Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Търси се схема за зарядно .. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търси се схема за зарядно ..
miro_9703 написа:
Избрах си една схема, ...... е да мога да си го ползвам и за захранване на различни схеми на 12 волта, като искам да мога да им ограничавам тока при първоначално включване и настройка. Т.е зарядно, което да мога да си го използвам и за захранващ блок. Абе малко сложно го обясних, но като го направя ще кача някоя снимчица :) Благодаря на всички включили се в темата :)

Не, добре го обясни, ама няма да ти се получи - тази схема става за зареждане на акумулатори, но в никакъв случай не я ползвай за захранване на "различни схеми".
Принципно правилно си се ориентирал че задачите по зареждане на акумулатор и ограничаване на тока за "различни схеми" са подобни и може да се ползва общо решение. Но не и по този начин с тиристора и липсващите филтриращи кондензатори. Всъщност може и да стане да си храниш схеми, но само когато има и акумулатор закачен там да филтрира.
Както и да е де, трябва ти друго решение. Има един китайски импулсни модули с дисплей и меню за настройка - ако ползваш такъв ти трябва само голям трансформатор и изправител, или импулсно, за да получиш нещо като лабораторно захранване. Което при правилно зададени напрежение и ток ще зарежда успешно акумулатори. Ето такова нещо:
https://www.youtube.com/watch?v=YrKiQ5EfBJc
https://www.banggood.com/DPS5005-50V-5A-Buck-Adjustable-DC-Constant-Voltage-Power-Supply-Module-Integrated-Voltmeter-Ammeter-p-1062473.html?rmmds=detail-top-buytogether

Пет Окт 20, 2017 11:05 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

After_Dark написа:
Ето ти схема:

Афтърдарк, направо ми се стъмни от твоята схема! Но все пак, какъв е потенциалът върху С6 ?
8O :cry: :? :roll: :twisted:

ПП: предлагам на администрацията "да къса" всякакви въпроси от типа " как въ ръботи туй зарядну".
Все пак е нужен някакъв образователен ценз от питащите, де....

Прикачени файлове:
Утром.jpg
Утром.jpg [ 67.78 KiB | Прегледано 4512 пъти ]

Съб Окт 21, 2017 5:28 pm
Профил
Аватар

miro_9703 написа:
Здравейте, търся схема за зарядно за акумулатор, като имам няколко изисквания:
- първо да няма процесори и да е колкото се може по-опростена, според изискванията по-долу;
- да изключва автоматично при достигане на напрежение на клемите 14.2V-14.4V;
- да има индикация за зареден акумулатор - някакъв светодиод;
- да има възможност за регулиране на зарядния ТОК - т.е например при включване на напълно изтощен 100 амперов акумулатор, да мога например да настроя с потенциометър зарядния ток на 5 ампера и да не ги превишава;
Като цяло съм харесал няколко по-прости схеми, но дали могат да регулират зарядния ток и дали изобщо работят - очаквам да ми помогнете вие, че аз много - много, немога да си обясня как работят.

Дали някоя от двете отговаря на моите изисквания, като изключим факта, че нямат светлинна индикация за зареден акумулатор ? Дали имат възможност за регулиране на зарядния ток и ако да - то коя от двете е по-добра и как да им добавя индикация ? Ако никоя няма такава възможност за регулиране на зарядния ток - ако може предложете ми някоя схема вие. Благодаря предварително !! :)

И двете схеми използват дискретен аналог на еднопреходен транзистор и ако са оразмерени правилно ще работят. На този принцип едно време правих зарядно устройство за тягови батерии и докарах до към 300А максимален ток. Но това беше за веонновременна обстановка. :wink: Регулирането на тока с потенциометъра е нелинейно.
Щом търсиш схема (а схеми в нета бол) си мисля, че ти е рано да се занимаваш с това. Или поне използвай предпазни средства. :)
Най-простото и лесно решение е да изпалзваш съответното лабораторно захранване с регулиране и на тока, а ако то има индикация на CC/CV режимите си решаваш и въпроса с индикацията за край на заряда.

Съб Окт 21, 2017 5:55 pm
Профил
Ранг: Популярен

hrpankov написа:
... Но все пак, какъв е потенциалът върху С6 ?

0-12V според зависи. :)

Съб Окт 21, 2017 7:16 pm
Профил
Аватар

Колеги, благодаря на всички ви ! Като завърша зарядното ще кача някоя снимчица :) Но ще е може би другата събота, защото сега се боря с нещо друго, заради което май ще пускам отделна тема, че немога да се справя ...

Нед Окт 22, 2017 8:29 pm
Профил

Няма да разбереш бързо какво си направил, навремеъо изгубих 6 месеца за тестове, е то само си се тестваше де, после още над година събирах данни да видя дали се държи коректно и какво става с акумолина...

Нед Окт 22, 2017 9:46 pm
Профил
Аватар

Всъщност - да, ясно ми е, че няма веднага да разбера какво съм направил и дали реално върши работа, но целта ми е да има регулиране на зарядния ток заради напълно изтощен акумулатор, на който тока в началото на заряда е прекалено голям и може да ми изпуши трафа или греца, затова искам да му ограничавам тока, което както казах ще го направя с галетен ключ, който управлява релета, към чиито контакти има свързани различни мощни съпротивления. Това е най-простото което измислих. За регулиране на заряда и кога да спре да зарежда, ще използвам схемата с тиристорите, която и до сега съм я правил. Благодаря на всички включили се в темата, както казах като го направя ще кача някоя снимка, че не остава време сега за него. Надявам се другата събота вече да съм му огънал кутия от ламарина, боядисал, налепил платка и свързал всичко, готово за тест :)

Нед Окт 22, 2017 9:52 pm
Профил

Ти не каза обаче това за какъв акумолатор е, което е много важно. Иначе ограничението на тока, не ти трябва никакъв ключ, просто си слагаш токо ограничение.

Нед Окт 22, 2017 11:53 pm
Профил

Новото ми зарядно за акумулатори. 3лв от битака. 2лв щипки. Вече в завършен вид.

Прикачени файлове:
IMG_20170828_231504.jpg
IMG_20170828_231504.jpg [ 792.03 KiB | Прегледано 4368 пъти ]
IMG_20170828_123616.jpg
IMG_20170828_123616.jpg [ 792.88 KiB | Прегледано 4368 пъти ]
IMG_20170828_230844.jpg
IMG_20170828_230844.jpg [ 697.08 KiB | Прегледано 4368 пъти ]
Вто Ное 07, 2017 2:11 pm
Профил

Едва ли ще ти върши работа. Разреден оловно-кисел акумулатор е почти идеално късо и ще му сработи защитата за лаптопското захранване, ще сработи няколко пъти и ще се подпали :)

Вто Ное 07, 2017 8:27 pm
Профил
Аватар

При обръщане на поляритета също ще е доста зрелищно... :D

Вто Ное 07, 2017 8:43 pm
Профил
Аватар

Щото онова с тиристора е по-добро :)
Всъщност масовката на купешките е свръх-елементарна, евентуално може би трафът да е по-така ама надали, а за защита имат контактен терморегулатор шляпнат на греца или шунтовия резистор.

Вто Ное 07, 2017 9:18 pm
Профил

И къв акумулатор ще зареждаш на 15.3 волта.

Сря Ное 08, 2017 2:20 am
Профил

Къвто има :-D

Сря Ное 08, 2017 4:53 am
Профил

After_Dark написа:
Едва ли ще ти върши работа. Разреден оловно-кисел акумулатор е почти идеално късо и ще му сработи защитата за лаптопското захранване, ще сработи няколко пъти и ще се подпали :)

Като му сработи защитата и повече не тръгва докато не го изключиш и включиш на ново. Няма да гръмне. На пълно разреден акумулатор се ползва последователно лампа 12V/5W докато се възбуди. И после само с него. Почвето инверторни зарядни не го могат това.
itso.t написа:
При обръщане на поляритета също ще е доста зрелищно... :D

Няма никакв зрелища за автомобилен акумулатор. Те позволяват да се заредат на обратно. Бавно спокойно и при добро желание се получава зареждане на обратно. Но тук ще сработи защитата.
pipilica написа:
И къв акумулатор ще зареждаш на 15.3 волта.

До сега не съм го виждал да вдига повече от 14.5-14.8v на клемите. После тока на заряд му става много малък и може би трябва да го зарежда поне седмица та да отиде на 15.3V.

Сря Ное 08, 2017 11:00 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща