Отговори на тема  [ 158 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща
хитра мерачка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: хитра мерачка
Tanev написа:
Това може да е интересно, като идея

Може, ама не е... като гледам не са пестили от компоненти, за разлика от аналогични бордове. Но резултатът определено не е добър. Тия +/- 20% точност малко обезсмислят цялата схема ;-)

Съб Дек 03, 2016 1:41 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Поне се разбра, че не става. Кои са тези "аналогични бордове"?

Нед Дек 04, 2016 12:20 am
Профил

Не съм казал, че не става... просто целта на тоя сорт играчки е съвсем различна. Очевидно не правят измервателен уред и аз няма какво да взема като идея от тях.
Подобни бордове имат почти всички производители, ако искаш утре ще ти ги изровя че са ми в компа в офиса. Но и ST и Атмел и Energymicro съм гледал. Но реално нито един не си поставя за цел да мери нещо сериозно. По-скоро си разнообразяват малко бордовете и вместо проста мигалка имат някакво мерене. При енерджи микро всъщност даже и нямаше и мерене доколкото си спомням а просто брояха щраканията на вградения в проца DC/DC конвертор. Атмелското също беше много зле от към мерене, но пък се интегрираше с тяхното студио.
Аз не знам защо се интересуваш от подобни бордове, ако е заради меренето - забрави. За мерене, аз съм казвал и преди, има много готини евал бордове на ADC-та. За около 50-на $ може да си вземеш доста сериозна играчка, която дори и аз вероятно няма да успея да бия като параметри.

Нед Дек 04, 2016 7:27 pm
Профил

Малко я позарязах тая мерачка, но меракът ми още е жив и да се надявам че през студените месици ще имам повече свободно време, така че пак вдигам темата...

Въпросът който ме измъчва сега е на каква платформа да стъпя? Имам няколко варианта....

но първо леко отклонение;-)

Tъй като в други теми споменавам "хитра мерачка" ще повторя пак за какво става дума. Има две леко различни насоки.
Едната е идеята на transistor tester-a за измерване на всевъзможни параметри на компоненти само с един контролер. Тоя проект е с дълга история, доста клонове. Към момента за "основен" се счита тоя от http://www.mikrocontroller.net но да кажем че тук има повече картинки и линкове...
Другата идея или по-точно насока е меренето на консумация, както сме дискутирали в тази тема.

Кое е хитрото... за тестера е ясно, повечето хора го намират за хитра играчка. Според мен хитростта е в методите на измерване, както и последващата обработка и представяне на резултатите. За тестера немецът използва много слаб хардуер, но благодарение на правилно подбрани методи постига точност като на евтин мултицет, а в някои сиутации даже и на скъп. Представянето е още по-интересно, особено версиите с графичен екран направо показва символа на компонента. За някои това може да е детайл, но това има голям смисъл. В много случаи целта е да определим какъв е еди кой си компонент и дали е здрав. Затова правим поредица от измервания и се чешем по главата. Е с тази играчка нуждата както от много измервания, така и от чесане почти отпада.
По същия начин при меренето на консумация искам не просто някакви стойности на някакъв ток. При разработка много повече ни интересува къде каква консумация има, отколкото дали ще я измерим до 3-я или до 8-я знак. Пак е необходима точност, но основната цел не е точен ампер/ват метър.

Сега по принцип тестера на немеца го има, работи, продава се в ебей и т.н. Аз го давам като пример основно, но в него също има много неща дето подлежат на подобрение. Наскоро примерно дискутирахме в една друга тема за lock-in усилвателчета. Въпреки че немецът използва нещо подобно като идея, но тъй като няма никакъв усилвател му е малко трудно да се възползва от концепцията. Както и при много други от измерванията си постоянно обяснява че това не може да направи, онова не може да направи... все поради ограничените възможности на AVR-a...
С две думи отдавна си мисля за портването на тестерчето на една по-съвременна платформа, но го мислех като следващ етап след меренето на консумацията. Споменавам го едва сега понеже ми се ще и за двете да се ползва обща платформа.

И сега платформите върху които размишлявам.

Първо, Analog Devices имат куртексчета с много прецизни референсчета и АЦП-та. Със сигурност са много добри на тема мерене, но не ги познавам а и меренето не е основната цел. Така че по-скоро ги споменавам като резервен вариант.

Второ, STM32F3.. да кажем F303 не е лош. Има 4 АЦП-та, 4 операционни, 7 аналогови компаратора... Би свършил работа и за тестера и за консумацията.

Трето, STM32H7... гледам че вече се появиха като позиции в търговците, наличности още няма, но в случая това не е проблем. Уникалното на тия процесорчета е че са вкарали 16-бит SAR-ве на 3Msps. Подобрили са и операционните усилватели, точно в насоката дето ми трябва. Казват че са намалили и утечките, ама колко не ми стана ясно. И в честотно отношение също... таймери до 400MHz, сравнено с 72MHz на F3-ките е много по-добре. Имат по 1MB RAM, както и доста яко ядро (М7), нещо което ще е полезно за меренето на консумацията. За тестера може би е излишно оскъпяване. Всъщност единственият им проблем на H7-ците е цената.... Иначе всичко останало е доста добре. Забравих да спомена че и вътрешния референс вече може да се ползва.

Та дилемата явно е между F3 и H7... и то предимно за евентуален порт на тестерчето. F3-та би значително подобрение спрямо AVR при почти съизмерима цена. Докато H7 цената вече става 3-4 пъти... то не че и възможностите не са в много пъти.

Нед Ное 05, 2017 6:41 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Добре ще е някъде в темата да се постне една картинка с обща схема на идеята на "Мултимер за микроконролери" :) - няколко блокчета.

Пон Ное 06, 2017 11:48 am
Профил ICQ WWW

Изображение
AVR Transistortester: https://www.mikrocontroller.net/article ... stortester
component tester: https://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat= ... er&_sop=15

Пон Ное 06, 2017 1:40 pm
Профил

Те станаха две устройства...
Едното трябва да мери ток (+ напрежение) и да е SWD + TRACE емулатор. Меренето не съм се отказал от идеята да е с един шунт за >1mА и feedback усилвател за <1mA (грубо). Дали ще има след това външни операционни както съм го чертал в началото на темата или ще се ползват вътрешните зависи от контролера и желаната прецизност.
Другото е тестерчето на немеца дето ike му е сложил схемата, но съм дал линкове където има доста информация, включително как работи, как изглежда и т.н. С две думи тествечето има 3 извода, като между всеки извод може да мери напрежение, съпротивление, капацитет, индуктивност и други неща. Така че при слагане на компонент с 2 или 3 крака ти показва какъв е компонента и неговите параметри. Начините на измерване са описани в документацията, накратко към всеки извод има 3 пина на контролера. Единия директно, другите през съпротивления 680 и 470к. В зависимост как се клатят пиновете към извода може да се сорсва/синква директно или през съпротивленията VCC/GND както и да се мери. За подробности RTFM ;-)
Това което има смисъл да се коментира тук е по-скоро какви функции могат да се добавят. Според мен задължително изводите трябва да са поне 4, а не само три. Все пак много има много компоненти с повече от 3 крака. Освен това при по-прецизни измервания вместо 2-проводна може да се ползва 4 проводна схема. Вкарването в играта на DAC-ве, ОУ-та и т.н. пък позволява както и нови методи на измерване, така и подобряване на съществуващите. Примерно да кажем вкарването на lock-in може да позволи мерене на милиоми и т.н. Много са възможните модификации, друг е въпросът дали има интерес и от какво...

Пон Ное 06, 2017 2:14 pm
Профил

Те такова си взех скоро и още го разцъквам :)
може да се каже че върши работа, въпреки честото забиване. О иска рестарт.
Ако искате да тествам нещо , кажете.

Пон Ное 06, 2017 9:33 pm
Профил

Колко често забива? След всяко измерване ли?

Пон Ное 06, 2017 10:15 pm
Профил

Ами различно, понякога когато по-дълго ( 20-30 сек.)
стои на главното меню без да го пипам,
-"увисва" и трябва рестарт.
Друг път примерно след няколко измервания, пак!
Някой път работи добре, и аз немога да хвана логика, при какви условия става.

Пон Ное 06, 2017 10:24 pm
Профил

Не съм забелязал забиване... огледай платката, че не е ясно какво е сътворил китаеца.
между другото старите версии нямат никакви защити. Препоръчвам който си купува да гледа да е версията с клампи, ако не да си сложи клампи че подарих една такава играчка на колега и той си я опука за нула време ;-)

Пон Ное 06, 2017 10:26 pm
Профил

моя е точно този модел :
https://i.ebayimg.com/images/g/XNYAAOSw ... -l1600.jpg
Какво ще рече клампи ?

Не можах да разбера само, сорс кода свободен ли е ,
в смисъл мога ли да го променям и налея в МКУ-то, или е заключен ?

Вто Ное 07, 2017 9:32 pm
Профил
Аватар

amdatlon написа:
...Не можах да разбера само, сорс кода свободен ли е ,
в смисъл мога ли да го променям и налея в МКУ-то, или е заключен ?

И да, и не. Зависи кода за какъв дисплей е, на кои пинове на контролера какво е свързано, и т.н.

Вто Ное 07, 2017 9:55 pm
Профил

amdatlon написа:
Какво ще рече клампи ?

Виждаш ли чипчето с надпис SVR5-04... всъщност китаеца го е объркал, правилният е SRV05−4.
Клампи се наричат диоди вързани между захранването и пин, който трябва да се защити така че да не види по-високо от VCC и по-ниско от GND...
Важното е, че ги имаш ;-)

И да, проектът е опън сорс, може да си променяш, компилираш и т.н. Два поста по-нагоре дадох линкове, ама аре пак https://www.mikrocontroller.net/article ... stortester
На няколко езика е описано как да си свалиш ръководството и сорсовете ;-)

Никой не каза нищо за идеята да се подобри... да разбирам, че няма интерес?

Вто Ное 07, 2017 9:57 pm
Профил

miro_atc написа:
Клампи се наричат диоди вързани между захранването и пин, който трябва да се защити така че да не види по-високо от VCC и по-ниско от GND...
Важното е, че ги имаш ;-)

Ааа така ли се казва това, Благодаря. :)
( не му знаех името )

Вто Ное 07, 2017 10:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 158 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща