Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Драйвери за четкови мотори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Драйвери за четкови мотори
Настъпвали мотиките с DRV8871, DRV8701 и подобни?
Пускал съм 8870, но в съвсем елементарна конфигурация за компресор.

Малко странно изискване - да може да ходи напред и назад самостоятелно
(постоянна скорост, само с прост генератор/логика и крайни изключватели),
но и с PWM и микроконтролер (когато се изисква финна регулация на скоростта)
Или може би микронтролер с ръчен(автономен) режим, и
с режим задаван от друга външна система. Понеже се изисква и допълнителен
контрол на тока, DRV8701 ми се струва по-подходящ(нищо, че MOSFET-ите са външни).
Втория има и възможност за различни напрежения на входната логика, което също спестява
време и място. Като цени са едни и същи, приблизително.

Съвети и предложения приемам всякакви - нямам почти никакъв опит с моторите.
Може дори и други чипове, и на други производители.

Да не гадаете какво е - дозатор за спринцовка, гледам че имам всякакви дизайни, дори и отворени,
с добри идеи и чертежи, но все пак питам първо ако някой се е блъскал в стената вече.

Пет Ное 17, 2017 1:35 pm
Профил

Мнение Re: Драйвери за четкови мотори
Ползвал съм МС33887. Никакви ядове.
Спринцовките ще се изпразват ли , или ще се пълнят? Правил съм управление на машина за пълнене на спринцовки с вода и гел. Двигателите бяха променливотокови серва. Доста ядове имаше с механиката и с течностите.

Пет Ное 17, 2017 2:43 pm
Профил
Аватар

С въздух не става ли работата?

Пет Ное 17, 2017 2:48 pm
Профил
Аватар

с въздух май правят нано-литри - тук нещата са по-прости
механика има, и са го тествали вече с 8871 - всичко работи на прототтип, но сега трябва да стане
на продаваем инструмент... развитие на продукта...
спринцовката постоянно (почти) се движи напред и назад - т.е. взима от едно място, и прелива в друго
ще го погледна тоя чип, благодаря.

p.s. нещо не го намирам, но onsemi имат интересни неща
http://www.onsemi.com/PowerSolutions/pa ... o?id=16980
LB11650/1
или тия STK681

p.p.s. затриват, затриват - NXP нали са глътнали Freescale, и чипа вече вся едно никога не го е имало
намерих все пак описанието

Пет Ное 17, 2017 3:16 pm
Профил
Мотиките в тая област по моето скромно мнение са скрити не при драйверите( всеки използван досега ми е вършел работа), ами при моторите - какъв мотор, на колко волта, колко му е дебелината на намотките , колко миливолта, волта , киловолта :) обратен пик генерира във фазата на изключване, дали ти се налага да филтрираш EMI генерирани от това, че го клатиш с PWM и от четките и т.н. Оттам - дали издръжливостта на даден драйвер и настроението на вашия местен вариант на "Пантелейка" ще са в синхрон или ще изпаднат в резонанс. Като гледам, големите батковци доста си играят с осцилоскопи, като решат да клатят някой мотор, особено в био-медицинската сфера.

Пет Ное 17, 2017 8:36 pm
Аватар

мотора ще е малък, според мен - и за полеви тестове, нищо че е спринцовка. така, че не толкова критично - големите батковци с помпи за химио, радиотерапия и подобни - не съм стигнал дотам...
а иначе на масата имат една перисталтична помпа, с три канала - струва колкото малка нова кола. вътре има пик, мотор и механика, но нищо космическо. разбира се развоя, сертификациите и патентите са глътнали чували с пари, и е нормално да струва толкова.

Пет Ное 17, 2017 11:43 pm
Профил

Аз използвам 8711, но не знам дали искаш да ходиш там! Като гледам 8871 е много прост и лесно ще се справиш с него. Ако ти е малък мотора, така ще е най-бързо и лесно. Трябва да направиш съответните изчислени(пише в документацията), за да не прегрее и да не го претовариш. Не знам дали си заслужава да отиваш на големия при малка мощност. Това, което съм забелязал при 8711 е, че е много чувствителен - много лесно може да го изгориш. Предполагам и тези са така, така че каквото и да избереш запаси се с бройки.
Ако моторът е хептен малък можеш да минеш и без драйвер даже. Зависи как ще генерираш тактотите импулси(дали с контролер или ще правиш схема).
Поздрави!

Нед Ное 19, 2017 11:19 am
Профил

Аз сега го погледнах тоя 8871 и не виждам кой знае колко мотики, дори би трябвало да е труден за убиване. Най-голямата му мотика май е корпуса и охлаждането.

Нед Ное 19, 2017 11:32 am
Профил
Остана ми малко свободно време и го разгледах по-подробно дейташийта на DRV8871.
Виждам че авторите са сложили възможност да редуцираш тока, след като мотора тръгне и може би на това разчитат, за да намалиш греенето , подобно на чопър-драйверите при стъпковите. Това върши мн. добра работа, но при известни условности - ако хода на мотора/спринцовката ти е достатъчно продължителен, т.е. - през повечето време работи с редуциран кърент, драйвера направо изстива. Ако от друга страна случая ти е като при мене - много на брой чести и кратки корекции на позицията ( стрелкови прибор) , или къса спринцовка :) , редуцирането на кърента след тръгване на мотора не върши никаква работа и драйвера може да тлее. Също така - редуцирането на кърента има смисъл, само когато движиш мотора с променлива скорост - тръгваш бавно ,ускоряваш, намаляш тока, приближаваш крайната позиция, забавяш. Ако разчиташ да движиш мотора бавно през цялото време, за да не се думне в крайния изключвател и в едно с това намалиш кърента, мотора просто ще сталл-не. Аз бих ползвал стъпков мотор с чопър драйвер за такова приложение, но това са си мои лични предпочитания. Или пък тоя драйвер с четков и ниска скорост, но без да разчитам на редуциран ток, а на добър радиатор. Или с допълнителни сензори преди крайните излючватели за промяна на скоростта/тока.
Това че мотора е малък, не значи че няма да хапе лошо -
аз примерно още се чудя кой е най -оптималния начин да движа галванометри - с подобни драйвери или директно от микроконтролер. Малка гъдинка галванометър, който се храни със 150 микроволта през PWM , във фазата off duty генерира 1.5 волт обратен пик, който се надявам вградените шотки диоди на Atmel -a да го дренират към захранването, ама няма как да знам дали е така. Пак казвам -тва е моя скромен опит, не претендирам да съм инженерно точен.

Пон Ное 20, 2017 1:24 pm
Аватар

Мнение ...
trakon, нали си се досетил да управляваш галванометъра през резистор? :)
Това е спам де, извинявай, Grubi !

Пон Ное 20, 2017 3:16 pm
Профил
Бонго , ограничавам го тока с керамичен мултиоборотен потенциометър, който съм вързал като вариабилен резистор, но не това ми е проблема. Не ща да спамя в темата на Grubi ,ама потенциалния проблем/проблеми е в това, че галванометъра е индуктивен товар и при изключване генерира обратен ток. Другото е, че като го клатя с PWM, той се явява като антенка, предаваща засекретени съобщения по Морз от Ст. Загора до София , а при вързване на филтриращ кондензатор паралелно блатото с обратните токови пикове само става по-дълбоко. Чудех се дали няма някой специализиран драйвер чип за галванометри, ама ще си отложа чуденето за друга тема.

Пон Ное 20, 2017 4:18 pm

А защо не го клатил аналогово, стига с тия pwm-ми те ди имат приложение, при това напрежение едва ли тока е голям, може дори директно от някок ОУ.

Пон Ное 20, 2017 6:30 pm
Профил
Аватар

Мнение ...
Уф, пак осрахме, той Grubi е свикнал, но нещо няма настроение напоследък :?
Ся, ако клатиш галванометаро през 10кОма или повече к'во те притеснява?! За мен даже си е улеснение, но знам ли...
Пък ако няколко нанофарада в паралел го правят на радиопредавател - пусни снимка платката, щото аз и да го искам не го мога.

trakon, сериозно, ако искаш да коментираме отвори една тема, че иначе Grubi съвсем скоро ще ми погостува с бухалка в ръце :)

Пон Ное 20, 2017 8:38 pm
Профил
Аватар

мажете си, не се притеснявайте
освен с ракия, трудно ще дойда с нещо друго
днес ми показаха и среден пръст на магистралата, но и аз не останах длъжен
незнам защо хората с малко по-мощни коли (особено немски) имат огромен проблем да карат втори в колоната...при положение, че задръстване така или иначе има. явно и тук се насели с нашенци, или просто успяхме да научим и шведите вече.

Пон Ное 20, 2017 11:21 pm
Профил

от човека лесно става свиня, обратното е доста по-трудно ...ама BMW .. това е бил я някой арабеск, я друг нашенец или нашенски съсед :)

Пон Ное 20, 2017 11:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща