|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:22 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Това е особенно тревожно. Когато хора грамотни почнат с лекота да говорят за война, изтребление и т.н.... Гледам колеги около мен, иначе сериозни хора, колят и бесят цели нации, обявяват войни, изстрелват ядрени ракети.... виртуално .... засега. И все ми е пред очите дядо ми бог да го прости, как ми говори с мокри очи и треперейки за войната. А беше мъж, колкото десет съвременни мъже взети заедно.... Скоро си говорих и с едни сърби и един босненец преживели кланетата. От историите им аз щях да ревна - деца, жени, ужасна трагедия. А едни политици и едни оръжейни лобита само това чакат. На нормалния човек войната да му стане приемлива алтернатива... После идва техния момент, дърпането на спусъка е лесно, когато имаш подкрепа от простолюдието.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 08, 2017 3:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами аз съм реалист, ти погледни човешката история и кажи според теб дали нещо се е променило в човешкото съзнание, мислене и поведение за да не се случи това което се е случвало през изминалите 250 хил. години от както съществуваме като вид. Както поговорката казва, където е текло пак ще тече. Тези 60-70 години на много насилен и изкуствен световен мир не предвещават нищо добро, днешното общество релано не е еволюирало и на нота от това преди 70 или 100 години, дори има регрес, думите не са действия и не определят поведение. Всичко е според нашите представи, твоите, моите на обществото, но обществото не е единно, а и не трябва да е, има различни индивиди с различни разбирания. Дали трябва да има война, по добре да няма, дали ще има, със сигурност. Дали ще е малка, голяма, гражданска или световна, в един момент ще ги има всичките, това е вродено в нас, не можем да го променим, и изобщо не става въпрос за самата война или желанието за битки и насилие, става въпрос за много по дълбоко вкоренени разбирания и потребности, просто ни е такъв видът. Ти мислиш ли, че има друга алтернатива, или се надяваш да не се случи докато си жив, пък после каквото стане това е ?
А относно въпроса дали и кога насилието е спомогнало, ами да в еидн или друг вид, заплахата е водела до прогрес и развитие. Ако изключим развитието в IT сферата, което не и кой знае какво развитие, за времето на студената война са постигнати много повече неща от колкото след нея, и това е факт. Ако ще ми говориш за мобилни у-ва, телефони, телевизори и интернет, според мен това не е измерител на прогреса защото всичко което се прави сега е същото което се е правело и тогава, да миниатюризирано леко, нищо повече, технологиите насилени до тяхната граница, но нищо съществено ново. Та заплахата под една или друга форма стимулира прогреса, стимулира и обществото, липсата на заплаха прави точно обратното, води до упадък. Войните са тази постоянна заплаха, за добро или зло. От друга страна те пък са следствие на нашето общество, мислене, нужди .. какво мислиш може да се промени за 50 години,изведнъж да станем други хора, само заради 60-70 млн загинали в една война .. едва ли, на думи може би да, не и на практика. Да твърдиш обрантото си е чисто лицемерие.
|
| Сря Ное 08, 2017 5:05 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И двамата сме реалисти, просто аз се страхувам от последствията. И ми е трудно да разбера хора, които се държат все едно няма какво да губят в тоя живот. За какво живеем тогава? Това конкретно за теб де.
99.99% от хората обаче не са като теб. Грам не осъзнават какво значи една война. Все едно говорят за Кънтър страйк и имат право на "New game".
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 08, 2017 6:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами да ти кажа май точно неосъзнаването е проблема. Ако всички хо приемаха като мен сигурно отдавна да бяхме изчезнали като вид. Но не можем да се правим, че всичко е наред когато не е. Ако хораъа приемат и осъзнаят действителността може би ще има по-малко войни а и нужда от войни. Да ама не, в момента всички се правят, че нещата не са такива каквито са, но то е като с горските пожари, факт е че там където се полагат най-много усилия за борба с тях, възникват няй-сериозните и неконтролирани пожари. Както переодичните пожари са нормални, полезни и предпазващи дори оздравяващи за горите така и войните са същото за хората. Не питай защо, не съм аз създал човека нито аз съм му писал бъгавия софт, но ние трябва да живеем с него.
|
| Сря Ное 08, 2017 7:18 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За тях война означава да гледат по телевизията, как крилати ракети падат в сламени колиби някъде из Африка или Азия.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Ное 08, 2017 7:23 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Войната/борбата е ежедневна, и навсякъде - но похватите са различни. При едните имаш шанс да научиш нещо и да се оцелееш, при другите няма начин...
|
| Сря Ное 08, 2017 7:40 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Интересни разсъждения на тема война. Войни винаги са се водили и ще се водят. Разликата е в средствата. Някога с камъни и стрели, после с пушки и патрони.........сега с пари. А това от което най-много се плашите - ядреното оръжие е и най-сериозният гарант за мира в глобален аспект. На този етап.
PS: Тони, студената война никога не е спирала.
|
| Сря Ное 08, 2017 8:23 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Сря Ное 08, 2017 8:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За поляците браво, ама самос подканване няма да стане, поред мен задължително трбява да има час заплождане във всички университети, с хорариум около 180 часа на семестър. и то по скоро трябва да е лабораторно упражнение или практика, нещо от сорта. Също така трябва да забранят противозачатъчните, или най-добре да не ги забраняват, но задължително да са без съдържание на активна съставка. То по нашите ширини няма и много спин, може и презервативите а се забранят.
lcr не е така, отдавна е приключила, сега Русия се опитва да се върне в играта но не и е никак лесно. п.с. а за ядреното оръжие, така е обаче ако имаш две равностойно сили които са впротивовес, в момента не е така. Не знам дали ако започне нещо ще приключи като в онзи филм Плажът, Чернообил показва че повечето видове са приспособими, но дали това важи и за човека не е ясно.
|
| Чет Ное 09, 2017 5:14 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Студената война не е просто противопоставянето между източния и западния блок след края на ВСВ. Тя е породена от вечното желание за надмощие у по-силния и по-можещия над по-слабия и по-неможещия. Демек от нещото, което кара светът да се върти и човешкият вид (и не само) да еволюира. Цивилизованите хора го наричат "конкуренция". От момента в който се появи средството, способно да затрие планетата, силовите средства в тази война станаха опасни за употреба и поради това те бяха заменени с чисто икономическите лостове или казано накратко - парите.
|
| Чет Ное 09, 2017 3:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ако някой си мисли, че е възможен вечен мир то той е в много голямо заблуждение. Това дето го имаме след ВСВ е без прецидент в човешката история и е ненормално дълго, т.е. сигурно сме много близо до края му. Човека така е устроен, че иска да е различен от стадото и средствата това да се постигне за сега за добро или за зло са само две - власт и пари. Ако на някй това не му харесва или му се струва неправилно и/или лошо явно се е родил в грешното време  . Не казвам дали на мен ми харесва или не и дали трябва да е такаили не, а че просто това са реалностите. Тук все повече се засилва виждането, че е време САЩ да с фокусират върху себе си, вместо да се опитват да са световен полицай и че е време да оставят всеки по света да се оправя както може. Аз лично също го подкрепям това, въпреки че то означава, че за 90% от света ще дойдат много тежки времена. Няма начин всички на тая планета да живеят като бели хора, защото това не може да се поддържа дълго време. В момента на САЩ не им трябват нито външни енергийни ресурси, нито външни пазари. Затова и Тръмпи е курназ да се репчи на почти всички по най-различни поводи  .
|
| Чет Ное 09, 2017 5:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Митко, няма да им трябват но само акп се изолират икономически, сащ може без внос и да си съществуват сами за себе си, но няма да е лек процес докато се случи.
|
| Чет Ное 09, 2017 5:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Икономически, военно и т.н.
|
| Чет Ное 09, 2017 5:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на тръмпи му е друг проблема... вчера (май), по случай годишнината, рече: като станах президент, толкова много хора ми се обадиха да ми честитят... не знаех, че има толкова държави.
той иде от друга планета, където е нормално да уволниш някой с едно махване на пръста, нормално е да водиш търговски преговори до дупка, да изтискаш тоя отсреща за цена/отстъпка/срок. дори е нормално да фалираш и да почнеш от нулата. това са нормални практики в целия му досегашен живот, че и на държавния му секретар. само дето политика и държава явно не се управляват баш така... а тия, които реално дърпат конците, работят по други правила. и се забърка една каша, която не знам с какъв резултат ще завърши.
от другата страна на сопата са руснаците. тях традиционно никой не ги разбира, често и те самите не се разбират. задкулисието поне има някакъв натрупан опит в общуването с тях, би трябвало да има някакви експерти, които поне да са наясно какво не трябва да се прави. не знам от желанието да пречат на тръмпи, от пълна дебилщина ли, или експертите са се пенсионирали преди ястребите, но последната година много упорито се ръчка с тояжка в бърлогата на мецана. ще вземе да се събуди най-накрая... а тя вече не е оная стара циркаджийска мечка, дето караше колело пред публика през 90-те.
китайците също традиционно седят от страни и се усмихват. трябва обаче да си живял в китай няколко години, за да разпознаваш поне 20-30 нюанса от всичките 1000 нива на сиво в китайската усмивка. ако прибавим още 2000 нюанса японски и 500 корейски усмивки... шанса да сбъркаш какво значи дадено изражение на лицето е почти 100% а тръмпи точно в момента се вихри като тайфун по тези земи.
дори афропейкските 'лидери' почва да им прави впечатление нещото. доколкото могат да минат за такива старата комсомолка, 35-годишното момче с по-възрастната си половинка или последния проблясък - 31-годишния австриец с богат житейски и политически опит. афро- парламент, комисия и прочие, гледат през някаква комбинация на крив телескоп и калейдоскоп, и я криви краставици, я щастливи кокошки виждат. и никак не искат да видят до къде са затънали в лайната. по-скоро ще приемат директива, че да се плува в тях е полезно, дори след 20хх година ще стане задължително, че ухаят на теменужки и че евро-лайната трябва да са по стандарт EN-xxxxx
за арабеските не ми се отваря дума дори. тях десетилетия, че и векове, все ги 'оправят' всякакви велики сили, че все 'оправени' ходят. толкова джапане се струпа там, че ще стигне целия свят да разбунят. великите сили, от своя страна, виждат решението в асфалтирането на целия арабски свят. само дето няма желаещи да го играят 'шеф на паркинг'...
|
| Чет Ное 09, 2017 6:57 pm |
|
 |
|
Grubi
|
нито съм пацифист, нито съм против развитието на военни технологии, надпревара във въоръжаването, дефиниран враг и т.н. тези които са про-военни знаят какво ги чака...
но съм много против да изпратиш някой да гние в Сибир, или да изселиш някой със цялото му семейство заради това че е разказал виц, погледнал някого (уж накриво), или пък заради цвят на кожата и т.н. и това умножено по хиляди и милиони. или да ръснеш зарин в цивилен квартал или да натресеш малко касетъчни боеприпаси над болница... и изобщо когато отсрещната страна няма и най-малкия шанс за борба, отбрана или съпротива.
|
| Чет Ное 09, 2017 10:13 pm |
|
|