я ни светни по този метод например как ще направиш разходомер в тръба с 10бар статично налягане и да кажем 100мбар от двете страни на диафрагмата? Sensortechnics правят едни с отворен колектор RS232 дето вадят прост ASCII пакет (семпъл) на всеки 50мc и бачкат от 2.8V нагоре. Мерят и температурата, щото са с вътрешна компенсация. Не мога да ти кажа точен модел щото беше кастъм а и наскоро напуснах това място. Същата електрониката би трябвало да я използват и в нещо за ширпотреба
|
| Нед Ное 19, 2017 4:40 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Grubi писа 0,5 бара точност и какъв е проблемът с два абсолютни в тоя случай? 100милибара дето ги търсиш - са 1% от 10бара , пак не е непостижимо с два сензора. Не съм се занимавал и сигурно бъркам, ама темата започва така - "Идеи?"
|
| Нед Ное 19, 2017 5:14 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
последно Метър или Трансмитер?
_________________ main[-1u]={1};
|
| Нед Ное 19, 2017 5:24 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
проблемите с два абсолютни са: 1. Двойно по скъпи 2. Два пъти по неточни на първо четене 3. под "Цифров изход" разбирай "асинхронен цифров изход" >> математиката може да не работи както ти се иска при преходни процеси 4. Два пъти по ненадеждно решение 5. Два пъти цената да се калибрира 6. Някой/нещо което да смята софтуерния диференциал+ валидация на решението
Де Илия на кирия?
|
| Нед Ное 19, 2017 7:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то е ясно какво търси, търси логер на налягане, при възможност диференциално и по възможност с прост протоколен интерфейс, като това му е програма максимум  Аз такива не съм виждал, сигурно има, дори много малко сензори съм виждал с цифров изход, повечето са аналогов, съвсем разбираемо според мен. Да заместиш диференциален с два абсолютни е абсолютно несериозно, зависи разбира се какво се прави, но обикновенно диференциалните се изпзолват в специфични приложение, например дебитометри. Там говорим за паскали като налягането може да е мегапаскали. Примерно на един дебитомер за тръба Ф200 и работно налягане 15 бара разлика от 10-20 паскала си е доста голяма разлика в дебита, а няма как трансдуцер който е с работно 20 бара /2 Мпа/ да измери с точност 10 Pa, а задачата всъщност изисква мерене с точност 1 Ра. Те затова са измислени диференциалните. Ама проблема му не е лесен всъщност, аз преди време търсих диференциален точно за високо работно, за един измервателен стенд, и се принудих да мина на по-селския вариант, меря абсолютно и по него смятам разхода през калибрирани дюзи, но точността е ниска, но на мен не ми трябваше и висока.
|
| Нед Ное 19, 2017 9:41 pm |
|
 |
|
Grubi
|
метър/логер с един трансмитер, диференциален не е задължително
|
| Нед Ное 19, 2017 11:39 pm |
|
 |
|
fred
|
Важно условие е цената. Защото с пари всичко се намира но и цените са...  Предполагам, че тя не трябва да е висока затова влизаш в alibaba.com и търсиш "differential pressure 10 bar". Alibaba са за индустриални изделия /за разлика от Aliexpress които са за битови стоки/ така че е доста вероятно да намериш нещо. Например нещо подобно: https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 4e78hMWPN8И вероятно ще трябва да се ограничиш със сензора а за събирането на данни да търсиш допълнително. Но те са лесни, има много и не са скъпи, дори самоделно можеш да си направиш. PS Ако пък не е задължително да е диференциален просто е море от сензори за налягане. И там вече можеш да търсиш в Mouser или Farnell, доставката е по-бърза и с куриер до адреса.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Ное 21, 2017 6:24 am |
|
 |
|
ToHu
|
Точно от али баба да купуваш трансдуцери не мисля че е най-разумното.
|
| Вто Ное 21, 2017 9:02 am |
|
 |
|
fred
|
Ами от западните фирми е в ПЪТИ по-скъпо. Проучвал съм по един проект и така излизаше. Ако парите не са проблем всичко е ОК, стабилни западни фирми колкото искаш. Но по начина по който се реагира на предложението да са два сензора че става много скъпо мисля, че парите са проблем и то сериозен.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Ное 21, 2017 8:02 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Тони обясни - за диференциален сензор в дебитомер трябва 1паскал резолюция при работно 1-2мегапаскала . Не става с два абсолютни.
|
| Вто Ное 21, 2017 9:07 pm |
|
|