|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 2:20 am
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
|
| Нед Окт 29, 2017 5:24 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
@ТоНи - само си представи сигналната и осигурителната електроника/мехатроника/захранване за толкова влакове в Китай или за "стрелите" в Япония. В другите страни обаче викат и се тръшкат - не може. Може - ама не са намерили подходящия размер тояга, сопа и т.н.
|
| Нед Окт 29, 2017 5:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Франция не е Европа, изобщо франция според мен не трябва да се гледа, тая държава трябва да се зачеркне от картата а населението да се изсели на луната. Ако всички карат като франция много бързо ще се стигне до нова световна война, а икономикат в глобален мащаб ще рухне. Това за придвижването на пътника, всичко е много относително, виждали сме ги тия сметки. Че е по-скъпо е така, въпреки че и това е малко относително, ти представяш ли си ЖП билет София-Барселона за 50 EUR аз не. Защо не може да има такъв билет ? Защо на големи разстояния влаковете не могат да се конкурират като цена със самолетите ? При това влаковете масово са субсидирани, самолетите не са, но въпреки това на средни и големи дистанции те предлагат по-добри цени, не мислиш ли че е интересно ? Не забравяй че услугата има много компоненти, а колко са добавените разходи на 100 км/пътник за поддръжка на цялото нещо, разходи, допълнително гориво и енергия ? Това е тежка, сложна и много комплексна инфраструктура, и ако искаш да имаш влакове които да се движат с 300 км/ч трябва да приемеш не малки разходи по поддръжка. То в Европа не останаха много такива, не знам кога последно си се возил, но последната година има няколко пътувания с ЕСЕ в различни региони и нито веднъж не стигна повече от 240, дори и тези моменти бяха не толкова много, и то по същите трасета по които помня преди 10 години спидометъра гордо показваше 300 км/ч. Това не е само там, и в Китай много се хвалят с бързите влакове, но и там ги карат с около 240-250, да този до летището стигна доста повече, ама той е по-скоро за гъзария и надуване, и върви бързо ако не духа вятър май  Та да не скачаме след европедалите с техните глупости. Груби, аз всичко си представям, но всичко има цена, обоснована цена. В Китай това е държавна политика, може и да е тотално на загуба на никой не му дреме, там хората трябва да се движат, държавата оригурява нещо подходящо на най-ниска цена. Естетсвено че това не са автобуси и самолети, при този човеко поток няма как, остават влакове. Каква тояга, какво да се направи, да се инвестират милиарди в жп линия, в сигнализация, атоматизация, читави оператори, влакове за да се возят по 2000 пътника на месец ? Сори за мен това е неоправдан разход, аз не искам с мои пари да се плаща за нео такова, и макр че сега ми е много гот да стигам Бургас за 2 часа, си мисля че тази магистрала също е една не много оправдана инвестиция, както казах по нея няма коли. Отсечката Стара Загора - Карнобат можеше изобщо да не се изгражда, сигурно на уличката пред вкъши минават повече коли от колкото в този участък ... ама айде, две магистрали как да е, не е лошо да ги има, но да заравяме още милярди в ЖП инфраструктура, не мисля. Един ремонт и да остава за товарни превози.
|
| Нед Окт 29, 2017 5:49 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
Аз не говоря специално за БГ, просто за други страни където има пътнико-поток, но все с нещо се оправдават, стачкуват и т.н.
За БГ да има 1-2 линии Изток - Запад и толкова Север-Юг е достатъчно. Но не знам дали и толкова има вече. И да не забравяме планинските райони, където вече има построени теснолинейки. Ако не са бързи, поне да ги има и да са безопасни.
|
| Нед Окт 29, 2017 6:08 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Тони, както и да го сучеш, само водният транспорт е по-евтин от железопътния. Това се учи в 4 - ти клас.
А това че у нас БДЖ е олицетворение на разрухата, си е наш проблем.
Това, че можеш да си купиш билет за 50 евра, също не означава че авиотранспортът е по-евтин.
Ние тук, като технически прагматици, оценяваме нещата според доволно обективни критерии, като енегийна ефективност и пр.
Останалото са бизнес стратегии, държавни политики......които често пъти диктуват правилата на играта. А ония обективните неща, остават на заден план.
|
| Нед Окт 29, 2017 6:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
lcr не знам дали е така, показват го пазарите. Не можеш да гледаш едностранно на въпросите. Ако ЖП транспорта беше панацея, то той нямаше да заема толкова малка част от транспорта в глобален план ето малко за размисъл : http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... inland_tkm)_YB17.png http://www.europarl.europa.eu/RegData/e ... L_STU(2015)540338_EN.pdf Второто е цял доклад, и това е Европа, ако извадим САЩ или Южна Америка нещата ще са още по-драматични подозирам, а нали се сещаш че те са доста по големи сравнени с Европа. Та какво е заключението, цената не е основният критерй 1, и 2. цената всъщност е композитна, алабалиститките на европедалите и това е учебниците са приказки от 1001 нощ, цената е това кеото реално струва, като съберее всички разходи,вкл.време за транспорт, субсидиите които някой налива, поддръжката на ЖП инфраструктура. САЩ поне в това отношение все още може да се нарече свободен пазар, държавата трудно може да се намеси с една или друга регулация и да принуди някой да изпозлва едно вместо друго просто защото е решила да субсидира. оже да се види какво се получава, и то в голям мащаб, там където има и товари, и разстоянията са големи. Цената идва с количеството, качеството също. Тази цена която ми декламираш къде е изчислена, няма, ама няма никакъв начин това да е някакъв среден показател, аз съм сигурен че между две провинци в Китай има сериозна разлика в цената на км, а какво да говорим между Китай и БГ, можеш ли да сравниш поддръжката дори на една инфраструктура около Шанхай, която да речем може да може да се сравни с тази в БГ като км, говорим радиус 100-150 км, с броят влакове и пътници. Как да стане, за едно и също нещо там разхода се разделя между може би милиони пътувания на ден, тук ще се раздели между няколко хиляди на година ... инфраструктурата има една и съща себестойност, поддръжката също т.е. какво излиза, някой трябва да субсидира огромната разлика. Хайде да погледнем, общо имаме 4000 км инфраструктура, в НКЖИ работят близо 12000 човека. Бюджета на който заделя държавтаа е 240 млн лв, приходите им от такси са 48 млн лв, на база една диаграма, или 58 млн на база табличка, разминаването го оставяме на некадърност или ексела, всичко това според техния си репорт. Така не ми се рови повече тоя неподреден и извъртян доклад, но да предположим че това са им всички разходи, но не са, това прави някъде мярнах доста по-голяма цифра. Кажи ми сега ако тия 240 млн които налива държавата, трябва да се начислят към такса превоз какво ще се случи, ако аз ще ти кажа, таксата трябва да се вдигне минимум 5 пъти за да им стигнат приходите до 300 млн, но както казах на тях им трябват повече. Да погледнем от друга гледна точка, вземи пътнически превози, над 53% са приходи от тях,т.е. ако имаме 60 хил пътувания на ден, средно това ще прави по 7.40 лв на пътуване само за да се покрият минималните разходи на инфраструткурата. Сега го съпостави да речем с Китай, 121 хил км мрежа, т.е. 25 пъти повече и 2.357 млрд пътувания или 100 пъти повече, т.е. само от тук разхода който е основата за такса на км е им е 4 пъти по-нисък. Да обаче в БГ имаме общо 6 млн т. товари за 2016, в същото време в Китай 3.1 млрд тона, и то ако приемем че bln е американски а не британски билион, нещо прави ли ти впечатление ? 500 пъти, не един, не два, не 10 или 100, пет стотин пъти повече товари ... нали се сещаш че цената по подръжката им, съответно такса на км е ни ожно малка. Всичко това ти го пиша за да осъзнаеш че това не е кола или камион, и при тях не е толквоа просто, но да речем е по-просто.
|
| Нед Окт 29, 2017 8:08 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не изчетох всичко, но влакът трябва да се поддържа защото няма алтернатива. Нямам предвид екологията. Преди доста години пуснаха много симпатична "междуселска" мотриска с билетче почти като на рейса и народът се юрна при нея: вали, пече, или преспи до кръста, но влак има. Ама сега амортизира ли се или конкуренцията ги удари под кръста, но вече никой не си сверява часовника по влака. Съответно и пътници няма. В резултат: вече и автобусите правят к'вото си искат. А преди още повече време екстремно ни се наложи да пътуваме, въпреки жестоката виелица по нашенско, и естествено заложихме на влака. Без проблем пристигнахме в Русе, после доста се кандилкахме до Варна, а там ни гледаха като извънземни с тези кожуси. Свършихме си работата и тръгнахме да се прибираме с автобус, че уж пътищата били отворени. Да е жив и здрав шофьорът на автобуса дето ни докара! У наше село даже ток нямаше и се чудехме защо искат да слизаме насред полето... П.С. само който е патил подобно ще ме разбере. Аз съм го патил доста пъти.
|
| Нед Окт 29, 2017 11:24 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе аз те разбирам, въпроса е че много трудно можем да поддържаме прилични пътнически услуги, или трябва цената на билета много да скочи, или държавата да увеличи още субсидията, или да стане чудо и да им се вдигнат 10 пъти товарните превози. Последното е най-малко вероятно да се случи. За да стане трябва индустрия, тежка индустрия, а ние я нямаме. Голяма част от индустрията ни не се нуждае от ЖП транспорт.
|
| Пон Окт 30, 2017 8:07 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе истината е, че за да е ефективен транспорта трябва да е масов. И влака се вмества най-добре в това понятие. Сега, ние че сме българи е друг проблем....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 30, 2017 9:41 am |
|
 |
|
741
|
За да се ползва масово, трябва гъста мрежа и чести влакове, особено за регионалните линии. Ако нямам влак до 20-30 минути в моята посока, няма начин това да го ползвам всеки ден, ще търся друг вариант. Иначе остават само инцидентни пътувания на по-дълги разстояния, с тях масово няма как да стане, особено в конкуренция с автобусите.
|
| Пон Окт 30, 2017 10:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да Цецо, така е, но един транспорт е масов не на бза това колко пътници превозва, а на база това колко пътници пътуват с него, иначе най-масовият транспорт са корабите. Когато нямаме достатъчно на брой пътници как може да е масов. Ето колегата горе пише че ако няма на всеки 20-30 мин влак за него това не е алтернатива, ние не можем дори и на 1 час да направим влакове, защото няма пътници. Да сутрин може и да напълним един влак и толкова. Те нещата са комплексни, за да имаш такъв трнаспорт се предполага че имаш движение на големи маси хора, да но тук такова няма. Самият влаков транспорт е по-удачен на сранвилтено по големи разстояния, не говоря 100-200 км, но поне 20-30. Освен това за да е масов трябва да е достъпен, къде е достъпността примерно. В София от къде може да хванеш влак, от сточна и централна гара, никъде другаде. Така е най-вече защото София е малка, и при тези условия автобуси и маршрутки са по-добра алтернатива дори за тези извън София в радиус от 20-30 км. Да верно може да има влак, от там метро или нещо друго , но не работи така, просто не става. Ти казваш хората са такива, да такива са, но този транспорт нали се прави конкретно за хората а не е обратното, не можем да направим супер влакове и да караме хората да ги изпзолват. В това отношение развитието на градският транспорт е нещо много по-важно, но виждаш че и там навиците се променят трудно. Ако бяхме малко по-населени тогава щеше да е друго, ако хората имаха навика да пътуват също но не са така нещата. Хората не обичат да пътуват, това е, искат си удобството, искат да пътуват 10 мин до работа. Дори и около Пловдив където има доста работа но трбява малко да се пътува, има проблеми, въпреки че там културата в това отношение май е доста по-развита. Та когато няма потребност, нормлано е да са така нещата. А за товарните, то е ясно че голяма перспектива няма, от къде да има, ние не развиваме тежка индустрия, има няколко мини, няколко тец-а и това е. Ако имаше голяма рафинерия във вътрешността, или голям металургичен комплекс като Кремиковци, да това би било стимул, може би тогава разходите биха се оправдали, да ама няма.
|
| Пон Окт 30, 2017 11:30 am |
|
 |
|
velio
|
Държавата може доста да помогне в тоя случай. Примерно на границата тировете се качват на влакове и се возят до другата граница. Хем добре за пътищата и пътуващите, хем добре за БДЖ. Но идеята е БДЖ да се съсипе и приватизира, вероятно. Или по-скоро да не пречи на автобусните и автомобилните превози.
|
| Вто Окт 31, 2017 1:37 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че такъв терминал направи още малкия мук край драгоман. седи си вече 15 години в полето - няма ни кодход от 'магистралата', ни бариера, ни пазач. подходящ влак никога не се появявал също на коловоза.
ако в БДЖ спре да се краде, може и да проима шанс, ама надали. а да пратиш 10 палета до германия с влак, трябва да си особено луд. ако от афропа си купуваш билет за влак до София, по техните системи могат да ти продадат такъв до Димитровград (сръбско), нататък за тях е тъмна индия. пък и 13 часа Белград-София е доста стресиращо. подобно е и времето Солун-София. тези направления са останали на нивото си от 1960-та.
|
| Вто Окт 31, 2017 2:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не знам, аз нещо не го разбирам, да правиш нещо насила, като да шиеш балтон по копче. Ами то може много неща, може да задължят чиновниците да ходят с влак на работа, ама какъв е смисъла. Да качиш камиона на влака, добре де, а тия магистрали от къде ще идват пари за поддръжка, после ще ревнете ами магистрлаите много скъпи, ами скъпи, ако пренасочиш камиона от магистралата на влака нормално е. Нали не мислиш че камиона ще се качи на влак ако не е на далавера. Та държавата не може да направи нищо, освен да налива едни пари, дали се краде или не няма значение, просто това е скъпо удоволствие за поддръжка.
|
| Вто Окт 31, 2017 9:12 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И що никой не обърна внимание на мотриската от предния ми пост?! Много красива, аеродинамична, две вагончета малко над дълъг градски автобус. Вътре комфортно, интересно за децата, пътува по-бързо от автобус и без грам лашкане. Ама я фалираха и вече дори автобусите са кът, не че няма пътници. Да живей Гоуфо! И зимни верижки шъ му купя, че от баба Рено са му малки.
|
| Вто Окт 31, 2017 10:51 pm |
|
|